HALUATKO ARKKITEHDIKSI?

Koulutus ja opiskelu

Arkkitehti on rakennetun ympäristön suunnittelija. Arkkitehdit suunnittelevat rakennustaidetta, jossa rakennuksia ja kokonaisuuksia pohditaan esteettisestä näkökulmasta. Arkkitehdin työnkuva ulottuu huonekalujen ja tilojen suunnittelusta talojen suunnitteluun ja aina yhdyskunta- ja kaupunkisuunnitteluun saakka. Arkkitehdit voivat työskennellä yksityisissä toimistoissa, kunnilla tai valtiolla.

Ammatissa vaaditaan luovaa suunnittelua, ongelmanratkaisukykyä ja tilallista hahmotuskykyä. Arkkitehdiltä vaaditaan taitoa ilmaista näkemyksiään niin piirtäen, kirjoittaen kuin suullisestikin. Lisäksi ammatissa tärkeää on järjestelmällisyys ja yhteistyötaidot.

Haluatko tietää lisää arkkitehtuurista? Lue arkkitehtiopiskelija Aberin tarina Tehon blogista.

HAKEMINEN JA ENNAKKOTEHTÄVÄT

Arkkitehdiksi voit hakea seuraavan kerran kevään 2020 yhteishaussa. Hakemus jätetään Opintopolun kautta.

Arkkitehtuurin ennakkotehtävät julkaistaan dia.fi-sivustolla helmikuun alussa.

Pääsykokeet

Arkkitehtuurin ennakkotehtävät hyväksytysti suorittaneet jatkavat kaksipäiväisiin piirustus- ja suunnittelukokeisiin. Kolmantena pääsykoepäivänä arkkitehtimatematiikan kokeessa osaamisensa täytyy todistaa niiden hakijoiden, joiden yo-arvosanat eivät täytä kynnysehtoa (pitkän matematiikan C tai lyhyen matematiikan E).

Lue lisää arkkitehdiksi hakemisesta dia.fi-sivustolta.

MITEN VALMISTAUTUA

Arkkitehtuurin pääsykokeisiin kannattaa ryhtyä valmistautumaan hyvissä ajoin. Seuraa mitä arkkitehtuurin kentällä tapahtuu: tutustu kiinnostaviin alan julkaisuihin ja inspiroiviin tekijöihin. Hio piirustus- ja maalaustaidot kuntoon ja harjoittele erityisesti ideointia, jotta erotut pääsykokeissa suunnittelutaidoillasi!

Harjoittele myös työskentelemään rajatussa ajassa, ajankäytön hallinta on pääsykokeissa tärkeää. Muista säilyttää harjoittelussa myös hyvä meininki, sillä usein rentous pääsykokeissa takaa paremman tuloksen! Tutustu vanhoihin arkkitehtuurin pääsykoetehtäviin, jotta saat käsityksen, mitä pääsykokeissa vaaditaan. Vanhoja pääsykoetöitä on nähtävillä arkkitehtuurin valintakoenäyttelyissä.

VALMENNUSKURSSILLE?

Haluatko varmistaa opiskelupaikkasi ensi vuodelle? Kaipaatko vertaistukea harjoitteluun ja henkilökohtaista ohjausta ammattitaitoisilta opettajilta?
Voit maksimoida mahdollisuutesi opiskelupaikan nappaamiseen Teho-Opiston valmennuskurssilla.

Teho-Opisto on Suomessa ainoa taidealoihin keskittynyt valmennuskurssien järjestäjä. Opetustyötä tehdään laatu ja sydän edellä, joten tsemppi on aitoa ja liukuhihnaopetusta et tule näkemään. Kursseillamme opit kaikki pääsykoemenestyksen kannalta tärkeimmät taidot tekniikoista ideointiin ja ajankäyttöön. Ryhmissämme opiskelee yhdessä eri alojen hakijoita, sillä samat hyvän pääsykoetyön kriteerit toistuvat eri hakukohteiden pääsykokeissa. Tutustu lähi- ja etäkursseihimme ja ilmoittaudu mukaan!

YLIOPISTOT

 • icon

  Arkkitehtuuri

  Aalto-yliopisto, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Helsinki

  Hakijat/hyväksytyt: 619/37 (v. 2017)

 • icon

  Arkkitehtuuri

  Tampereen teknillinen yliopisto, Tampere

  Hakijat/hyväksytyt: 318/46 (v. 2015)

 • icon

  Arkkitehtuuri

  Oulun yliopisto, Oulu

  Hakijat/hyväksytyt: 388/44 (v. 2017)

ARKKITEHTI ON AJANKÄYTÖN MESTARI

Oulun Yliopistossa arkkitehdiksi opiskeleva Matti Rajamaa katseli arkkitehtien työtä ensin insinöörin silmin ja innostui itsekin opiskelemaan alaa.

”Minulla oli taskussa jo insinöörin paperit, kun kiinnostuin arkkitehtuurista. Työskentelin inssiksi valmistuttuani arkkitehti- ja insinööritoimistossa, joten näin arkkitehtien työtä läheltä, ja minulle muodostui vahva käsitys siitä, mitä ala pitää sisällään. Erityisesti siinä kiinnostaa suunnittelijan osa, se, että pääsee näkemään työnsä jäljen konkreettisena tuotoksena.

Arkkitehtuurin opiskelu on haastavaa ja…”

Matti Rajamaa, arkkitehti yo, Oulun yliopisto
Jatka Matin tarinaa...

…projektit vievät paljon aikaa. Aiheet ovat kuitenkin niin kiinnostavia ja konkreettinen tekeminen niin mielekästä, ettei tämä kovin raskaalta tunnu. Oman ajankäytön hallinta on erityisen tärkeää, sillä projekteja on käynnissä samaan aikaan useampi, ja niiden valmistuminen on pitkälti itsestä kiinni. Työelämässä meno on samanlaista, joten on tärkeää, että aikataulun hallintaa oppii jo koulussa.

Pääsin sisään kouluun ensiyrittämällä, ja Tehon valmennuskurssista oli paljon hyötyä. Kurssilta sain hyvän käsityksen siitä, mitä pääsykokeet pitävät sisällään ja millaista opiskelu tulee olemaan.

Valmennuskurssilla käytiin myös kattavasti läpi se, mitä pääsykokeissa kannattaa tehdä saadakseen hyvät pisteet ja mitä ei. Oli myös kiva saada tietämystä arkkitehtuurista ja muista taidealoista ennen koulun aloittamista.”

Vielä en tiedä, minkä arkkitehtuurin osa-alueen parissa haluaisin työskennellä valmistuttuani. Ainakin kaupunkisuunnittelu ja korjausrakentaminen kiinnostavat. Pidän siitä, että arkkitehdin työssä yhdistyy sekä taiteellinen että tekninen osaaminen.

Kurssit ovat projektimuotoisia ja kestävät yleensä yhden lukukauden. Projekteihin on sisällytetty myös teoriaa, joten ne ovat aina aika laajoja kokonaisuuksia. Opiskeltavia aihealueita ovat muun muassa yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelu, arkkitehtuurin historia, nykyarkkitehtuuri sekä korjausrakentaminen.

Oulun Yliopisto on pieni ja kompakti koulu. Täällä opiskelijoiden kesken vallitsee hyvä henki ja teemme paljon yhteistyötä toistemme kanssa. Arkkitehtuurin opinnot poikkeavat melko paljon muiden alojen opiskelusta. Sitä ei voi opiskella pelkästään kirjoista lukemalla, joten teemme todella paljon ihan konkreettista työtä.”

Kolme poimittua syytä tulla Teholle

Teholta Aaltoon

Vuonna 2017 Aallon arkkitehtuurin linjalle sisäänpäässeista 41% oli Teholaisia

Palkitut työt

46,2% Arkkitehtuurin parhaista töistä eli valintakoenäyttelystä Teholaisilta (2015).

Rento ilmapiiri

Tehon opettajat ovat oman alansa ammattilaisia, jotka takaavat yksillöllisen opetuksen kannustavassa ilmapiirissä.

Kirjoita hakusi ja paina Enter