Skip to content

HALUATKO ARKKITEHDIKSI? TEHO-OPISTON VALMENNUSKURSSEILLA JOPA 70% SAAVUTTAA UNELMIEN OPISKELUPAIKAN.

Varmista paikkasi suosituilla kursseilla!

ARKKITEHTIKoulutus

Arkkitehti on rakennetun ympäristön suunnittelija. Arkkitehdit suunnittelevat rakennustaidetta, jossa rakennuksia ja kokonaisuuksia pohditaan esteettisestä näkökulmasta. Arkkitehdin työnkuva ulottuu huonekalujen ja tilojen suunnittelusta talojen suunnitteluun ja aina yhdyskunta- ja kaupunkisuunnitteluun saakka. Arkkitehdit voivat työskennellä yksityisissä toimistoissa, kunnilla tai valtiolla.

Ammatissa vaaditaan luovaa suunnittelua, ongelmanratkaisukykyä ja tilallista hahmotuskykyä. Arkkitehdiltä vaaditaan taitoa ilmaista näkemyksiään niin piirtäen, kirjoittaen kuin suullisestikin. Lisäksi ammatissa tärkeää on järjestelmällisyys ja yhteistyötaidot.

Haluatko tietää lisää arkkitehtuurista? Lue arkkitehtiopiskelija Aberin tarina Tehon blogista.

Hakeminen ja ennakkotehtävät

Arkkitehdiksi voit hakea seuraavan kerran kevään yhteishaussa 2024. Hakemus jätetään Opintopolun kautta.

Arkkitehtuurin ennakkotehtävät julkaistaan dia.fi-sivustolla helmikuussa 2024.

ARKKITEHTIPÄÄSYKOe

Arkkitehtuurin pääsykokeet järjestetään kevät-kesällä 2024. Ennakkotehtävät hyväksytysti suorittaneet jatkavat kaksipäiväisiin piirustus- ja suunnittelukokeisiin. Kolmantena pääsykoepäivänä arkkitehtimatematiikan kokeessa osaamisensa täytyy todistaa niiden hakijoiden, joiden yo-arvosanat eivät täytä kynnysehtoa (pitkän matematiikan C tai lyhyen matematiikan E).

Lue lisää arkkitehdiksi hakemisesta dia.fi-sivustolta.

Miten valmistautua pääsykokeisiin?

Arkkitehtuurin pääsykokeisiin kannattaa ryhtyä valmistautumaan hyvissä ajoin. Arkkitehtuurin ennakkotehtävissä sekä pääsykokeissa testataan laajasti mm. hakijan ideointitaitoja, piirtämis- ja maalaamistaitoja, kolmiuloitteista hahmottamista sekä usein myös kolmiuloitteisen kappaleen rakennusta. Joukosta erottuu usein hyvällä, omaperäisellä idealla, joka on osattu myös toteuttaa ja esittää taitavasti. Tutustu vanhoihin arkkitehtuurin pääsykoetehtäviin, jotta saat käsityksen, mitä pääsykokeissa vaaditaan. Katso myös ennakkotehtävät, joilla Jesse pääsi arkkitehtuurin pääsykokeisiin vuonna 2020.

Seuraa lisäksi mitä arkkitehtuurin kentällä tapahtuu: tutustu kiinnostaviin alan julkaisuihin ja inspiroiviin tekijöihin. On myös tärkeää harjoitella työskentelemään rajatussa ajassa, sillä ajankäytön hallinta on pääsykokeissa erittäin tärkeää. Muista säilyttää harjoittelussa myös hyvä meininki, sillä usein rentous pääsykokeissa takaa parhaan tuloksen ja omien vahvuuksien esiin tulemisen! 

ARKKITEHTUURIN VALMENNUSKURSSILLE?

Haluatko varmistaa opiskelupaikkasi ensi vuodelle? Kaipaatko vertaistukea harjoitteluun ja henkilökohtaista ohjausta ammattitaitoisilta opettajilta?

Monipuolisten ilmaisua, ideointitaitoja ja tekniikoita vaativien tehtävien takia arkkitehtuurin opintoihin hakevalle sopii erinomaisesti kaikki pitkät kurssimme (Maxi, Midi ja Tekniikka), sekä lähes kaikki lyhyemmät kurssit. Kursseilla kehität laajasti tarvittavia taitoja, joilla loistat sekä ennakkotehtävävaiheessa, että pääsykokeissa.

Teho-Opisto on Suomessa ainoa taidealoihin keskittynyt valmennuskurssien järjestäjä. Opetustyötä tehdään laatu ja sydän edellä, joten tsemppi on aitoa ja liukuhihnaopetusta et tule näkemään. Kursseillamme opit kaikki pääsykoemenestyksen kannalta tärkeimmät taidot tekniikoista ideointiin ja ajankäyttöön. Ryhmissämme opiskelee yhdessä eri alojen hakijoita, sillä samat hyvän pääsykoetyön kriteerit toistuvat eri hakukohteiden pääsykokeissa. Tutustu kursseihimme ja ilmoittaudu mukaan!

Yliopistot

Aalto-yliopisto

Arkkitehtuuri
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Helsinki

Hakijat/hyväksytyt: 663/54
(v. 2022)

Tampereen teknillinen yliopisto

Arkkitehtuuri
Tampere

Hakijat/hyväksytyt: 632/53
(v. 2022)

Oulun yliopisto

Arkkitehtuuri
Oulu

Hakijat/hyväksytyt: 488/50
(v. 2022)

Valmennuskurssit

Teho-Opisto on ainoa luovien alojen valmennuskursseihin erikoistunut valmennusyritys Suomessa. Tarjoamme laajan valikoiman valmennuskursseja taidealojen, muotoilun ja arkkitehtuurin pääsykokeisiin, sekä hakuun opiskelemaan ulkomaisiin luovien alojen yliopistoihin.

Selaa kursseja ja valitse itsellesi sopiva:

Midi
Alkaa 22.1.2024
790 2 390 
Lukukauden laaja ja kattava valmennuskurssi taidealoille. MIDI-kurssilla omaksut pääsykokeissa olennaiset ideointitaidot ja muotokielet, jotka tekevät töistäsi sisällöltään kiinnostavia!
Midi+Tekniikka
22.1.-10.5.2024
1 390 2 990 
Lukukauden laajuinen valmennuskurssi taidealoille. Kurssilla hiotaan sekä tekniikat että oma ilmaisu huippuunsa ennen pääsykokeita!
Tekniikka
Alkaa 22.1.2024!
790 2 390 
Tekniikka-kurssilla hiotaan luovien alojen pääsykokeiden yleisimpiä piirtämis-, maalaus- ja rakentelutekniikoita.

Arkkitehti on ajankäytön mestari

Oulun Yliopistossa arkkitehdiksi opiskeleva Matti Rajamaa katseli arkkitehtien työtä ensin insinöörin silmin ja innostui itsekin opiskelemaan alaa.

”Minulla oli taskussa jo insinöörin paperit, kun kiinnostuin arkkitehtuurista. Työskentelin inssiksi valmistuttuani arkkitehti- ja insinööritoimistossa, joten näin arkkitehtien työtä läheltä, ja minulle muodostui vahva käsitys siitä, mitä ala pitää sisällään. Erityisesti siinä kiinnostaa suunnittelijan osa, se, että pääsee näkemään työnsä jäljen konkreettisena tuotoksena.

Arkkitehtuurin opiskelu on haastavaa ja projektit vievät paljon aikaa. Aiheet ovat kuitenkin niin kiinnostavia ja konkreettinen tekeminen niin mielekästä, ettei tämä kovin raskaalta tunnu. Oman ajankäytön hallinta on erityisen tärkeää, sillä projekteja on käynnissä samaan aikaan useampi, ja niiden valmistuminen on pitkälti itsestä kiinni. Työelämässä meno on samanlaista, joten on tärkeää, että aikataulun hallintaa oppii jo koulussa. 

Matti Rajamaa, arkkitehti yo, Oulun yliopisto

Pääsin sisään kouluun ensiyrittämällä, ja Tehon valmennuskurssista oli paljon hyötyä. Kurssilta sain hyvän käsityksen siitä, mitä pääsykokeet pitävät sisällään ja millaista opiskelu tulee olemaan.

Valmennuskurssilla käytiin myös kattavasti läpi se, mitä pääsykokeissa kannattaa tehdä saadakseen hyvät pisteet ja mitä ei. Oli myös kiva saada tietämystä arkkitehtuurista ja muista taidealoista ennen koulun aloittamista.”

Vielä en tiedä, minkä arkkitehtuurin osa-alueen parissa haluaisin työskennellä valmistuttuani. Ainakin kaupunkisuunnittelu ja korjausrakentaminen kiinnostavat. Pidän siitä, että arkkitehdin työssä yhdistyy sekä taiteellinen että tekninen osaaminen.

Kurssit ovat projektimuotoisia ja kestävät yleensä yhden lukukauden. Projekteihin on sisällytetty myös teoriaa, joten ne ovat aina aika laajoja kokonaisuuksia. Opiskeltavia aihealueita ovat muun muassa yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelu, arkkitehtuurin historia, nykyarkkitehtuuri sekä korjausrakentaminen.

Oulun Yliopisto on pieni ja kompakti koulu. Täällä opiskelijoiden kesken vallitsee hyvä henki ja teemme paljon yhteistyötä toistemme kanssa. Arkkitehtuurin opinnot poikkeavat melko paljon muiden alojen opiskelusta. Sitä ei voi opiskella pelkästään kirjoista lukemalla, joten teemme todella paljon ihan konkreettista työtä.”

Soita ja kysy lisää siniltä

Voit myös tekstata tai lähettää WhatsApp-viestin.

Kolme poimittua syytä tulla teholle

Teholta Aaltoon

Aalto yliopiston arkkitehtuurin linjalle sisäänpäässeista 60% Teholaisia (2019)

Palkitut työt

Vuosittain 40-50% Arkkitehtuurin parhaista töistä eli valintakoenäyttelyn töistä Teholaisilta (2018-2021).

teholta tampereelle

Tampereen yliopiston arkkitehtuurin linjalle sisäänpäässeista 51% Teholaisia (2018)

saavuta unelmiesi opiskelupaikka!

Super Early Bird -etu voimassa 13.12.2023 asti!