Skip to content

Arkkitehtuurin parhaiden töiden näyttely 2022 – Suuri joukko teholaisia mukana!

Dia.fi :n arkkitehtuurin parhaiden töiden valintakoenäyttely on julkaistu. Valintakoenäyttely tuttuun tapaan on teholaisten juhlaa!

Dia.fi valintakoenäyttelyssä on mukana 31 pääsykoetyötä, joista 14 on Tehon entisten opiskelijoiden – huikeat 45.16 % osuus siis kaikista töistä! Huikea osuus oli näyttelyn varsinaisissa pääsykoetöissä, joista 50% töistä oli teholaisilta. Myös muissa osioissa teholaiset loistivat sillä tehtävässä 1. 100% ja tehtävässä 4 huimat 80% oli teholaisten käsialaa. Loistavat opiskelijamme jatkavat menestyksekästä taivaltaan arkkitehtuurin ja myös muiden luovien alojen valintakokeissa.

ONNILIINUKSEN ENNAKKOTEHTÄVÄT PARHAIDEN TÖIDEN NÄYTTELYYN

Tehon Midi-kurssilla opiskellut huikean lahjakas Onniliinus Juvonen on yksi heistä, jonka työt pääsivät mukaan näyttelyyn. Onniliinus teki huikean saavutuksen saatuaan ennakkotehtävänsä parhaiden töiden joukkoon. Upeat ennakkotehtävät ja pääsykoetyöt avasivat ovet Onniliinukselle arkkitehtuurin opintoihin. Aivan super hienoa! Lue alta Onniliinuksen ajatuksia parhaiden töiden näyttelystä ja pääsykokeista!

Miltä tuntui nähdä omat työt parhaiden töiden näyttelyssä?

Omien tehtävien näkeminen valintakoenäyttelyssä oli tietysti erikoinen tunne. Olin kyllä itsevarma omista töistäni jo niitä tehdessä, vaikkakin kokoajan oli tunne siitä, että riittääkö ne jatkoon pääsyyn. Arvelutti, että ymmärtääkö arvioijat ideaa ja ovatko työt tarpeeksi omaperäisiä. Mielessäni oli kumminkin kokoajan motivaatio ja tietynlainen rima minkä halusin ylittää; haluan päästä pääsykoenäyttelyyn. En tiedä onko se hyvä vai huono motiivi, mutta se ainakin auttoi minua ylittämään itseni. Pääsykoenäyttelyn julkaistua, olin iloinen ja tyytyväinen suoritukseeni, vaikka jo ennakkotehtävistä jatkoon pääseminen oli ilon aihe.

ENNAKKOTEHTÄVÄT VS. PÄÄSYKOETEHTÄVÄT

Ennakko- ja pääsykoetehtävien ideoinnissa on mielestäni eroja, jotka liittyy lähinnä ajankäyttöön. Ennakkotehtävissä on huomattava määrä aikaa, josta suurin osa menee pään sisäiseen ajatustyöhön ja tehtävien fyysinen tekeminen saattaa alkaa vasta deadlinen lähestyessä. Ennakkotehtäviä tehdessä pyörittelin useampaa ideaa ja suurin osa ajasta kului annettujen materiaalien (rikkinäiset muoviämpärit, pyörän osat yms.) mielenkiintoiseen asetteluun. Ideat tehtävien toteutuksiin tulivat aika nopeaan, halusin tehdä jokaisen työn eri tekniikoilla. Perspektiivejä pyörittelin myös jonkin aikaa ja tein muutamia erilaisia vedoksia eri perspektiiveistä. Kumminkin palasin jokaisen työn kohdalla alkuperäiseen ideaan. Keskityn enemmän pyörittelemään ideoita päässäni, pieniä skissejä lukuunottamatta, ja tartun usein ensimmäiseen ideaan minkä saan. Samaa periaatetta hyödynsin pääsykokeissa. Annoin itselleni aikaa keskittyä tehtävänantoon ja arviointikriteereihin. Visualisoin mahdollisia vaihtoehtoja päässäni ja teen muutaman skissin hahmottamaan ideaa paremmin. Koen todella, että hyvin suunniteltu työ on jo puoliksi tehty.

Miten treenasit pääsykokeisiin?

Olin Teho-Opiston midi-kurssilla, jonka avulla sain hyvän rutiinin pääsykokeisiin treenaamiseen. Koin eniten hyötyä viikottaisista pääsykoetyylisistä tehtävistä, joiden avulla ajanhallinta ja ideointi kehittyi. Midi -kurssilla pääsi tekemään monipuolisesti eri alojen tehtäviä, mikä avarsi myös näkemystä oman alan pääsykoetehtävien ideointiin. Hain myös muotoilijaksi ja pääsin myös ennakkotehtävistä jatkoon, mutta pääsykokeiden ollessa samana päivänä, valitsin aloista itselleni mielekkäämmän ja menin arkkitehtuurin pääsykokeisiin. Ennakkotehtäviin minulla ei ollut erillistä kurssia.

Miten Opinnot ovat lähteneet käyntiin?

Alkaneet opinnot ovat olleet vähintäänkin mielenkiintoisia! Käytännön tekeminen alkoi jo ensimmäisessä periodissa parilla pienoismallityöllä. Luennoilla on arkkitehtonisia ajatuksia ja rakennuksia käsitelty sekä taiteellisesta että konkreettisesta näkökulmasta. Odotan vielä innolla taidekurssien alkamista, joilla pääsee maalaamaan ja piirtämään mm. elävää mallia.

Katso koko valintakoe näyttely Dia.fi

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!