Skip to content

Lapin yliopiston ennakkotehtävät 2020-opettajien analyysit

Teho-Opiston pääopettaja Sini otti Lapin yliopiston ennakkotehtävät 2020 tarkempaan analyysiin. Tehtävissä teemoina ovat tänävuonna julisteet ja eväshetki. Kurkkaa Sinin mietteet tehtävistä!

Hakukohteet:

Mikäli kuvataidekasvatuksen tai graafisen suunnittelun opinnot Lapin yliopistossa kiinnostavat, on aika kääriä hihat ja alkaa työstämään ennakkotehtäviä. Graafisen suunnittelun ennakkotehtävässä hakija pääsee näyttämään taitonsa keikkajulisteen suunnittelussa. Kuvataidekasvatuksen tehtävässä teemana on puolestaan eväshetki. Teho-Opiston pääopettaja Sini Koivisto otti tehtävät tarkempaan analyysiin. Kurkkaa Sinin mietteet tehtävistä! Muistathan perehtyä hyvin tehtävänantoihin sekä arviointikriteereihin.

Graafinen suunnittelu ennakkotehtävät

Tänävuonna Lapin yliopiston graafisen suunnittelun ennakkotehtävät koostuvat vain yhdestä tehtävästä. Tehtävään kannattaa siis panostaa täysillä! Tehtävässä hakija pääsee suunnittelemaan julisteen. Julistetehtävä mittaa graafisen suunnittelun perustaitoja: pelkistämisen ja graafisen esittämisen taitoja, sekä tietenkin sommittelutaitoa ja värin käyttöä.

Graafisen suunnittelun ennakkotehtävä toimitetaan 8.4.2020 klo 15.00 mennessä osoitteeseen Lapin yliopisto, Hakija- ja opiskelupalvelut, PL 122,  96101, Rovaniemi.

Yleiset ohjeet:

  • Tehtävä arvioidaan asteikolla 0–5 pistettä.
  • Tehtävän taakse (oikeaan alakulmaan) tulee merkitä nimi, henkilötunnus ja hakukohde.
  • Tehtävän voi tehdä käsin tai tietokoneella.
  • Ennakkotehtävää ei palauteta.

Tehtävä: Keikkajuliste

Suunnittele keikkajuliste aloittelevalle bändille nimeltään ”Tyyni Hurrikaani”.
Valitse itse musiikkityyli (esim. rock, indie, pop), mitä Tyyni Hurrikaani soittaa.

Julisteessa on oltava seuraavat tekstit:

Tyyni Hurrikaani
31.4.2020 Rovaniemi, pääkirjasto
Klo 19-20
Ilmainen sisäänpääsy
Valitsemasi musiikkilajin nimi: esim. pop

Koko: A3, pystysuunnassa

Toteutustapa: vapaa

Arviointiperusteet: Visuaalinen ilmaisu. Kiinnostavuus ja muotokieli.

Opettaja Sinin kommentit:

Julistetehtävä tulee jossain muodossaan graafisen suunnittelun osastoilla ennakkotehtävänä lähes joka vuosi. Julistetehtävä on omiaan mittaamaan graafisen suunnittelun perustaitoja: pelkistämisen ja graafisen esittämisen taitoja, sekä tietenkin sommittelutaitoa ja värin käyttöä. On sanottu että toimiva juliste toimii niin isossa kuin missä vaan muussakin koossa!

Erilaiset tapahtumat esiintyvät julistetehtävän aiheena myös toistuvasti. Tapahtuma on tällä kertaa konsertti: Tyyni Hurrikaani -bändin keikka. Tapahtuma aiheena antaa mahdollisuuksia mielikuvitukselle! Vapaavalintaisen musiikkityylin / genren kuvasto, kekseliäs ja aiheeseen sopiva toteutus ja ilme ovat hyviä lähtökohtia.

Tietysti sommittelun ja julistesuunnittelun toimivat kikat ovat aina näissä tehtävissä hyvä tietää ja sisäistää. Toteutustapa on erityisen vapaa tänä vuonna – vapaat kädet käyttää omia parhaita tekniikoitaan siis!

Tekstiä on tällä kertaa vaadittu julisteeseen aika paljon, joten sen sommittelu, koot ja typografia asettuvat olennaiseen osaan julisteen informatiivisuutta ja toimivuutta hakiessa.

Ennakkotehtävän voi korvata

  • kuvataiteen, media-alan tai käsityön lukiodiplomilla (Lukiodiplomitodistus ladataan Opintopolun hakulomakkeelle).
  • kulttuurialan ammatillisella tutkinnolla tai kulttuurialan ylemmällä tutkinnolla (Tutkintotodistusliite ladataan Opintopolun hakulomakkeelle. Hakukeväänä valmistuvat lataavat Opintopolun hakulomakkeelle opintosuoritusotteen).
  • taiteen perusopetuksen kuvataiteen opintojen laajan oppimäärään päättötodistuksella, sisältäen perusopinnot ja syventävät opinnot (Todistus ladataan Opintopolun hakulomakkeelle).

Lukiodiplomilla, kulttuurialan ammatillisella tutkinnolla tai taiteen perusopetuksen kuvataiteen opintojen laajan oppimäärän päättötodistuksella korvatusta ennakkotehtävästä annetaan 4 pistettä. Hakija voi kuitenkin halutessaan tehdä ennakkotehtävän, joka arvostellaan. Parempi pistemäärä otetaan huomioon. Abiturientit, joilla ole vielä virallista lukiodiplomitodistusta, liittävät hakuasiakirjoihin lukion rehtorin tai opettajan antaman väliaikaisen hyväksytyn lukiodiplomitodistuksen (arvosana ei välttämätön).

Kuvataidekasvatus ennakkotehtävät

Kuvataidekasvatuksen ennakkotehtävä toimitetaan 8.4.2020 klo 15.00 mennessä osoitteeseen Lapin yliopisto, Hakija- ja opiskelupalvelut, PL 122, 96101 Rovaniemi.

Yleiset ohjeet:

  • Tehtävä arvioidaan asteikolla 0–6 pistettä.
  • Tehtävän taakse (oikeaan alakulmaan) tulee merkitä nimi, henkilötunnus ja hakukohde.
  • Tehtävä suoritetaan käsin, ei tietokoneella.
  • Ennakkotehtävää ei palauteta.

Määritelmä:

Olet viettänyt elämäsi aikana monenlaisia eväshetkiä. Eväiden syönti merkitsee taukoa jostain toiminnasta, pysähtymistä hetkeksi sopivassa paikassa tai eväiden nauttimista vaikkapa matkan teon aikana.

Palauta mieleesi jokin tällainen hetki, paikka ja evääsi. Voit myös lähteä eväsretkelle ja kokea uuden eväshetken tehtävän tekoa varten.

Toteutus:

Tee eväshetkestäsi piirros, jossa eväät ovat pääosassa.

Välineet:

A3-paperi pysty- tai vaakasuunnassa, lyijykynät ja/tai mustat tussit oman valintasi mukaan.

Arviointiperusteet:

Muodon, valon, materiaalin ja tilan kuvaaminen.

Opettaja Sinin kommentit:

Ennakkotehtävät eivät mittaa ainoastaan kuvataidekasvatukseen hakevan kokelaan teknisiä taitoja piirtäjänä, vaan myös hakijan kuvallista ja käsitteellistä ajattelua. Viime vuosien tehtävissä kuvittaminen ja visualisointi ovat korostuneet, nytkin arviointiperusteina ovat muodon, valon ja tilan kuvaaminen. Tällä kertaa erityisen suuri painotus on mielestäni ideasisällöllä ja valitulla näkökulmalla – sillä aihe on kaikille sama.

Kuvataidekasvatuksella tehtävän aihe on usein ollut erilaisia tulkintoja mahdollistava. Tälläkin kertaa tulkinta ja näkökulma ovat vapaat.  Tehtävänantona on eväsretki ja erityisesti eväät ovat pääosassa – tehtävänä on visualisointi aiheesta, jonka voisi ajatella olevan hyvinkin perinteinen – jättää siis tilaa omalle tulkinnalle.

Teknisesti taitava toteutus on aina plussaa!. Kiinnostava ja omakohtainen ja sen kautta rakennettu oivaltava kokonaisuus kantavat varmasti pitkälle. Kannattaa ehdottomasti miettiä aiheen valintaa, kokonaisuutta osineen ja omaa henkilökohtaista näkökulmaa tarkkaan.

Kannattaa aina muistaa, että vaikka tehtävänanto saattaa aluksi tuntua hieman etäiseltä, tärkeintä on työn ideasisältö ja että kyetään kuvittamaan ja visualisoimaan omat ajatukset mahdollisimman hyvin. Koska tulkinnalle on annettu täysi vapaus, luovuutta saa ja pitääkin käyttää. Muista siis pohtia ideoidessasi myös sitä, miten saisit toteutettua työn kaikkein näyttävimmin ja selkeimmin!

Huomioi töiden tekniikaltaan tarkat mutta suunnaltaan vapaat  toteutusohjeet! Työ toteutetaan kumman vaan suuntaisena A3 koossa, lyijykynä- tai tussitekniikalla – tai niiden yhdistelmätekniikalla. Omat parhaat mustavalkoiset tekniikat käyttöön siis – ja fokus muotoon, valoon ja varjoon, materiaaleihin ja (maisema-) tilaan!!

Ennakkotehtävän voi korvata

  • kuvataiteen, media-alan tai käsityön lukiodiplomilla (6 pistettä) (Lukiodiplomitodistus ladataan Opintopolun hakulomakkeelle).
  • kulttuurialan ammatillisella tutkinnolla tai kulttuurialan ylemmällä tutkinnolla (6 pistettä (Tutkintotodistusliite ladataan Opintopolun hakulomakkeelle. Hakukeväänä valmistuvat lataavat Opintopolun hakulomakkeelle opintosuoritusotteen).
  • taiteen perusopetuksen kuvataiteen opintojen laajan oppimäärään päättötodistuksella, sisältäen perusopinnot ja syventävät opinnot (6 pistettä) (Todistus ladataan Opintopolun hakulomakkeelle).

Lukiodiplomilla, kulttuurialan ammatillisella tutkinnolla tai taiteen perusopetuksen kuvataiteen opintojen laajan oppimäärän päättötodistuksella korvatusta ennakkotehtävästä annetaan 6 pistettä. Abiturientit, joilla ole vielä virallista lukiodiplomitodistusta, liittävät hakuasiakirjoihin lukion rehtorin tai opettajan antaman väliaikaisen hyväksytyn lukiodiplomitodistuksen (arvosana ei välttämätön).

Kuvassa Teho-Opiston pääopettaja Sini Koivisto.

VALMISTAUTUMINEN ENNAKKOTEHTÄVIIN

Ennakkotehtävien suunnittelu ja toteutus ovat sinun tähtihetkesi! Graafisen suunnittelun toteutustapa on vapaa eli hakijalla on käytössään kaikki mahdolliset tekniikat! Eri tekniikoita kannattaa rohkeasti testailla samoin kuin uskaltaa toteuttaa mielikuvitusrikkaimpia ja villeimpiäkin ideoita. Usein jatkopaikan lunastaneet ennakkotehtävät osoittavatkin hakijan visonäärisyyttä ja taitavaa tekniikan hallintaa. Ideointitaitojaan kannattaakin kehittää ennakkotehtäviin valmistautuessaan esimerkiksi kantamalla luonnosvihkoa mukanaan.

 

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!