Tänä keväänä sain kutsun Lahden muotoiluinstituutin sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun pääsykokeisiin. Kokeet kestivät kolme päivää ja olivat Lahdessa LAB:in kampuksella. Ajattelinkin tässä postauksessa kertoa tarkemmin millaisia päivät olivat ja mitä ne pitivät sisällään.
Koepäivä 1 – aamupäivä
Ensimmäinen päivä alkoi ilmoittautumisella klo 8.30, jonka jälkeen odoteltiin, että meidät tullaan hakemaan koetilaan. Koetilassa meille pidettiin lyhyt infotilaisuus seuraavien päivien sisällöstä, ja saimme myös tietää haastatteluiden ajankohdat. Tämän jälkeen meille jaettiin ensimmäinen tehtävänanto ja saimme alkaa toteuttamaan tehtävää. Ensimmäiseen tehtävään oli annettu aikaa klo 9.30-12 eli 2,5 tuntia. Tehtävänä oli toteuttaa omakuva itsestä 10 vuoden kuluttua, kun on juuri voittanut muotoilupalkinnon. Sai valita piirtääkö itsensä, A. Omasuunnittelemassa tilassa vai B. Omasuunnitteleman kalusteen kanssa. Toteutus tuli tehdä A4 kokoiselle paperille. Täytyy myöntää, että tämä tehtävä vähän kauhistutti mua, koska ihmisten piirtäminen ei kuulu mun vahvuuksiin, mutta pyrin tyylittelemään työn niin, ettei tarvinnut kovin tarkkoja yksityiskohtia, kuten kasvoja tehdä. Tähän ekaan työhön en ollut kovin tyytyväinen, mutta sain sen kuitenkin valmiiksi ja olisi varmasti huonomminkin voinut mennä.
Koepäivä 1 – iltapäivä
Meillä oli joka päivä lounastauko klo 12-13. Lounaan jälkeen menimme takaisin koetilaan, jossa meille jaettiin uusi tehtävänanto. Tähän tehtävään meillä oli aikaa klo 13-16 eli 3 tuntia. Tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa pienoismalli kuivaustelineestä mittakaavassa 1:5. Tehtävässä pyydettiin, että telineessä tulisi olla 5 metriä kuivaustilaa ja sen tulisi olla käytännöllinen eli esim kasaan laitettava. Tarvikkeina oli mm. puutikkuja, narua, rautalankaa ja kuumaliimaa. Tämä oli mun mielestä mielenkiintoinen tehtävä. Pyrin pysymään poissa ihan perinteisestä kuivaustelineestä ja tehdä siitä mielenkiintoisemman, mutta silti käytännössä toimivan. Tästä tehtävästä mulle jäi ihan hyvä fiilis ja siihen olikin hyvä lopettaa eka päivä klo 16.00. Ensimmäisen koepäivän jälkeen jännitys oli helpottanut, mutta olin aika poikki joten menin vain ostamaan eväät tokaa päivää varten, syömään ja hotellille lepäämään.
Koepäivä 2 – aamupäivä
Toinen koepäivä alkoi kampuksella klo 9 ja mentiinkin suoraan takaisin koetilaan. Saatiin tehtävänanto, joka oli kaksiosainen. Ensimmäinen osa toteutettiin ennen lounasta ja toinen lounastauon jälkeen. Ensimmäiseen osaan oli siis annettu aikaa klo 9-12 eli 3 tuntia. Tehtävänä oli suunnitella kampuksen sisäpihalle katos, joka voisi toimia esim opiskelijoiden tapahtumapaikkana n. 10lle henkilölle. Piti siis toteuttaa näkymä katoksesta sisäpihalla, ja sen sai toteuttaa vapaavalintaisilla välineillä A3- kokoiselle paperille. Saimme mennä tekemään tehtävää sisäpihalle, joka oli mun mielestä tosi kivaa! Tämä oli mielenkiintoinen tehtävä ja olin ihan tyytyväinen lopputulokseen, vaikka meinasikin kyllä tulla tosi kiire, eikä lopputulos ollut ihan niin siisti kuin olisin toivonut.
Koepäivä 2 – iltapäivä
Lounastauon jälkeen saimme alkaa toteuttamaan tehtävän toista osaa. Toiseen osaan oli annettu aikaa klo 13-16 eli 3 tuntia. Tehtävänantona oli tehdä suunnittelemastamme katoksesta pienoismalli mittakaavassa 1:20. Tarvikkeina oli mm. pahvia, paperia, puurimoja, puutikkuja sekä kuumaliimaa. Tästä tehtävästä pidin myös, ja aikataulussa pysymistä helpotti se, että katos oli jo suunniteltu ensimmäisessä osassa. Tehtävää vaikeutti kuitenkin se, että meidän piti palauttaa ensimmäisen osan valmis työ ennen lounastaukoa, joten ainut mistä pystyi katsomaan mallia, oli ensimmäisessä osassa tehdyt suunnitelmat. Olin valmiiseen pienoismalliin tyytyväinen, mutta toivon ettei se ollut liian simppeli. Toisesta koepäivästä jäi kokonaisuudessaan hyvä fiilis!
Toisena koepäivänä mulla oli myös haastattelu klo 13.20 eli kesken tehtävää, mutta siitä, ja viimeisestä koepäivästä kerronkin lisää seuraavassa postauksessa!
Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?
Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.
Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!