Skip to content

Onnistu pääsykokeissa – Lue opettajan vinkit!

Lopullisen opiskelupaikan saamiseen vaikuttavat vain pääsykokeissa kerätyt pisteet, joten harjoitteluun kannattaa panostaa täysillä!  Teho-Opiston pääopettaja Sini Koivisto kokosi sinulle viisi vinkkiä kuinka aloittaa pääsykokeisiin valmistautumisprosessi tehokkaasti jo ensiaskelista lähtien

Sini Koivisto

Teho-Opiston perustaja Sini Koivisto on koulutukseltaan arkkitehti SAFA ja taiteen maisteri (taidekasvatus). Laadukas arkkitehtuuri- ja taidevalmennus on Sinille sydämen asia. Sini toimii arkkitehtinä oman yrityksensä kautta ja omaa pitkän historian opettajana valmennuskursseilla, arkkitehtuurikouluissa ja yliopistossa.

Tutustu pääsykokeissa tarvittaviin Taitoihin

Aloita tutustumalla tekniikoihin ja siihen mitä kaikkea pääsykokeissa sinun odotetaan osaavan. Tutustu ja harjoittele monipuolisesti eri piirustus-, maalaus- ja pienoismallitekniikoita. Vaadittavia pienoismallitekniikoita ovat esimerkiksi puutikut, paperitekniikat, rautalanka sekä savi. Tutustumalla aikaisempien vuosien pääsykokeisiin saat vihiä siitä, millaisia asioita sinun odotetaan osaavan mitä todennäköisemmin myös omassa pääsykokeessasi.

näitä taitoja tarvitset pääsykokeissa

Hakijamäärien kasvaessa hakijan ideointitaidot ja erilaisten tekniikoiden hallinta on tullut tärkeämmäksi pääsykokeissa. Suuresta massasta erottuakseen hakijalta odotetaan muun muassa:

  • Kuvallisia ja kuvailmaisun taitoja, joita ovat mm.  Sommittelu, varjostaminen, värien käyttö ja tunnelman välittäminen
  • Luovilla aloilla tärkeitä ominaisuuksia, kuten taiteellista, visuaalista ja käsitteellistä ajatteluaomaperäisyyttä, oivaltavaa ideointia, ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä itsereflektointia.
  • Tilan ja kolmiulotteisten muotojen kuvaamisen keinojen hallintaa, kuten perspektiivin sekä valon ja varjon käyttö sekä rakenteellisen ajattelun hallintaa. 
  • Alakohtaisia taitoja, jotka vaihtelevat hieman hakukohteesta riippuen.

Voita aloittamisen kankeus luonnostelemalla

Alkuun pääseminen voi olla joskus haastavaa ja tyhjä paperi tuntua pelottavalta. Hyväksi todettu lääke tähän on luonnoskirjan kuljettaminen mukanaan kaikkialle. Luonnoskirjaan voi esimerkiksi luonnostella ratikassa istuessaan. Arkinen luonnostelu kehittää pään ja käden yhteyttä. Erilaiset hahmotelmat voivat auttaa löytämään uusia muotoja.

Pyydä palautetta

Omien töiden näyttäminen muille ja subjektiivisen arvioinnin saaminen on ensisijaisen tärkeää kehittymisen kannalta. Töitään kannattaa näyttää rohkeasti muille alalla työskenteleville tai alasta kiinnostuneille ja pyytää rakentavaa palautetta. Teho-Opiston alakohtaisilla Tehokursseilla keskeisintä onkin, että opiskelijat saavat tukea ja palautetta alansa usean vuoden kokemuksen omaavilta ammattilaisilta. 

Ota ajankäyttö haltuusi

Pääsykoetehtäviin on varattu keskimäärin kolme tuntia aikaa. Tehtäviä kannattaakin opetella jo heti alusta lähtien tekemään annetuissa aikarajoissa, jotta ajankäytöstä muodostuu rutiini. Töiden kellottaminen auttaa sinua myös hahmottamaan, kuinka kauan kukin työvaihe sinulta yleensä vie. Teho-Opiston alakohtaisilla Tehokursseilla pääset tekemään 3 tunnin oman alasi pääsykoettyyppisiä tehtäviä opettajan ohjauksessa. Pääset myös harjoittelemaan aitoa pääsykoetilannetta! 

Ruoki ideakirjastoasi

Parhaat pisteet pääsykokeissa yleensä saavat työt, joissa osoitetaan hakijan kykyä katsoa tulevaisuuteen sekä kekseliäisyyttä, omaperäisyyttä että visionäärisyyttä. Jokaisen työn ”sydän” on sen idea-sisältö. Ideointi ja sen harjoittelu onkin kaikkein olennaisinta. Harjoittele ideointia tutustumalla oman alasi tämänhetkisiin trendeihin. Idea-kirjastoasi pääset täydentämään lukemalla alasi blogeja ja seuraamalla ajankohtaisia kilpailuvoittajia. Joukosta erottuvien ja uudenlaisten töiden luomista voi edistää leikittelemällä ja revittelemällä ideoilla jo pääsykokeisiin valmistautumisen aikana.

Varmista Onnistumisesi pääsykokeissa!
Ilmoittaudu Alakohtaisille Tehokursseille alannettuun Early bird -hintaan!

varmista onnistumisesi pääsykokeissa

Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan. Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!