Näillä töillä Laura sai kaikki hakemansa opiskelupaikat

Teho-Opiston Maxi-valmennuskurssilla sisustusarkkitehtuurin pääsykokeisiin valmistautunut Laura saavutti kaikki hakemansa opiskelupaikat!  Laura esittelee menestyksekkäät työnsä ja kertoo, millainen prosessi useampiin pääsykokeisiin osallistuminen oli. Lue myös Lauran vinkit pääsykokeisiin!

Tänävuonna sisustusarkkitehtuurin opinnot kasvattivat suosiotaan entisestään ja kilpailu opiskelupaikoista oli harvinaisen kovaa. XAMK:in, Muotoiluinstituutin sekä Metropolian sisustusarkkitehtuurin pääsykokeissa testattiin useamman tehtävän muodossa hakijoiden kykyä tuottaa raikkaita ja visionäärisiä ideoita, luovuutta, erinomaisesti hallittuja tekniikoita sekä paineensietokykyä.
­

Diplomi-insinööristä sisustusarkkitehdiksi

Yksi onnellisista sisäänpäässeistä on Laura, joka nappasi opiskelupaikan sekä Metropolian, että XAMK:in sisustusarkkitehtuurin pääsykokeista. Lauran matka sisustusarkkitehdiksi ei ole ollut kaikkein tavallisin, sillä ennen sisustusarkkitehtuuriin hakeutumista hän työskenteli melkein kymmenen vuotta diplomi-insinöörinä kaupunkiliikenteen suunnittelun parissa. Laura kipuili entisellä alalla ja yritti löytää sitä jotain joka tuntuisi omalta. Pitkän pohdinnan ja mutkan kautta hän kuitenkin tajusi sisustusarkkitehtuurin olevan se omin juttu, joka nostaa hymyn huulille.

Ihan tosi tosi ilonen oon pääsykokeiden tuloksista, vaikka tää on ollut todella raskas prosessi. Oon tosiaan tehnyt niitä tehtäviä tuolla Teholla ja tsempannut niissä, vaikka välillä on tuntunut tosi vaikeelta löytää aikaa niiden tekemiseen. Ja sitten kun se tuotti tulosta, oon todella ylpeä itsestäni ja myöskin tosi tosi ilonen.

Olen tosiaan työskennellyt kaupunkiliikenteen suunnittelun parissa ja mua kiinnostaa se, miten ihmiset liikkuu ja toimii tiloissa. Minua kiinnostaa hurjan paljon, miten tila vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ja kuinka suunnitteluratkaisuilla voidaan muokata sitä ihmisten käyttäytymistä ja fiilistä eri tiloissa ja paikoissa. 
­

Lauran Metropolian sisustusarkkitehtuurin ihastuttavat pääsykoetyöt

Tehtävä 1

Ekassa tehtävässä pyydettiin piirtämään näkymä paperiroskiksesta ja jossa olet itse kutistunut hiirenkokoiseksi ja kurkkaat sieltä roskiksesta ulos. Aloin kuvittelemaan itteni hiirenkokoseks ja sitten mulle tuli mieleen kärpänen, koska kärpäset on yleensä roskiksissa. Ajattelin myös, että työn pitäisi olla jollain tavalla vaikuttava, kun kyseessä on kuitenkin pääsykoetyö ja halusin siihen jotain täräyttävää. Siksi piirsin kärpäsen siihen ikään kuin surraamaan kohti mua ja että se on jopa pelottavaa, kun se kärpänen on niin iso ja mä niin pieni.

Siitä se sitten rakentu aika luonnostaan koko työ ja olin itseasiassa itse tosi tyytyväinen siihen mun työhön. Mä en oo kokenut olevani erikoisen hyvä lyijäripiirtäjä ja tehtävä piti piirtää lyijärillä, mutta sekä Metropolian että XAMK:in pääsykokeissa molemmissa lyijärityöni onnistuivat hyvin.

Olen ollut niin kauan insinöörimaailmassa tekemässä loogisia juttuja, että olisi ollut tosi suuri haaste löytää rajoja pääsykokeissa tehtävänantoihin, jos en olisi käynyt Tehon kurssia. Putkiaivona ilman kurssia olisin varmaan tehnyt niitä liian tehtävänannon mukaisesti. Tehon kurssillla ollaan tehty paljon tehtäviä ja olen saanut paljon oppia eri välineillä tekemiseen ja tekniikkaan. Kurssilla opin myös ymmärtämään missä rajoissa voin liikkua pääsykoetehtävissä ja olen löytänyt kadoksissa olleen luovuuteni uudestaan.

 

Tehtävä 2

Tokassa tehtävässä pyydettiin suunnittelemaan tarjoilualusta suupalalle ja valmistamaan se ja itse suupala paperista ja pahvista. Tää oli kaikista vaikein tehtävä, koska eihän suupalalle ole järkeä tehdä erillistä tarjoiluastiaa. Jotenkin oli hankalaa lähteä tekemään jotain sellaista, missä ei ole periaatteessa mitään järkeä.

Mietin jäkiruokia kuten cupcakeja ja konvehteja, mutta tuntu, että se saattaa olla yleinen aihe, niin yritin lähteä eri suuntaan tehtävässä. Yritin miettiä, että jos mun täytyy joku suupala tehdä niin, mikä vois olla sellanen ja sitten mulla tuli skågen mieleen.

Lähdin pyörittelemään pahvia tarjoilualustaa ja suupalaa varten ja ajattelin, että jos se on jossain tarjoilupöydällä niin sen pitäisi olla siinä jotenkin tyrkyllä ja vähän korkeemmalla, jos halutaan, että se on esillä. Sain mielestäni ihan kauniin muodon pyöriteltyä pahvista tässä tehtävässä. Luulin epäonnistuneeni tehtävässä, kun en oikein ymmärtänyt sitä, mutta kai se sitten menikin ihan hyvin.

Tehtävä 3

Viimeinen tehtävä oli suunnitella grillitikuista uimahyppytorni, joka on maksimissaan kuusi metriä. Tehtävässä piti piirtää myös perspektiivikuva alueelta, jolla se on. Siinä piti olla myös kaksi uima-allasta, sauna-ja kahvilarakennus. Sen lisäksi pyydettiin myös tekemään pohjapiirustus alueelta.

Tämän tyylisiä tehtäviä onneksi oltiin Teholla harjoteltu, joten tehtävää oli mukava lähteä tekemään. Tiesin heti aluksi haluavani tehdä hyppytornista mahdollisimman yksinkertaisen muotokieleltään ja että siinä on kaksi hyppykerrosta. Toinen hyppykohta oli kolmessa metrissä ja toinen kuudessa. Ne olivat eri suuntiin ja sisältä kiivettiin sinne. Olin tosi tyytyväinen siihen, mitä sain aikaseks, simppeli ja toimiva! Pesrpektiivikuvaa hahmottelin ja pyörittelin ja mieleeni tuli Hernesaaren ranta ja, että se sijaitsi kaupunkialueella ja sieltä näkyisi meri.

Mulla on jäänyt Tehon töistä mieleen, joku perspektiivipiirustus, johon oli piirretty lentelemään kirsikankukkia. Tykkäsin siitä ihan hirveesti sillon jo, kun se on niin pieni asia joka lisää perspektiivikuvaan loogisesti väriä, joka ei ole vain heitetty hatusta. Laitoin työhöni kirsikkapuita, joissa oli kirsikankukkia ja jonka lehdet lentelivät aluella ja vaikka työssä oli vaaleat sävyt, niin siitä tuli mielestäni toimiva ja kaunis.

­

Kuinka Laura valmistautui pääsykokeisiin?

Henkilökohtaisesti olen todella tyytyväinen Tehon MAXI-kurssiin. Käymällä Tehon kurssin ja tekemällä mahdollisimman paljon kurssitehtäviä pääsee jo tosi pitkälle pääsykokeisiin valmistautuessa.

Olen pyrkinyt tekemään mahdollisimman paljon Tehon tehtäviä ja ennen pääsykokeita kävin vielä läpi omia töitäni ja aiempia tehtävänantoja. Kävin läpi myös muiden kurssilla tekemiä töitä ja katsoin millaisilla töillä kurssilla oli saanut hyvät pisteet ja mitkä asiat niissä täytyy olla. Vinkkinä ensivuonna hakeville sanoisin, että kannattaa tutustua aikaisempien vuosien tehtäviin ja tutustua siihen, miten tehtävänantojen rajoissa pystyy liikkumaan. Kannattaa myös opetella kaikki tekniikat sillä lailla, että on käyttänyt niitä kaikkia jonkin verran.

Kiitos paljon Lauralle inspiroivien töiden esittelystä ja onnea kaikille opiskelupaikan saaneille! Tsemppiä myös niille, joille opiskelupaikka ei vielä tänävuonna auennut – älkää luovuttako! Meistä monelle opiskelupaikka aukeaa vasta muutaman kerran jälkeen ja kesäloman jälkeen on taas aivan eri fiilis aloittaa harjoittelu ensi kevään pääsykokeisiin.

-Enni
­

Haluaisitko sinä olla ensivuoden Laura?

Laura treenasi ahkerasti koko viimelukuvuoden Teho-Opiston MAXI-valmennuskurssilla ja kova työ palkittiin peräti useammalla luovien alojen opiskelupaikalla. Vuosittain suuri osa sisustusarkkitehtuurin, muotoilun, arkkitehtuurin ja muiden luovien alojen uusista aloittavista opiskelijoista ovat käyneet Teho-Opiston valmennuskurssin. Ilmoittautumalla ajoissa varmistat paikkasi Suomen suosituimmalla luovien alojen valmennuskurssilla!