Arkkitehtuuri Ennakkotehtävät 2024 – Lue opettajan analyysit!

Arkkitehtuurin ja Maisema-arkkitehtuurin vuoden 2024 ennakkotehtävät on nyt julkaistu Dia.fi -sivuilla! Tästä postauksesta löydät Opettajan analyysit tehtävistä! Hakijalta odotetaan tänäkin vuonna luovuutta, taitoa ymmärtää ja kuvata rakenteellisuutta ja kolmiulotteisuutta, sekä piirustus-, maalaus- ja  esitystaitoa.  Lue analyysit ja nappaa vinkit ennakkotehtävien tekoon!

Arkkitehtuurin & maisema-arkkitehtuurin ennakkotehtävänä on tänä vuonna kolmen tehtävän sarja: Polveilevalle kallioseinämälle sijoittuvan kiipeilyseinärakennelman suunnittelu, rakentaminen ja esittäminen eri näkökulmista, ylä ja alaviistosta. Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin Dia.fi -sivuilla!

Arkkitehtuurin ja Maisema-arkkitehtuurin ennakkotehtävät analysoi Teho-Opiston perustaja, taiteen maisteri ja palkittu arkkitehti, Sini Koivisto!

 

Mielenkiintoiset, todella arkkitehtoniset ja rakenteelliset ennakkotehtävät tänä vuonna! Tämän vuoden ennakoissa on edellisten vuosien kanssa jotain yhteistä muotoilun, mielikuvituksellisen aiheen, yhteneväiset sarjallisuuden sekä käytetyn kierrätysmateriaalin puolesta. Eri tyyppiset arkkitehtoniset rakennelmat ovat toistuneet arkkitehtuurin ennakkotehtävissä jo useiden vuosien ajan. Isompana erona edellisvuoteen on että tänä vuonna on taas tehtävänä rakentaa suuri pienoismalli! Kaikkina edellisvuosina rakennettu pienoismalli on valokuvattu ja seuraavat kaksi tehtävää ovat noudattaneet myös samantyyppisiä toteutustapoja tämän vuoden tehtävien B ja C kanssa. Tänä vuonna tehtävä A sisältää kolme osaa, kuten monena vuonna, myös B ja C osat ovat aika tyypilliset.

Arkkitehtuurin ennakkotehtävissä suunnitelma eli rakennelma siis havainnollistetaan ja esitetään katsojalle eri tyyleillä: rakentamalla ja mallia valokuvaamalla, sekä piirtämällä / maalaamalla vapaavalintaisella tekniikalla annetuista näkökulmista. Tehtävissä on mahdollisuus käyttää luovuutta ja näyttää rakenteellisen suunnittelun ja massoittelun taitojaan teknisten taitojen ja kolmiulotteisen esitystaidon lisäksi! Myös koko ja mittakaava suhteessa ihmiseen on annettu pienoismallin ohjeissa, ole tarkkana! 

Tämän vuoden tehtävät ovat taas kerran onnistunut sarja testaamaan arkkitehtiopiskelijalle tarpeellisia kolmiulotteisen ympäristön ja -rakenteiden sekä tilan hahmotuskykyä, muotoilu- ja massoittelukykyä, valon ja varjon hallintaa ja -esityskykyä, sekä tietenkin luovuutta ja mielikuvitusta, jota on aina syytä käyttää!! Polveilevalla kallioseinämällä pystysuunnassa olevan kiipeilyseinärakenteen ja sen ympäristön esitys tuo tänä vuonna oman twistinsä upeaan maiseman kuvaukseen.

Sini Koivisto

Arkkitehtuurin & Maisema-arkkitehtuurin ennakkotehtävät 2024

“Kruksit, epiikit ja vertit featherbagit”

Ulkokiipeily on monipuolinen harrastus: yksi nauttii kiipeilystä fyysisenä ponnistuksena ulkoilmassa, toinen adrenaliinipuuskasta ja kolmas näistä yhdessä. Köysikiipeily on myös sosiaalinen harrastus, sillä sitä ei voi harrastaa ilman kaveria köyden toisessa päässä.
(Lähde: Luontoon.fi -sivusto)

Uusinta uutta kiipeilyrintamalla ovat luonnonpaikkoihin tehdyt kiipeilyseinärakennelmat. Niissä lähes pystysuoriin ja hieman polveileviin kallioseiniin tukeutuu kiinnostavista materiaaleista rakentuvia pintoja, joiden kiipeilystä ei ”krukseja ja epiikkejä” puutu. Ulkona kun ollaan, rakennelman huipulta avautuu aina huikeat näkymät.

Tehtävä A. Pienoismalli

Suunnittele ja toteuta pienoismalli edellä kuvatun kaltaisesta kiipeilyseinästä.

Tarjolla kiipeilyseinän pienoismallin rakennusmateriaaleiksi on ruudukossa esitetyt yhdeksän tuoteryhmää, joista sinun tulee valita käyttöösi neljä. Saat käyttää näiden neljän tuoteryhmän tuotteita niin monta kappaletta kuin haluat. Lopullisessa rakennelmassa tuotteiden tulee olla tunnistettavissa.

Kiipeilyseinän pienoismallin korkeus on noin 42–45 cm. Mittakaavahenkilö, jonka liität kuvaustilanteessa valmiin pienoismallin yhteyteen, on 3–4 cm:n pituinen.

Vinkki pienoismallin rakentamiseen: Voit käyttää kiipeilyseinän pienoismallin tukena tuolia, sillä pienoismallin korkeus on sama kuin tuolin istuinosan etäisyys lattiasta. Suojaa tuoli ”huputtamalla” se mustalla jätesäkillä. Voit kuvitella, että mustalla jätesäkillä peitetty tuoli kuvaa polveilevaa kallioseinää, johon kiipeilyseinä tukeutuu.

Valokuva 1. Valokuvaa pienoismalliin käyttämäsi tuotteet ennen pienoismallin rakentamista mustaa taustaa vasten. Noudata valokuvausohjeita

Valokuva 2. Valokuvaa pienoismalli sen ollessa rakenteilla, noin puolivalmiina. Noudata valokuvausohjeita

Valokuva 3. Kuvaa pienoismalli valmiina; muista sijoittaa mittakaavahenkilö kiipeilyseinän tuntumaan. Noudata valokuvausohjeita.

Arviontiperusteet

Arvioinnissa kiinnitetään huomiota luovaan tehtävän ratkaisuun, kiipeilyseinärakennelman kiinnostavuuteen ja siisteyteen sekä valittujen materiaalien oivaltavaan ja monipuoliseen käyttöön.

Tehtävien A, B ja C toteutus

Yhteensä viisi A3-kokoista pdf-sivua. Liitä tehtävät A, B ja C (yhteensä viisi kuvaa) yhdeksi viisisivuiseksi pdf-tiedostoksi. Kuvien digitaalinen muokkaaminen on sallittua. Lopullisen kuvan resoluution tulee olla noin 300 dpi (max. 600 dpi).

–> Kiipeilysanastoa

–> Valokuvausohjeet

–> Palautusohjeet

Opettaja Sinin kommentit (Tehtävä A.)

Pienoismallia suunnitellessa on tärkeintä huomioida kiinnostava muotoilu ja rakenne, jonka tärkeänä osana ovat tehtävänannossa mainitut erityyppiset rakenteen osat, näiden suhde toisiinsa sekä niiden koon ja muodon suhde koko kiipeilyseinän rakennelman muotoon ja elementtien muodostamaan rakenteeseen. Kyseessä on mittakaavaltaan valtavan pystysuuntaisen kallioseinämää myöten muodostuvan rakenteen suunnittelutehtävä, missä pääsee näyttämään rakenteellisen suunnittelun, massoittelun, kolmiulotteisen hahmottamisen ja esittämisen taitonsa!

Totta kai olennaista itse suunnittelussa on yhtenäinen arkkitehtoninen idea ja luovuus, mutta myös eläytyminen kiipeilijän asemaan, mistä kiipeiltävien rakenteiden muotoilun ja sommittelun idea oikeastaan lähtee. Inspiroitua voi esimerkiksi upeista kiipeiltävistä rakennelmista sekä myös orgaanisista rakenteista ja modulaarisista ihmisen suunnittelemista pystysuuntaisista rakennelmista kuten esimerkiksi puupaviljongeista ja modernista arkkitehtuurista ja rakenteista. Kannattaa huomioida käytettävissä olevien rakenneosasten eli moduulien muodot ja mittasuhteet suhteessa mallin kokonaiskokoon, sekä niiden vaikutus mittakaavaan, muotoilun mahdollisuuksiin ja modulaariseen kokonaisuuteen. Silläkin on siis väliä mitkä neljä materiaalia valitset!

Suunnittelutehtävissä on aina tärkeää myös ajan henki, joka onnistuessaan toimii missä tahansa suunnittelutehtävässä. Myös tässä mielessä taustatyön tekeminen ja soveltuvien referenssien avulla inspiroituminen on olennaista ja auttaa paljon rakenteellisesti innovatiivisen ja kiinnostavan idean kehittelyssä. Tärkeäksi osaksi muotoilua muodostuu materiaalivalinta/valinnat eli käytettävien rakenneosasten / moduulien koot ja muodot. Ne ohjaavat osaltaan muodonantoa ja ovat näkyvä osa lopputulosta. Lisäksi tärkeää on tietenkin ideointi- ja luonnosteluvaihe, missä kehitellään omaa ideaa annettujen materiaalien ja edellytysten pohjalta. Arvioinnissa kiinnitetäänkin huomiota luovaan tehtävän ratkaisuun, kiipeilyseinärakennelmankiinnostavuuteen ja siisteyteen sekä valitujen materiaalien oivaltavaan ja monipuoliseen käytöön. Itse kiipeilyseinän muotoon ja rakenteeseen liittyy olennaisesti materiaalivalinnat ja –paletti mahdollisuuksineen sekä tietenkin miten sitä keksii käyttää! Kuten aina, koko muotoiluprosessia ohjaa se rakenteellinen punainen lanka! Tärkeää on selkeä rakenteellinen idea ja yhtenäisyys.

Ennakkotehtävissä on viime vuosina alkanut selkeästi yleistyä valmiiden mallien/tuotosten valokuvaaminen ja valokuvan arvioitavaksi lähettäminen. Mahdollisuuteen kannattaa suhtautua innostuen; nyt hakijalla on mahdollisuus valita juuri oikea kuvakulma, testata valoja ja varjoja sekä luoda annettujen kuvaus- ja mallin valaistusohjeiden puitteissa valokuva, jossa valmis malli on mahdollisimman edustavan näköinen. Valokuvalla voit korostaa suunnitelman ja rakennelman parhaita puolia ja tuoda esiin olennaisia asioita, sekä myös jättää näyttämättä jotain halutessasi. Onneksi valokuvan ja kuvankäsittelyn keinot ovat monet ja tässä jos missä niitä kannattaa käyttää hyväksi ja miettiä tarkkaan. 

Sini Koivisto

Tehtävä B.

Piirrä ja/tai maalaa ”spottaajan” silmin näkymä, kun hän katsoo ylös rakennelman yläosassa olevan kiipeilijän suuntaan. Älä esitä piirroksessa kiipeilijää.

Arviointiperusteet

Arvioinnissa kiinnitetään huomiota näkymän tilalliseen syvyysvaikutelmaan sekä piirustus- ja/tai maalaus- ja esitystaitoon.

Tehtävien A, B ja C toteutus

Yhteensä viisi A3-kokoista pdf-sivua. Liitä tehtävät A, B ja C (yhteensä viisi kuvaa) yhdeksi viisisivuiseksi pdf-tiedostoksi. Kuvien digitaalinen muokkaaminen on sallittua. Lopullisen kuvan resoluution tulee olla noin 300 dpi (max. 600 dpi).

–>Kiipeilysanastoa

–>Palautusohjeet

Opettaja Sinin Kommentit (Tehtävä B.)

Toisessa tehtävässä B kuvataan alaviistosta näkymä kiipeilyseinärakennelmasta ympäröivine polveilevine kallionseinämineen, alhaalla varmistavan katsojan silmin. Kuvakulma tuo kiinnostavimmillaan aina esiin jotain lisää jo kuvattuun rakennelmaan, täydentäen edellisen tehtävän näkökulmia. Kuvassa on ylös kauas katoava kiipeilyrakennelma sijoitettuna ympäristöönsä. Kuvaus kiipeilyseinärakennelman ympäristöstä on siis tärkeä osa kuvaa ja rakennelman muotoilua ja sijoittelua – siksi se on tärkeää esittää yhtenä kokonaisuutena suunnitelman kanssa. Myös mittakaavan kanssa on oltava tarkkana että se menee oikein. 

Tämä tehtävän tyyppi alaviistosta esitettävänä näkymäkuvana ympäristössä on ollut samantyyppinen useana vuonna. Tehtävässä testataan hyvin mittakaavan ja perspektiivin tajua, sekä kokonaisuuden hallintaa ja luonnonympäristön maisematilan tajua. Suunnitellun kiipeiltävän rakennelman suhde ympäristöönsä ja ympäristön esitystapa ovat myös olennaisia tässä tehtävässä. Maisematilan ja rakenteen suunnittelun lisäksi niiden kuvaamisen taidolla erotutaan muista tässä tehtävässä teknisesti. Hyvin tärkeää on hallita hyvin perspektiivin ja maisematilan tilallisuuden esittäminen – tässä katsotaan rakennetta ja sitä ympäröivää ympäristöä alaviistosta, annetusta alhaalla varmistavan ihmisen perspektiivistä.

Oikeanlainen suunnitelmaa ja tunnelmaa tukeva esitystekniikka, valon ja varjon käyttö sekä perspektiivi havainnollistavat luonnonympäristön kolmiulotteisuuden ja tilallisuuden, mikä on tärkeää. Maisematilan tilallisuuden kannalta on hyvä huomioida perpektiivisen pienenemisen lisäksi ilmaperspektiivi.  Arvioinnissa kiinnitetään tänäkin vuonna huomiota näkymän tilalliseen syvyysvaikutelmaan sekä lisäksi piirustus- ja/tai maalaus- ja esitystaitoon. Kiinnitä työssäsi erityistä huomiota myös luonnon pintojen ja kasvuston tyyliin ja esitystekniikkaan sekä niiden materiaalin tuntuun ja työn valaistukseen. 

Sini Koivisto

Tehtävä C.

Kiipeilijä on juuri kiivennyt rakennelman huipulle. Piirrä ja/tai maalaa kiipeilijän silmin näkymä alaviistoon, jossa näkyy rakennelman pinnan polveilevaa muotoa sekä ympäröivää metsäistä kalliomaisemaa.

Arviointiperusteet

Arvioinnissa kiinnitetään huomiota tilalliseen syvyysvaikutelmaan, paikan kuvaamistaitoon, tunnelmaan sekä piirustus- ja/tai maalaus- ja esitystaitoon.

Tehtävien A, B ja C toteutus

Yhteensä viisi A3-kokoista pdf-sivua. Liitä tehtävät A, B ja C (yhteensä viisi kuvaa) yhdeksi viisisivuiseksi pdf-tiedostoksi. Kuvien digitaalinen muokkaaminen on sallittua. Lopullisen kuvan resoluution tulee olla noin 300 dpi (max. 600 dpi).

–>Kiipeilysanastoa

–>Palautusohjeet

Opettaja Sinin Kommentit (Tehtävä C.)

Kolmannessa tehtävässä C kuvataan näkymä rakennelman huipulta. Näkymä piirretään ja/tai maalataan kiipeilijän silmin huipulta alaviistoon, jossa näkyy rakennelman pinnan polveilevaa muotoa sekä ympäröivää metsäistä kalliomaisemaa.

Rakenteen, Materiaalin ja pinnan, sekä lintuperspektiivistä esitetyn maiseman aidontuntuisen esittämisen lisäksi, tässä tehtävässä testataan myös mittakaavan, maisematilan ja sen mittasuhteiden tajua. Tehtävässä C on olennaista kiipeilyrakennelman mittakaava, rakenteellisuus, näkymän tilallinen syvyysvaikutelma ja materiaalin sekä suunnitellun polveilevan rakenteen ja kalliopinnan  kuvaamistaito. Tilallinen ja kolmiulotteinen hahmotuskyky toisinsanoen siis. Olennaista arkkitehtonisen / rakenteellisen ymmärtämisen sekä esitystaidon lisäksi tässä tehtävässä on valon ja sen avulla luonnon kuvaamisen taito. Valon kannalta tehtävässä olennaista on luonnonvalo maisemassa, sekä sen ja varjon esiin tuoma materiaalin tuntu. Kyseessä on siis mielenkiintoinen ja haastava seinämämäisen rakennelman ja sen ympäristön kuvaus yläviistosta huipulta, katsoen ympäröivään kallio- ja metsämaisemaan. 

Maiseman ja siihen suunnitellun rakennelman kuvaus jostakin näkökulmasta on toistunut yhtenä osana sarjaa kaikkina vuosina kun tehtävät ovat muodostaneet tämäntyyppisen kolmen tehtävän sarjan. Tehtäväkokonaisuuden aihe on taas tänä vuonna hauska ja mielikuvituksellinen – samalla kuitenkin luova ja arkkitehtoninen. Se antaa mahdollisuuden rakenteelliseen ja muodonannolliseen irroitteluun, kiipeilyyn eläytymiseen ja reittien rakentamiseen. Sekä arkkitehdille tärkeän rakenteellisen ymmärryksen ja muodon tajun näyttämiseen. Käytä nämä mahdollisuudet hyväksesi!! Siitä vaan ennakkotehtäviä ideoimaan!

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2024

Arkkitehtuurin lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2024 analyyseihin