Aihe: Vinkit

Postaussarjassa julkaistaan vinkkejä oikeanlaisten työvälineiden valintaan pääsykokeiden piirustus- ja suunnittelukokeita ajatellen. Tässä postauksessa käsittelemme akvarellien valintaa. Aiemmissa osissa opastimme lyijykynien ja värikynien valintaan valintaan. Vinkit taidetarvikeliike Temperasta.

Akvarellivärejä on saatavilla nappeina sekä tuubissa. Napeissa myytävät akvarellit voidaan jaotella karkeasti taiteilijaväreihin ja vesiväreihin – ensimmäisissä laatu on ammattilaiskäyttöön suunniteltua, kun taas vesivärit ovat usein vaatimattomampia laadultaan.

Vinkit akvarellien valintaan - kuvassa tuubissa myytäviä akvarelleja

Akvarelleissa pigmentin eli värin puhtaus vaikuttaa siihen, miten hyvin värien sekoitukset toimivat. Mitä puhtaampi pigmentti sekoitettavissa väreissä on, sitä helpompi on saada aikaan haluttu värisävy. Pigmentin lisäksi akvarellien vaihtelevia ominaisuuksia ovat värin läpikuultavuus, valon kesto sekä pestävyys.

Värin läpikuultavuus on näistä jäljen kannalta olennaisin: halvimmissa vesiväreissä läpikuultavuus on heikko, kun taas taiteilijaväreissä läpikuultavuus saa maalauksen hehkumaan, kun paperin valkoisuus kuultaa värin takaa.

Valon kestoon on kiinnitettävä huomiota silloin, kun miettii maalauksen käyttötarkoitusta. Säilytettäväksi tarkoitetut teokset kannattaa maalata väreillä, joissa valonkestävyys on hyvä, kun taas harjoitustöissä tällä ominaisuudella ei ole niin suurta väliä. Pestävyys puolestaan tarkoittaa sitä, kuinka helposti väri irtoaa paperista pestäessä.

Temperasta löytyy useita laadukkaita akvarellisarjoja, joista esimerkiksi Van Gogh-akvarellinapeilla on hyvä hinta-laatu-suhde. Jos akvarellimaalaus on oma juttu, kannattaa kunnon väreihin satsata. Horadam-akvarellit ovat laadultaan ylivoimaisia, ammattilaiskäyttöön suunniteltuja värejä, joita löytyy sekä napeista että tuubista.

Nappeja myydään sekä valmiissa lajitelmissa että irtonaisina. Irtonappien ostajan kannattaa hankkia napeille oma säilytysrasia, josta värejä on myös helppo käyttää.

Irtorasia akvarellinapeille

Paperi ja siveltimet

Tärkeitä hankintoja ovat värien lisäksi oikeanlainen paperi ja hyvä sivellin.

Akvarellimaalaukseen sopii paperi, jonka liimaus päästää läpi veden, muttei väriä. Sellainen paperi, joka imee sisäänsä molemmat, sammuttaa värien loiston.

Siveltimissä valinnanvaraa löytyy. Hyvä nyrkkisääntö on, että kannattaa ostaa paras sivellin, mihin oma budjetti taipuu ja säästää mieluummin väreissä tai paperissa. Laadukkaimmat, akvarellimaalaukseen sopivat luonnokarvasiveltimet ovat näädänkarvaa. Edullisemmat oravankarvasiveltimet sopivat myös akvarellimaalaukseen, ja synteettisissäkin siveltimissä on nykyään varteenotettavia vaihtoehtoja. Nailonsiveltimien ongelmana oli aiemmin se, etteivät ne varanneet nestettä tarpeeksi, mutta nykyään tämä ongelma on ratkaistu ja nailonia saadaan käsiteltyä niin, että sen ominaisuudet ovat hyvin lähellä luonnonkarvaa.

Sopiva määrä eri kokoisia siveltimiä kokoelmassa on 3-4, ja kokoja kannattaa valita tasaisesti pienestä suureen.

Hyvä sivellin on akvarellimaalauksen a ja o

Akvarellimaalarin erikoistarvikkeet

Maskineste eli nestemäinen peitekalvo on juoksevaa ainetta, jolla verhotaan tilapäisesti vesiväritöiden ne kohdat, joihin värin ei haluta tarttuvan.

Metallivärit ovat persoonallinen lisä omaan väripakkiin. Jauhemainen, veteen liukeneva metalliväri sekoitetaan veden kanssa juuri ennen käyttöä. Metallivärillä saa aikaiseksi kiiltävän, voimakkaan ja peittävän metalliefektin.

Metalliväriellä saa jännittäviä efektejä akvarellimaalaukseen

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

Valitse peitevärit ja akryylivärit oikein