Skip to content

Piirustuskokeet säilyvät, mutta kevenevät tulevaisuudessa

DIA ilmoitti uudistavansa sekä diplomi-insinööri- että arkkitehtuurivalintoja. Suuremmat muutokset tulevat myllertämään DI-valintakokeissa, mutta DIA ilmoitti tekevänsä muutoksia myös arkkitehtivalintaan – mahdollisesti jo vuoden 2020 valintakokeissa.
Arkkitehtuurin hakuprosessi tulee siis säilymään vuoden 2019 valinnoissa samanlaisena. Prosessi koostuu ennakkotehtävistä, matematiikan kokeesta sekä piirustus- ja suunnittelukokeesta. Tämän lisäksi maisema-arkkitehdiksi hakevat testaavat omaa luonnontietämystään luonnontieteen kokeessa.
DIA ilmoitti, että tulevaisuudessa piirustus- ja suunnittelukokeet tulevat keventymään ja lyhenemään. Kuitenkin vielä ensi kevään pääsykokeissa kokelaiden on suoritettava nelipäiväiset valintakokeet. Maisema-arkkitehdeilla puristus on vielä puoli päivää pidempi.
Arkkitehti hakijan polku

Ennakkotehtävät

Ennakkotehtävät julkaistaan noin kuukausi ennen hakuaikaa. Ennakkotehtävät ovat ensimmäinen etappi kohti opiskelupaikkaa. Niillä mitataan hakijoiden motivaatiota, ideointikykyä ja hahmotuskykyä. Ennakkotehtävien perusteella hakijat pääsevät joko jatkoon tai hylätään. Vain hyväksytyt hakijat valitaan seuraavaan vaiheeseen, eli arkkitehtimatematiikan kokeeseen.
Tutustu viime vuoden arkkitehtuurin ennakkotehtäviin ja Tehon opettajien analyysiin täältä.
Teho-Opisto järjestää keväällä valmennuskurssin ennakkotehtävien tekemisen boostaamiseen. Kurssilla keskitytään esivalintatehtävien hyväksytyn suorittamisen kannalta keskeisiin taitoihin, tekniikoihin ja sisältöihin. Piirustus- ja ilmaisutekniikoiden lisäksi kiinnitämme huomiota ideoinnin ja oman tyylin kehittämiseen. Kurssilla saat palautetta tekemistäsi harjoitustöistä mikä auttaa ymmärtämään, mitä ennakkotehtävissä ja pääsykokeissa odotetaan.

Matematiikan koe

Matematiikan koe on arkkitehtuurin valintakokeiden ensimmäinen osa. Matematiikan koe koostuu lukion matematiikan pitkän oppimäärän tasoisista tehtävistä, joten pitkän oppimäärän erinomainen hallinta on avain kokeessa menestymiselle ja kokeesta saataville valintapisteille.
Matematiikan kokeessa on 6 tehtävää, joista jaossa max. 36 pistettä. Valintapisteiksi tehtävien pisteet muuttuvat kaavalla (omat pisteet/12), eli max. 3 pistettä. Kynnysehtoja jatkoon pääsylle on vähintään 0,4 x valtakunnallinen keskiarvo.
Arkkitehtimatematiikan valmennuskurssilla voi treenata matematiikan koetta varten.

Piirustus- ja suunnittelukoe

Piirustus- ja suunnittelukoe on nelipäiväinen rutistus, jossa hakijat suorittavat 7 tehtävää. Näistä huomioidaan kuitenkin vain 6 parasta, joista tarjolla max. 30 koepistettä. Koepisteet muutetaan valintapisteiksi jakamalla ne kahdella, eli max. 15 valintapistettä. Kokeesta on kuitenkin saatava vähintään 7/15 valintapistettä.
DIA:n pääsykoearkistosta on nähtävillä viime vuosien valintakoetehtäviä. Toistaiseksi piirustus- ja suunnittelukokeissa on noudatettu hyvin samanlaista kaavaa, joten vanhojen tehtävien tekeminen on erinomaista harjoitusta pääsykoetta varten.

Luonnontieteen koe

Luonnontieteen koe kuuluu vain maisema-arkkitehtien hakuprosessiin. Piirustus- ja suunnittelukoe järjestetään valintakokeiden viimeisen päivän iltapäivän. Jaossa on vielä 30 pistettä, jotka muuntuvat valintapisteiksi jakamalla omat pisteet 10:llä. Eli maksimissaan luonnontieteen kokeesta on tarjolla 3 valintapistettä.
 
Arkkitehtuuri - valintaväylät
Arkkitehtivalinnassa säilyy edelleen kaksi valintaväylää: yhteispistevalinta ja koepistevalinta.
Yhteispistevalinnan kautta arkkitehtuuria pääsee opiskelemaan 75% uusista opiskelijoista. Pisteytys pohjautuu entiseen tyyliin yo-kirjoituksiin ja valintakokeista saatuihin pisteisiin.
Koepistevalinnassa otetaan sisään 25% uusista opiskelijoista. Tämän väylän kautta opiskelupaikka napataan onnistuneilla pääsykoesuorituksilla yo-kirjoituksista välittämättä. Vuonna 2019 valintakoe tulee pysymään vielä entisellään, eli 7 tehtävän kokeena, joista 6 parasta huomioidaan lopullisessa pisteytyksessä. Parhaiten matematiikan kokeen ja valintakokeen kuusi tehtävää suorittanutta valitaan pelkillä koepisteillä.
 

MUUTOKSIA VUODELLE 2020

Muutoksia hakuprosessiin on siis tiedossa jo vuodelle 2020.
Arkkitehtivalinnoissa tulee edelleen olemaan samat valintaväylät käytössä kuin aiemminkin: yhteispistevalinta ja koepistevalinta. Arkkitehtuurivalinta pidetään edelleen vapaana todistusvalinnasta, sillä nähdään että yo-tutkinto ei mittaa niitä taitoja, joita arkkitehtuurin alalla vaaditaan, kuten esimerkiksi piirustustaitoa. Yhteispistevalinnassa yo-pisteytys tulee muuttumaan yhtenäiseen valtakunnalliseen pistetaulukkoon, jota hyödynnetään muidenkin alojen hakukohteissa.

Nelipäiväisiä valintakokeita halutaan keventää ja lyhentää.

Nykyisiä nelipäiväisiä valintakokeita halutaan keventää. Hakuprosessi tulee säilymään ennallaan. mutta piirustus- ja suunnittelukoetta tullaan lyhentämään. Mahdollisesti jo vuonna 2020. Kaikin puolin valintaa ja koetta pyritään muokkaamaan modernimpaan suuntaan. Entistä enemmän pyritään hyödyntämään sähköisiä toimintoja, joita voidaan käyttää esimerkiksi ennakkotehtävien palautuksessa.
 


 

pääsykoestressi

STOP pääsykoestressille!

Piinaako pääsykoestressi? Ei hätää! Haastattelimme psykologi Katarina Meskasta, joka kertoi parhaat vinkit liiallisen stressin välttämiseksi. Lue vinkit stressinhallintaan ennen pääsykokeita, pääsykokeiden

Lue lisää »
Arkkitehtuuri pääsykoeuudistus

Arkkitehtuurin pääsykoeuudistus 2020

Arkkitehti- ja maisema-arkkitehtikoulutuksen pääsykokeet muuttuvat keväällä 2020. Muutoksia on tiedossa pääsykoepäivissä, matematiikan ja luonnontieteiden kokeen korvattavuuksissa sekä yhteisvalinnan pisteytyksissä. Edelleen

Lue lisää »