Skip to content

Kitspiraatio – Taidetarvikkeet

Norros <3 Tempera

Olen kolmannen polven taidetarvikeliike Temperan asiakas.  Temperassa on asioinut isoäitini, isäni sekä äitini vuosien varrella. Joululahjat isältäni olivat usein Temperasta hankitut värikynät tai akvarellivärit.  Olen monet kerrat ollut isäni kanssa myymälässä ja ihastellut tuotteita. Kunnollisiin taidetarvikkeisiin käytetty raha on minusta erinomainen satsaus tuleviin töihisi! Temperalla on todella hyvä valikoima erilaisia tuotteita, joita ei monesta muusta paikasta saa. Myymälä sijaitsee Helsingissä Uudenmaankatu 16. Täältä löytyy lisää informaatiota heistä  Temperan nettisivuilta.

Temperan myymälä, suuri valikoima taidetarvikkeita mm. kynät, paperit, vesivärit, öljyvärit, pensselit…

Suuri valikoima tusseja
Taidetarvikkeisiin panostaminen tuntuu monelta isommalta askeleelta kuin muihin tavaroihin investoiminen. Olen työskennellyt paljon myynti- ja asiakaspalvelutyön parissa. Erityisesti urheiluosastolla myyjänä työskennellessäni kerroin asiakkaille siitä, miten tärkeää on olla oikeanlaiset välineet urheillessa. Jos käyt juoksemassa vääränlaisilla kengillä, kehosi ottaa tästä hittiä. Oman mukavuuden takia on myös erinomainen panostus ostaa urheiluvaatteita jotka imevät kosteutta ja antavat hyvät edellytykset urheiluun. Jos käyttää samoja vaatteita kuin arkena niin vaatteiden materiaalit eivät anna sinulle hyvää urheilukokemusta esimerkiksi niiden joustavuuden ja kosteuden hylkivien ominaisuuksien takia. Oikeanlaisten urheilutarvikkeiden osto kuulostaa usein loogisemmalta kuin taidetarvikkeiden ostaminen, vaikka ne pätevät molempiin! Jos sinulla on käytössä vääränlainen paperi niin työsi ei pääse oikeuksiinsa, ja paperi voi esimerkiksi vesivärejä käyttäessä tulla rakeiseksi tai jopa mennä rikki. Jos sinulla on käytössä huonot värit niin työskentely ei ole yhtä mukavaa ja lopputulos ei ole sama. Pääsykokeiden aikana hyvillä välineillä säästät huomattavasti aikaa. Ja onhan se todella hauskaa tehdä kunnollisilla välineillä töitä! Sain Temperasta osan esitellyistä tarvikkeista ja yritin arvioida niitä mahdollisimman objektiivisesti.

Tussit – ei mitään lasten markettitusseja

Nuorena ihailin Copic tusseja, mutta silloin minulla ei ollut käyttöä niille. Tuntui turhalta investoida niin paljon tusseihin. Minulla oli joskus ProMarkerit, mutta vaikka tykkäsin käyttää niitä niiden potentiaali ei tullut esille arkikäytössä. Ajan kuluessa tussit kuivuivat ja niille ei ollut enää käyttöä. Kunnes viime vuonna Midi kurssin tarvikelistaan kuului Copic Ciao! tussit. Tämä muutti käsitykseni tussitöistä valtavasti ja nyt en ole enää vaihtamassa pois näistä tusseista.

Tussikokoelmani. Aloitin RV04 ja G02 hankinnalla, mutta huomasin ensimmäistä tussityötä tehdessäni että on hyvä olla vähintään kaksi erisävyistä tussia per väri. Tykkään erityisesti vaaleanpunaisista väreista ja sinisistä, joten oli looginen valinta valita niitä. Puna- ja sinisävyisten tussien lisäksi minulla on niiden kanssa käytettävät tehovärit, oranssi siniseen ja vihreä punaiseen. Harmaat ovat hyödyllisiä erityisesti tilojen piirtämiseen.
Copic tusseista tekee erityiset mm. niiden täyttömahdollisuudet. Jokaisella sävyllä on oma täyttöpullo joten tussit ovat periaatteessa ikuisuuden kestävät. Kynässä on erittäin hyvä käsituntuma ja kaksi erilaista päätä, Super Brush ja Medium Marker(näihin voi myös varmasti ostaa vaihtopäitä). Tykkään erityisesti Super Brush päädystä koska se on todella kivan tuntuinen, ihan kuin käyttäisi pensseliä tms!

Oikealla Super Brush, vasemmalla Medium Marker

Värin haaletessa on aika täyttää tussi. Vasemmalla tussi ennen täyttöä, oikealla jälkeen

Täyttöpulloissa löytyy kaikki samat värit kuin kynissäkin. Tussin kärjen saa irrotettua täytön ajaksi.
Tussien juju on siinä että niitä kerrostamalla saa erilaisia pintoja ja hienoja väriskaaloja. Tussit ovat alkoholipohjaisia joten niiden jälki on erilainen kuin markettitussien. Tussien kaveriksi tarvitsee ehdottomasti oikeanlaista paperia, koska vääränlainen paperi imee tussista värin ja paperista tulee väri läpi. Tässä käytin Transotype Perfect Colouring Paperia, toimi hyvin! Olen huomannut että paras valinta värien kannalta on hankkia joko kylmiä tai lämpimiä harmaansävyjä sekä tehovärejä. Tehovärit voi valita oman maun mukaan, mutta niissä kannattaa miettiä että ottaa erilaisia värikylläisyyksiä omaavat värit. Jos värikylläisyys on sama, värit eivät erotu toisistaan ja niistä tulee massaa. On myös hyvä miettiä väriympyrää ja valita esimerkiksi vastavärejä. Olen huomannut että kannattaa ottaa 3 eri vaaleusasteisia sävyjä samasta väristä ja sitten toinen väri mukaan.

Temperassa kyniä saa kokeilla, joten kannattaa katsoa miltä eri värit näyttävät kuivuttuaan! Kannattaa miettiä myös sitä, mitkä värit näyttävät hyvältä toistensa kanssa. Esimerkkinä tästä alhaalla oikealla olen kokeillut värejä vierekkäin jotta näkisin miten ne toimivat. Huomasin että liilat sävyt eivä ponnahda esille sinisten seassa, joten päätin tällä kertaa panostaa sinisiin väreihin. Joulupukkia odotellessa!

Värien kerrostaminen ja valon luominen palloon, hajrjoittelua

Varjo on tehty harmaalla c-2 c-5 tusseilla ja päälle YR04

Puuvärikynät

Minusta on hassua käyttää sanaa puuvärikynät. Olen aina käyttänyt sanaa värikynä, vaikka ne ovatkin aina olleet puuvärkyniä. Viime vuonna puuvärikynätehtävissä huomasin, että yhteen työhön meni koko kynä. Jos kynissä ei ole hyvä pigmentti niin kynällä pitää jynssätä paperia kauan ennen kuin väri on tasaista ja rikasta. Huomasin myös tämän tehdessäni viimeviikon kotitehtäviä (eläinhahmo ja huvipuisto, löytyy edellisessä postauksessa). On ihan erilaista työskennellä hyvien värikynien kanssa, ja monella on varmasti tullut inho värikyniä kohtaan peruskoulussa jos siellä on ollut huonot välineet käytössä.
Caran D´ache Luminance 6901 kynät olivat Temperan myyjän mukaan ”aivan fantastiset!”. Luminance kynissä on pakkausselosteen mukaan korkea pigmenttiarvo, erittäin hyvä peittävyys, ”the highest lightfastness LFI-LFII ASTM D-6901”. Ne ovat myös permanentteja, eli jos niihin kaataa vettä päälle niin ne eivät valu. Tämä on todella kätevää jos haluaa yhdistää värikyniä toisien tekniikoiden kanssa esimerkiksi vesivärien.

Vertasin Luminance kyniä aikaisemmin hankkimiini kyniin eli Caran D´ache Fancolor ja Prismalo. Testasin kyniä yhden kerroksen taktiikalla jotta saisin hyvän käsityksen siitä, miten paljon kynästä irtoaa väriä kerralla. Luminance kynissä oli todella suuri ero aikaisempiin kyniini!  Luminance kynistä huomasi selkeästi miten väri irtosi kevyesti kynää painamalla intensiiviseksi väriksi. Muut kynät eivät ollut samanvertaisia näiden kanssa, vaikka nekin ovat toki laadukkaat kynät! Mutta myös laadukkaissa kynissä on eroja!

Kynien vertailua. Luminance kynissä huomattavasti intensiivisempi väri ylimmässä kohdassa josta aloitin kynänvedot

20 kappaleen pakkauksessa on kivat värit ja tein niistä heti värikartan! 
Temperassa saa myös asiantuntevaa palvelua joten kannattaa rohkeasti kysyä myyjiltä apua!
Kitty


 

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!Kitspriaatio – Monotypia

Monotypia – ainutkertainen vedos kuvasta Taidegrafiikka on kuvataidetta, jonka luomiseen käytetään erilaisia painotekniikoita. Monotypia on taidegrafiikkaa, jossa luodaan yksi ainutkertainen

Lue lisää »