Aihe: Ajankohtaista, Vinkit

Myös Metropolia on julkaissut tämän kevään taidealojen ennakkotehtävät! Pääopettajamme Sini kertoo niistä oman analyysinsä. Tarkista kevään tärkeimmät päivämäärät ja kurkkaa Sinin mietteet!

Alla esittelemme Metropolian muotoilun, graafisen suunnittelun, vaatetusalan ja rakennusarkkitehtuurin hakukohteet. Graafisen suunnittelun ja vaatetusalan hakijat pääsevät heti hommiin, sillä ennakkotehtävät ovat jo nähtävillä. Muotoilun pääsykokeisiin kutsutaan tänäkin vuonna sähköisen perustietolomakkeen perusteella, joka julkaistaan hakujen alkaessa. Rakennusarkkitehtuurin hakijat joutuvat vielä hetken malttamaan ja odottelemaan ennakkoaineiston julkistusta, johon on aikaa perehtyä kaksi viikkoa ennen pääsykoetta. Jokaiselle alalle valmistautuminen ja treenaaminen pääsykokeisiin kannattaa kuitenkin aloittaa hyvissä ajoin!

 

Muotoilu

Metropoliassa muotoilun suuntautumisvaihtoehdot ovat:

Ennakkotehtävänä näille aloille toimii siis tänäkin vuonna sähköinen perustietolomake. Lomake julkaistaa yhteishaun alkaessa, eli 14.3.2018 ja sen tulee olla palautettuna viimeistään 28.3.2018 klo 15.00. Jokainen soveltuva hakija kutsutaan pääsykokeisiin, joiden I-vaihe järjestetään 29.5. ja II-vaihe 31.5.2018-1.6.2018. Joten mikäli kiinnostusta alalle löytyy, kannattaa ehdottomasti laittaa hakupaperit Opintopolun kautta ja aloittaa treeni pääsykokeisiin.

 

 

Metropolia ennakkotehtävät

GRAAFINEN SUUNNITTELU

Graafisen suunnittelun pääsykokeet järjestetään 28.-29.5.2018. Katso alta, millaiset ennakkotehtävät alalle on tänä vuonna suunniteltu, ja mikä on pääopettajamme Sinin analyysi tehtävistä!

TEHTÄVÄ 1: KERRO ITSESTÄSI

Kirjoita teksti, jossa kerrot itsestäsi ja miksi haluat graafisesta suunnittelusta itsellesi ammatin. Tutustu myös graafisen suunnittelun opetussuunnitelmaan Metropolian sivustolla; mitkä opintojaksot sinua erityisesti kiinnostavat? Kerro meille myös, mikäli olet jo tehnyt jotain graafiseen suunnitteluun liittyvää.

Kirjoita enintään yksi A4-arkki. Liitä tekstin mukaan kasvokuva itsestäsi ja merkitse selvästi kumpaan suuntaukseen olet hakemassa: painetun vai digitaalisen median suunnitteluun.

Tutustu graafisen suunnittelun opetussuunnitelmaan täällä:

Graafinen suunnittelu, painettu media

Graafinen suunnittelu, digitaalinen media

Tee kirjeestä selkeä ja helppolukuinen. Muista lisätä oma nimesi.

Toteutustapa
Essee.

Laajuus
Yksi A4-arkki.

Arviointikriteerit
Johdonmukaisuus, kieliasu ja perustelut. Selkeys, luettavuus.

 

Sinin kommentit:
Tämän tyyppinen tehtävä on toistunut Metropolian ennakkotehtävissä useana vuonna. Tässä tehtävässä hakija saa tilaisuuden kertoa itsestään, kiinnostuksen kohteistaan ja soveltuvuudestaan alalle. Tekstien avulla arvioijat pääsevät tutustumaan hakijoihin henkilökohtaisesti ja saavat tietää hakijoista paljon kiinnostavia asioita. Tehtävä on tietenkin tekstitehtävänä myös taittotehtävä, sillä mukana on sekä tekstiä, kuva että kuvatekstiä.

Tehtävällä testataan myös hakijan tietämystä tulevasta alastaan sekä sitä, mitä hakija tulevaisuuden ammatiltaan hakee. Perustelut siitä, mitkä opintojaksot sinua kiinnostaa ja miksi ovat olennainen osa tekstin sisältöä. Tutustu siis huolella linkitettyyn opetustarjontaan. Tämä tehtävä pakottaa hakijan tekemään myös taustatyötä opetussuunnitelman ja alan parissa. Tarkoituksena on hahmottaa, millaisena hakija näkee oman roolinsa tulevaisuudessa: millaista työtä hän haluaisi tehdä, millaisia ideoita hän toisi alalle ja kuinka selkeä kuva hakijalla on tulevista työtehtävistään. Tämän tyyppinen kysymys on graafisen alan lisäksi tyypillinen myös monilla muotoilun aloilla hakijoiden haastatteluissa. Tällaisiin kysymyksiin kannattaa varautua vastaamaan myös haastatteluissa.

 

TEHTÄVÄ 2:  SYYRIA 15.3.2011–

Tutustu aiheeseen ja valitse tarkastelunäkökulma. Tee aiheesta värillinen, julistemuotoinen esitys, johon sisältyy myös teksti Syyria 15.03.2011–.

Toteutustapa
Tekniikka on vapaa.
Juliste on värillinen ja siinä on tekstit: Syyria 15.03.2011–

Laajuus
A3 paperi, pystysuuntainen.

Arviointikriteerit
Idea, puhuttelevuus, sommittelu, värien käyttö, typografian, tekniikan hallinta.

Sinin kommentit:
Tämä on julistetehtävänä hyvin tyypillinen joka vuosi toistuva ennakkotehtävätyyppi, mutta aihe on tänä vuonna tärkeä ja julisteista haetaan kannanottoja. Aiheeseen pyydetään tutustumaan ja valitsemaan näkökulma. Kannattaa välttää kliseisyyttä ja valita näkökulma mielummin siltä kannalta, että saa aikaan voimakkaan, kiinnostavan ja koskettavan esityksen – valitsemastaan näkökulmasta. Kuten aina, julisteeseen on annettu teksti, joka siihen täytyy sisällyttää. Tutki tarkasti mitä teksti & päivämäärä tarkoittavat ja panosta näkökulman valintaan sekä julisteen voimaan.

 

TEHTÄVÄ 3: IDEA TV-MAINOKSEEN

Keksi idea TV-mainokseen jossa mainostetaan silmittömän pahanmakuista, mutta teholtaan ylivertaista hammastahnaa. Voit keksiä tuotteen graafisen ilmeen ja nimen itse.

Tee 3–9 kuvaa, voit kirjoittaa juontotekstin kuvien yhteyteen.

Toteutustapa
Tekniikka vapaa.

Laajuus
A3-arkki.

Arviointikriteerit
Kuvakerronta, idea, omaperäisyys, sommittelu, oivaltaminen, valitun tekniikan hallinta.

Sinin kommentit:
Tehtävä on hauska ja freesi, ihan samantyyppistä ei ole lähiaikoina ollut. Tehtävässä on kivasti myös huumoria mukana – anna siis mielikuvituksesi ja huumorisi päästä valloilleen!

Kyseessä on kuvasarja – kuvakäsikirjoitus. Tee siis jokaisesta olennaisesta käänteestä tai asetelmasta oma kuvansa. Kuvien avulla kerrotaan mainoksen tarina sarjakuvan keinoin.

Tässä tehtävässä olennaista on mainoksen idea – tehtävään kuuluu lisäksi tuotteen nimen ja graafisen ilmeen kehitteleminen. Todella kiva, kekseliäs, haastava ja monipuolisesti graafikon kykyjä testaava tehtävä kyseessä siis!

 

 

VAATETUSALA

Vaatetusalalle hakevien kannattaa merkitä kalenteriin 5.-6.6.2018, sillä silloin järjestetään vaatetusalan pääsykokeet. Niitä ennen on kuitenkin keskityttävä täysin ennakkotehtävien suunnitteluun ja toteuttamiseen – vain niiden perusteella hakijat voivat saada kutsun pääsykokeisiin. Miltä sitten näyttävät tämän kevään ennakkotehtävät? Se selviää scrollaamalla alaspäin. Lukaise sieltä myös pääopettajamme Sinin analyysi vaatetusalan ennakoista!

TEHTÄVÄ 1.

Vaatetusala metropolia

 • Tulkitse oheista piirrosta.
 • Leikkaa mustasta kartongista kankaan kappaleet, joilla kuvittelet saatavan aikaan housujen muodon.
 • Liimaa leikkaamasi kartongin kappaleet A3-paperille vaakasuuntaan.

Sinin kommentit: 
Tämä tehtävä testaa vaatteen kolmiulotteisen muodon tajua ja ymmärrystä siitä, millaisista tasokappaleista kolmiulotteinen muoto rakentuu. Tehtävän voi suorittaa monella tavalla, olennaista on ymmärtää millaiset kappaleet tarvitaan kuvan kokonaisuuteen ja esittää ne tasossa pyydetyllä tavalla. Tyypillinen kolmiulotteisen vaatteen rakenteen testaus.

TEHTÄVÄ 2. 

 • Suunnittele asukokonaisuudet n.16-vuotiaalle tytölle ja pojalle lumilautailuun.
 • Kuvaa tyttö ja poika asuineen talvisessa maisemassa (värillisenä).
 • Liitä mukaan selkeät tasokuvat vaatteiden malleista ja mahdolliset materiaalinäytteet.
 • Tee työt koossa A3 vaakasuuntaan, värillisenä peite- tai vesiväreillä (papereita voi olla useampia).
 • Liitä mukaan selkeät, mustavalkoiset tasokuvat vaatteiden malleista (edestä ja takaa) sekä mahdolliset materiaalinäytteet.

Sinin kommentit: 
Kiinnostava kuosi- ja vaatesuunnittelutehtävä, joka liippaa eri sukupuolille suunnittelun puolesta läheltä myös ajankohtaisia keskustelunaiheita. Lumilautailu on myös lajina pinnalla, joten ajankohtainen ja kiinnostava tehtävä kaikin puolin siis. Tässä vaaditaan hiukan tuntemusta lumilautailuvaatteista ja paljon modernia freesiä näkemystä siitä, miten lautailuvaatteet voisi suunnitella kiinnostavalla uudella tavalla. Vaatteet esitetään sekä tasokuvina että maisemassa/käytössä – tässä kysytään siis myös tilan ja maiseman esitystaitoa sekä mittakaavan tajua.

TEHTÄVÄ3.

 • Piirrä ja maalaa työtiimisi tulevaisuuden työtehtävissä.
 • Tee työ koossa A3 vaakasuuntaan, värillisenä peite- tai vesiväreillä.

Sinin kommentit: 
Itsensä esittäminen tulevaisuuden töissä toistuu joka vuosi ja tänäkin vuonna useammalla eri alalla. Hyvin kiinnostava ja toistuva tehtävätyyppi siis. Tässä testataan, missä hakija näkee itsensä tulevaisuudessa. Millaisessa miljöössä, millaisia töitä tekemässä. Tässä tehtävässä saa unelmoida ja esittää itsensä tulevaisuuden unelmatöitään tekemässä!

 

rakennusarkkitehtuuri

RAKENNUSARKKITEHTUURI

Kaikki rakennusarkkitehtuurista unelmoivat, hakukelpoiset hakijat kutsutaan pääsykokeisiin. Pääsykokeet koostuvat sekä tekniikan alan valtakunnallisesta valintakokeesta että rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeesta. Kevään tekniikan alan valtakunnalliseen valintakokeeseen julkaistaan ennakkoaineisto, joka on luettavissa täältä kaksi viikkoa ennen koetta.

Erillistä kutsua valintakokeisiin ei lähetetä, joten kannattaa laittaa muistiin seuraavat päivämäärät:

 • Tekniikan alan ennakkoaineisto luettavissa: 17.5.–31.5.2018
 • Rakennusarkkitehtuurin soveltuvuuskoe: perjantai 1.6.2018
 • Tekniikan alan valtakunnallinen valintakoe: 31.5.2018

Lue tarkemmat ohjeet rakennusarkkitehtuurin hausta Opintopolku.fi–sivustolta.

 

 

 

VALMISTAUTUMINEN ENNAKKOTEHTÄVIIN

Kaikki tulevat muotoilijat, graafiset suunnittelijat, rakennusarkkitehdit ja vaatetusalan ammattilaiset voivat alkaa suuntaamaan katseensa kohti kevään koitosta. Ennakkotehtävissä mitataan hakijan mielikuvitusta, ideointi-, eläytymis- ja hahmotuskykyä. Ennen ryhtymistä ennakkotehtävien tekemiseen kannattaa varmistaa etenkin se, että olet ymmärtänyt tehtävänannon ja oikean toteutustavan. Kannattaa varata tarpeeksi aikaa itse tehtävän toteuttamiseen, sillä ennakkotehtävillä mitataan myös hakijan motivaatiota. Oman motivaation ja kiinnostuksen alaa kohtaan pystyy todistamaan panostamalla tehtäviin kunnolla.

Ennakkotehtävät tulee suorittaa itsenäisesti, mutta Teho-Opisto on jo vuosien ajan valmentanut hakijoita kohti pääsykokeita. Vuosittain lähes jokainen oppilaistamme suorittaa ennakkotehtävät hyväksytysti ja pääsee jatkamaan matkaansa pääsykokeisiin. Kursseillamme hiotaan pääsykokeissa tarvittavat taidot ja tekniikat haltuun sekä vahvistetaan omaa persoonallista tyyliä massasta erottumiseen.

 

 

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

Aleksi Vähäkangas Tyrskyaskel ennakkotehtävät