Skip to content

Mistä aloittaa ennakkotehtävien teko?

Ennakkotehtävät on julkaistu! Mitä ajatuksia visuaalisen viestinnän muotoilun tehtävä herättää? Blogissa myös muutama vinkki ideointiin ja työn aloittamiseen.

Moikka! Kauan odotetut ennakkotehtävät luoville aloille on julkaistu! Hiihtolomalla pidin luovantauon enkä erityisemmin miettinyt ennakkotehtäviä. Nyt loman jälkeen tuntuu siltä, että on kiva aloittaa ihan tyhjältä pöydältä. Suurin haaste minulle tulee olemaan itse työn aloittaminen ja aikataulussa pysyminen. Aloittamisen avuksi olen tehnyt tämän viikon aikana ajatuskarttoja ja muutenkin kirjannut satunnaisia ideoita ylös.

Aalto yliopiston visuaalisen viestinnän muotoilun ennakkotehtävä:

“Muutos:

Mikä on mielestäsi merkittävä yhteiskunnallinen epäkohta, johon haluaisit vaikuttaa? Esittele ilmiötä lyhyessä tekstissä (noin 500 merkkiä).

Mieti oivaltavia tapoja viestiä epäkohdasta määrittelemällesi kohdeyleisölle visuaalisesti.Tuota ideoistasi joukko luonnoksia.

Kehitä yksi ideoista valmiiksi visuaaliseksi konseptiksi, ja esittele se kolmessa erilaisessa viestintäympäristössä.”

Ennakkotehtävä on tyypillinen eikä siis yllättänyt erityisesti. Aihe on hyvin vapaa ja toteutustapa voi olla melkeinpä, mikä vaan. Se antaa mahdollisuuden olla luova, mutta haastaa miettimään aiheen tarkempaa rajausta. Liian suurpiirteinen kokonaisuus voi olla hankala hahmottaa, mutta liian suppea aihe voi olla tylsä tai vaikea toteuttaa kiinnostavasti. Hyvä mittapuu aiheen rajaukselle on 500 merkin teksti, jossa pitää esitellään työn pointti. Jos ilmiö on vaikea tiivistää merkkimäärään, se voi olla liian monimutkainen.

Minusta tehtävä on hyvä ja sitä on kiva lähteä miettimään. Yhteiskunnan epäkohdat herättävät paljon erilaisia ajatuksia ja aiheen voi valita oman kiinnostuksen sekä arvomaailman pohjalta. Ideointia on nopeuttanut keskustelut ystävieni kanssa yhteiskunnan epäkohdista. Heiltä olen saanut uusia näkökulmia ja ajatuksia, joista voisi olla hyvin hyötyä myös muiden alojen ennakkotehtävissä. Tehtävänannossa pidän kovasti myös siitä, että luonnokset on pyydetty palauttamaan. Tehtävä ikään kuin pakottaa miettimään monia vaihtoehtoja ennen lopullista päätöstä. Valmista ideaa ei siis tarvitse heti alussa olla, vaan saa rauhassa kokeilla, mikä toimii ja mikä ei.

Kun löydän sopivan idean teen yleensä laajan kirjallisen suunnitelman työn toteuttamisesta aikatauluineen päivineen. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty tai ainakin sinnepäin. Kun on varma ja selkeä suunnitelma, johon turvautua, on työn toteutus kivaa ja nopeampaa.

Aurinkoista maaliskuuta ja hyviä ideointihetkiä!