Skip to content

Miten pääsykokeeni ovat menneet?

Ensimmäinen hakukerta

Tarkoitukseni oli hakea keväällä 2021 arkkitehdiksi, mutta myöhästyin yhteishaussa, kun läppärini kaatui viime minuuteilla ennen yhteishaun loppua. Olin hyvin pettynyt itseeni ja mieleni oli maassa useita kuukausia. Asiasta oli vaikea kertoa muille, koska minua hävetti, että olin jättänyt haun viime tinkaan. Kun rohkenin kertoa asiasta TikTok-tililläni ihmiset syyttivät minua laiskaksi ja tyhmäksi, kun en ollut kahden viikon aikana kerennyt hakea. He eivät vain tienneet, että olin lukion loppu metreillä burn outissa. Ylioppilaskirjoituksiin lukeminen ja arkkitehtuurin ennakkotehtävien tekeminen ei tuntunut kivalle, vaan suoritin kummankin väkisin. Se näkyi töiden lopputuloksessa. Kolme viimeistä päivää ennen yhteishaun loppua tein yötä päivää ennakkotehtäviä. Nukuin öisin 6-0 tuntia, joka ei ollut järkevää. Olin täysin varma, että ehdin juuri ja juuri, mutta kun en ehtinyt romahdin täysin. Tuntui kuin elämältä olisi tippunut pohja. Mitä minä nyt teen?

Mitä tein välivuodella?

Välivuoden aikana kävin armeijan syksyllä 2021 ja uusin ylioppilasarvosanoja keväällä 2022. Päätin hakea myös uudelleen arkkitehdiksi. Kun ennakkotehtävät julkaistiin aloitin välittömästi niiden tekemisen. Ensimmäiset viikot pelkästään suunnittelin ja luonnostelin. Tehtävien teko tuntui kivalle, koska pidin niistä enemmän kuin edellisenä keväänä. Jäin kuitenkin kaipaamaan rakentelu tehtävää, koska koen 3D-mallien rakentamisen olevan vahvuuteni. Lisäksi kolmen ison maalauksen tekemiseen meni enemmän aikaa. Pidin kuitenkin lopputuloksesta, vaikka tälläkin kertaa tehtävien palautus venyi viimeiselle hakupäivälle.

Pääsin ennakkotehtävillä jatkoon kohti pääsykokeita. Sain kuitenkin tietää, että keväällä uusimani äidinkielen ja historian ylioppilaskirjoitusten arvosanat eivät nousseet. Koska arvosanani jäivät huonoiksi, olin aivan varma, että opiskelu paikkani jää niistä kiinni. Motivaation puutteen vuoksi tavallaan luovutin, enkä jaksanut harjoitella pääsykokeita varten juurikaan. Hankin kuitenkin tarvikkeet kokeita varten ja hieman testailin niitä. Harjoittelin myös matematiikan koetta varten. Kesäkuussa kävin Aalto-yliopistolla pääsykokeissa. Harjoittelun puutteen huomasi, kun aika meinasi loppua jokaisen tehtävän kohdalla. Yllätyin silti positiivisesti, miten hyvin kokeet menivät ja sain aikaan itselleni tyydyttäviä töitä. Matematiikan koekkin tuntui helpolle.

Työ ei tuottanut tulosta ja pääsin korkeimmillaan varasijalle 25 Oulun yliopistoon. En ole kuitenkaan pettynyt, koska olin jo keväällä henkisesti valmistautunut uudelle välivuodelle. Tarvitsin lisää aikaa parantaa taitojani, jotta pärjään yliopistossa. Vastoinkäymiset ovat vain lisänneet motivaatiotani päästä opiskelemaan arkkitehtuuria, samoin kuin Maxi-kurssi. Olen varma, että ensi vuonna onnistun!

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!