SISUSTUS­ARKKITEHTUURI

Tutustu sisustusarkkitehdin ammattiin ja opintoihin sekä sisustusarkkitehtiopiskelijaksi hakemiseen

Sisustus­arkkitehdistä on moneksi

Sisustusarkkitehtuurin monialaisuus ja käytännönläheisyys yllättivät Maria Riskilän positiivisesti hänen aloittaessaan opinnot Aalto-yliopistossa.

“Minua on aina kiinnostanut niin taide, muotoilu kuin arkkitehtuurikin. Viime keväänä omaa alaa miettiessä sisustusarkkitehdin työ alkoi tuntua sellaiselta, jossa nämä kaikki yhdistyvät sopivassa suhteessa. Pelkkä arkkitehtuuri tuntui minulle liian teoreettiselta, mutta sisustusarkkitehtuuri vaikutti juuri sopivan monialaiselta.

Odotin, että yliopistossa opiskeluun kuuluisi aina paljon teoriaa, mutta meillä luentoja onkin ollut vain vähän. Suurin osa opiskelusta on todella käytännönläheistä ja konkreettista: teemme itse kaikki mallit käsin ja suunnittelemme tiloja ja kalusteita alusta asti itse.

Kursseja on laidasta laitaan, muutamasta teoriaa ja tekniikkaa opettavasta kurssista taidekursseihin ja tila- ja kalustesuunnittelun kursseihin. Taidekursseilla harjoitellaan esimerkiksi piirtämistä, maalaamista ja kuvanveistoa sekä opiskellaan taidehistoriaa. Tila- ja kalustesuunnittelun kurssit toteutetaan projekteina, joissa tehdään alusta loppuun joku todellinen työ.

Ekana vuonna projektit olivat harjoitustöitä, mutta myöhemmin niitä on toteutettu myös yhteistyössä yritysten kanssa. Silloin projektien luonne muuttuu hieman, sillä asiakkaalla on tietysti aina sanansa sanottavana työn lopputulokseen liittyen. Projekteja tehdään sekä yksilötöinä että ryhmissä. Ryhmätyötaidot ovat tärkeitä, sillä työelämässäkin sisustusarkkitehdit tekevät paljon tiimityötä.

Sisustusarkkitehdiksi opiskelee keskenään tosi erilaisia tyyppejä, mutta minusta se on vain rikkaus. Jos kaikki olisivat samasta muotista, niin silloin kaikki varmaan suunnittelisivatkin samanlaisia asioita. Sisustusarkkitehdiksi voi siis hakea kuka tahansa. Kolmiulotteinen hahmotuskyky ja piirustustaito ovat tietysti tärkeitä, mutta teknistä osaamista tärkeämpää on innovatiivisuus ja ideointikyky.

Käymäni Teho-Opiston Ennakko- ja Teho-kurssit helpottivat pääsykoetilanteessa paljon. Kun ei ollut aiemmin ollut vastaavassa koetilanteessa, oli valmennuskurssilla opituista asioista iso apu. Pääsykokeissa pystyin olemaan rentona ja hyvällä meiningillä, ja samaa suosittelen ehdottomasti muillekin.

Monet sisustusarkkitehdit tekevät töitä niin tila- ja kalustesuunnittelun kuin arkkitehtuurinkin parissa sen sijaan että pysyisi tiukasti vain yhdellä tiellä. Itse haluaisin lähteä jo opiskeluaikana tai viimeistään valmistumisen jälkeen ulkomaille kokemusta ja kontakteja keräämään. Ehkä oma unelmatyönikin selviää siinä samalla!”

SISUSTUS­ARKKITEHDIKSI?

Sisustusarkkitehdit tekevät julkisten ja yksityisten toimitilojen sisustussuunnittelua sekä huonekalusuunnittelua. Ammatti edellyttää luovuutta, ongelmanratkaisukykyä, esteettistä näkemystä ja yhteistyökykyä. Sisustusarkkitehdit työskentelevät mm. arkkitehti- ja sisustusarkkitehtitoimistoissa sekä huonekalu-, muotoilu- ja sisustusalan yrityksissä sekä itsenäisinä yrittäjinä.

Sisustusarkkitehdin opinnot

Sisustusarkkitehdiksi voi opiskella seuraavissa oppilaitoksissa:

Hakukriteerit

Hakuprosessi

  • Yhteisvalinnan hakuaika alkaa maaliskuun puolivälissä, mahdolliset ennakkotehtävät julkaistaan
  • Hakuaika ja ennakkotehtävien jättöaika päättyvät huhtikuun alussa ja Lapin yliopistoon huhtikuun lopussa.
  • Valintakokeet 3-5 päivää toukokuun lopulla (amk) tai kesäkuun alussa (yliopistot).

HALUAISITKO SISUSTUSARKKITEHDIKSI?

Katso sopiva kurssi kurssitarjonnastamme ja aloita valmistautuminen sisustusarkkitehtuurin pääsykokeisiin.

Kirjoita hakusi ja paina Enter