Skip to content

Tartu tilaisuuteen – Onnistu ennakko-
tehtävissä!

Luovilla taide- ja suunnittelualoilla aloituspaikkoja suhteessa hakijoihin on vähän ja kilpailu on kovaa. Hakuprosessi on usein monivaiheinen, ja esimerkiksi ennakkotehtävillä karistaan koulutusohjelmasta riippuen yli puolet, jopa yli 80% hakijoista. Tehtävät ovat laajoja ja vaativia, mutta ne myös antavat hakijalle tilaisuuden ilmaista luovuuttaan, osoittaa motivaatiotaan ja näyttää osaamistaan. Tartu siis tilaisuuteen ja suhtaudu ennakkotehtäviin mahdollisuutena panostaa unelmiisi! Jatka lukemista ja ota selvää, mitä tarvitset ennakkotehtävissä onnistumiseen!

Mitä tarvitset ennakkotehtävissä onnistumiseen?

Ennakkotehtävät ovat myös korkeakoulun kannalta olennaisen tärkeä osa pääsykoeprosessia, sillä niiden perusteella valitaan sopivat hakijakandidaatit seuraaviin vaiheisiin. Onnistuaksesi ennakkotehtävissä onkin tärkeä ymmärtää, mitä niiden avulla pyritään hakijasta selvittämään. Tehtävänannot vaihtelevat toki aloittain ja kouluittain, mutta perusajatus kaikissa luovien alojen ennakkotehtävissä on sama. Niillä pyritään mittaamaan esimerkiksi:

Motivaatiota

Ennakkotehtävät ovat ennen kaikkea motivaatiotesti. Laajojen tehtävien avulla pyritään kartoittamaan, kuinka paljon hakija on valmis panostamaan tehtäviin ja samalla ymmärtämään hakijan arvostusta ja omistautuneisuutta tehtävänantoa ja koko hakualaa kohtaan. Tehtävänantoihin kannattaakin tutustua huolellisesti ja noudattaa tarkasti annettuja ohjeita. Myös viimeistelyyn kannattaa panostaa – hyvin viimeistelty työ on vaikuttava ja kaunis, ja kertoo myös panostuksestasi tehtävään.

Luovuutta

Luovuus on melko laaja käsite, mutta luovien alojen näkökulmasta sitä voidaan ajatella esimerkiksi hakijan ideointikykynä, mielikuvituksena ja tarinankerronan taitona. Kaikki nämä ominaisuudet tekevät töistä sisällöltään mielenkiintoisia ja auttavata hakijaa erottumaan massasta luovien alojen ennakkotehtävissä. Lue lisää hyvän työn tunnusmerkeistä!

Teknistä osaamista

Mielenekiinotoisen sisällön lisäksi ennakkotehtävissä arvioidaan myös työn teknistä toteutusta. Ennakkotehtäviin harjoitellessa onkin hyvä treenata myös tärkeimpiä perustekniikoita. Alasta riippumatta ennakkotehtävissä kysytään usein laajalti sekä piirustus- ja maalaustaitoja, mutta myös paperin, puutikkujen kuin savenkin työstöä. Myös kaksiulotteisiksi miellettyjen alojen, kuten visuaalisen viestinnän, pääsykokeissa pääsee usein rakentelemaan. Lue myös tarkkaan mitä välineitä ja materiaaleja tehtävässä saa käyttää. Turhien riskien otto on syytä jättää pois, sillä esimerkiksi väärän materiaalin käyttö voi olla hylkäysperuste. Lue lisää vinkkejä ennakkotehtävien tekoprosesiin!

Katse kohti ennakkotehtäviä – harjoittele valmennuskurssin avulla

Ennakkotehtävät julkaistaan tuttuun tapaan tammi-helmi kuun vaihteessa. On tärkeää, että aloitat tehtävien työstämisen pian ennakoiden julkaisun jälkeen, mutta harjoitteleminen on hyvä aloittaa jo ennen tehtävien julkaisua. Tapoja harjoitella on monia ja yksi niistä on valmennuskurssi. Me Teho-Opistolla olemmekin kehittäneet uudistuneen ENNAKKO-kurssin, jonka myötä ymmärrät paremmin, mitä ennakkotehtävissä ja pääsykokeissa vaaditaan. Kurssi alkaa jo ennen ennakkotehtävien ilmestymistä opetusjaksolla, missä pääset harjoittelemaan opettajan ohjauksessa vanhoja oman alasi ennakkotehtäviä. Eri koulujen ennakkotehtävissä testataan vuodesta toiseen hyvin saman kaltaisia taitoja, joten harjoittelemalla niitä jo etukäteen, varmistat onnistumisesi varsinaisissa ennakkotehtävissä!

Varmista onnistumisesi ennakkotehtävissä

Uudistuneella Ennakko-kurssilla valmistaudut luovien alojen ennakkotehtäviin hyvissä ajoin, jolloin ehdit sisäistää ennakkotehtävissä vaadittavat taidot. Opit edellisten vuosien tehtävistä harjoittelemalla ja hiot osaamisesi huippuunsa!

Kurssi sopii hyvin myös esimerkiksi Tehon pitkien kurssien, Kuten Midi+Tekiinkka-, Midi- ja Tekniikka-kurssien yhteyteen. Tekniikka-kurssi täydentää pitkillä kurssilla oppimiasi taitoja ja antaa puitteet soveltaa niitä ennkotehtäviin harjoitellessa.

Kuten muutkin Teho-Opiston kurssit, myös Ennakko-kurssi noudattaa korkeakoulujen antamia ohjeistuksia. Kurssin jälkeen jokainen opiskelija ideoi ja toteuttaa omat ennakkotehtävänsä itsenäisesti.