Skip to content

Värien maailma – onko värillä väliä?

Hei vaan hei!

Tällä viikolla Teholla aiheena oli värit. Teemana värit on niin laaja ja mielenkiintoinen aihe, että siinä riittää opiskeltavaa loppuelämäksi. Ja se on kivaa! Värien maailmaan ja tutkimiseen uppoutuu kuin itsestään ja ajantaju häviää tyystin. Luennon lisäksi teimme muutaman pikatehtävän, jossa pääsi leikittelemään ja kokeilemaan erilaisia värejä ja väriharmonioita. Pääsykokeissa väreillä on väliä, sillä niiden avulla voidaan luoda erilaisia tunnelmia ja valaistuksia sekä voidaan luoda omanlainen, tyyliltelty työ joka erottuu edukseen. Suosittelen siis tutustumaan väriympyrään, vastaväreihin, väriharmonioihin ja omiin taidetarvikkeisiin sekä siihen, miten sekoitella erilaisia värejä!

Värit

Oli kyseessä sitten akvarellit, puuvärit, tussit, guassit, akryylit tai öljyvärit, omien värien tunteminen ja niiden kokeilu on tärkeää, jotta omaan työhön saadaan halutunlainen tunnelma, valaistus ja lopputulos. Kannattaa miettiä, mitkä ovat itselle mukavimmat värit, sillä monesti pääsykokeissa tai ennakkotehtävissä saa käyttää joko puu- vesi -tai peitevärejä. Usein on myös ennaltamäärätty, että on sallittua käyttää ainoastaan esim. vesivärejä, jolloin muita värejä ei tule käyttää, koska tällöin työ voidaan perustellusti hylätä. Kannattaa tutustua menneiden vuosien ennakko -ja pääsykoetehtäviin, josta voi tutkailla mitä välineitä ja värejä niissä on käytetty ja hankkia itselle ainakin vesi, -peite (guassi tai akryyli), -ja puuvärit. Värien laatuun kannattaa panostaa, sillä halpa ei aina ole se paras.

Väripaletit

Kaikista eri värityypeistä kannattaa tehdä omat ‘väripaletit’, joista näkee miltä värit todellisuudessa näyttävät paperilla. Väripaletit kannattaa tehdä aina kullekin välineelle soveltuvalle paperille, jotta väri toimii mahdollisimman hyvin ja näyttää todelliselta. Lisäksi väreillä voi tehdä kaikenlaisia erilaisia kokeiluja ja värisekotuksia, jotta näkee miten kukin väri reagoi toistensa kanssa, miltä erilaiset vastavärit näyttävät toistensa kanssa jne. Väreillä leikittely ja kokeilu on hauskaa ja samalla siinä oppii omista välineistään paljon.

Välineet

Samalla kun uppoutuu väreihin, on kannattavaa tutustua myös välineisiin ja hankkia kullekin värimedialle sopivat pensselit ja tarvikkeet. Jos esim. vesivärejä yrittää käyttää akryyleille tarkoitetuilla pensseleillä, ei jälki kertakaikkiaan ole niin hyvä kuin se kunnon vesiväripensseleillä olisi. Lisäksi pensseleitä kannattaa testailla siinäkin mielessä, että tietää millaista jälkeä ja viivaa syntyy; millä pensselillä saa paksua ja millä taas saa ohutta ja siistiä jälkeä. Muutamalla laadukkaalla, erilaisella ja erikokoisella pensselillä pääsee jo pitkälle. Kun tuntee välineensä ja värinsä hyvin ennen pääsykokeita, on jo voiton puolella.

Kiitos kun luit ja kivoja hetkiä värien kanssa. Toivottavasti sulla on mahtava päivä ja luovuus kukoistaa! Mulla tutkimusretket värien kanssa jatkuu. Palataan taas ensi viikolla, silloin on jo Aallonkin ennakkotehtävät julki..

xoxo: Karo

Jos jokin mietityttää Tehossa, luovuudessa tai vaikka väreissä, niin laita ihmeessä viestiä ja kysy rohkeasti!

Haaveiletko sinäkin arkkitehdin urasta?


Tule treenaamaan pääsykokeisiin meidän kanssa! Yksilöllisessä valmennuksessamme kehität oman persoonallisen tyylisi ja nostat taitosi pääsykokeissa vaaditulle tasolle yhdessä ammattitaitoisten ja kannustavien opettajiemme kanssa. Kursseilla valmistautuminen on tavoitteellista, mutta hauskaa ja opettajiemme innostus tarttuvaa! Liity mukaan treenaamaan Tehon huippuporukkaan!