Näin toteutin Aalto-Yliopiston Sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävät

Vielä joutuu jännittämään parisen viikkoa, että saan tietää pääsinkö ennakkotehtäviä läpi vai en, mutta ajattelin kuitenkin nyt jo näyttää valmiit tehtäväni ja kertoa miten ne toteutin. Aallon sisustusarkkitehtuuriin oli tosiaan kolme ennakkotehtävää, joista ensimmäinen oli kaksiosainen. Tehtävien aiheena oli “Jokaisella on tämänsä”. Tehtävänannot oli minun mielestä tosi mielenkiintoiset, mutta alkuun tuntui vaikealta keksiä hyvää ideaa tehtäville.

Tehtävä 1A – Runo

Ensimmäisen tehtävän A-osiossa oli tehtävänantona keksiä ja kirjoittaa kolme riviä pitkä runo, A3 kokoiselle paperille. Ainoana arvosteluperusteena tässä oli runollisuus. Tässä tehtävässä olin jumissa pitkään ja tuntui, että en keksi mitään hyvää ideaa ja ajattelin, että “en mä mitään runoa osaa kirjoittaa”. Etsin inspiraatiota runokirjoista, musiikista, pinterestistä ja instagramista. Kirjoitin ideoita ylös paperille ja loppujen lopuksi löytyikin aihe, jota mun oli helppo lähestyä, meri ja sen tuoma hyvän olon tunne. Asun Kotkassa ja oon täältä kotoisinkin, joten meri on sen takia lähellä sydäntä, ja sen vuoksi luontaiselta tuntuva, ja inspiroiva aihe. Kuuntelen myös paljon Younghearted yhtyeen musiikkia ja heidän kappaleista sain inspiraatiota runon herkkyyteen. Meriteeman myötä päädyin kirjoittamaan runon aaltomaiseen muotoon ja halusin pitää sen simppelinä, jotta se myös korostaisi herkkää tunnelmaa.

Tehtävä 1A- Runo

Tehtävä 1B – Runokuva

Ensimmäisen tehtävän toisessa osassa tehtävänantona oli maalata kuva kirjoittamastaan runosta, vesi- tai peiteväreillä, A3- kokoiselle paperille. Arvosteluperusteina tässä tehtävässä oli runollisuus ja maalauksellisuus. Runokuvan idea tuli oikeastaan kuin itsekseen, kun olin keksinyt runon. Halusin runokuvan myötä viedä runon lukijan paikkaan, jota runossa kuvaillaan. Itselläni runoa kirjoittaessa tuli selvästi mieleen meidän kesämökiltä näkyvä merimaisema ja kuva onkin saanut siitä inspiraation. Päädyin maalaamaan työni vesiväreillä, koska mielestäni merestä saa hienon näköisen niillä ja ne ovat muutenkin sopiva väline tähän maalaukseen.

Tehtävä 1B – Runokuva

Tehtävä 2 – Runomobile

Tehtävässä kaksi pyydettiin suunnittelemaan ja rakentamaan runomobile käyttäen vapaasti Sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävien materiaalilistassa mainittuja materiaaleja. Sen piti myös mahtua C3 kokoiseen jäykkään kirjekuoreen. Arvosteluperusteina tässä oli runollisuus, maalauksellisuus ja rakenteellisuus. Lähdin tässä tehtävässä hakemaan aaltomaista muotoa ja yritin miettiä, että miten saisin mielenkiintoisella tavalla tuotua mobileen runon ja runokuvan tunnelmaa. Suunnittelin ensin mobilea paperille piirtämällä, jonka jälkeen lähdin kasaamaan sitä. Kasatessa huomasin ettei se pysykkään haluamallani tavalla, joten ideaa piti kehitellä ja kiinnitin osat toisiinsa rautalangalla, vaikka aluksi olin ajatellut laittavani ne langoilla roikkumaan. Ensin myös suunnittelin jättäväni kartongin palat valkoisiksi, mutta päädyinkin maalaamaan ne, ja se lisäsi mielestäni työn maalauksellisuutta ja teki siitä myös vielä enemmän runoon, ja runokuvaan sopivan.

Tehtävä 2 – Runomobile

Tehtävä 3 – Ennennäkemätön aterin

Tehtävänantona viimeisessä tehtävässä oli suunnitella ja piirtää lyijykynillä uudenlainen aterin kädessä, 1:1 mittakaavassa, A3- kokoiselle paperille. Tätä tehtävää mietin paljon ja tarkkaa harkiten, etten vahingossa tekisi vain uutta versiota jo olemassa olevasta aterimesta. Yritin ensin suunnitella aterinta piirtämällä, mutta sitten päädyin leikkaamaan paperista suunnittelemani aterimen muodon ja tutkimaan, miltä se näyttää kädessäni ja miten se voisi toimia ns. käytännössä. Tämä auttoi hahmottamaan, että millaisen otteen aterimesta voisi ottaa ja millaisessa asennossa minun kannattaisi se esittää.

Tehtävä 3 – Ennennäkemätön aterin

Siinä olikin kaikki Aalto- Yliopiston Sisustusarkkitehtuuriin tekemäni ennakkotehtävät. Kokonaisuudessaan olen ihan tyytyväinen, mutta täytyy sanoa, että tällä hetkellä on tosi epävarma olo, kun täytyy vaan odotella tietoa jatkoon pääsystä. No eihän tässä tosiaan muu auta kun pitää peukut pystyssä ja toivoa parasta, että kutsu pääsykokeisiin kilahtaa sähköpostiini. Sillä aikaa täytyy vielä yrittää epävarmuudesta huolimatta löytää motivaatiota hioa taitojani,ja tehdä rästiin jääneitä kotitehtäviä.

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!