Viisi vinkkiä pääsykokeissa menestymiseen!

Pääsykokeissa menestymiseen ei ole oikotietä, ainoa resepti on pitkäjänteisyys. Siksi onkin tärkeätä, että tehokas valmistautuminen lähtee käyntiin jo hyvissä ajoin. Arkkitehtuurin ja taidealojen valmennuskursseja tarjoavan Teho-Opiston pääopettaja Sini Koivisto kokosi sinulle viisi vinkkiä kuinka aloittaa pääsykokeisiin valmistautumisprosessi tehokkaasti jo ensiaskelista lähtien.

Sini Koivisto

Teho-Opiston perustaja Sini Koivisto on koulutukseltaan arkkitehti SAFA ja taiteen maisteri (taidekasvatus). Laadukas arkkitehtuuri- ja taidevalmennus on Sinille sydämen asia. Sini toimii arkkitehtinä oman yrityksensä kautta ja omaa pitkän historian opettajana valmennuskursseilla, arkkitehtuurikouluissa ja yliopistossa.

TUTUSTU PÄÄSYKOKEISSA VAADITTAVIIN TEKNIIKOIHIN

Aloita tutustumalla tekniikoihin ja siihen mitä kaikkea pääsykokeissa sinun odotetaan osaavan. Tutustu ja harjoittele monipuolisesti eri piirustus-, maalaus- ja pienoismallitekniikoita. Vaadittavia pienoismallitekniikoita ovat esimerkiksi puutikut, paperitekniikat, rautalanka sekä savi. Tutustumalla aikaisempien vuosien pääsykokeisiin saat vihiä siitä, millaisia asioita sinun odotetaan osaavan mitä todennäköisemmin myös omassa pääsykokeessasi. Kuvia aikaisempien vuosien läpi menneistä ennakkotehtävistä ja pääsykoetöistä arviontiperusteineen löydät Tehon blogista!

VOITA ALOITTAMISEN KANKEUS LUONNOSTELEMALLA

Alkuun pääseminen voi olla joskus haastavaa ja tyhjä paperi tuntua pelottavalta. Hyväksi todettu lääke tähän on luonnoskirjan kuljettaminen mukanaan kaikkialle. Luonnoskirjaan voi esimerkiksi luonnostella ratikassa istuessaan. Arkinen luonnostelu kehittää pään ja käden yhteyttä. Erilaiset hahmotelmat voivat auttaa löytämään uusia muotoja.

PYYDÄ PALAUTETTA

Omien töiden näyttäminen muille ja subjektiivisen arvioinnin saaminen on ensisijaisen tärkeää kehittymisen kannalta. Töitään kannattaa näyttää rohkeasti muille alalla työskenteleville tai alasta kiinnostuneille ja pyytää rakentavaa palautetta. Teho-Opiston kursseilla keskeisintä onkin, että opiskelijat saavat tukea ja palautetta alansa usean vuoden kokemuksen omaavilta ammattilaisilta. Teho-Opistolla opiskelijat pääsevät näyttämään ja keskustelemaan töistään aina vähintään kahden opettajan kanssa.

OTA AJANKÄYTTÖ HALTUUSI

Pääsykoetehtäviin on varattu keskimäärin kolme tuntia aikaa. Tehtäviä kannattaakin opetella jo heti alusta lähtien tekemään annetuissa aikarajoissa, jotta ajankäytöstä muodostuu rutiini. Töiden kellottaminen auttaa sinua myös hahmottamaan, kuinka kauan kukin työvaihe sinulta yleensä vie.

RUOKI IDEA-KIRJASTOASI

Parhaat pisteet pääsykokeissa yleensä saavat työt, joissa osoitetaan hakijan kykyä katsoa tulevaisuuteen sekä kekseliäisyyttä, omaperäisyyttä että visionäärisyyttä. Jokaisen työn ”sydän” on sen idea-sisältö. Ideointi ja sen harjoittelu onkin kaikkein olennaisinta. Harjoittele ideointia tutustumalla oman alasi tämänhetkisiin trendeihin. Idea-kirjastoasi pääset täydentämään lukemalla alasi blogeja ja seuraamalla ajankohtaisia kilpailuvoittajia. Joukosta erottuvien ja uudenlaisten töiden luomista voi edistää leikittelemällä ja revittelemällä ideoilla jo pääsykokeisiin valmistautumisen aikana.

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!



Millaisia tehtäviä Tehon Maxikurssilla on ja millaisia arvosanoja olen saanut? osa 2

Tehon tehtävät

Tervehdys sinulle! Nyt alkaa hieman tuo pimeys ja valon määrä jo vaikuttamaan päivittäiseen energiavarastoon. Ei tässä hätiä, onneksi kaikki on vain väliaikasta! Kaamoksen keskellä iloa itselleni tuo arkiset asiat, taiteelliset puuhastelut ja viikottaiset Tehon tunnit. O boy että on ollut kiva oppia lisää 3D tekniikoista!!

Nyt voisin kuitenkin jatkaa vielä viimekertaisesta aiheesta, nimittäin Tehon tehtävistä ja arvioinneista. Tehon pääsykoetyyppisten tehtävien lisäksi, voi viikottain tehdä myös tekniikkaharjoitustehtäviä. Näitä tehtäviä ei arvioida itse kurssikerroilla, vaan tehtävät lähetetään Tehoverkon kautta arvioitavaksi ja opettajat lähettävät palautteen näistä sähköpostitse. Olen itse kokenut Tehoverkon erittäin toimivaksi kokonaisuudeksi, jossa on helppo navigoida ja sieltä löytyy kaikkien kurssikertojen materiaali ym. tarvittava. Kaikki tehtävät, mitä Teholta viikottain tulee, ovat tietenkin vapaaehtoisia, mutta on erittäin suositeltavaa tehdä ne 😉 Laitan tähän alle vielä pari syksyn aikana tekemääni 2D pääsykoetyyppistä tehtävää.

Värikynät – Pääsykoetyyppinen tehtävä: Puutarhajuhlat

Tehtävänanto: Alkusyksyn lämpimät illat ovat puutarhajuhlien aikaa. Pimeyteen järjestetty valaistus luo juhlatunnelmaa kasvillisuuden sekaan. Järjestät komeat juhlat unelmiesi puutarhaan jossa kaikilla on hauskaa yöhön asti!

Toteutus: Piirrä värikynillä kaksi näkymäkuvaa omille papereilleen, molemmat pystysuuntaisia A4. Toinen paperi on musta ja toinen valkoinen ja ne teipataan yhteen vierekkäin, Kuvista tulee käydä ilmi miltä juhlapaikat näyttävät ennen juhlia (valkoinen paperi) ja miltä juhlat näyttävät hauskimmillaan (musta paperi). Työskentelyaika 3h.

Arviointiperusteet: ideointi, esitystaito, tilallisuus ja juhlatunnelma

Sain tästä työstä 4,5, alla arvioijien kommentit.
+Tosi onnistunut katselukulman muutos. Juhlakuvassa on aivan ihana tunnelma ja todella onnistunutta valon ja varjon käyttöä.
-Päiväkuvassa vihreän sävyjä voisi hieman murtaa punaisella ja lisätä varjoja.

Mitä opin? Lue tehtävänanto huolellisesti, en tiedä voiko tätä toitottaa liikaa. Tehtävänannossa puhuttiin alkusyksystä, joten olisi ollut järkevää tehdä päivänkuvan puutarhaan syksyistä tunnelmaa. Lisäksi varjoja olisi voinut tummentaa huomattavasti jolloin kuvaan olisi saanut kivasti syvyyttä.

Akvarellit – Pääsykoetyyppinen tehtävä: Vinksin vonksin ja heikun keikun

Tehtävänanto: Olet lapsenvahtina ja ulkona sataa. Päätätte rakentaa sisälle majan asunnon irtaimistosta.

Toteutus: Esitä kuva majasta ja sitä ympäröivästä huoneesta akvarellitekniikalla A3 koossa.Työskentelyaika 3h.

Arviointiperusteet: mielikuvitus, eläytyminen, tunnelma ja kuvallinen ilmaisu

Sain tästä työstä 5. Alla arvioijien kommentit.

+ Upea tunnelma ja majan lukemisen teema ulottuu mielikuvitukseen, kirjahyllyyn ja majan rakenteisiin

+ Vahva tunnelmaero kylmän ulkotilan ja lämpimän majan välillä

Tässäpä tämä tällä kertaa, kiitos kun luit ja palataan taas ensi kerralla, uusien aiheiden parissa. Toivottavasti sulla on kaikki hyvin, ihanaa eloa ja oloa sinne missä tätä luetkin! <3

xoxo: K

Seuraa somessa ja heitä viestillä, jos heräili kysymyksiä liittyen valmennuskurssiin, Teho-Opistoon tai yleisesti luoviin aloihin ja luovuuteen 🙂

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!