Skip to content

Metropolia ennakkotehtävät 2020-opettajien analyysit

Metropolian ennakkotehtävät mallia 2020 on julkaistu ja Teho-Opiston pääopettaja Sini otti ne tarkempaan analyysiin. Tehtävissä hakija pääsee esittelemään mm. piirustus- ja sommittelutaitojaan, värienkäyttöä, motivaatiotaan sekä mielikuvitustaan. Nappaa tästä Sinin vinkit tehtäviin!

Metropolian hakukohteet:

Sykkiikö sydämesi jollekkin näistä aloista? Hienoa! On aika kaivaa taidevälineet esiin ja alkaa työstämään tämän vuoden ennakkotehtäviä. Testissä ovat mm. hakijan piirustus- ja sommittelutaidot, mielikuvitus, motivaatio, sekä muodon- ja perspektiivin hallinta. Hyville töille ominaista ovat myös persoonallinen tyyli, omaperäiset ja mielikuvitukselliset ideat sekä hallittu tekniikka. Muistathan lukea huolella ennakkotehtävien tehtävänannot ja arviointikriteerit. Teho-Opiston pääopettaja Sini Koivisto otti ennakkotehtävät tarkempaan analyysiin. Kurkkaa Sinin mietteet tehtävistä!

 

Sisustus­arkki­tehtuuri ennakko­tehtävät 2020

Tänävuonna sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävät koostuvat vain yhdestä tehtävästä, joten sitä kannattaa sinnikkäästi viilata huippuunsa! Tehtävässä testataan mm. hakijan piirustus- ja sommittelutaitoa, mielikuvitusta sekä kykyä välittää tunnelmaa.

Tehtävä: ”Draama”

Toteuta kokonaisuus, jossa ovat kumisaappaat, takki, tuoli ja sateenvarjo.

Toteutustapa:
Piirrä ja käytä väriä haluamallasi tavalla (vesi- tai peitevärit, tussit, väriliidut, puukynät). Toteuta työ valkoiselle A3-kokoiselle paperille.

Merkitse työsi etupuolelle oikeaan alareunaan selkeästi nimesi.

Arviointiperusteet
Piirustus- ja sommittelutaito, tunnelman välittyminen, mielikuvitus, tarkoituksenmukainen värinkäyttö, kokonaisuuden hallinta.

Opettaja Sinin kommentit:

Huomaa että ennakkotehtäviä on vain yksi! Sen merkitys on sitäkin suurempi. Panosta tähän siis täysillä!

Asetelman kuvaus, jossa esitetään annetut aiheet, on toistunut lukuisia kertoja muotoilun alojen ennakkotehtävissä. Tällä kertaa tekniikka on vapaa värillinen (annettujen tekniikoiden joukosta).

Tässä tehtävätyypissä mitataan sommittelun taitoa sekä taitoa kuvata näkemääsi, muotoja, materiaaleja ja ympäröivää todellisuutta. Mukana twistinä on tällä kertaa jännä otsikko joka luo kokonaisuudelle tietyn kontekstin ja luonteen – annetut esineet tulee esittää paperille ottaen huomioon työn teema – miten asetelman esittää sen ja esineiden teeman valossa?

Asetelmakuva asettaa tekijälleen kiinnostavan haasteen – nimittäin sommittelun. Kaikki olisi saatava esitettyä selkeästi ja näyttävästi,tuoden mukaan jotain omaa persoonaa. Huomioi arviointiperusteet! Esimerkiksi tunnelma ja mielikuvitus ohjaavat ehkä irroittelemaan perinteisestä asetelmakuvan raameista. Kokonaisuuden hallinta taas sopivasti pitää työn langat selkeästi käsissä.

Mieti miten tämä asetelmakuva saadaan mahtumaan A3 kokoiselle pinnalle mahdollisimman kiinnostavasti? Mikä yhdistää työn objekteja? Mikä on tehtävän punainen lanka eli juoni? Jälleen kerran sinulle on heitetty sommitteluhaaste – mieti myös todellista kokoa ja sijoittelua suhteessa toisiinsa. Minkälaisessa tilanteessa nämä neljä asiaa esiintyvät yhdessä?

Lue lisää sisustusarkkitehdin koulutuksesta ja hakemisesta

[mk_button dimension=”flat” size=”large” icon=”mk-moon-arrow-right-5″ url=”https://teho-opisto.fi/sisustusarkkitehtuuri-valmennuskurssi/”] Sisustusarkkitehtuurin info-paketti[/mk_button]

Teollinen muotoilu ennakkotehtävät 2020

Tänävuonna hakijalle on annettu  kiinnostava ja aiemminkin muotoilun kokeissa eri variaatioina nähty tehtävätyyppi: kulkuneuvon suunnittelu. Tehtävässä testataan mm. hakijan ideointikykyä, omaperäisyyttä, muodon, perspektiivin sekä kokonaisuuden hallintaa. Perinteisten taidevälineiden lisäksi tehtävässä on mahdollista käyttää digitaalisia työkaluja.

Tehtävä: Tulevaisuuden kulkuneuvo

Ideoi ja luonnostele helposti mukana kuljetettava tulevaisuuden kulkuneuvo. Anna mielikuvitukselle mahdollisuus! Visualisoi suunnittelemasi tuote käytössä toimintaympäristössään.

Toteutus:
Esitä ideasi visuaalisesti siten, että sen muodosta ja mittakaavasta saa havainnollisen käsityksen. Piirrä ja käytä väriä haluamallasi tavalla perinteisesti (vesi- tai peitevärit, tussit, puukynät) tai digitaalisesti piirustusohjelman työkaluja käyttäen. Merkitse työsi etupuolelle oikeaan alareunaan selkeästi nimesi. Palautetaan vaakasuuntaisena A3-kokoisena paperina.

Arviointikriteerit:
Idean omaperäisyys, muodon ja perspektiivin hallinta, tarkoituksenmukainen värinkäyttö, kokonaisuuden hallinta. Ideoi ja luonnostele helposti mukana kuljetettava tulevaisuuden kulkuneuvo. Anna mielikuvitukselle mahdollisuus! Visualisoi suunnittelemasi tuote käytössä toimintaympäristössään.

Perustietolomake

Täytä ja lähetä hakuaikana 18.3.-1.4.2020 klo 15.00 mennessä teollisen muotoilun sähköinen perustietolomake (linkki avoinna hakuaikana). Ota lopuksi tuloste perustietolomakkeesta. Perustietolomakkeet julkaistaan hakuajan alkaessa 18.3.2020. Huomaa, että perustietolomakkeen voi täyttää vain kerran. Lomakkeita ei ole mahdollista palata täydentämään myöhemmin. Tarkista siis, että lähetät vain valmiin lomakkeen.

Voidaksesi tulla otetuksi huomioon valinnassa sinun tulee täyttää myös yhteishakulomake osoitteessa opintopolku.fi 1.4.2020 klo 15.00 mennessä.

Palautusohjeet:

Laita lähetyskuoren vasempaan yläkulmaan tiedot:

Oma nimi
Muotoilu/ teollinen muotoilu
Perustietolomakkeen hakijatunniste

Toimita ennakkotehtävät ja tulosteet yhteishakulomakkeesta sekä teollisen muotoilun perustietolomakkeesta 1.4.2020 klo 15.00 mennessä Metropolian hakijapalveluihin. Viimeisen päivän postileima ei riitä.

Postiosoite:
Metropolia Ammattikorkeakoulu
Hakijapalvelut
PL 4072
00079 Metropolia

Käyntiosoite:
Hämeentie 135 D
00560 Helsinki

Opettaja Sinin kommentit:

Teollisen muotoilun ennakkotehtävänä on kiinnostava ja aiemminkin muotoilun kokeissa eri variaatioina nähty tehtävätyyppi; kulkuneuvon suunnittelu. Tehtävänannossa ohjeistetaan luomaan mukana kuljetettava tulevaisuuden kulkuneuvo. ’Tulevaisuuden’-sana on tärkeä huomioida – mielikuvitusta saa ja pitääkin käyttää, kun kyse on tulevaisuudesta! Omaperäisyys on arviointiperusteena, huomioi se suunnittelussa. Myös kokoontaitettavuus ja tehtävänannon määrittelemä mukana kuljetettavuus tulee huomioida, mittakaava!

Koska arviointiperusteissa on myös muodon ja perspektiivin hallinta ja kokonaisuuden hallinta, kannattaa kolmiulotteisuuteen ja tilalliseen hahmottamiseen kiinnittää tässä tehtävässä erityisesti huomiota. Mieti siis perspektiivi, kulmat ja esitystavat kuntoon, kun toteutat tehtävänantoa! Mittakaava mainitaan myös toteutuksen ohjeissa;.huolehdi että muodosta ja mittakaavasta ja kokoontaitettavuudesta saa havainnollisen käsityksen. Kulkuneuvo piti esittää käytössä toimintaympäristössään.

Myös sommittelu ja värinkäyttö ovat osa tehtävän kokonaisuutta, tärkeä panostaa siis siihenkin, kun tarkoituksenmukainen värinkäyttö ja kokonaisuuden hallinta mainitaan arviointiperusteissa.

Tällä kertaa työtä saa tehdä myös tietokoneohjelmien avulla tai muuten sähköisesti. Omat parhaat tekniikat kannattaa ottaa siis käyttöön tätä työtä tehdessä. Palautus on kuitenkin tulosteena yhdessä perustietolomakkeen kanssa.

HUOMAAMETROPOLIAN KAIKKI ENNAKOT LÄHETETÄÄN FYYSISESTI, MYÖS HAKULOMAKE

 

Visuaalinen viestintä ennakkotehtävät 2020

Tänävuonna hakija pääsee näyttämään taitonsa kolmessa tehtävässä visuaalisen viestinnän ennakkotehtävissä. Tehtävissä testataan mm. hakijan kirjallista ilmaisua ja argumentaatiota, kykyä käyttää värejä, ideointia, sommittelutaitoja sekä kykyä kertoa kuvilla tarinoita.

Tehtävä 1: Kerro itsestäsi

Kirjoita teksti, jossa kerrot itsestäsi ja miksi haluat visuaalisesta viestinnästä itsellesi ammatin. Tutustu visuaalisen viestinnän muotoilun opetussuunnitelmaan Metropolian sivustolla: mitkä opintojaksot sinua erityisesti kiinnostavat? Kerro meille myös, mikäli olet jo tehnyt jotain visuaaliseen viestintään liittyvää.

Kirjoita enintään yksi A4-arkki. Merkitse selvästi kumpaan suuntaukseen olet hakemassa: graafiseen suunnitteluun vai liikkuvaan grafiikkaan.

Tutustu visuaalisen viestinnän opetussuunnitelmaan täällä:

Visuaalinen viestintä, graafinen suunnittelu

Visuaalinen viestintä, liikkuva grafiikka

Tee kirjeestä selkeä ja helppolukuinen. Muista lisätä oma nimesi.

Toteutustapa:  Essee.

Laajuus:  Yksi A4-arkki.

Arviointikriteerit:  Johdonmukaisuus, kieliasu ja perustelut. Selkeys, luettavuus.

Merkitse ennakkotehtäviin nimesi sekä perustietolomakkeessa saamasi hakijatunniste.
Ennakkotehtäviä ei palauteta hakijalle eikä niistä anneta palautetta.

Opettaja Sinin kommentit:

Motivaatiokirje –  tyyppinen tehtävä on toistunut Metropolian ennakkotehtävissä useana vuonna. Tässä tehtävässä hakija saa tilaisuuden kertoa itsestään, kiinnostuksen kohteistaan ja soveltuvuudestaan alalle. Tekstien avulla arvioijat pääsevät tutustumaan hakijoihin henkilökohtaisesti ja saavat tietää hakijoista paljon kiinnostavia asioita. Tehtävässä pyydettiin myös kertomaan jos on alan aiempaa työkokemusta – tähän kannattaa mainita jos on mitään lukiossa, kesätöissä tai aiemmassa koulutuksessa tehtyjä hankkeita tai projekteja!! Tehtävä on tietenkin tekstitehtävänä myös taittotehtävä.

Tällä tehtävällä testataan myös hakijan tietämystä tulevasta alastaan sekä sitä, mitä hakija tulevaisuuden ammatiltaan hakee. Perustelut siitä, mitkä opintojaksot sinua kiinnostaa ja miksi ovat olennainen osa tekstin sisältöä. Tutustu siis huolella linkitettyyn opetustarjontaan. Tämä tehtävä pakottaa hakijan tekemään myös taustatyötä opetussuunnitelman ja alan parissa. Tarkoituksena on hahmottaa, millaisena hakija näkee oman roolinsa tulevaisuudessa: millaista työtä hän haluaisi tehdä, millaisia ideoita hän toisi alalle ja kuinka selkeä kuva hakijalla on tulevista työtehtävistään. Tämän tyyppinen kysymys on graafisen alan lisäksi tyypillinen myös monilla muotoilun aloilla hakijoiden haastatteluissa. Tällaisiin kysymyksiin kannattaa varautua vastaamaan myös haastatteluissa.

Käsittele motivaatiokirjeessä ainakin seuraavia asioita:

  • Kerro itsestäsi lyhyesti.
  • Miksi haluat opiskelemaan visuaalista viestintää?
  • Mitä sinä osaat?
  • Kerro aikaisemmasta koulutuksestasi ja työkokemuksesta tai harrastuksen kautta hankitusta osaamisesta lyhyesti.
  • Miksi erityisesti haet Metropoliaan?
  • Miksi haluat juuri valitsemaasi koulutukseen / valitsemaasi suuntaukseen koulutusohjelman sisällä?
  • Millainen on tulevaisuuden suunnitelmasi opiskelun jälkeen?

Tehtävä 2: Joulu on…

Tee juliste aiheesta joulu on… Valitse näkökulmasi itse. Julisteen tulee sisältää teksti Joulu on…

Toteutustapa: Tekniikka on vapaa.

Juliste on värillinen ja siinä on teksti: Joulu on…

Laajuus:  A3 paperi, pystysuuntainen.

Arviointikriteerit:  Idea, sommittelu, värien käyttö, typografia, valitun tekniikan hallinta.

Merkitse ennakkotehtäviin nimesi sekä perustietolomakkeessa saamasi hakijatunniste.

Ennakkotehtäviä ei palauteta hakijalle eikä niistä anneta palautetta.

Opettaja Sinin kommentit:

Julistetehtävä tulee jossain muodossaan graafisen suunnittelun aloilla eteen joka vuosi. Erilaiset tapahtumat esiintyvät myös aiheena toistuvasti. Tapahtuma onkin tällä kertaa hieman arvoituksellinen tarinallisuuteen viittaava juhlapyhä-teema: Kun joulu on.., mikä antaa paljon mahdollisuuksia mielikuvitukselle! Otsikko oikein vaatii jonkin erityisen näkökulman valintaa aiheeseen, sekä valittuun näkökulmaan soveltuvaa toteutusta ja ilmettä. Tietysti sommittelun ja julistesuunnittelun toimivat kikat on aina näissä tehtävissä hyvä tietää ja sisäistää. Värillä on tässä todellakin väliä! Nimittäin toteutustapa on vapaa mutta värillinen tänä vuonna – vapaat kädet käyttää omia parhaita värillisiä tekniikoitaan siis!

Aiheena on tällä kertaa kaikille tuttu juhlapyhä joulu. Oma kiinnostava ja erottuva näkökulma, idea ja sisältö nousevat siis tässä julisteehtävässä hyvinkin tärkeään asemaan. Ota rohkeasti kantaa tai valitse erottuva näkökulma tärkeään aiheeseen ja välitä ideasi julisteen visuaalisuuden välityksellä!

Tehtävä 3: Kuvasarja vaatteen elämästä

Tee kuvasarja vaatteen elämästä. Älä käytä kuvasarjassa tekstiä. Valitse näkökulmasi itse.

Valitse kuvasarjan käyttötarkoitus itse: esimerkiksi sarjakuvastrippi, infografiikka, oppikirjakuvitus tai lyhytelokuvan/mainosvideon kuvakäsikirjoitus. Pidä huolta, että kuvasarjan käyttötarkoitus välittyy selkeästi.

Toteutustapa:    Tekniikka on vapaa.
Laajuus:    A3-arkki.
Arviointikriteerit:    Kuvakerronta, informaation välittyminen, idea, omaperäisyys, sommittelu, oivaltaminen, valitun tekniikan hallinta.

Opettaja Sinin kommentit:

Kuvasarja tulee taas! Samantyyppinen tehtävä oli visuaalisen viestinnän ennakkona Metropoliassa myös viime vuonna. Tehtävässä on tälläkin kertaa selkeä asiasisältö – aiheeseen kannattaa siis tutustua huolella ennen tehtävän aloittamista jotta voit valita oman näkökulmasi!

Tehtävänä on kuvasarja ilman tekstiä. Tyyli voi olla kuvakäsikirjoitus,  infografiikka tai oppikirjakuvitus – valitu laji määrittää tässä kuvituksen tyyliä. Tehtävässä pyydetään pitämään huolta, että kuvasarjan käyttötarkoitus välittyy selkeästi. Kuvien avulla kerrotaan tarina pyydetystä prosessista. Kuvasarjan tyyli ja näkökulma ovat tärkeimmät – oikeanlainen tyylikkyys riippuu siitä, mikä teemaksi valitaan.

Tässä tehtävässä olennaista on valitun tyylin toteutuksen ja selkeän pelkistetyn tarinan ja visualisoinnin lisäksi tietenkin idea – tehtävällä on asiasisältöpainotus, joka on syytä pitää mielessä. Todella kiinnostava, haastava ja monipuolisesti graafikon kykyjä testaava tehtävä kyseessä siis! Taustatyö erityisen tärkeää.

Kuvassa Teho-Opiston pääopettaja Sini Koivisto.

ENNAKKOTEHTÄVIIN VALMISTAUTUMINEN

Tänävuonna Metropolian ennakkotehtävät sisältävät useita tehtäviä, joissa käytetty tekniikka on vapaavalintainen. Tämä antaa hakijalle erinomaisen tilaisuuden päästää mielikuvituksensa lentoon. Menestyksekkäille töille on usein ominaista idean ja toteutuksen omaperäisyys, kekseliäisyys sekä kyky katsoa tulevaisuuteen. Erilaisia ideoita ja tekniikoita kannattaakin testailla laajasti ja valita sitten vasta työt ja tekniikat, jotka parhaiten vapauttavat täyden potentiaalisi.

 

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!