Aalto-Yliopiston vuoden 2023 Visuaalisen viestinnän muotoilun Ennakkotehtävät on nyt julkaistu Aallon sivuilla! Tästä blogista löydät opettajan analyysit tehtävistä. Aallon Visuaalisen viestinnän muotoilun ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri, muotoilija, taiteilija ja tutkija Laura Aalto-Setälä!
Tänä vuonna Aalto-yliopiston visuaalisen viestinnän ennakkotehtävät ovat hyvin erityyliset kuin muutamana aiempana vuotena! Näissä pääsee jokaisessa näyttämään omaa luovaa ajatteluaan hyvin monipuolisesti!
Laura Aalto-Setälä
Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin Aalto-Yliopiston Sivuilla!
Visuaalisen viestinnän muotoilu Ennakkotehtävät 2023
Tehtävä 1: TEKSTI ULKONA
- Kirjoita yhden virkkeen mittainen teksti suomeksi tai ruotsiksi.
- Toteuta teksti kahdella erilaisella tavalla ulkotilassa.
- Ota kuva kummastakin tekstiteoksesta.
- Huolehdi siitä, että teksti on luettavissa.
- Liitä valokuvat rinnakkain samaan PDF-tiedostoon.
ARVIOINTIPERUSTEET
käsitteellistämiskyky, luova ajattelu, viestivyys
Opettaja Lauran Kommentit
Ensimmäinen tehtävä sallii kielellistä, konseptuaalista ja visuaalista irrottelua. Äidinkielen termien pikakertaus haltuun: virke on siis tekstin jakso, joka voi koostua useammasta lauseesta. Eli ”Ulkona on tekstiä” on lause mutta myös virke, kun taas ”Ulkona on tekstiä, jonka olen valinnut tähän tehtävään” on virke, jossa on kaksi lausetta. Jos purkaa tehtävää osiin, niin tässä pyydetään miettimään itse tekstisisältö, sen ulkoasu (fontti, materiaalisuus) sekä sille kaksi erilaista sijaintipaikkaa ulos. Kokonaisuus vaatii lisäksi konseptin rakentamista: miten teksti kommentoi sijaintipaikkaansa, ja etenkin miten kaksi eri sijaintipaikkaa kommentoivat toisiaan.
Tässä voi siis hakea räväkkyyttä ja kontrastia tekstin, sen ulkoasun, sen materiaalisen toteutuksen, sijainnin välille, mutta myös kahden eri sijainnin välille (ja paitsi sijaintipaikkojen, myös esimerkiksi vuorokaudenajan välille). Koska muuttujia on näin paljon, kannattaa rakentaa huolella konsepti, jonka ympärille kokonaisuutta jatkaa. Muuten kokonaisuudesta tulee helposti levoton, eikä pääidea välity. Kun on huolella konseptoinut, mitä kuvaparilla haluaa sanoa, voi jokaista pienempää valintaa työn toteutuksessa peilata siihen ja miettiä, korostavatko esimerkiksi valittu värimaailma, fontti ja tyyli valittua viestiä vai sekoittavatko ne vain katsojaa.
Tällaisessa tehtävässä huolellinen ideointi on todella tärkeää! Liikkeelle voi lähteä esimerkiksi tekemällä kävelyretkiä ja tarkkailemalla ympäristöään. Millaiset paikat voisivat tarjota kiinnostavia sijaintipaikkoja? Ja kun tässä on erikseen annettu tehtäväksi ulkotila, niin kannattaa myös ideoida, millaisia erilaisia ulkotiloja sitä onkaan, joita voisi hyödyntää. Jos ei ideoi huolella, on riskinä että tekee työn, jonka kaltaiset ovat hyvin toisteisia. Tällaisena lämpimänä lopputalvena on varmaa, että jokaiselle hakijalle tulee mieleen kommentoida ilmastonmuutosta; ulkotila taas käsitteenä tuo monelle heti mieleen idyllisen mökkimaiseman. Sekä ilmastonmuutosaiheiset että mökin rannalla kuvatut työt voivat olla loistavia ja niillä voi päästä läpi ennakkotehtävistä, mutta on hyvä pitää mielessä, että toisteisten aiheiden ja kuvaston kohdalla täytyy työn muiden elementtien olla aivan upeita, jotta ne pärjäävät vertailussa muita hakijoita kohtaan. Omaperäisyys niin ideoinnissa, aihevalinnassa ja toteutuksessa kannattaa varmasti!
Tehtävä 2: 1+1=3
- Toteutustapa: vapaa.
- Palautus yhtenä yksisivuisena PDF-tiedostona.
ARVIOINTIPERUSTEET
- omaperäisyys
- luova ajattelu
- kekseliäisyys
Opettaja Lauran kommentit
Tässä tehtävässä vapaan ilmaisun linja jatkuu! Nyt suoritustapa on täysin vapaa, mikä on toisaalta ihanaa, toisaalta taas todella vaikeaa. Kun toteutustapa on vapaa, on valittu tekniikka oleellinen osa työtä, mikä tekee tästä tehtävästä sellaisen, että alkuun voi tuntua mahdottomalta tehdä yhtään minkäänlaisia valintoja aiheen käsittelyn tai tekniikan suhteen.
Kuten edellisessäkin tehtävässä, myös tässä on huolellinen ideointi siis tosiaan tarpeen, jottei sorru kliseisiin. Otsikko on jo käytössä erilaisissa käyttökohteissa (vaikkapa teepaidoissa, joissa kerrotaan tulevasta perheenlisäyksestä), joten kannattaa googlailla otsikkoa, jotta osaa väistää kaikkein käytetyimmät aiheen käsittelytavat.
Vapaa toteutus tarkoittaa, että työsi voi olla maalaus, veistos, juliste, runo, oma fontti, matematiikkaa, essee tai vaikkapa valokuva. Ainoa rajaus on, että kuvan siitä täytyy toimia pdf-muotoisena, joten oikeastaan pois on rajattu ainoastaan videomuotoinen tai tilassa koettava taideteos. Mitä se onkaan, nyt saa ja täytyy päästää mielikuvitus valloilleen. Kun tehtävän ainoina arvosteluperusteina on “omaperäisyys, luova ajattelu, kekseliäisyys”, ja jos tässä oma työ on kliseinen ja toisteinen, on selvää, että sen läpimeno on epätodennäköistä.
Vaikka niitä ei arvosteluperusteissa mainita, ovat viestivyys ja visuaalisuus tässä myös tärkeitä. Mikäli kuvan viesti ei välity, ei omaperäisyys ja kekseliäisyys myöskään pääse oikeuksiinsa. Tässä tehtävässä ei siis voi ajatella, että nyt voi visuaalisten elementtien kanssa oikaista, vaan kaikki kuvan teon perusperiaatteet sommittelusta ja värien käytöstä valon ja varjon esitykseen kannattaa pitää työtä tehdessä mielessä.
Tehtävä 3: OMAT TYÖNI
Esittele kuvin kolme vapaavalintaista työtäsi. Liitä mukaan työn alalaitaan lyhyt teksti, jossa kerrot kustakin työstä yhdellä lauseella.
TOTEUTUSTAPA
vapaa, palautus kolmesivuisena PDF-tiedostona.
ARVIOINTIPERUSTEET
visuaalinen ilmaisu, omaperäisyys, monipuolisuus
Kaikki tehtävät palautetaan PDF-tiedostoina (kuvan resoluutio min. 1200 x 1600 px).
Opettaja Lauran Kommentit
Tässä onkin kiinnostava versio portfoliosta, joka on monen alan ennakkotehtävissä klassikko. Erityistä on töiden vähyys, eli tässä saa esitellä vain kolme omaa työtä. Kannattaa alkuun haalia vanhoista tekemistään töistä ihan kaikki, jotka esittelevät omaa laadukasta tekemistä. Karsiminen on vaikeaa, mutta tässäkin tehtävässä kannattaa pitää töiden valinnan aikana johtotähtenä mielessä arviointikriteerit (“visuaalinen ilmaisu, omaperäisyys, monipuolisuus”). Työt voivat olla oikeastaan mitä tahansa, maalauksista ja kuvituksista julisteisiin tai vaikka logoja tai visuaalisia identiteettejä. Tässä haetaan tulevaisuuden tekijöitä, joten tyylin ei todellakaan tarvitse olla samaa värimaailmaa ja estetiikkaa kuin se graafinen suunnittelu, jota nyt näkee verkossa ja kaduilla, vaan omaperäisyys ja omannäköisyys on tässäkin tehtävässä arvossa.
Muista myös, että työkokoelma, jolla haetaan opiskelemaan on myös eri asia kuin portfolio, jolla haetaan työtehtäviin. Tässä ei kannata palauttaa kolmea eri tapahtumille tehtyä julistetta, vaan näyttää oman visuaalisen ilmaisun laajuutta. Kun on valinnut kolme työtä, on hyvä tarkastella kokonaisuutta mahdollisimman ulkopuolisin silmin. Hyvä tapa arvioida omaa kokoelmaa on miettiä, mitä itse ajattelisit tekijästä jos näkisit häneltä vain nämä kolme työtä. Välittyykö tyyli ja kiinnostuksen kohteet? Onko kokonaisuus liian hajanainen tai liian toisteinen? Kannattaa myös huomioida, että toisin kuin monissa portfoliotehtävissä, nyt jopa pyydetään kertomaan työstä ja prosessista yhdellä lauseella. Se helpottaa hieman, koska selittävällä lauseella voi varmistaa, että katsoja hahmottaa, mikä on työn pääajatus.
Ja muista: jos on vaikea löytää sopivia omia töitä portfolioon, joissa oma tyyli tulisi esiin, voi ne ilman muuta myös tehdä tätä varten.
Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2023
Aalto-Yliopiston lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2023 analyyseihin