Skip to content

Aalto-Yliopisto Muoti Ennakkotehtävät 2023

Aalto-Yliopiston vuoden 2023 Muodin Ennakkotehtävät on nyt julkaistu Aallon sivuilla! Tästä blogista löydät opettajan analyysit tehtävistä. Aallon Muodin ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston opettaja, Taiteen maisteri ja palkittu muotisuunnittelija Juha Vehmaanperä!

Kymmenen asukokonaisuuden malliston suunnittelu on klassikkotehtävä Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa. Tänä vuonna hakijat pääsevät inspiroitumaan kaupungista ja sen tunnelmasta tai ilmapiiristä! Historiallisesti muotisuunnittelijat ovat inspiroituneet eri paikoista ja kaupungeista!

Juha Vehmaanperä

Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin Aalto-Yliopiston Sivuilla!

Muoti Ennakkotehtävät 2023

TEHTÄVÄ 1: KUOSI

Tutustu nykyvalokuvataiteilijoiden valittuihin töihin, ja etsi kyseiset teokset/kuvasarjat netin välityksellä.

  • Viviane Sassen, Parasomnia kuvasarja, 2010
  • Wolfgang Tillmans, Abstract Pictures kuvasarja, 2011
  • Martin Parr, Life’s a Beach kuvasarja, 2012

Valitse yhden valokuvataiteilijan teokset. Havainnoi valokuvan tai valokuvien muotoja, materiaaleja, värejä, pintastruktuureja sekä sommittelua. Hyödynnä havaintojasi ja suunnittele niiden pohjalta painokuosi. Käytä kuosin toteutuksessa kahta eri välinettä. Valitse esimerkiksi näistä välineistä kaksi: vesivärit, puuvärit, liidut, tussit, lyijykynä, akryyli, väripaperit, guassi tai muste.

Suunnittele painokuosi (jatkuva/toistuva kuvio) vaatetustarkoitukseen ja luo sille kaksi (2) toisistaan huomattavasti poikkeavaa väritystä. Piirrä ja maalaa kumpikin väritys kuosista omalle A3-paperille. Lisäksi suunnittele vaate tai asukokonaisuus, jossa käytät suunnittelemaasi kuosia. Kuvaa vaate ihmisen päällä A3-paperiarkille.

Skannaa tai kuvaa tekemäsi kolme A3-arkkia ja tee niistä PDF-tiedosto. Kiinnitä huomiota kuvien laatuun ja väriin, jotta alkuperäinen suunnittelutyösi toistuu mahdollisimman hyvin.

TOTEUTUSTAPA

Koko A3, väritehtävä, piirtäen, maalaten tai kollaasitekniikalla (ei digitaalisia menetelmiä)

ARVIOINTIPERUSTEET

Idearikkaus, värin ja pinnan käyttö, sommittelu, painokuosin käyttö ja käytettävyys vaatetuksessa

Opettaja Juhan kommentit

Tässä tehtävässä hakija pääsee tutustumaan valokuvataiteeseen ja toteuttamaan yhden kuosin kahdessa poikkeavassa värityksessä valokuvien/valokuvasarjojen pohjalta kahdella välineellä kuten: vesivärit, puuvärit, liidut, tussit, lyijykynä, akryyli, väripaperit, guassi tai muste. Lopuksi toteutetaan vielä asukokonaisuus kuosin pohjalta!

Heti alkuun ei kannata lähteä liikaa rajaamaan minkä valokuvaajan teokset valitsee vaan alkuun voi olla hyvä ideoida ja luonnostella erikseen kaikista ja lopuksi editoida omasta mielestä paras kuosi-idea, johon lähtee suunnittelemaan värejä. Tehtävässä on tärkeää ottaa huomioon kuosin selkeä toistuminen eli sen raportti/mallikerta. Esitä siis kuvassa kuosin raportti useaan kertaan. Hyvässä kuosissa raportin rajoja on vaikea erottaa ellei kyse ole selkeälinjaisesta geometrisesta kuviosta raita/pallokuosi, joka voi jäädä tehtävän puitteissa melko vaisuksi. 

Kuosien värityksessä pyydetään esittämään toisistaan mahdollisimman poikkeavat väritykset. Värityksissä kannattaa ottaa huomioon valokuvien värimaailma ja valita sieltä värejä, joita haluaa käyttää omassa kuosissaan. Kuosin värityksessä kannattaa testata erilaiset väriharmoniat ja käytä niitä hyväksesi. Monokromaattinen/lähiväriharmonia poikkeaa voimakkaasti vaikkapa vastaväriharmoniasta. Kuosillista vaatetta/asua suunnitellessa mieti kuvion skaalaa! Kuvion koko vaikuttaa paljon vaatteen tunnelmaan. Kuosin kokoa ja väritystä varioimalla saa tehtyä tunnelmaltaan hyvin erilaisia vaatteita. Kiinnitä huomiota myös siihen miten vaatteen muoto/kaava vaikuttavat kuvion esittämiseen vaatteessa. Esimerkiksi mekoissa, joissa on kellotettu helma kangas laskeutuu taitoksille.

Palauta 3 kpl A3 (2 kuosin eri väritystä, 1 piirros vaatteesta/asusta, jossa kuosia käytetään). Kiinnitä huomiota työn kuvaukseen! Työ on hyvä kuvata päivänvalossa tai kirkkaan lampun alla jos skannaaminen ei ole mahdollista. Hämärässä kuvattu kuva syö töiden värikylläisyyttä.

TEHTÄVÄ 2: MALLISTO

Suunnittele kymmenen asukokonaisuuden vaatemallisto, jonka lähtökohtana käytät sinua inspiroivaa kaupunkia ja sen ilmapiiriä tai tunnelmaa.

Kuvaa mallistosi asukokonaisuudet ihmisen päällä A2-paperiarkille. Lisäksi kirjoita kaksi lausetta, miksi olet valinnut kyseisen kaupungin ja mitä vaikutteita olet kaupungista hyödyntänyt omassa suunnittelussasi.

Skannaa tai kuvaa tekemäsi A2-arkki ja tee siitä PDF-tiedosto. Kiinnitä huomiota kuvien laatuun ja väriin, jotta alkuperäinen suunnittelutyösi toistuu mahdollisimman hyvin.

TOTEUTUSTAPA

Koko A2, väritehtävä, vesi- tai peitevärit tai tussit (ei digitaalisia menetelmiä)

ARVIOINTIPERUSTEET

Ideointikyky, mallistokokonaisuuden hahmottaminen, vaatteellinen ajattelu

Opettaja Juhan kommentit

Kymmenen asukokonaisuuden malliston suunnittelu on klassikkotehtävä Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa. Tänä vuonna hakijat pääsevät inspiroitumaan kaupungista ja sen tunnelmasta tai ilmapiiristä! Tehtävä antaa hakijalle hyvinkin vapaat kädet valita oikeastaan minkä vaan kaupungin. Historiallisesti muotisuunnittelijat ovat inspiroituneet eri paikoista ja kaupungeista! Kaupungit ovat suuri osa identiteettiämme ja kasvutarinaamme. Uuteen kaupunkiin muuttaminen tai vierailu on jännittävää! Miten sopeutuu uuteen ympäristöön ja mitä uusia mahdollisuuksia tai rajoitteita se aiheuttaa? 

Kaupunkia valittaessa voi olla hyvä miettiä kaupunkeja joihin itsellä on jokin henkilökohtainen tulokulma. Esimerkiksi oma kotikaupunki tai muuten itseään läheisellä paikkavalinnalla voi kertoa raadille itsestään. Uniikki ja omakohtainen tulkinta rikastuttaa työtä ja siitä on helpompi kirjoittaa mieleenpainuva kahden lauseen kuvaus, jota tehtävänannossa pyydetään. Mikä kaupungissa on poikkeavaa tai omituista? Mieti esimerkiksi minkälaisia alakulttuureja kaupungissa esiintyy. Älä pelkää rajata aihetta melko tiiviisti, sillä kaupunki aihe on itsessään todella laaja. Kerää malliston suunnittelun tueksi kiinnostavaa kuvamateriaalia kaupungista ja sen ilmapiiristä. Etsi kuvista vaatteellisia yksityiskohtia, materiaaleja, tekstuureja, muotoja ja värejä, joita toistat malliston vaatteissa ja tunnelmassa!

Mallistoa suunnitellessa kiinnitä huomiota, että siinä on runko, jossa on selkeitä vaatteen arkkityyppejä kuten: takit, housut, shortsit, mekot, hameet, paidat, neuleet. Mieti mitä vaatteita tarvitset itse arjessa! Varioi vaatteiden mittasuhteita ja materiaaleja. Mallistossa vaatteiden muutokset voivat olla hyvinkin pieniä esimerkiksi saman malliset housut voi toistaa useasti eri materiaalissa esimerkiksi nahka ja farkku. Fokus yksityiskohdissa saa piirrustuksen näyttämään vaatteelta! Monissa vaattekappaleissa on tietynlaiset tikkaukset ja taskut esimerkiksi farkuissa tai bombertakissa. Mieti myös asusteita ja kenkiä! Millaiset kengät tai asusteet tukevat malliston visuaalisuutta ja viestiä?

Kuvan sommittelussa pääpaino on asukokonaisuuksien esittämisessä. A2 paperin voi jakaa kymmeneen osaan ja esittää malliston asut kaikki omassa kohdassaan ilman suurempaa sommittelua. Ihmisen mittasuhteet kannattaa pitää realistisina, jotta vaatteet on esitetty mahdollisimman uskottavina ja arvioijan huomioi ei kiinnity ylipitkiin jalkoihin tai käsiin. 

Palauta 1 kpl A2. Kiinnitä huomiota työn kuvaukseen! Työ on hyvä kuvata päivänvalossa tai kirkkaan lampun alla jos skannaaminen ei ole mahdollista. Hämärässä kuvattu kuva syö työn värikylläisyyttä. Muista kirjoittaa kahden lauseen perustelu kyseisen kaupungin valinnalle!

TEHTÄVÄ 3: MATERIAALI SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHTANA

Tällä hetkellä merkittävä osa suomalaisesta lampaanvillasta menee hukkaan. Tutustu kotimaisen lampaanvillan hyödyntämisen nykytilaan tekstiili- ja vaateteollisuudessa. Voit etsiä lähteitä vapaasti. Pohdi villamateriaalin ominaisuuksia, etuja sekä mahdollisuuksia. Suunnittele tiedon pohjalta kolmen kaupallisen tuotteen kokonaisuus. Kiinnitä suunnittelussasi huomiota erityisesti siihen, että määrittelemäsi kuluttajaryhmä innostuisi ostamaan ja käyttämään tuotteita. Tuotteet voivat olla vaatteita tai asusteita.

Kuvaa suunnittelemasi tuotteet ihmisen päällä edestä ja takaa A3-paperiarkille. Perustele tekemäsi suunnitteluvalinnat viidellä lauseella.

Skannaa tai kuvaa tekemäsi A3-arkki ja tee siitä PDF-tiedosto. Liitä PDF-tiedostoon viiden lauseen tekstisi. Kiinnitä huomiota kuvien laatuun ja väriin, jotta alkuperäinen suunnittelutyösi toistuu mahdollisimman hyvin.

TOTEUTUSTAPA

Koko A3, väritehtävä, vesi- tai peitevärit tai tussit (ei digitaalisia menetelmiä)

ARVIOINTIPERUSTEET

Luovuus, toiminnallisuus, kaupallinen potentiaali ja taustatiedon hyödyntäminen

Opettaja Juhan kommentit

Kolmannessa tehtävässä nimi antaa jo hyvin selkeän lähtökohdan tehtävään eli materiaali suunnittelun lähtökohtana. Tässä tehtävässä testataan miten hyvin hakija perehtyy villaan ja sen ominaisuuksiin käyttäen niitä hyödyksi suunnittelussa. Tehtävässä suunnitellaan kolme kaupallista tuotetta, jotka tulee kuvata edestä ja takaa ihmisen päällä A3 paperille.

Aloita tehtävä etsimällä tietoa villan eri käyttötarkoituksista ja sen ominaisuuksista. Hyvä suunnittelun lähtökohta on miettiä villaa esimerkiksi jonkin harrastustoiminnan kautta, jolloin tuote on lähtökohtaisesti toiminnallinen ja sitä kautta kaupallinen. Kaupallinen ei ole synonyymi perinteiselle tai perus vaatteelle/asusteelle. Suunnittele tuotteille uniikki ja persoonallinen ulkoasu värin, muodon ja tuotteen yksityiskohtien kuten nappien/vetoketjujen yms. avulla. Kiinnitä tuotteissa huomiota siihen, että ne poikkeaa tarpeeksi jo olemassa olevista tuotteista tai, että niissä on uutta ja innovatiivista toiminnallisuutta! Määrittele myös tuotteen kuluttajaryhmä eli suunnittele se jotain tiettyä käyttötarkoitusta silmällä pitäen.

Perustele suunnitteluvalintasi viidellä lauseella PDF:ssä. Näissä viidessä lauseessa on tärkeä korostaa miksi tuotteet on tehty juuri villasta ja miten villan ominaisuudet ovat johdattaneet suunnitteluprosessia. Kerro myös mihin käyttötarkoitukseen tuotteet on suunnattu ja tarvittaessa kenelle.

Palauta 1 kpl A3. Kiinnitä huomiota työn kuvaukseen! Työ on hyvä kuvata päivänvalossa tai kirkkaan lampun alla jos skannaaminen ei ole mahdollista. Hämärässä kuvattu kuva syö työn värikylläisyyttä. Muista kirjoittaa viiden lauseen perustelu palautettavaan PDF-tiedostoon.

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2023

Aalto-Yliopiston lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2023 analyyseihin