Kävin eilen Habitaressa ja jälleen kerran näyttelystä jäi käteen paljon uusia ideoita, sisustusvinkkejä ja oli upea nähdä nuorten suunnittelijoiden luomuksia ja kilpailutöitä. Esillä oli monen eri pienen designfirman uusinta tuotantoa, eri ammattikorkeakoulujen osastot, joilla esiteltiin muotoilijoiden, tekstiilisuunnittelijoiden ja graafisten suunnittelijoiden töitä, sekä myös Habitaren vuotuisen suunnittelukilpailun voittajaviisikko, tänä vuonna aiheenaan Oma Tila.
Finaaliviisikon työt olivat hyvin erilaisia, suosittelen ehdottomasti näihin upeisiin tilaelementteihin tutustumista Habitaren kierroksella. Oma suosikkini oli Aallon arkkitehtiopiskelija Erkko Aartin suunnittelema Lyhty. Suunnittelija oli onnekseni paikalla ja kertoi visioivansa Lyhdyn esimerkiksi yritysten aulatilaan, jossa aamulla voisi nauttia ihanan kirkkaasta valosta ja lukaista päivän lehden ennen työpäivän alkua. Erkko kertoi monen tulleen hänelle sanomaan, että Lyhty olisi ansainnut ykköspaikan. Olin samaa mieltä tästä.
Trash Hotel -konsepti
Trash Hotel -konsepti on näyttely, johon kutsutut työryhmät olivat toteuttaneet kierrätetyistä materiaaleista hotellihuoneen – kaikki saman kokoiseen tilaan. Todella mielenkiintoinen näyttely!
Trash Hotellin käytävää kävellessäni ja huoneita ihastellessani törmäsin tuttuun naamaan – Sanna Ritvanen, entinen opiskelijamme ja nykyinen kalustemuotoilun opiskelija Lahden Muotoiluinstituutista oli työryhmänsä kanssa esittelemässä suunnittelemaansa ja rakentamaansa Kolo-huonetta toimittajille.
Kolo-huone oli yksinkertaisen tyylikäs ja viimeisen päälle mietitty kokonaisuus. Kaikki rakennusmateriaali ja -tavara oli kierrätettyä; seinän mielenkiintoinen pyöreäkulmainen neliösommitelma-naulakko oli kierrätettyä metallitankoa kaatopaikalta, kuten myös lautatavara, mistä oli höyläämisen jälkeen rakennettu huoneen pääelementti, sänky/säilytystaso. Myös tekstiilit olivat kierrätettyjä. Liinavaatevuokraamon vanhat lakanat ja Nordean vanhat verhot olivat saaneet uuden elämän Kolon seinän upeissa tekstiiliteoksissa ja muissa tekstiileissä.
Sanna kertoi Kolon suunnitteluprosessista: “Alusta asti tilaa mietittiin kokonaisuutena, ei yksittäisinä esineinä. Suunnitteluprosessi lähti hotellihuoneen kolmesta pääkäyttötarpeesta: lepo, työskentely ja tavaroiden säilytys – Kolossa yhdistettiin lepo ja työ läppärillä, eli työskentely tapahtuu lepoasennossa varta vasten suunnitellun työskentelytason päällä. Naulakoihin voi ripustaa työtasot ja vaatteet, sängyn alla voi säilyttää matkatavarat sitä varten suunnitelluissa vetolaatikoissa.”
Kolon onnistumiseen vaikutti myös työryhmän poikkitaiteellisuus. Mitä enemmän eri alojen osaajia, sitä parempi lopputulos, totesi Sanna. Sisustussuunnittelijat ja kalustemuotoilija muodostivat hyvän tiimin ja hieman erilaiset ajattelutavat tukivat toisiaan.
Pallotuolin isä paikalla
Trash Hotelilta matkaa jatkaessani törmäsin myös toiseen, kaikille tuttuun naamaan. Eero Aarnio oli esittelemässä värikästä ja upean graafista osastoaan, sekä juuri samana päivänä julkistettua uutuustuoliaan. Pääsin hetkeksi juttelemaan kulttimuotoilijan kanssa ja Eero kertoi uudesta tuolistaan:
“Tuoli tulee ainakin nahasta, kankaasta ja matosta markkinoille. Osaston lattia on tehty itse keräämistäni lehtien kansista ja artikkeleista, joissa pallotuoli on aikojen saatossa julkaistu.”
Eero Aarnion huonekaluja, valaisimia, tekstiilejä ja koruja esittelevällä osastolla juhlistettiin kuuluisan muotoilijan 80 vuotista taivalta. Tämä on kolmas suosikkini Habitaressa – kannattaa käydä tsekkaamassa!
Habitaren jälkeen vedin illalla vielä Arkitehtuurikoulu Arkin, Design Capitalin ja LEGOn yhdessä järjestämää työpajaa Kaapelilla, jonka aiheena oli Kalasataman tornitalot, eli Helsingin tuleva Manhattan – näin upea skyline loisti illan tullen Merikaapelihallissa. Lauantaina ja sunnuntaina pääset sinäkin rakentelemaan pilvenpiirtäjä LEGOista, klo 11-17 nämä samat työpajat ovat auki kaikille halukkaille.