Skip to content

Eroon tyhjän paperin kammosta

Eroon tyhjän paperin kammosta

 

Pääsykokeisiin treenatessa on erittäin tärkeää, että oikeasti tekee töitä ja harjoittelee. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja vaikka olisitkin maalannut ja piirtänyt ennen kuin osasit kissaa sanoa tai kävellä, et siltikään ole välttämättä treenaillut pääsykokeisiin tarvittavia asioita. Pääsykokeisiin ei ole tarvetta opetella tekniikoita täydellisesti tai piirtämään mahdollisimman fotorealistisesti, vaan ideoiden merkitys on tärkein. Kuulostaa ehkä helpolta, mutta miten ihmeessä keksiä ne ideat, joita jokaisella muulla pääsykokeisiin osallistuvalla ei tule mieleen? Tehon tehtävien kritiikkitilanteissa huomaa, kuinka tietyt aiheet alkavat helposti toistumaan tiettyjen tehtävänantojen kohdalla. Meitä opiskelijoita on sen verran paljon, että siitä joukosta huomaa jo mahdolliset toistuvat aiheet selkeästi. Haasteena onkin oppia katsomaan tehtävänantoa hieman eri tavalla pääsykokeissa pärjätäkseen ja pyrkiä välttämään samoja ideoita kuin muilla työn erottumisen vuoksi. 

Tehtävänannon tulkitseminen eri tavalla muihin verrattuna onkin juuri se asia, jonka vuoksi kaikkien kannattaa treenata omaa ilmaisuaan ja ”outside of the box” -ajattelua riippumatta omasta taiteellisesta taustastaan. Toisaalta myös niillä, jotka eivät omaa vuosien harjoittelua ja taiteellista taustaa, on aivan yhtä hyvät mahdollisuudet menestyä pääsykokeissa juurikin ideoinnin ja oman ilmaisun harjoittelun kautta. 

Olen kuullut Teholla monen sanovan, että he asettavat itselleen suuria paineita viikkotehtävissä onnistumisen suhteen ja ehkä sen takia tehtävä saattaa jäädä jopa kokonaan tekemättä. Pelätään liikaa epäonnistumista ja aloittaminen tuntuu niin vaikealta, että sitä mielummin lykkää ja lykkää. Myös tyhjän paperin kammona kutsuttu ilmiö on yleinen ja varmasti jokainen on joskus kokenut vastaavaa. Voi olla haastavaa aloittaa tekemään tehtävää ilman kirkasta ideaa ja aikarajan kolkuttaessa takaraivossa helposti valitsee ensimmäisen idean joka tulee mieleen. Kun oma idea ei tunnu maailman parhaalta, voi aloittaminen hieman jopa pelottaa. Oma epäonnistumisen mahdollisuus tuntuu suuremmalta kuin varmastikaan tarvitsisi, varsinkin kun pelissä on omilla käsillä tehty luova työ niin pienoismallin tai esimerkiksi maalauksen muodossa.

 

 

 

Miten tyhjän paperin kammosta pääsee eroon?

1. Luonnostelu

Ainakin minulla luonnostelu auttaa, jos tyhjän paperin kammo meinaa iskeä. Tyhjän paperin kammosta puhutaan usein ”writer´s block:ina”, mutta kokemuksieni ja kuulemani mukaan tuota esiintyy myös juuri luovassa työssä. Luonnostelussa voi käyttää useita eri tekniikoita tai sitten vain piirtää sitä mitä mieleen tulee. Jos mieli lyö tyhjää, palaa johonkin sinulle mielenkiintoiseen tai tuttuun ja turvalliseen ideaan ja lähde luonnostelemaan sitä. Luonnostelun ei tarvitse liittyä edes varsinaisesti tehtävään, kunhan käsi saisi hieman lämmittelyä ennen työn tekemistä. Luonnostelua onkin hyvä miettiä ikään kuin lämmittelynä varsinaiselle ”suoritukselle”, eihän urheilijatkaan lähde juoksemaan kylmiltään. 

2. Älä aseta paineita

Usein oma mieli on pahin vihollisesi ja asetat itse kaikista korkeimman paineet. Toivot onnistuvasi täydellisesti, mielessäsi siintää ehkä se täydellinen maalaus tai rakennelma, mutta pelkäät epäonnistuvasi. Olisi hyvä, jos osaisi olla asettamatta turhia paineita työhön. Tiettyyn pisteeseen asti kiire tai paineet voi toimia boosterina, mutta toisilla, kuten minulla, se vain lisää ahdistusta. Älä mieti lopullista arviointia, vaan yritä heittäytyä tehtävään ilman paineita.

3. Nauti tekemisestä

Olen melko varma, että töistä huomaa tekijän mielialan. Jos tekijä nauttii piirtämisestä ja pienoismallien rakentelusta, sen varmasti huomaa myös lopullisesta työstä. Tee siis tekemisestä mukavaa, älä pelkää epäonnistumisia vaan pyri nauttimaan tilanteesta. Pidä hauskaa, sen kyllä huomaa! 

4. Rentouttava musiikki

Kuuntelen itse lähes aina kotona treenaillessani musiikkia, usein jotain suhteellisen rauhallista ja rentouttavaa, mutta toisaalta myös energisempi musiikki toimii minulla. Musiikki saa ainakin minut rentoutumaan ja biisien mukana lauleskellessa on huomattavasti rentoutuneempi fiilis. Useimmilla aloilla saa ilmeisesti myös pääsykokeissa kuunnella musiikkia MP3 -soittimesta, varaa siis kyseinen kapistus mukaan pääsykokeisiin ja pääset varmasti rentoutuneeseen mielentilaan. Meillä arkkitehdeiksi hakevilla musiikkivälineitä ei kuitenkaan ainakaan tähän mennessä ole hyväksytty, enkä usko että hyväksytään tulevaisuudessakaan. Arkkitehdiksi hakevien on siis syytä kuunnella musiikkia ennen pääsykokeita rentoon fiilikseen päästäkseen ja laittaa pään sisäinen jukebox soimaan pääsykoetilanteessa!

5. Ala vain tehdä

Pahinta on varmasti se, ettei edes yritä aloittaa. Tämä kohta liittyy vahvasti ensimmäiseen ”luonnostele”-kohtaan ja tärkeintä onkin siis vain alkaa tehdä jotain. Piirrä vaan jotain, keksi jotain tehtävänantoon, luonnostele nopeita ehdotuksia muutama ja pian huomaat, että ideoita alkaa virrata enemmän kuin tarvitsisi. Sitten tarvitaankin enää päätöksen tekeminen siitä, että millaisen työn haluat tällä kerralla tehdä. Älä turhan kauaa murehdi sitä, että onko ideasi nyt se paras mahdollinen, vaan ala vain tehdä; työ varmasti muotoutuu tekemisen lomassa juuri sellaiseksi kuin täytyy!

6. Pidä itsestäsi huolta

Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä, muista pitää itsestäsi huolta! Liiku sopivasti, syö tarpeeksi että jaksat, nuku hyvät yöunet ja pidä mieli virkeänä ulkoilemalla. Virkeillä aivoilla suunnitteleminen ja ideointi sujuu niin paljon helpommin kuin väsyneenä. Jos tuntuu, ettei raskaiden työviikkojen lomassa ideointi onnistu, suosittelen jopa pohtimaan mahdollista töiden vähentämistä. Itse jouduin tekemään viime vuonna uhrauksia asian suhteen, vuorotyö ei antanut kovinkaan hyviä eväitä ideoinnille ja tuo uhraus todella kannatti! 

 


Pettynyt mutta onnellinen

Pettynyt mutta onnellinen Hei! Tovi on vierähtänyt edellisestä postauksesta, nyt tulosten julkistamisesta alkaa olla jo sen verran aikaa että pahimmat järkytykset

Lue lisää »

KEHITTYMISEN POLKU

Kehittymisen polku Kehittyminen on vaikeaa huomata itse ja juuri näin allekirjoittaneelle on käynyt omalla kohdalla. Viimeksi kerroin, kuinka nykyään tekemäni

Lue lisää »

Pääsykoesimulaatiot

Pääsykoesimulaatiot Kuten viime postauksessa kerroin, Teho-Opiston Maxikurssi alkaa olla taputeltu. Toissa viikon torstaina koittikin kevään ensimmäinen simulaatio ja vaikka tehtäviä

Lue lisää »