Aihe: Ajankohtaista

Tämän viikon ehdoton kohokohta taiteen- ja arkkitehtuurin ystäville oli Guggenheim-museosta selvityksen tehneen työryhmän puoltava lausunto: Kyllä – Guggenheim sopisi Helsinkiin! Myös Guggenheim-säätiö puoltaa tämän kansainvälisen taidemuseon rakentamista Helsinkiin. Uusi museo rakennettaisiin kaupungin keskustaan, kauppatorin kupeeseen ja se painottuisi arkkitehtuuriin ja muotoiluun.

Yksi valmis suunnitelmakin näytti jo löytyvän. Mitä mieltä sinä olet näin rohkeasta vedosta Empire-Helsingin rannalle?

Voisiko Helsingin Guggenheim näyttää esimerkiksi tältä?

Uutinen on mielenkiintoinen useammastakin syystä: 

Suomen taideskenelle tekisi hyvää saada maailmanluokan museo ja –karttuva ja vaihtuva suomalainen ja ulkomainen taidekokoelma + arviolta jopa 500 000 taiteen ystävää käymään museossa sitä katsomassa vuosittain. Näin voitaisiin tehdä suomalaista taidetta tunnetummaksi maailmalla.

Guggenheim-museosta järjestettäisiin kansainvälinen arkkitehturikilpailu: Näen tämän ensimmäisenä ja varmimpana mahdollisuutena saada Helsinkiin maailmanluokan wow-arkkitehtuuria! Tätä museota on ehdotettu jo kahteen maahan ennen Helsinkiä – Ja järjestetty kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu. Kummatkin näistä kilpailuista on voittanut tähtiarkkitehti Zaha Hadid. Zahan ehdotukset Vilnaan, Liettuaan ja Taichungiin, Taiwaniin ovat kuitenkin jääneet toteuttamatta. Nyt Helsingillä on mahdollisuus toteuttaa tämä museo! Tiedä vaikka saataisiin ensimmäinen Zaha Hadidin tai muun mailman huipun mestariteos myös Helsinkiin kilpailun seurauksena – tähän asti ainakin Zahan voittoputki Guggenheim-kilpailuissa näyttää hyvältä!

Guggenheim kuumana keskustelun aiheena näkyy suurella todennäköisyydellä myös eri taiteen- ja arkkitehtuurin alojen pääsykokeissa. Tämä on usein toistunut ilmiö – paljon keskustelua herättänyt, tärkeälle, näkyvälle paikalle kaavailtu merkkirakennus on oiva tehtävä testata alalle pyrkivien nuorten luovuutta ja rohkeutta. 

Tältä näyttää Zaha Hadidin ehdotus Guggenheim-museoksi Taichungiin, Taiwaniin

Valmistautukaamme kaikki Guggiksen tuloon miettimällä jokainen itseksemme – Millainen olisi minun mielestäni Helsinkiin sopiva, wow-arkkitehtuuriluomus Guggenheim?

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

PikkujoulukritiikkiPiirustuskilpailun 2012 Designpaakaupungin infopaviljonki voittajatyo Assi Lindholm