Aihe: Tarinoita Teholta

Pääsykoesimulaatio

Tehon valmennuskurssilla saamme joka viikko kaksi pääsykoetyyppistä kotitehtävää, jotka teemme itsenäisesti seuraavalle kurssikerralle. Kotitehtävien parissa pääsee harjoittamaan piirrustus- sekä ideointitaitojaan. Jokaisen kotitehtävän tehtävänanto on joko tehty tietyllä tekniikalla (esim. vesivärit, puukynät) tai se liittyy kurssikerran teemaan. (vesivärit, ihminen, tila jne). Syksyn viimeinen kurssikerta oli pääsykoesimulaatio.

Pääsykoesimulaatio toimii niin, että tulemme paikalle Teholle ja saamme kolme tuntia aikaa tehdä yhden pääsykooetyyppisen tehtävän. Tämän jälkeen tehtävät arvostellaan keskenään ja niille annetaan numerot (lisää aiheesta aikaisemmassa blogipostauksessa). Saimme etukäteen listan materiaaleista, jotka pitää ottaa mukaan. Eri hakukohteissa oli omat listat:

Arkkitehtuurin ja Maisema-arkkitehtuurin ja Sisustusarkkitehtuurin hakukohteet: Liimaa paperin liimaamiseen, A3 piirustuslehtiö, vapaavalintaiset piirustus- ja/tai maalausvälineet.
 
Muotoilun ja Muodin hakukohteet: A3-kokoinen piirustuslehtiö, vapaavalintaiset piirustus- ja/tai maalausvälineet.
 
Graafisen suunnittelun, graafisen viestinnän, 3D-suunnittelun  ja Kuvataidekasvatuksen hakukohteet:  Liimaa paperin liimaamiseen, valkoista ja värillistä kartonkia, vapaavalintaiset piirustus- ja/tai maalausvälineet.

Tämän lisäksi tietysti lyijykynä, sakset, luonnostelupaperi ja kumi ovat aina oltava mukana.

Pääsykoesimulaation hyödyt

Pääsykoesimulaatio antaa mahdollisuuden huomata, onko esimerkiksi oma työskentelynopeus tarpeeksi nopea pääsykokeisiin. Kannattaa jo kotona kurssitehtäviä tehdessä harjoitella kolmen tunnin aikarajan käyttöä. Mutta, jos työskentelee pienissä erissä, on vaikeaa hahmottaa ajankäyttöä. Pääsykoesimulaatiossa aika ei ole armollinen.

Kun teemme pääsykoetyyppisiä tehtäviä viikoittain, näemme toistemme teokset vasta kun saavumme kurssille (tai katsomalla ne netistä jälkeenpäin). Pääsykoesimulaatissa olemme kaikki saman pöydän äärellä. Tämä antaa mahdollisuuden harjoittaa taitoa, ettei kiinnittäisi huomiota muiden työskentelyyn. Pääsykoesimulaatio kehittää myös taitoa, ettei lannistu siitä kun näkee muiden töitä. Jos pääsykokeissa katselee muiden töitä niin voi alitajuisesti käyttää jonkun muun ideaa, ja voi tulla epäilevä olo omiin kykyihinsä. Jos lannistuu jo tehtävää tehdessä, niin lopputulos kärsii siitä. Pääsykoesimulaatio antaa erinomaisen mahdollisuuden harjoittaa stressinsietokykyä.

Kannattaa opetella erilaisia menetelmiä keksiä ideoita jos stressi painaa päälle pääsykokeissa. Tehon kurssilla olemme käyneet läpi erilaisia tapoja luonnostella, ja esimerkiksi sen että perusmuotoja varioimalla pääsee pitkälle monessa työssä.

Haen kuvataidekasvatukseen joten listallani oli mm.  valkoista ja värillistä kartonkia, vapaavalintaiset piirustus- ja/tai maalausvälineet. Mietin kotona, minkälainen tehtävä voisi olla kyseessä. Liiman ja kartongin kautta mietin, että kyseessä voisi olla jonkinlainen kollaasitehtävä, tai ehkä jonkinlainen paperin taittelutehtävä. On kuitenkin mahdotonta etukäteen arvata mikä tehtävä onkyseessä, joten otin mukaan ison kasan välineitä simulaatioon.

Koetilanne itsessään ei ollut minusta stressaava. Tämä johtuu osin siitä, että olen jo kaksi kertaa aikaisemmin osallistunut simulaatioon MIDI kurssilla. Toinen syy miksi ei stressannut, on koska Tehon tilat ovat tuttuja. Olen tutustunut kurssitoveteihini ja tiedän että olemme kaikki samassa veneessä simulaatiota tehdessä.

Aikaisemmissa pääsykoesimulaatiossa tehtäväni ovat menneet huonosti, joten minulla ei ollut tämän takia suorituspaineita. Toivoin että tehtäväni tällä kertaa ylittäisi aikaisempien kertojen tason.

Kitspiraatio vinkit pääsykoesimulaation onnistumiseen:

  • Ota mukaan enemmän materiaaleja kun luulet tarvitsevasi.
  • Lue tehtävänanto huolella. Tarkista vielä paperin suunta, ja alleviivaa oleelliset sanat tehtävänannosta.
  • Ole tarkka ajankäyttösi kanssa, harjoittele jo etukäteen aikarajan sisällä pysymistä.
  • Yritä keskittyä vain omaan työskentelyysi, näytä oma tyylisi!
  • Ota tarvittaessa taukoja, keskittymisesi voi paremmin jos pyhität pari minuuttia syvään hengittämiseen työskentelyn aikana.

Tehtävänanto: pakkausdesign

Tällä kertaa tehtävänantona oli tehdä pakkaus ”Hölmöläisten tarinoille”. Valitettavasti puhelimeni meni rikki ,joten minulla ei ole näyttää hienoja kuvia eri työskentelyvaiheistani. Minusta tehtävä oli erittäin vaikea, koska en ollut aikaisemmin tehnyt pakkausta enkä kuullut Hölmöläisten Tarinoista. Yritin miettiä miten onnistuisin tekemään pakkauksesta erilaisen kun tyypilliset pakkaukset, eli neliön jossa on tekstiä. Mutta, en keksinyt mitään muuta lähestymistapaa joten toteutin kuution muotoisen pakkauksen.

Kuitenkin tehtävää tehdessä olin täysin hukassa siitä, mitä voisin tehdä. Huomasin heti lukiessani tehtävänantoa, että menin äimilleen. Yritin loppuajan keskittyä siihen, että teen nyt vaan tehtävän jotta saan jotain palautettua. Kun aikaa oli kulunut vasta tunti, olin jo valmis pakkaukseni kanssa.

Aloin työstää pakkaustani lisää, koska enhän nyt voinut vaan istua kaksi tuntia paikoillaan! Tehtäviin on myös asetettu noin kolmen tunnin aikarajat. Eli kun olin valmis ajoissa, niin tehtäväni ei mitenkään voinut olla sillä tasolla, mitä sen pitää olla. Mutta lopputulos oli sotkuinen ja ylityöstetty, eikä sen idea välittynyt. Minulla ei ole kuvia omasta työstäni (tai no on yksi mutta en kehtaa näyttää sitä) joten tässä pari kuvaa muiden kurssilaisten tehtävistä. Nähdessäni muiden työt sain uudenlaisen näkökulman siihen, miten monella eri tapaa voi lähestyä tehtävää! Pääsykoesimulaatioon osallistuminen oli erittäin opettavainen ja hyvä juttu.

Kitty

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

Otto Kaipio sisustusarkkitehti