Skip to content

Kritiikki ja kuinka ottaa sitä vastaan

Terve! Taas on tovi vierähtänyt, joten olisi paikallaan käsitellä tämän kerran aihetta, eli kritiikkiä. Yksi isoista syistä miksi tulin Teholle, oli töistä saatavat palautteet. Olen kokenut, että opetuskerroilla annettava kritiikki on ollut yksi isoimmista vaikuttavista tekijöistä kehittymiseni kannalta.

Miten Teho-Opistolla annetaan kritiikkiä?

Teho-Opistolla työt arvostellaan asteikolla 0-5. Huomioitavaa kuitenkin on, että puolikkaita pisteitä voidaan myös antaa. Tämä pohjautuu siihen, että monilla luovilla aloilla joihin Teho-Opisto valmentaa pisteskaala on 0-10. Puolikkaiden pisteiden myötä arviointi tapahtuu siis samalla tavalla, kuin oikeissa pääsykokeissa. Aikaisemmin arkkitehtuurin arvioinneissa on käytetty 0-5 pisteytystä, mutta nyt seuraavissa pääsykokeissa se päivitetään myös 0-10.
Lähikurssilla on yleensä aina kaksi opettajaa arvioimassa töitä, mikä on tosi kiva ettei arvosana muodostu vain yhden ihmisen mielipiteen pohjalta. Itse pääsykoetöitä arvioi myös useammasta henkilöstä koostuva raati.
Palautettavat tehtävät kannattaa aina yrittää tehdä 3 tunnin aikarajan mukaan, ei yli tai alle. Itse olen pariin otteeseen rykäissyt työn alle tuntiin, oli syynä sitten se, että ei tahdo löytyä aikaa tai ei ole hyvää ideaa työhön. Tälläisissä tapauksissa en voi väittää, että huono arvosana olisi tullut yllätyksenä.
 

 

Miten ottaa kritiikkiä vastaan?

Kirjoitin seuraavan kappaleen edellisenä viikonloppuna: ”Olen saanut paljon erilaisia pisteitä töistä kakkosesta neloseen asti. Yhtään vitosta, eli korkeinta arvosanaa en ole vielä saanut, mutta en ole sellaista odottanutkaan omilta töiltä sellaisina, kun olen ne palauttanut. Vitosta päin ollaan kuitenkin askel askeleelta menossa ja toivon mukaan se jostakin työstä tipahtaa tulevaisuudessa”.
Tämän viikon maanantaina sain kuitenkin ensimmäisen vitosen työstä! Se tuntui erityisen hyvältä, koska takana on kuitenkin muutama kakkonen, jotka ovat jättäneet huonon maun suuhun. Olen mielestäni ihan hyvä ottamaan palautetta vastaan. Ei silti tunnu hyvältä saada kakkosia, vaikka tietääkin syyt ja on monesti samaa mieltä opettajien kanssa. Välillä taas tuntuu, että on panostanut työhön enemmän, mutta idea ei kuitenkaan ole kantanut pitkälle.
Joskus yksinkertaisimmat asiat ovat kaikista vaikeimpia sisäistää. Itselleni vaikeuksia tuottaa tehtävänannon noudattaminen + sen rajoissa pysyminen ja arvosteluperusteiden tarkka huomionti. Riskejä voi myös tehdä, mutta se pitää tehdä erittäin harkitusti ja lopputuloksen pitää oikeuttaa mahdollinen ylilyönti, jonka työssä tekee. On hyvä olla ovela, mutta välillä se ei myöskään kannata.
Minusta on kuitenkin kehittävämpää saada risuja, kuin ruusuja, koska opettelemassa tässä ollaan ja haluan nostaa omaa tasoani huomattavasti korkeammalle ennen seuraavia arkkitehtuurin pääsykokeita. Tämän takia palaute ja siinä ilmenevät korjausehdotukset ovat todella tärkeitä. Opettajien palautteista on turha ottaa itseensä, sillä kritiikistä on tarkoitus oppia. Tehon opettajien arviointeja ei kannata ottaa myöskään kiven kovina järkähtämättöminä totuuksina. Kannattaa ottaa mahdollisimman paljon kehittämisehdotuksia vastaan hautumaan ja synnyttämään uusia sekä entistä parempia ideoita.
-Jesse
Instagram: @tehoopisto @jesservaus
 


 

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



Tehon päätöspiknik

Hei! Viime lauantaina oli Tehon päätöspiknik ja paikalle oli kerääntynyt paljon porukkaa. Edellisistä Tehon juhlista olikin jo aikaa, joten millainen

Lue lisää »

Fiilikset ennen H-hetkeä

Terve! Ensi viikolla on pitkään odottamani arkkitehtuurin pääsykokeet ja vuosi on vierähtänyt edellisistä kokeista. Mitkä ovat fiilikseni ennen pääsykokeita? Onko

Lue lisää »