Skip to content

LAB Sisustusarkkitehtuuri & Kalustemuotoilu ennakkotehtävät 2024

LAB Muotoiluinstituutin ennakkotehtävät 2024 on nyt julkaistu! Tästä postauksesta löydät opettajan analyysit Sisustusarkkitehtuurin ja Kalustemuotoilun ennakkotehtävistä. Ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston perustaja, taiteen maisteri ja muotoilustaan palkittu arkkitehti, Sini Koivisto!

Sini Koivisto - Teho Opisto

Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun hakukohteeseen tuli parin erillisien vuoden tapaan jälleen ennakkotehtävät – sitä aiemmin ennakkotehtävänä toimi joitakin vuosia työnäytekansio eli portfolio. Tehtävät olivat jonkin verran samantyyppisiä kuin edellisvuosien: 1. tehtävänä Arkkitehtuurin ja muotoilun museon aula (viime vuosina mm leivoskaupppa herkku, työskentelytila & mielitila). 2. tehtävänä on katettu piknik-kaluste (edellisvuosina mm. Marimekko-maja, katukaluste ja veistoskaluste) jakolmantena tehtävänä tänä vuonna on sama tehtävä kuin edellisinäkin vuosina: motivaatiokirje.

Tehtävissä testataan taas mm. hakijan tilallista- ja kolmiulotteista hahmotuskykyä, muodon tajua, piirustustaitoa, värien käyttöä, mallinrakennustaitoja, sekä luovaa ajattelukykyä. Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin LAB:in sivuilla!

LAB Sisustusarkkitehtuurin ja Kalustemuotoilun Ennakkotehtävät 2024

Tehtävä 1.

Helsinkiin on tulossa uusi Arkkitehtuurin ja muotoilun museo. Piirrä perspektiivipiirroksena, mitä näet kun saavut museon näyttävään aulatilaan. Piirrä aulaan myös ainakin yksi ihmishahmo tilan mittakaavan hahmottamiseksi.

Välineet:

Vapaavalintaisesti toteutettu vaakasuuntainen näkymä tilasta. Palauta yksi kuva näkymästä.

Arviointiperusteet:

Kolmiulotteinen hahmotuskyky, esitystekniikka, luovuus, sommittelu, esitystavan selkeys, mittakaavan hallinta. 
 

Opettaja Sinin kommentit

Tällä kertaa tila-tehtävä on näyttävä julkinen tila. Kiinnostavan tilan kuvaustehtävä on toistunut pidemmän aikaa eri muodoissaan sisustusarkkitehtuurin pääsykokeissa, eli se on tärkeä toistuva tehtävätyyppi. Kannattaa huomioida tämänkertaisen teeman eli arkkitehtuurin ja muotoilun museon sisääntuloaulan erityispiirteet tilamielessä ja inspiroitua googlaamalla visuaalista sisältöä aihepiiristä. Pidä mielessä myös kuvaus näyttävä tila.

Kyseessä on puhdasverinen tilatehtävä, jossa kannattaa juuri siksi kiinnittää huomiota itse tilallisuuden kuvaamiseen, tilan tuntuun sekä kolmiulotteiseen hahmotus- ja esitystapaan. Tämän lisäksi on hyvä huomioida annetun teeman erityispiirteet tilamielessä: Kun kyseessä on museon aula, niin tilan elementtien ja erityispiirteiden valinta ja niiden mielenkiintoisuus muodostuvat olennaiseksi osaksi tehtävää. Mitä mahdollisuuksia kiinnostava ja näyttävä museon aula voisi antaa tilan suunnittelulle?  Tilan elementit, muotoilu sekä aukotukset ovat kaikki merkittävässä osassa sen näyttävyyttä ja luonnetta.

Perspektiivin hallinta sekä valo ja varjo ovat tilaa kuvattaessa tärkeissä osissa. Värillisessä työssä myös värit ja niiden kokonaisuus / harmonia määrittelee voimakkaasti tilan luonnetta. Oma näkökulmasi tähän näyttävään museotilaan, sekä tottakai tilan spesiaali luonne joka lähtee sen käyttötarkoituksesta, ovat tärkeitä tässä tehtävässä. Huomioi ajankohtaisuus, ajan henki ja moderni oivaltava näkökulma tilan luonnetta kehitellessä! Muista myös huomioida koko ajan tätä työtä suunnitellessasi arviointiperusteet, eli mikä on olennaista: Kolmiulotteinen hahmotuskyky, esitystekniikka, luovuus, sommittelu, esitystavan selkeys, mittakaavan hallinta (mittakaavan havainnollistavat elementit ja ihmiset)

Millaiset tilaratkaisut ja tilan ominaisuudet sitten ovat luovia? Muista tilan kuvaamisen eri tehokeinot ja sen yhtenäisyys. Tilan mittakaava ja sen elementtien kiinnostava ja jännitteinen sommittelu sekä yksi muotokieli. Siinä tämän tehtävän aineksia. Kiinnostava, ajankohtaisempi ja konkreettisempi inspiroiva tila -tehtävätyypin versio tänä vuonna!

LAB Ammattikorkeakoulu, Lahti

Tehtävä 2.

Olet lähdössä ystäviesi kanssa lähipuistoon piknikille. Kun saavutte paikalle, näette että kaupunki on tuonut puistoon uusia katettuja piknik-kalusteita. Miltä uudet piknik-pisteet näyttävät? Tee piknik-kalusteesta pienoismalli mittakaavassa 1:5. Tee pienoismallin viereen kaksi ihmishahmoa samassa mittakaavassa.

Välineet:

Pahvi, paperi, rautalanka, grilli- tai varrastikut, liima, teippi, naru, sakset, mattoveitsi, pihdit. Palauta 2 valokuvaa pienoismallista.

Arviointiperusteet:

Idea, ulkonäkö, rakenne, toimivuus, mittakaava, mallinrakennustaito. 

Opettaja Sinin kommentit

Toisena tehtävänä sisustusarkkitehtuurin ennakoissa toistuu lähes joka vuosi kalusteen/esineen suunnittelu ja siitä pienoismallin rakentaminen. Tänä vuonna aihe on jälleen kerran kaluste, mutta teema on hieman tilallisempi – yhtä aikaa luovuutta herättelevä ja mittakaavaltaan hallittavan kokoinen pienehkö kalustekokonaisuus: Katettu piknik-kaluste. Tänä vuonna luovuuden lisäksi haetaan siis myös tuotemaisuutta ja rakenteellista kekseliäisyyttä. Idea, rakenne ja toimivuus on mainittu arviointiperusteissa tässä tehtävässä. Piknik-kalusteen suunnittelutehtävässä suunnittelussa painottuu toimivan ja kekseliään rakenteen lisäksi myös ruokailuryhmänä käytettävyys sekä jokin suojaava kattava ominaisuus. Tässä tehtävässä yhdistetään kekseliäästi tuote-, kaluste- ja tilasuunnittelu. Katettu ja toimiva piknik-kaluste vaatii rakenteellista oivaltavuutta ja rakenteelta tiettyä yksinkertaisuutta. Miten suunnitella piknik-kaluste kiinnostavasti uudella tavalla? Tämä muodostuu tehtävässä suunnittelijan haasteeksi. Kannattaa huomioida tämänkertaisen teeman erityispiirteet ja inspiroitua tutustumalla visuaaliseen sisältöön aihepiiristä. 

Luovuudelle annetaan tässäkin tehtävässä tilaa, toisaalta edellytetään myös toiminnallisuuden ja mittakaavan tajua. Kyseessä on käytettävän kalusteen suunnittelu ja toteutus pienoismallin muodossa. Tehtävä on haastava, konkreettisuudessaan kiinnostava ja se mahdollistaa innovatiivisen suunnittelun ja rakenteellisen irrottelun. Tässä tehtävässä mitataan muotoilutaidon lisäksi myös tilallista ja rakenteellista hahmotuskykyä. Kuten aina, kannattaa muistaa innovatiiviisen idean ja selkeän, uudenlaisen rakenteellisen tulkinnan tärkeys helppojen tai valmiiden ratkaisujen sijaan. Muista huomioida tehtävää tehdessäsi myös arviointiperusteet, eli mikä on olennaista ja mitä erityisesti arvioidaan tässä tehtävässä: Idea, ulkonäkö, rakenne, toimivuus, mittakaava, mallinrakennustaito. Arviointiperusteita on monta ja osa niistä viittaa myös suoraan pienoismallin laatuun. Mallinrakennustaidon ja ulkonäön  voidaan ajatella liittyvän suoraan mallitekniikkaan ja sen siisteyteen.  Kiinnitä huomiota myös idean laatuun ja toimivuuteen. Mittakaava on helppo esittää havainnollisesti esimerkiksi mittakaava-käyttäjien avulla. 

Ennakkotehtävissä on viime vuosina selkeästi yleistynyt valmiiden mallien/tuotosten valokuvaaminen ja valokuvien arvioitavaksi lähettäminen sähköisesti mallin palauttamisen sijaan. Muutokseen kannattaa suhtautua positiivisesti; nyt sinulla on mahdollisuus valita juuri oikeat, työn parhaita puolia korostavat kuvakulmat, leikkiä valoilla ja varjoilla korostaen mallin muotoja ja niiden dramatiikkaa ja luoda kuvat, joissa valmis työ on mahdollisimman edustavan näköinen. Tärkeää on parhaiden mahdollisten ja mallin muotoilun ja rakenteen kannalta edustavimpien ja havainnollisimpien, edustavimpien näkökulmien löytäminen valokuvaan. Valaistuksen säätely ja kuvankäsittely ovat siis sallittuja ja jopa suotavia! Kuvankäsittelyn voi nykyään ajatella olevan osa valokuvausta.

Motivaatiokirje


Kerro hieman itsestäsi ja miksi haet LAB Muotoiluinstituutin SIK-linjalle.

Kerro muotoilija, sisustusarkkitehti tai arkkitehti, joka on tehnyt sinuun vaikutuksen ja joka on vielä aktiivinen alallaan, ja kerro miksi hän on tehnyt sinuun vaikutuksen.

Laajuus enintään yksi A4-sivu. 

Opettaja Sinin kommentit

Tässä tehtävässä hakija saa tilaisuuden kertoa itsestään, kiinnostuksen kohteistaan ja soveltuvuudestaan alalle. Tekstien avulla arvioijat pääsevät tutustumaan hakijoihin henkilökohtaisesti ja saavat tietää hakijoista paljon kiinnostavia puolia. Tehtävällä testataan myös hakijan tietämystä tulevasta alastaan sekä sitä, mitä hakija tulevaisuuden ammatiltaan hakee. Perustelut siitä, miksi oma ala kiinnostaa ja miksi haluaisi siitä itselleen ammatin ovat olennaisimpia osia tämän tekstin sisältöä. Tämä antaa mahdollisuuden hakijalle tehdä myös taustatyötä oman alan ja koulutusohjelman parissa. Mitkä asiat tai opintojaksot sinua kiinnostavat ja miksi ovat olennainen osa tekstin sisältöä. Tutustu siis huolella opetustarjontaan. 

Tarkoituksena on hahmottaa, millaisena hakija näkee oman roolinsa tulevaisuudessa: millaista työtä hän haluaisi tehdä, millaisia ideoita hän toisi alalle ja kuinka selkeä kuva hakijalla on tulevista työtehtävistään. Kirjoitusprosessi kannattaa aloittaa perehtymällä sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun periaatteisiin ja pohtimalla mikä alassa itse kiinnostaa ja miksi haluaisit oppia alasta lisää. Tämän tyyppinen kysymys on sisustusarkkitehtuurin/kalustemuotoilun ja muotoilun aloilla tyypillinen myös hakijoiden haastatteluissa eli tällaisiin kysymyksiin kannattaa siis varautua vastaamaan myös jatkossa. Ennakkotehtävässä tehty taustatyö auttaa myöhemmin myös kokeissa. Perehtynyt ja hakijan motivaatiota valottava teksti on yksi tärkeimmistä dokumenteista hakuprosessissa.

Lisäksi pyydetään esittelemään muotoilija, sisustusarkkitehti tai arkkitehti, joka on tehnyt sinuun vaikutuksen ja joka on vielä aktiivinen alallaan, ja kertomaan miksi hän on tehnyt sinuun vaikutuksen. Tässä osuudessa saat mahdollisuuden avata sitä, mistä olet tyylillisesti kiinnostunut ja mikä ja kuka tämän päivän sisustusarkkitehtuurissa/arkkitehtuurissa/muotoilussa kiinnostaa. Tässä testataan siis myös ajan hengen ja trendien sekä nykytekijöiden tuntemusta. Tähän osuuteen voi valmistautua tutustumalla alan ilmiöihin, tekijöihin ja trendeihin blogeissa ja alan julkaisuissa sekä kilpailuvoittojen julkaisuissa. Tärkeää on että tekijä edustaa tätä päivää ja ajan henkeä ja tyyliä.

Vaikka motivaatiokirjeet onkin liitetty hakijan tietoihin, kannattaa kirje aina aloittaa esittelemällä itsensä. Kuka olet ja miksi haet opiskelemaan tätä alaa on aina hyvä tapa aloittaa. Voit myös vaihtoehtoisesti aloittaa jollain napakalla tarinalla, mutta esittele itsesi viimeistään toisessa kappaleessa. Persoonallinen teksti joka kuljettaa lukijan loogisesti alusta loppuun, on yleensä aina kiinnostava. Käsittele motivaatiokirjeessä ainakin seuraavia asioita:

  • Kerro itsestäsi lyhyesti.
  • Miksi haluat opiskelemaan juuri tätä alaa?
  • Mitä sinä osaat?
  • Kerro aikaisemmasta koulutuksestasi ja työkokemuksesta tai harrastuksen kautta hankitusta osaamisesta lyhyesti.
  • Miksi erityisesti haet juuri LAB:in Muotoiluinstituuttiin?
  • Miksi haluat juuri valitsemaasi koulutukseen / valitsemaasi suuntaukseen koulutusohjelman sisällä?
  • Millainen on tulevaisuuden suunnitelmasi opiskelun jälkeen?

P.s. Hyviä pointteja vetävän tekstinrakentamiseen kertoo myös tämä hauska video!

LAB Ammattikorkeakoulu, Lahti

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2024

LAB Ammattikorkeakoulun lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2024 analyyseihin