Skip to content

LAB Visuaalisen Viestinnän Muotoilu Ennakkotehtävät 2024

LAB Muotoiluinstituutin ennakkotehtävät 2024 on nyt julkaistu! Tästä postauksesta löydät opettajan analyysit Visuaalisen Viestinnän Muotoilun ennakkotehtävistä. Ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisterimuotoilija, taiteilija ja tutkija Laura Aalto-Setälä!

LAB Muotoiluinstituutin Visuaalisen Viestinnän Muotoilun ennakkotehtävissä päästään tänä vuonna välittämään tunnelmaa kuvan avulla, tekemään julistetta ja esittelemään omia töitä. Tehtävissä testataan mm. hakijan Ideointikykyä, Omaperäisyyttä ja Visuaalista kerrontaa.

Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin LAB:in sivuilla!

LAB Visuaalisen Viestinnän Muotoilun Ennakkotehtävät 2024

1. Lempibiisi

Visualisoi lempiartistisi / lempibändisi biisi. Välitä kokemus tai tunnelma, jonka biisi sinussa herättää.

Toteutus: Vapaa toteutus. Visualisointi voi olla esimerkiksi: kollaasi, video*, kuva, graafinen sommitelma.

Arviointi: visuaalinen kerronta, hahmotuskyky, sommittelu, tunteen välittäminen, omaperäisyys.

Palautusmuoto: pdf-tiedosto tai linkki videotiedostoon (max 30 sekuntia)  
* Huom! Tallenna valmis video (max 30s) valitsemaasi videopalveluun (esim YouTube tai Vimeo) ja liitä linkki opintopolkuun. Testaa videolinkkiä ennen lähettämistä, sen pitää olla näkyvissä ilman aika- ja käyttörajoituksia. Muista myöntää videollesi avoin käyttöoikeus!

Opettaja Lauran kommentit

Tunnetilan välittäminen kuvalla on hyvin toistuva tehtävätyyppi niin ennakkotehtävissä kuin pääsykokeissakin. Usein jonkinlaisen tunnetilan välittäminen sisältyy tehtävään kuin tehtävään, mutta nyt se on työssä pääosassa. Saat valita biisin ja sitä myötä tunnetilan: voit miettiä, haluatko tehdä kuvan joka on kaihoisa, riemukas, vapautta henkivä vai kenties lohdullinen. Sen jälkeen on aika miettiä kuvan keinoja, kuten: millainen värimaailma parhaiten välittäisi tätä tunnetilaa; millainen rajaus kuvassa olisi; olisiko työssä esittävä tapahtuma vai abstrakti näkymä. 

Huomaa, että tässä ei pyydetä kertomaan, mistä kappaleesta on kyse, eikä arviointiin vaikuta se, tunnistaako raati kappaleen kuvan perusteella. Tarkoitus on välittää sinun kokemuksesi biisistä, ja saman biisin voi kokea hyvin erillä tavoin.

LAB Ammattikorkeakoulu, Lahti

2. Juliste

Lempiartistisi / lempibändisi on uuden festivaalin pääesiintyjänä.
Keksi festivaalille nimi.
Suunnittele festivaalia markkinoiva juliste, jossa on kuvallisen ideasi lisäksi seuraavat tekstit:
Festivaalin nimi
17.8.2024
Tapahtumapaikka ja osoite
Lempiartistisi ja 5 muuta valitsemaasi esiintyjää, jotka kaikki mainitaan nimellä.

Voit lisätä tekstielementtejä tarpeen mukaan selittämään tapahtuman luonnetta.

Toteutus: Värillinen. Muuten vapaa toteutus. Kuvakoko A3.

Arviointi: Idea, esitystapa, viestivyys, sommittelu, omaperäisyys.

Palautusmuoto: pdf-tiedosto

Opettaja Lauran kommentit

Julistetehtävä on hyvin tyypillinen visuaalisen viestinnän ennakkotehtävä. Julistesuunnittelussa pääsee näyttämään sommittelutaitojaan, värinkäyttötaitojaan sekä typografisia- ja kuvituksellisia taitoja. Ota nämä kaikki huomioon suunnitellessasi julistetta. Hyvä juliste toimii yleensä valtavan kokoisena sekä postimerkin kokoisena. Siitä yleensä tietää, että sommitelma on selkeä ja ymmärrettävä.

Huomaa, että osa tätä tehtävää onkin konseptointiharjoitus: tässä pitää ideoida uusi tapahtuma ja miettiä, millainen festivaali sopisi juuri tälle esiintyjäjoukolle ja missä se olisi.  Esiintyjien, festivaalin nimen ja sijainnin sekä kuvituksen tyylin tulee linkittyä selkeästi yhteen.

Huomioi myös, että annettujen tekstien sommittelu ja sisällyttäminen kuvaan on keskeinen osa tehtävää. Olisi helpompaa suunnitella juliste, jossa olisi vain otsikko kuin saada sommiteltua annetun verran tekstiä ja informaatiota selkeästi. Työstä ei siis missään nimessä voi jättää osaa annetuista tiedoista laittamatta. Toteutuksen tekniikka on vapaa, joten kannattaa hyödyntää vahvuuksiasi, oli se sitten käsin tai digitaalisesti tekemällä.

3. Portfolio

Koosta portfolio, joka esittelee visuaalista maailmaasi ja näkemystäsi.
Kirjoita lyhyet kuvaukset esittelemistäsi esimerkeistä sekä max. sivun mittainen motivaatiokirje. 

Toteutus: Koosta 5–10 sivuinen portfolio.

Arviointi: Visuaalinen näkemys ja persoonallisuus, laatu, esitystapa, motivaatio.

Palautusmuoto: pdf-tiedosto

Opettaja Lauran kommentit

Omien töiden esittely eli portfolio on toistunut LAB:in ennakkotehtävänä jo monena vuonna. Portfoliolla voit näyttää tiiviissä muodossa omaa osaamistasi sekä kiinnostuksen kohteitasi. Hyvä portfolio on selkeästi luettava, looginen ja selkeä. Tässä portfoliossa saa lyhyesti kertoa töistä ja ajatusprosessista töiden takana tekstillä, mutta pidä tämä kuitenkin mahdollisimman tiiviinä. Luota siihen, että katsoja osaa lukea kuvaa, kunhan tietää, mitä tarkoitusta varten se on tehty. Valitse portfolioon parhaat työsi! Pyri kuitenkin näyttämään laajaa osaamista, eli älä valitse vain yhdellä tyylillä tai tekniikalla tehtyjä töitä mukaan. Luota siihen, että yhtenäinen oma tyyli kyllä välittyy, vaikka olisi tehnyt kuvia hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Toinen osa tehtävää on motivaatiokirje, joka antaa hakijalle mahdollisuuden kertoa itsestään, kiinnostuksen kohteistaan ja soveltuvuudestaan alalle. Tehtävällä testataan hakijan tietämystä tulevasta alastaan sekä sitä, mitä hakija tulevaisuuden ammatiltaan hakee. Kirjoitusprosessi kannattaa aloittaa pohtimalla, mikä alassa itseä kiinnostaa ja miksi haluaisit oppia alasta lisää. Motivaatiokirjeen tarkoituksena on hahmottaa, millaisena hakija näkee oman roolinsa tulevaisuudessa: millaista työtä hän haluaisi tehdä, millaisia ideoita hän toisi alalle ja kuinka selkeä kuva hakijalla on tulevista työtehtävistään. 

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2024

LAB Ammattikorkeakoulun lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2024 analyyseihin