Skip to content

Lahden muotoiluinstituutin ennakkotehtävät julkaistu

Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutin valintaopas ja ennakkotehtävät julkaistiin tällä viikolla. Uutta tehtävissä on se, että muotoilun aloille ainoa ennakkotehtävä on oman portfolion kokoaminen.

Muotoilun alat

(Teollinen muotoilu, sisustusarkkitehtuuri, korumuotoilu, kalustemuotoilu, ajoneuvomuotoilu, muoti- ja vaatetussuunnittelu, pakkaus- ja brändimuotoilu)
Portfolio
Esittele kansiolla näytteitä osaamisistasi, joiden uskot tukevan valintaasi hakemaasi pääaineeseen. Tuo esiin töitä, joilla mielestäsi erotut muista hakijoista. Ole rohkea, uniikki ja persoonallinen. Esittele työnäytekansiossa omaa persoonaasi ja taitojasi esimerkkitöiden avulla. Töiden ei tarvitse olla puhtaita muotoilutöitä vaan ne voivat olla esimerkiksi työhösi, harrastuksiisi tai aikaisempaan koulutukseesi liittyviä tuotoksia. Sisällytä portfolioon lyhyet töitä selittävät tekstit. Portfolio voi koostua esim. piirustuksista, valokuvista, mallinnuksista tai maalauksista. Haluamme nähdä erityisesti käsivarapiirroksiasi.
Hyvän portfolion kokoaminen vaatii tietysti joukon edustavia töitä. Jos tuntuu siltä, että omista arkistoista ei tarpeeksi hyviä töitä löydy, on Tehon Midi-kurssi loistava apu portfolion kasaamiseen – 22.1. alkavalla kurssilla ehdit tehdä huhtikuuhun mennessä jopa kymmeniä töitä kurssiharjoitusten ja kotitehtävien muodossa, joten haun päättymisen lähestyessä sinulla on mistä valita. Kurssilla tehtävät työt ovat portfolion sisältöä ja rakennetta ajatellen kiinnostavaa materiaalia, sillä ne ovat harkitusti rakennettuja, kiinnostavia suunnittelutehtäviä. Kurssityöt käydään läpi ammattilaisten eli opettajiemme kanssa ja pääset valitsemaan niistä parhaan otoksen kertomaan omista taidoista, tekniikoista ja tärkeimpänä luovuudesta ja ideointikyvystä.

Lahden muotoiluinstituutin ennakkotehtävät 2016 julkaistu

Graafinen suunnittelu

1. Minä 42-vuotiaana
Kuvaa 42-vuotias itsesi ja sen hetkinen ympäristösi.
Toteutus: Tee mustavalkoinen toteutus aiheesta. Voit käyttää esimerkiksi mustetta, tussia tai vesiväriä ja sivellintä. Koko vapaa, maksimikoko A3.
Arviointi: Kerronnallisuus, ympäristön ja toiminnan esitystapa, sommittelu.
Lähes joka vuosi  tulee jossain koulussa graafisella eteen jonkinlainen tulevaisuuden visio – sisällöllisesti tärkeäksi nousee tässä kyky eläytyä, tarinallisuus ja tietenkin innovatiivisuus. Mitä ihmettä 42-vuotias minä tekee ja missä. Sisällöllä ja tarinalla on kiinnostavuuden kannalta suuri merkitys.
2. Sikajuhla
Suunnittele tapahtumaa markkinoiva juliste, jossa on kuvallisen ideasi lisäksi seuraavat tekstit:
Sikajuhla
Mikkelin Urpolassa 13.8.2015
Voit lisätä tekstielementtejä tarpeesi mukaan selittämään tapahtuman luonnetta ja mahdollisia esiintyjiä.
Toteutus: Värillinen, A3-paperille, muuten vapaa toteutus.
Arviointi: Idea, esitystapa, viestivyys, sommittelu (tekstien ja kuvallisten elementtien muodostama kokonaisuus), omaperäisyys.
Julistetehtävä tulee jossain muodossaan graafisen suunnittelun osastoille joka vuosi. Erilaiset tapahtumat esiintyvät aiheena myös toistuvasti. Tapahtuma on tällä kertaa hassu ja hauska mikä antaa mahdollisuuksia mielikuvitukselle. Tietysti  sommittelun ja julistesuunnittelun toimivat kikat on hyvä ymmärtää. Toteutustapa on erityisen vapaa tänä vuonna – vapaat kädet käyttää omia parhaita tekniikoitaan siis!
3. Karawane
Tutustu Hugo Ballin runoon Karawane.
KARAWANE
jolifanto bambla ô falli bambla
grossiga m´pfa habla horem
égiga goramen
higo bloiko russula huju
hollaka hollala
anlogo bung
blago bung
blago bung
bosso fataka
ü üü ü
schampa wulla wussa ólobo
he tattoo gôrem
eschige zunbada
wulubu ssubudu uluw ssubudu
tumba ba- umf
kusagauma
ba – umf
Hugo Ball
1917
Tee runosta kuvallinen mustavalkoinen esitys kollaasitekniikalla. Tehtävässä ei ole tarkoitus kirjoittaa runon tai kirjoittajan nimeä.
Toteutus: Leikkaa ja liimaa erilaisia elementtejä A3-kokoiselle paperille.
Arviointi: Tulkinta, sisällölliset ideat, kyky kertoa kuvin, omaperäisyys, sommittelu, visuaalinen kokonaisuus.
Tämä kollaasitehtävä on harvinaisempi ja erittäin kiinnostava, visuaalisuuteen perustuva tehtävä. Kollaasin erilaiset mahdollisuudet on hyvä tiedostaa – tässä tehtävässä kollaasin työkalupakki antaa mahdollisimman vapaat kädet toteutukselle! On hyvä huomioida mitä tehtävässä mainittiin että siinä ei haeta!