Skip to content

Luova prosessi pääsyko­e­näkökulmasta – miten lähteä liikkeelle rajallisessa ajassa?

Hyvvää ja aurinkoista päivää!

Nyt aletaan viemään jo aika viimeisiä kertoja Teholla. Jäljellä on enää kaksi kertaa + pääsykoesimulaatio. Mihin se aika on mennyt niin nopiaa? On ollut opettavainen ja työntäyteinen syksy sekä kevät. Mutta ihana! Oppiminen ja tekeminen vaan on niin kivaa. Teholla kotitehtäviä tulee pari viikossa. Luovuus on tämän ansiosta lähtenyt aivan uudella tavalla liikkeelle ja taidot karttuvat kokoajan. Ainiin, kohtahan tässä tulee tieto pääsykoevalinnoistakin. Niitä odotellessa voidaan vähän valmistautua ja selvitellä; Miten lähteä liikkeelle tehtävän teossa? Mitä on tärkeä ottaa huomioon luovassa prosessissa ja työn suunnittelussa pääsykoenäkökulmasta kun aikaakin on rajallisesti?

1. Luova prosessi alkaa ideoinnilla

Ideointiin on hyvä käyttää reilusti aikaa, mutta kannattaa asettaa itselleen jokin tietty aikaraja, jolloin jatkaa eteenpäin itse tekoprosessiin. Pääsykokeissa ideoidessa aivan sitä ensimmäistä itselle tulevaa ideaa ei välttämättä kannata ottaa käyttöön, sillä monesti sama idea tulee monelle muulle ihmiselle mieleen, eikä työ tällöin erotu kovasti pääsykokeissa. On hyvä keino esimerkiksi kirjata kaikki mieleen tulevat asiat ylös, tekemällä esim. miellekartan tai ihan ranskalaisia viivoja apuna käyttäen lista – mikä sopii kenellekin. Ideointia tehdessä on hyvä pitää mielessä tehtävänannossa pyydetyt asiat ja arviointiin vaikuttavat tekijät. Kun on jonkin aikaa ‘myrskyttänyt’ ja kirjannut kaikki hulluimmatkin asiat ylös, voi alkaa tehdä niistä koostetta ja poimia parhaat ideat päältä ja siirtyä suunnittelun pariin.

2. Luova prosessi jatkuu suunnitelmalla

Kuten sanotaan, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty eikä tässäkään tapauksessa se ole puppua! Kun on tosipaikassa ja saa eteensä pääsykoetehtävän, on tärkeää suunnitella tuleva työ valmiiksi ennen kuin alkaa tekemään, sillä esimerkiksi maalaustehtävässä valmiiksi mietityt väripaletit, työn sommitelma ja valöörit auttavat ratkaisevan paljon tehtävän tekemistä. Tässä hyvä apukeino on pienet luonnokset, joihin voi kokeilla erilaisia muunnoksia sommitelmasta ja valööreistä. Se on nopea tapa kokeilla omaa ideaa. Arjessakin maalattu taulu on paljon helpompi tehdä suunnitelman kanssa, kuin ilman. Ellei maalaa työtä intuitiivisesti, mikä on taas oma lukunsa. Toki tämäkin voi olla aivan yhtä käypä tapa tehdä pääsykokeissa, kunhan tietää ja tuntee mikä on itselle paras tapa ja osaa käyttää omia välineitä ja tekniikoita. Suunnitelmaakin tehdessä kannattaa pitää arviointiperusteet tarkasti mielessä, sillä esim. ‘värien käyttö’ arviointiperusteena merkitsee paljon lopullisen työn väripaletin valinnassa. Työn ei tarvitse olla teknisesti täydellinen, vaan tärkeää on näyttää omaa persoonaa ja ideointia. Oman idean välittyminen ja selkeä esittäminen on tekniikkaa tärkeämpää.

3. Prosessin loppuunvieminen

Nyt kun ideoinnit ja suunnitelmat on tehty, ei muuta kun tekemään. On paljon helpompi edetä, kun voi luottavaisin mielin edetä oman suunnitelman pohjalta ja tietää mitä tekee. Hyvin se menee! Luottavaisin mielin omaa luovuuttaan ja taitojaan käyttäen. Ole juuri sinä ja näytä juuri sinun omaa osaamista sekä hyödynnä juuri sinun omia kiinnostuksen kohteita tehtävää lähestyttäessä!

Kiitos kun luit, ihanaa eloa ja oloa sinne missä oletkin <3 Jänskätellään, että pääseekö sitä itse kokeilemaan karttuneita taitojaan pääsykokeissa..? Aallon pääsykoekutsut ilmeisesti tulevat viimeistään 15.5., joten siihen asti vielä odotellaan. Rehellisesti sanottuna mua ei oikeastaan kauheasti edes jännitä, asia selviää sitten kun joko kutsu tulee tai ei tule. Sillä välin nautiskellaan syttyvästä keväästä ja kauan kaivatusta, rakkaasta auringosta <3 Ehkäpä joku museoreissu voisi olla kiva tähän väliin..

xoxo Karo <3

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!