Skip to content

Teholaiset huippupisteillä taidealojen pääsykokeissa

Aallon Taideteolliseen korkeakouluun pyrkijät saivat kolmelle eri osastolle parhaat tai muuten huippupisteet. Ajattelin kurkata näin hienojen tuloksien taakse ja niinpä kyselin nuorilta naisilta pääsykoekokemuksia tuleville hakijoille jaettaviksi. Erityisen mielenkiintoista oli kuulla, mitkä olivat mieleenpainuvimmat tehtävät ja miten he olivat lähteneet ratkaisemaan ja toteuttamaan niitä. Lisäksi saimme hyviä vinkkejä kokeisiin valmistautumiseen!

[mk_blockquote style=”line-style” text_size=”16″ align=”left” width=”1/1″ el_position=”first last”]“Heini Lindvall pääsi Taidekasvatuksen osastolle parhailla pisteillä, paljon onnea Heini!”[/mk_blockquote]

Taikkiin taidekasvatusta opiskelemaan päässyt Heini kertoi kokemuksiaan pääsykokeissa:

“Inspiroiduin eniten ensimmäisestä tehtävästä, jossa piti kuvittaa lyhyt tekstinpätkä. Aloitin lukemalla tekstin muutamaan kertaan läpi ja yritin luoda päässäni kuvaa sen tunnelmasta. Sitten tein nopean luonnoksen paperille ja lopullinen kuva muodostui vasta sitä tehdessä. Tärkeintä oli kuitenkin tunnelman välittyminen.”

[mk_blockquote style=”line-style” text_size=”16″ align=”left” width=”1/1″ el_position=”first last”]“Maria Riskilä pääsi Sisustusarkkitehtuurin osastolle parhailla pisteillä, upeaa Maria!”[/mk_blockquote]

Maria kertoi olleensa aina kiinnostunut kuvataiteesta ja sittemmin nimenomaan muotoilusta ja tilasuunnittelusta. Marian mielestä haastavin pääsykoetehtävistä oli lintulaudan rakennustehtävä (nro 8):

“Sain heti mielestäni hyvän, joukosta erottuvan idean, mutta tiesin alusta asti että työn toteutus tulisi olemaan se haastavin osuus. Mittakaava 1:1 ja tehtävänannossa vaadittu “maahan iskettävä” malli asettivat työn kestävyydelle omanlaisensa haasteet… Lähdin ensin työstämään työni runkoa ja kehikkoa ja jätin varsinaisten pintojen teon viimeiseksi, jotta saisin varmasti palautettua kokonaisen ja valmiin työn. Jouduin työstämisen yhteydessä useampaan otteeseen tekemään luovia ratkaisuja aina viimeiselle minuutille asti. Lopputulos ei kuitenkaan ollut yhtään hullumpi.”

Marian mielestä haastavin pääsykoetehtävistä oli lintulaudan rakennustehtävä

[mk_blockquote style=”line-style” text_size=”16″ align=”left” width=”1/1″ el_position=”first last”]“Lisäksi Emilia Tapprest pääsi kolmanneksi parhailla pisteillä Teollisen muotoilun osastolle, huikeaa Emilia!”[/mk_blockquote]

Taikkiin teollista muotoilua opiskelamaan päässeellee Emilialle tehtävä 3 oli mieleenpainuvin. Tehtävässä piti suunnitella mahdollisimman monta konseptia puhujakorokkeelle nuorille suunnittelijoille ja tehdä sarjakuva, jossa itse esittelee ennakkotehtävässä suuniteltua tuotetta korokkeen päältä:

“Pääsin ideoimaan vapaasti, villistikin, mikä Tehon kurssin ansiosta oli helppoa pääsykoetilanteessakin; olin jo joutunut tekemään saman tyyppisiä tehtäviä ja tiesin että pystyn siihen. Ensin noin kymmenen ideaa, niistä kuudesta parhaasta kuvaavat luonnokset ja yhdestä sarjakuva. Tein luonnoksia ja sarjakuvaa yhtäaikaa niin, että aika voisi loppua minä hetkenä hyvänsä.”

Menestyjien vinkit pääsykokeisiin valmistautujille

Kaikki kolme vinkkasivat tuleville kokeisiin valmistautujille:

Heinin mielestä kokeista ei kannata ottaa liian isoja paineita: “Tämän vuotisessa suorituksessani oli ihan valtava ero viime vuoteen verrattuna, kun lähdin kokeisiin paljon rennommalla asenteella. Sekin auttaa, että on jo kerran kokenut pääsykoetilanteen.”

Emilian vinkit liittyvät valmistautumiseen. “Tehtäviä kannattaa harjoitella tekemään annetussa ajassa ja rytmittää harjoittelu läpi kevään niin että jatkuvasti tulee harjoiteltua. Haastatteluun kannattaa valmistautua huolella ja valita välineet tarkasti.”

Maria kertoi itse saamastaan parhaasta vinkistä: “Kehittele jo etukäteen itsellesi valmiiksi eri muotokieliä ja designeja, joita voit sitten vaan soveltaa eri pääsykoetehtäviin. Se helpottaa huomattavasti suunnittelutyötä ja ajankäyttöä koetilanteessa. Ja vähentää kaiken lisäksi stressiä! Sillon et voi joutua tilanteeseen, missä pää lyö tyhjää, etkä keksi yhtään mitään.”

Kiitos haastattelusta ja vinkeistä Heini, Maria ja Emilia – onnea matkaan kohti unelmienne ammattia!


 

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!