Jos opiskelupaikkaa ei ole vielä tiedossa, ei hätää. Välivuosi tarjoaa unohtumattomia kokemuksia, joista saat hyviä eväitä tulevaisuutta varten. Vaihtoehtoja välivuoden viettämiseen on monia: reissaten, töitä tehden tai tuleviin opintoihin valmistautuen.. Vai houkuttelevatko nämä kaikki? Sekin onnistuu.
Katse tulevaan
Tiukan lukiopuserruksen jälkeen mieluisin vaihtoehto voi olla vuosi vailla stressiä opiskelusta. Työ saattaa tuntua ihanan raikkaalta vaihtelulta koulunpenkillä istumisen sijaan ja jos säästöjä on kertynyt, reissaaminen ja hauskanpito kokemuksia keräten vetää luonnollisesti puoleensa. Ja mikä olisikaan sille parempi ajankohta? Välivuosi tarjoaa myös mahdollisuuden skarpata itsensä pääsykoekuntoon ja varmistaa tulevan välivuoden jäävän viimeiseksi.
Vain 17 prosenttia lukiolaisista tietää tarkasti, mitä haluaa tulevaisuudessa tehdä. Tärkein syy välivuoden pitämiselle onkin juuri tulevaisuuden pohtiminen. Vuosi ilman opiskelupaikkaa antaa erilaisia mahdollisuuksia:
- Työ. Työn tekeminen rytmittää arkea ja antaa arvokasta kokemusta: työelämän pelisäännöistä, sosiaalisista tilanteista kuin myös vastuun kantamisesta. Työpaikalla tutustut uusiin ihmisiin, luot verkostoja ja opit uusia taitoja. Ansioluettelosi kiittää ja työllistyminen on tulevaisuudessakin helpompaa kokemuksen karttuessa. Raha on myös motivaattori. Työ mahdollistaa sen, että roposia jää käyttöön myös vapaa-ajalle. Säästämistä tulevia opiskeluaikoja varten kannattaa myös harkita. Voit myös suunnitella vuotesi niin, että työskentelet osa-aikaisesti, jolloin myös tilaa jää työn ulkopuolisille asioille enemmän (esimerkkinä katso listan seuraavat kohdat).
- Matkustelu. Maailman näkeminen laajentaa perspektiiviä, sivistää ja rikastaa kokemusmaailmaa, jota ei voi rahassa mitata. Matkustelun ohessa voit myös tehdä töitä ulkomailla tai kotimaassa pätkittäin. Au pair-vuosi on myös varteenotettava vaihtoehto tutustua toiseen maahaan ja itsenäiseen elämään. Vapaaehtoistyö ulkomailla tai reppureissaaminen vailla tarkkoja suunnitelmia sopii seikkailijoille. Matkabudjetti kuitenkin kannattaa laatia ja pohtia valmiiksi. Buon viaggio!
- Pääsykokeisiin valmistautuminen. Opiskelupaikka ei aina aukea ensiyrittämällä. Jos haluat pelata varman päälle ja saada haluamasi opiskelupaikan, pääsykoerumbaan varautuminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin. Pääsykokeet vaativat ennen kaikkea oikeaa asennetta ja tahtotilaa sekä tietenkin taitoa, jota on pakko harjoitella menestyäkseen. Tapoja on erilaisia: joku treenaa yksin tahdonvoimalla itsensä sisään, joku taas kaipaa opetusta ja vertaistukea. Oli tyylisi mikä tahansa, suunnitelmallinen valmistautuminen pääsykokeisiin mahdollistaa vuodesta nauttimisen luottavaisin mielin – luopumatta mahdollisesta työstä ja hauskanpidosta.
Miten minimoida välivuoden kustannukset?
Menoissa voit säästää monella tavalla. Kun suunnittelet talouden hyvin, saat enemmän liikkumavaraa ja vapautta.
- Asumismuoto. Jos sinulla on mahdollisuus asua vielä yksi vuosi vanhempiesi luona, se mahdollisuus kannattaa luultavasti hyödyntää. Vuokra-asuminen on kallista ja asuminen syö ison osan tuloista, erityisesti isoissa kaupungeissa. Jos kaipaat kuitenkin jo omaan kotiin, kavereiden kanssa kimppakämpän pystyyn laittaminen ei välttämättä ole laisinkaan huono idea. Jos haluat nähdä maailmaa, vuokraan menevät rahat voit sen sijaan käyttää lentolippuihin ja edulliseen majoittumiseen ulkomailla.
- Kulutustottumukset. Suunnittele ostoksesi. Tee kauppalista aina etukäteen, älä mene nälkäisenä kauppaan. Suosi satokauden kasviksia ja tarkkaile ketjujen ruokatarjouksia. Vältä heräteostoksia. Kiertele ensin kirppikset tai huutele Facebookin kirppisryhmät läpi, kun tarvitset jotain. Saat tarvittavat asiat – kuten vaatteet, huonekalut ja keittiötarvikkeet – edullisesti ja ekologisesti.
- Mieti pidemmälle. Pitkän tähtäimen kustannukset on myös syytä laskea. Välivuosi kannattaa suunnitella niin, että pääsykokeiden aikaan keväällä olet täydessä terässä ja valmiina hoitamaan itsesi sisään haluamaasi opiskelupaikkaan. Vaikket vielä tietäisi, mitä haluat tehdä, välivuoden aikana ehdit kuulostella itseäsi. Seuraava kuvitteellinen esimerkkilaskelma konkretisoi sen, mitä yksi välivuosi maksaa:
Miten sitten valmistautua pääsykokeisiin?
Piiiitkän opintoputken jälkeen ymmärrettävästi tekisi mieli heittää jalat pöydälle ja nauttia opiskelemattomuudesta. Epäilemättä akkuja kannattaakin ladata niin paljon kuin mahdollista.
Jos mielit taidealalla, välivuosi mahdollistaa pitkäaikaisen koko vuoden tai vaikkapa lukukauden kestävän treenaamisen. Säännöllinen harjoittelu kehittää ilmaisutekniikoita, ideointikykyä ja luo oman persoonallisen tyylin massasta erottautumiseen.
Miten sitten päätätkään välivuotesi viettää, ota siitä kaikki ilo irti. Muista, että onnistut kyllä, kun vain uskot itseesi ja seuraat sydäntäsi. Suunta löytyy kyllä.
Iloista ja inspiroivaa välivuotta!