Teho-Opisto’s courses now also available in English!

Are you looking for a preparatory course in creative fields to help you reach your goals? Our most popular MIDI course is now available also in English as an independent online learning version or a teacher-led in-class group. The in-class course will be held in our new airy and well equipped school located in the very center of Helsinki, just a block away from Kamppi metro station. 

The course focuses on strengthening your expression and developing your own personal style. The most important lessons include composition, use of colors, light and shadow, human shape, perspective and specific design field lessons. Most importantly, your skills will be developed and maintained through weekly assignments and critiques. Regular and committed practice ensures the acquisition of skills and essential tools and the practice also develops your knowledge of how to create interesting visual content. The course encourages you to commit and resiliently work on the assignments and the feedback you get will give you yet new perspectives and ideas on how to use your creativity. 

The course is aimed for students who want to invest in a focused and committed practice. With the course you will get a lot of experience in ideation and image building, which will raise your skills to the level required in creative field higher education.

If you are looking for more content and for example would wish to develop your technical skills, take a look at our English sister brand Scandinavian Design School’s content. The Art Foundation course is an English version of Teho-Opisto’s Tekniikkakurssi (Techniques Course). Please contact us at SDS to learn more about our English course bundles.

Aalto-yliopiston Design-tutkinnon ennakkotehtävät 2022 – opettajan analyysi

Bachelor’s Programme in Design ohjelman ennakkotehtävät 2022 on nyt julkaistu! Ohjelma on Aalto-yliopiston tarjoama englanninkielinen muotoilun kandidaattiohjelma, jonka jälkeen opiskelijalla on oikeus jatkaa Aallon muotoilun, sekä median maisteriohjelmiin. Opettajamme otti tehtävät analysoitavaksi ja jakaa tässä postauksessa vinkit niiden tulkintaan ja tekemiseen, tehtävä kerrallaan!

Hakuaika englanninkielisiin ohjelmiin on 5.1. – 19.1.2022. Hakemukset jätetään opintopolun kautta! Ennakkotehtävät tulee palauttaa viimeistään 26.1.2022 klo 15.00. Lisää tietoa hakuprosessista Aallon sivuilta.

Ennakkotehtävät 2022

Tänäkin vuonna muotoilun ennakkotehtävät koostuvat kolmesta tehtävästä. Tehtävissä testataan mm. hakijan motivaatiota, argumentaatiotaitoja, sekä teknisiä taitoja. Tehtävänannot on tässä alkuperäisessä muodossaan englanniksi, mutta kommentit pääsee lukemaan suomeksi. Huomaathan, että ennakkotehtävät tulee kuitenkin itse tehdä englannin kielellä!

Tehtävät analysoi Tehon vastaava opettaja, taiteen maisteri ja muotoilija Laura Aalto-Setälä!

Laura Aalto-Setälä

ASSIGNMENT 1: How design influences the world

Write a one-page essay about how you as a designer could utilise design to create a personal and collective impact on our world.

Evaluation criteria: Personal motivation and its relation to design; clear and concise communication.

– aalto.fi

Opettaja Lauran kommentit:

– Tämä tehtävä on hyvin perinteinen, eli motivaatiokirje. Sitä on hieman verhottu pois tavallisesta, eli tässä pyydetään peilaamaan itseä ja omia kiinnostuksen kohteita alan yleiseen kehitykseen ja vaikutuksiin. Huomaa, että vaikutus maailmaan ei tarvitse tarkoittaa ilmastonmuutoksen pysäyttämistä tai muuta yhtä ylevää, vaan vaikutusta voi olla myös lähituotannolla tai vaikkapa lukutaitoa kehittävällä palvelulla. Ei siis pidä lähteä liikaa miettimään, mikä olisi tähän riittävän jalon ja hienon kuuloinen vaikutus, vaan aidosti kertoa, mistä itse on kiinnostunut, ja sitten ideoida, miten se voisi vaikuttaa maailmaan laajemminkin. Ideointiharjoitus tämä onkin – ja ideointiin pitää käyttää nyt paljon aikaa ja energiaa!

Myöskin on tärkeää, että pyydät jonkun toisen lukemaan kirjeesi. Hyvin tyypillisesti osa lauseista on alkuun epäselviä, koska omalle tekstilleen tulee aina hieman sokeaksi. Tässä selkeä ilmaisu on osa arviointikriteerejä, joten myös tekstin ja omien ideoiden tehokkaaseen viestimiseen pitää panostaa. Ei pidä ajatella, että arvioijat kyllä ymmärtävät ajatuksesi kaikkien kirjoitusvirheiden takaakin. Kannattaa myös välttää onttoja lauseita, kuten ”olen aina ollut kiinnostunut muotoilusta”. Tämä on tyhjä lause, koska se ei kerro sinusta mitään uutta muihin hakijoihin verrattuna. Parempi on tehdä lauseista aktiivisia, ja aloittaa sama virke esimerkiksi näin: ”Muotoilu kiinnostaa minua, koska –”.

Motivaatiokirjeet ovat yleisesti hyviä tehtäviä, koska niissä hakija saa tilaisuuden kertoa itsestään, kiinnostuksen kohteistaan ja soveltuvuudestaan alalle. Tekstien avulla arvioijat pääsevät tutustumaan hakijoihin henkilökohtaisesti ja saavat tietää hakijoista paljon kiinnostavia puolia. Tällaiseen tehtävään pitää ehdottomasti varata riittävästi aikaa: vaikka itse kirjoittaminen voi joillekin olla nopeaakin, vie ajatusten ja ideoiden hauduttelu usein viikkojakin.

Tehtävällä testataan myös hakijan tietämystä tulevasta alastaan sekä sitä, mitä hän tulevaisuuden ammatiltaan hakee. Muotoilu on valtavan laaja ja monimuotoinen ala, joten tämä tehtävä mahdollistaa erottumisen massasta, jos on riittävän perehtynyt siihen, millaisia mahdollisuuksia muotoilu voi alana tarjota. Tällainen tehtävä myös auttaa arvioitsijoita näkemään, onko hakija aidosti kiinnostunut alasta vai hakeeko hän muotoiluun vain, koska se kuulostaa coolilta.

ASSIGNMENT 2: Visual and emotional impact

Choose one image from either a local or a global news stream. Use that as a starting point for insight and inspiration to create a poster that influences the viewers to act.

Write a short and effective headline that summarises your call to action. Also include a short text that explains your argument in a well-reasoned manner. You can include some relevant background info, if needed.

Write the source of the original image clearly in the bottom right corner of the poster. Include the name of the photographer or the illustrator, the media agency or the platform, the original news headline, the date of the publication and a link to the news item, if possible.

Technique and physical format can be chosen freely.

Evaluation criteria: Visual and emotional impact of the design, clear and concise communication, convincing and rational argumentation, quality of visual composition.

– aalto.fi

Opettaja Lauran kommentit:

– Tässä onkin kiinnostava tehtävä! Vaikka kyseessä on hyvin perinteinen tehtävätyyppi, eli juliste, tekee tästä tehtävästä tavallista laajemman, että nyt kaikki on itse valittavissa: aihe ja ideointi, otsikko, tarkoitus ja kuvasto. Ideointiin ja työn suunnitteluun pitää varata paljon aikaa, vaikka itse suoritteena juliste voi olla varsin nopea toteuttaa.

Hyvää pohjatyötä tehtävään on selata uutisvirran kuvia ja miettiä, millaisia tunteita ne pyrkivät välittämään tapahtumasta ja toisaalta herättämään katsojassa ja miksi ne on valittu juuri kyseisen aiheen kuvitukseksi.

Kannattaa pitää mielessä, että nyt tarjotaan mahdollisuus siirtää uutiskuva täyteen uuteen kontekstiin, ja luoda sitä kautta moniulotteisempi viesti kuin alkuperäisessä kuvassa. Myös tämän takia on tehtävänannossa pyydetty alkuperäisen kuvan ja lehtijutun tietoja, jotta pystyy näkemään, onko kuvan visuaalinen ja tunnetason viesti julisteessasi erilainen kuin alkuperäisessä jutussa.

Itse kuvallisessa suorituksessa pääsee näyttämään sekä visuaalisen viestinnän kykyjään että teknisiä sommittelun, värinkäytön sekä typografian taitojaan. Ota nämä kaikki huomioon suunnitellessasi ideoinnin jälkeen varsinaista julistetta. Mieti mikä on työssäsi kaikista oleellisinta ja asettele se näkyvimmälle ja selkeimmälle paikalle. Koska tekniikka on vapaa, kannattaa käyttää omia vahvuuksiaan sen valinnassa: jos olet taitava digitaalisessa kuvanteossa, hyödynnä sitä; jos taas olet parhaimmillasi käsin tehdyssä kuvassa, käytä sitä hyväksesi.

ASSIGNMENT 3: Non-representative sculpture

Make an abstract (i.e. non-representative) sculpture that expresses an emotion. Take a total of six pictures – four of the design and the construction, and two of the finished sculpture. Explain your idea and thinking in 200 words or less. Put the pictures and text onto one page and save the page as a PDF file.

Material: Play-Doh, clay, Plastiline or any other easily malleable material 

Evaluation criteria: 3D thinking, understanding of materials, and crafts skills.

– aalto.fi

Opettaja Lauran kommentit:

– Tässä tehtävässä jatketaan tunneilmaisulla! Edellisessä tehtävässä piti miettiä, millaisia tunnetiloja kuvat välittävät ja nyt vuorossa on kolmiulotteinen muoto, jota toteutetaan plastisilla massoilla. Plastisten massojen muovaus testaa hyvin hakijan kolmiulotteisen muodon tajua.

Kannattaa pitää mielessä, että hyvässä kolmiulotteisessa työssä on yksi johtava muotoidea, jolle muut ovat alisteisia. Tyypillinen virhe veistoksissa on, että ideoita ei ole osattu tai haluttu karsia, vaan työssä on monta katsojan huomiosta kilpailevaa jujua.

Myös tämä tehtävä vaatii paljon ideointia – kuten muotoilun tehtävät yleensäkin – ilman ideointia tulee abstrakteista muodoista helposti kliseisiä. Kannattaa unohtaa tutut abstraktiot ja helposti kuvattavat tunnetilat, kuten yksinäisyys, tai ainakin sen helpoimmat lähestymistavat. Miltä sen sijaan näyttäisi ilo tai syyllisyys? Muista, että tunnetilan valinta kertoo myös sinusta hakijana; on kiinnostavaa, miksi juuri sinä valitset juuri tämän tunnetilan aiheeksesi. Tätä voi käsitellä lyhyessä tekstissä, joka pyydettiin, ja se onkin hyvä väylä päästä kertomaan arvioijille vielä hieman itsestäsi ja ajatusprosessistasi.


Muiden luovien alojen hakukohteiden ennakkotehtävät

Suomenkielisten koulutusohjelmien ennakkotehtävät julkaistaan tammi- ja helmikuun aikana. Analyysit näihin julkaistaan pian tehtävien julkaisun jälkeen. Kaikki analyysit ja tiedot ennakkotehtävistä 2022 pääset näkemään alla olevasta linkistä: