Skip to content

Aalto-Yliopisto Muotoilu Ennakkotehtävät 2023

Aalto-Yliopiston vuoden 2023 Muotoilun Ennakkotehtävät on nyt julkaistu Aallon sivuilla! Tästä blogista löydät opettajan analyysit tehtävistä. Aallon Muotoilun ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri ja Yliopistopedagogi Eeva Jokinen!

Muotoilun ennakkotehtävä on tänäkin vuonna yksi, monta osaa sisältävä kokonaisuus. Nyt suunnitellaan johonkin alakulttuuriin sopiva väline tai tuote. Saat valita alakulttuurin itse, mutta sinun pitää perehtyä aiheeseen ja tehdä valitsemastasi aiheesta noin puolen sivun mittainen taustatutkimus, jossa voit käyttää viestisi tukena myös valokuvia. Tutkimuksessa käyttämäsi lähteet pitää mainita, joten kannattaa myös vertailla eri lähteitä miettiä mitkä vaikuttavat lähteinä kiinnostavimmilta ja luotettavimmilta.

Eeva Jokinen

Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin Aalto-Yliopiston Sivuilla!

Muotoilu Ennakkotehtävät 2023

Tehtävänanto: ALAKULTTUURI

TEHTÄVÄOHJE

Tehtävässä on kolme osaa: taustatutkimus, suunnittelu ja esittely.

1. TAUSTATUTKIMUS 

Tutustu johonkin olemassaolevaan tai historialliseen alakulttuuriin. Suomenkielinen Wikipedia kuvaa alakulttuuria näin:

“Alakulttuuri tai osakulttuuri on yhteisö, jonka omanlainen yhteinen kulttuuri, elämäntapa tai identiteetti erottaa sen jollain merkittävällä tavalla pääkulttuurista eli emokulttuurista, josta se on syntynyt. Kulttuurilla viitataan tässä yhteydessä laajasti ryhmän koko elämäntapaan. Siihen voidaan sisällyttää ryhmän maalliset ja uskonnolliset arvojärjestelmät, ja lisäksi kaikki sellaiset merkitykselliset tavat, kuten elokuva, muoti ja tyyli, ruokakulttuuri, ajanviettotavat, mainonta ja musiikki, joiden kautta ihmiset viestivät mieltymyksistään sekä ilmaisevat identiteettiään. Alakulttuuri voi perustua monenlaisen erityyppisen kiinnostuksen kohteen tai toiminnan ympärille.”

Etsi eri lähteistä tietoa valitsemastasi alakulttuurista. Lähteenä voi käyttää esimerkiksi verkkosivuja, media-aineistoja (videot, podcastit jne.), harrastajien haastattelua, sekä omaa kokemustasi. Valitse kolme mielestäsi parasta lähdettä ja kirjoita niiden pohjalta alakulttuuria esittelevä teksti. Tekstin pituus noin puoli sivua. Tekstin oheen voi liittää valokuvia. Mainitse käyttämäsi lähteet ainakin tekstin lopussa.

2. SUUNNITTELU

Suunnittele taustatutkimuksen perusteella toinen seuraavista:

  • Vaihtoehto A. Väline jota tarvitaan alakulttuuriin liittyvässä palvelussa tai tapahtumassa.
  • Vaihtoehto B. Alakulttuuriin liittyvä tuote.

Tee välineestä tai tuotteesta kaksi värillistä kuvaa. Esitä ensimmäisessä pelkkä väline tai tuote. Esitä toisessa kuvassa väline tai tuote käytössä, esimerkiksi osana tilannetta tai toimintaa. Tee kuvat maalaamalla, piirtämällä, tai kollaasina. Voit käyttää esimerkiksi vesi-, peite- tai öljyvärejä, tusseja, puuvärejä, liituja, musteita, itse värittämiäsi sekä valmiita papereita. Kuvia ei saa tehdä tietokoneella eikä digitaalisilla työkaluilla. Lopuksi valokuvaa suunnitelma hyvässä valaistuksessa.

3. ESITTELY

Kirjoita korkeintaan puolen sivun mittainen teksti, jossa kerrot, miten suunnittelemasi väline tai tuote pohjaa taustatutkimukseen. Kerro myös miten väline tai tuote liittyy alakulttuuriin. Voit esimerkiksi kuvailla, mihin välinettä käytetään tai milloin tuotetta tarvitaan.

TEHTÄVÄN PALAUTUS

Tee kokonaisuudesta tietokoneella yksi tiedosto seuraavasti:

  • Osa 1, jossa taustatutkimuksen perusteella esittelet valitsemasi alakulttuurin. Voit liittää tekstin oheen valokuvia alakulttuurista. Anna tekstille otsikoksi alakulttuurin nimi. Osan laajuus korkeintaan 1 sivu.
  • Osa 2, jossa valokuvina suunnittelemasi väline tai tuote yksinään ja käytössä. Osan laajuus 2 sivua.
  • Osa 3, jossa lyhyesti kuvailet, miten suunnittelemasi väline tai tuote liittyy alakulttuuriin. Osan laajuus korkeintaan puoli sivua.

Sommittele sivut tietokoneen ruudulta katseltaviksi. Tallenna tiedosto PDF-muodossa ja nimeä se sukunimesi-etunimesi.

TEHTÄVÄN ARVIOINTIPERUSTEET

  • Tulkintakyky. Kyky käyttää taustatutkimusta suunnittelun lähtökohtana.
  • Ilmaisutaito. Kyky ilmaista tehtävässä pyydetyt visuaaliset ja kirjalliset osat selkeästi ja vakuuttavasti.

Lisäksi tehtävän arvioinnissa voidaan huomioida korkeatasoinen taiteellinen ja tekninen ilmaisu sekä suunnitellun välineen tai tuotteen idean korkea taso.

Opettaja Eevan Kommentit

Kannattaa ehdottomasti valita jokin alakulttuuri johon sinulla on jonkinlainen suhde. Ei ehkä oman harrastuneisuuden takia, mutta jokin side jonka avulla tiedät aiheesta yleistietoa enemmän ja pystyt arvioimaan, minkälainen uusi tuote tai väline voisi olla toiminnassa jollain tavalla merkityksellinen/hyödyllinen/kiinnostava. 

Yhtenä arviointiperusteena on tulkintakyky, eli kyky käyttää taustatutkimusta lähdemateriaalina, joten tämän ensimmäisen osan merkitys on suuri. Kaikkien tehtävän osa-alueiden tulee rakentaa kokonaiskuvaa ideastasi. Tämä tarkoittaa, että suunnittelemasi tuotteen, välineen tai teoksen pitäisi pohjautua tekemääsi taustatutkimukseen ja näin liittyä olennaisesti valitsemaasi alakulttuuriin. Taustatutkimusosuus on lyhyt, joten joudut valitsemaan mitä kulttuurista esittelet. Sen tulisi jotenkin johdatella ja taustoittaa myös suunnittelemaasi ideaa. Ideoimasi välineen tai tuotteen ei tarvitse olla merkittävällä tavalla uudenlainen tai keksimällä keksitty, vaan sen pitäisi aidosti liittyä harrastuksen parissa toimimiseen. Taustatutkimuksessa kannattaa kysyä itseltään kysymyksiä jotka voisivat paljastaa näitä ehkä piilossakin olevia merkityksiä: Miksi juuri tämä alakulttuuri on sinulle merkityksellinen? Mikä sen maailmassa tai kulttuurin toteuttamisessa viehättää juuri sinua? Millaisia välineitä/tuotteita kulttuuriin liittyvissä toiminnoissa käytetään? Miten ne toimivat? 

Taustatutkimuksen jälkeen sinua pyydetään suunnittelemaan harrastukseen sopiva väline tai tuote. Sinua pyydetään esittämään ideasi kahdella värillisellä kuvalla, joista yhdessä kuvaat pelkän välineen, tuotteen tai teoksen, ja toisessa esität sen käytössä, esimerkiksi osana tilannetta tai toimintaa. Ensimmäisessä kuvassa tuotetta/välinettä voi tarkastella lähempää ja voit esitellä sen eri toimintoja, materiaaleja ja muodonantoa. Toisessa kuvassa olisi hyvä näyttää miten väline tai tuote palvelee alakulttuurin toimintaa, muuttaen sitä tai tehden siitä sujuvampaa/parempaa. Jos kyseessä on tuote jonka myyntituloilla kerätään varoja toimintaan, kannattaa pohtia tuotteen käytettävyyttä, sopivuutta alakulttuurin arvoihin, ja mitä sen ideointi kertoo sinusta suunnittelijana. Ensimmäisessä kuvassa itse tuote tai väline on pääosassa, toisessa sen mahdollistama toiminta. Kannattaa luonnostella useita versioita siitä, millaista kuvakulmaa ja perspektiiviä jälkimmäisessä kuvassa hyödyntää, jotta saa mahdollisimman hyvin välitettyä suunnitellut välineen tai tuotteen mahdolliset toiminnallisuudet.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä on mahdollisuus päästä esittämään omaa ajatusprosessiaan tekstillä. Tekstiosuutta ei kannata jättää viime tinkaan, vaan kannattaa  kirjoittaa omia mietteitä ylös koko suunnitteluprosessin ajan. Mikä sai sinut valitsemaan juuri tämän alakulttuurin, minkä ongelman suunnittelemasi tuote tai väline ratkaisee ja miten se muuttaa/parantaa kyseiseen kulttuuriin itsensä identifioivan henkilön kokemusta? Muista, että koko palauttamasi dokumentin visuaalisuus on myös arvioinnin alla. Johdonmukainen ja loogisesti etenevä kokonaisuus pitää mielenkiintoa yllä ja kertoo kyvystäsi organisoida ja jakaa tietoa ideastasi.

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2023

Aalto-Yliopiston lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2023 analyyseihin