Skip to content

Aalto-yliopisto siirtyy ennakkotehtävissä sähköiseen palautukseen- vinkit töiden kuvaamiseen

Aalto-yliopisto siirtyy Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ennakkotehtävissä 2020 poikkeuksellisesti sähköiseen palautukseen. Töitä kuvatessa on tärkeää ottaa huomioon oikeanlainen kuvakulma, tausta ja valaistus. Lue Teho-Opiston pääopettajan ja aktiivisen valokuvausharrastajan Heini Lindvallin vinkit ja esimerkit, kuinka otat mahdollisimman edustavat kuvat töistäsi!

Koronavirusepidemian vuoksi Aalto yliopiston ovet suljettuna juuri ennakkotehtävien palautuksen ajan. Sen vuoksi aiemmin ilmoitetusta poiketen Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ennakkotehtävien 2020 palautus tapahtuu sähköisesti Opintopolkuun. Sähköisessä palautuksessa tärkeintä on toki edelleen idea ja sen toteutus, mutta onnistuneella kuvalla voit saada oman työsi näyttäytymään positiivisemmin tehtävien joukosta!

Valaistus kuntoon!

Piirustuksia ja maalauksia kuvatessa kannattaa hyödyntää luonnonvaloa. Hakeutumalla päiväsaikaan valoisaan paikkaan saat hyvän kirkkaan ja luonnollisen valaistuksen töillesi. Toinen huomionarvoinen tekijä töitä kuvatessa on se, millaisesta kuvakulmasta kuvan nappaa. Kuva olisi hyvä ottaa mahdollisimman suorasta kulmasta välttäen vinoumia. Töiden kuvaamisessa kannattaa myös hyödyntää kuvankäsittelyohjelmia, joilla on mahdollista muokata esimerkiksi perspektiiviä ja valotusta jälkikäteen.

Pienoismallin kuvaaminen

Pienoismallia kuvatessa on tärkeää ottaa huomioon tausta, valotus sekä kuvakulma. Paras tausta pienoismallia kuvatessa on kaarevaksi vedetty pinta kuten esimerkiksi suuri kartonki tai silitetty lakana riippuen pienoismallin koosta. Myös pienoismallia kuvatessa kannattaa hyödyntää luonnonvaloa. Valaistuksen säätelyssä pienoismallin kohdalla voi myös hyödyntää esimerkiksi taskulamppuja. Taskulampun valo on usein melkko jyrkkä ja sitä voikin pehmentää kietomalla esimerkiksi talouspaperia ympärille. Valaistusta miettiessä on hyvä huomioida myös pienoismallin materiaalit. Esimerkiksi paperi läpäisee valoa ja saattaa paljastaa jotain hyvää tai huonoa pienoismallin rakenteesta.

Pienoismallia kuvatessa on tärkeää huomioida onko tehtävanannossa mainittu valmiiksi kuvakulma, josta kuva pyydetään ottamaan. Mikäli kuvakulma on vapaa ja kuvia voi ottaa useampia, kannattaa työtä kuvata monipuolisesti useasta eri suunnasta ja valita kuvakulmat, joista työ näyttää kaikkein parhaalta.

Esimerkkikuvia aikaisempien vuosien ennakkotehtävistä

Teho-Opiston opiskelijat Helmi, Jenni ja Moby pääsivät kuvien pienoismalleilla läpi vuoden 2019 arkkitehtuurin ennakkotehtävistä. Vaikka viime vuonna palautus olikin varsinaisen työn palauttamalla, kävimme nämä kuvat edellisen vuoden tehtävistä läpi valokuvaajan näkökulmasta, jotta voimme kaikki oppia näiden esimerkkikuvien onnistumisista ja saada inspiraatiota vieläkin parempiin kuviin.

 

Kuvia Helmi Anttilan menestyksekkäästä pienoismallista arkkitehtuurin ennakkotehtävissä 2019

Heinin kommentit pienoismallin valokuvaukseen liittyen: Molemmissa Helmin kuvissa on mietitty dynaaminen katselukulma, josta kuvastuu parhaalla mahdollisella tavalla pienoismallin tekstuuri tai pinnanrakenne sekä koko mallin muoto. Valkeaa taustaa vasten otettuun kuvaan voisi kenties hieman lisätä kontrastia ja taustaa vaalentaa kuvankäsittelyn avulla. Myös kylmää valoa voisi lisätä ripauksen.

Tsemppiä kaikille ennakkotehtäviin ja kokeilkaa rohkeasti erilaisia valaistuksia ja kuvakulmia!

– Enni ja Heini

 

Jenni Suur-Inkeroisen arkkitehtuurin ennakkotehtävät 2019

Heinin kommentit pienoismallin valokuvaukseen liittyen: Valkoista taustaa vasten otetussa kuvassa on mietitty onnistuneesti valaistusta. Kuvaan tulee selkeästi valo-ja varjopuoli, joka kuvastaa hyvin pienoismallin muotoa. Työ on voimakkaasti valaistu sivulta eikä siinä ole pehmeää yleisvaloa. Selkeästi vaikka sivusta tulevalla valolla voi korostaa esimerkiksi tunnelmaa tai jossain tapauksessa muotoa.

 

Moby Siivosen arkkitehtuurin ennakkotehtävät 2019

Heinin kommentit pienoismallin valokuvaukseen liittyen: Mallin valaisu sisältä tuo rakenteen tosi hyvin esiin ja myös kontrasti on hyvä. Kuvissa on onnistunut valotus. Vaikka sisältä tuleva valo saa kaikkein kirkkaimmat kohdat palamaan puhki, eli ylivalottumaan vitivalkoisiksi, niin rakenteesta saa kuitenkin niiltäkin osin hyvin selvää. Kuvatessa kannatta välttää sitä, että iso osa mallista olisi ylivalottunut ja siihen voi vaikuttaa lyhentämällä kameran valotusaikaa tai valitsemalla pehmeämmän valaistuksen. Valkoista taustaa vasten otetussa kuvassa on myös mallin varjo otettu mukaan. Mikäli malli heittää kiinnostavan varjon ja tehtävänanto mahdollistaa sen käytön, kannattaa sitä ehdottomasti hyödyntää.


 

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!