Aihe: Jessen blogi, Meininki, Tarinoita Teholta

Terve! Arkkitehtuurin ennakkotehtävät julkaistiin tämän viikon maanantaina ja nyt kun olen silmäillyt niitä tässä useamman päivän ajan, niin haluaisin jakaa omia mietteitä ja suunnitelmia niihin liittyen. Tässä vielä linkki ennakkotehtäviin, jos et ole vielä käynyt katsomassa, että mistä on kyse.

tehtävät

Tehtävien teema on mielestäni varsin lennokas ja mielikuvituksellinen. Hyvä niin. Ennakkotehtävissä näyttää jälleen toistuvan samat tehtävätyypit kuin monena aikaisempana vuonna, eli pienoismalli, kuva rakenteesta ulkoapäin katsottuna ja kuva rakenteen sisäpuolelta. Kyseiset tehtävät ovat helposti ymmärrettäviä ja toimivia. Lähden itse tekemään ennakkotehtäviä pienoismalli edellä ja sen jälkeen teen nämä kaksi kuvaa piirtäen/maalaten.

Ennakkotehtävissä on kuvailtu jo aika paljon valmiiksi millainen rakennelma on ja sen yksityiskohtia. Esimerkkinä tästä on seuraava kappale:

”…kun olimme puhdistaneet tilat pääosin niitä täyttäneestä lumesta, niin sisältä näkymä oli aivan poikkeuksellinen, sillä rakennuksen valtavista erilaisista ja -kokoisista kupolien valoaukoista, kupolien väleistä ja paikoitellen rikkoutuneista katon rakenteista tulvi sisään pieninä vanoina ulkopuolelta voimakasta päivänvaloa, joka korosti rakennuksen tilojen monimuotoisuutta ja niiden erilaisia munakennomaisia kattomuotoja.”

Olisin itse toivonut, että tehtäviä olisi jätetty enemmän auki jokaisen hakijan omalle tulkinnalle ja mielikuvitukselle siitä, että minkälainen rakennelma on. En kuitenkaan itse usko, että jokaisen sanan ja kohdan tarkka noudattaminen on niin tärkeää, vaan runsasta kuvailua on hyödynnetty todennäköisesti lähinnä luovuuden herättelyyn. Minusta on silti kiva, kun monia visuaalisia seikkoja ei pureskella hakijoille valmiiksi, koska tällöin tulee enemmän erilaisia teoksia.

materiaalit

Tällä kertaa materiaalina on munakennot ja grillitikut. Yllätyin vähän siitä, että edellisenä vuonna ollut kierrätysmateriaali ei tehnyt paluuta. Se ei haittaa, koska nyt tarkemmin rajatut materiaalit ohjaavat helpommin kohti erilaisia ratkaisuja. Tämä on hyvä asia, koska kierrätysmateriaali taas on laaja käsite, joka antoi ohjat tehdä oikeastaan mitä vain. Erilaisia kodin jätteestä löytyviä kappaleita on niin paljon, joten valikoimiseen meni aikaa.

Grillitikkuja minulta sattui löytymään jo hyvä määrä valmiiksi, sillä niille on ollut tarvetta aikasemmin Teholla. Munakennot taas ovat eri asia, koska omassa taloudessani niitä ei kuluteta isoja määriä. Olenkin kysellyt munakennojen perään ruokakaupoista, kahviloista, ravintoloista ja leipomoista. Ikävän vähän tuli kuitenkin vastaan paikkoja, jossa olisi munakennoja, ja jos niitä oli, niin kyseessä oli vain pari kennoa.

Itselläni menee paljon munakennoja pelkästään luonnosteluun ja kokeilemiseen, koska tykkään konkreettisesti sovitella paloja yhteen ja kokeilla erilaisia ratkaisuja. Jos keräisin munakennoja vähitellen eri paikoista, niin pienoismalli edistyy hitaammin, jolloin ennakkotehtävien tekemiseen jää vähemmän aikaa. Tämän takia päätinkin tilata kennoja suoraan netistä. Niitä odotellessa olen lähtenyt luonnostelemaan pienoismallin ulkonäköä ja olemusta.

Minulle tuli tässä myös mieleen se, että tämä ei ole ensimmäinen kerta kun askartelen jotain munakennoista. Käytin munakennoja nimittäin viime vuoden ennakkotehtävässä, kun tein pienoismallia ilmalaivasta. Kannattaa myös lukaista Tehon opettajien analyysi arkkitehtuurin ennakkotehtävistä 2020.

 


Tehon valmennuskursseilla hiot pääsykokeissa vaadittavat taidot ja tekniikat huippuunsa, kehität oman joukosta erottuvan uniikin tyylisi sekä saat rutiinia pääsykoetehtävien tekemiseen. Jokaisella kurssilla saat myös kultaakin kalliimpaa palautetta harjoitustöistäsi alan ammattilaisilta. Liity mukaan Tehon toisiaan kannustavaan huippuporukkaan!

Teho-kurssi alkaa la 4.4. ja viimeisiä vapaita paikkoja viedään – varaa paikkasi ja varmista onnistuminen pääsykokeissa!

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

Arkkitehtivalinta matematiikan koe 2016 - mallivastaukset