Kilpailutehtävänä oli suunnitella “Designpääkaupungin infopaviljonki” eli pieni, ilmava ja kevytrakenteinen, tilapäiskäyttöön tarkoitettu tiedotusrakennus tai -kioski. Kilpailussa tavoitteena oli kannustaa nuoria tutustumaan arkkitehtuuriin ja muotoiluun sekä hakea nuorten näkemystä miltä suomalainen muotoilu näyttää ja mitä se ilmentää tänä päivänä.
Piirustuskilpailussa oli kaksi palkintoa: ilmainen valmennuskurssi kilpailugalleriassa eniten ääniä saaneelle työlle sekä toinen tuomariston valitsemalle työlle, jossa suomalaiseen muotoiluun on tuotu uusi ja innovatiivinen näkökulma.
Äänestys kiihtyi kilpailugalleriassa kohti valintahetkeä ja koko kilpailun voitti Assi Lindholm työllään “Daylight”, joka keräsi huikean 826 äänen saaliin! Heti perässä vain muutaman äänen päässä oli Emilia Tapprestin työ ”Näköala Töölönlahdella” 793:lla äänellä. Olimme niin vaikuttuneita myös Emilian keräämästä suosiosta, että päätimme antaa myös hänelle palkinnon.
Tuomariston tehtävä ei ollut yhtään helpompi, sillä useat kilpailutyöt olivat innovatiivisia, ammattimaisesti toteutettuja ja toivat suomalaiseen muotoiluun uutta asennetta. Tuomariston äänet jakautuivat tasan kahden ehdotuksen kesken, joten tässäkin tapauksessa päätettiin palkita kaksi työtä Tehon valmennuskursseilla! Tuomariston kunniamaininnan saivat Federico Zanasi työllään ”Domus de Vitrum” ja Sini Koskinen työllään “Wave”.
Domus de Vitrum -työtä luonnehdittiin mm. seuraavin kommentein:
- Hyvin lähdetty liikkeelle tilapäiskäyttöisestä kevytrakenteisesta rakennuksesta, rajotteista huolimatta on saatu majesteellisuutta – mitä ilmentää muun muassa Suomen joutsen
- Calatravan henkistä lennokkuutta
- Linjakasta orgaanista muotoilua
- Mielenkiintoinen ja realistinen työ, joka osoittaa tekijän rakenteellista ja teknistä asiantuntemusta
- Arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja mielenkiintoinen
- Innovatiivinen muotokieli
Waven suunnittelusta tuomaristo puolestaan kommentoi
- Herkkä ja runollinen työ, joka on lisäksi esitetty kauniisti ja tunnelmallisesti. Jättää sopivasti asioita mielikuvituksen varaan, lupaava
- Ratkottu, toteutuskelpoinen ja realistinen työ, kiinnostava muttei ennennäkemätön
- innovatiivinen valinta paviljongin sijainnille (veden päällä)
- paviljonki istuu hyvin ympäristöönsä – rakennus on nimensä mukaisesti laine veden pinnalla
- miellyttävä kaareva muoto tulkitsee uudella ja innovatiivisella tavalla suomalaisen muotoilun klassikkoa, Alvar Aallon aalto-maljaa
- pienoismallissa paviljonki erottuu selvästi ympäristöstään – samalla kun viitteellinen, mutta tunnistettava silhuetti paviljongin taustalla sijoittaa rakennuksen välittömästi katsojan mielessä Helsinkiin.
- pelkistetyt materiaalit ilmentävät myös suomalaisen muotoilun perinteitä
Tuomaristo kiittää kaikkia kilpailuun osallistuneita ja töitä äänestäneitä – on upeaa nähdä, miten paljon aihe kiinnosti ja minkälaisen twistin nuoret taiteilijat tarjosivat paviljongin ilmeeseen!