Aihe: Ajankohtaista

LUX tarkoittaa latinaksi valoa. Se on myös valaistusvoimakkuuden yksikkö. Mutta mikä parasta, LUX on Helsingin tammikuun piristävin tapahtuma – lumoava valotaidefestivaali, joka valaisee jälleen vuoden pimeimpiä iltoja!

Lux valaisee tänä vuonna laajemmin kuin koskaan. 30 teosta on nähtävillä uudessa naapurustossa: Töölönlahden ympäristössä ja Etu-Töölössä. Tämä upea valofestari on tarjolla kaikille ilmaiseksi 5.-9.2019 iltaisin klo 17-22.

Lux tuo mukanaan varsinaisten teosten lisäksi paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Useat museot pitävät ovensa auki totuttua myöhempään ja tarjoavat ohjelmaa valofestarikansalle. Mikäli alkavan viikon iltasuunnitelmat on jo lyöty lukkoon, ei hätää! LUX Aamu järjestetään keskiviikkoaamuna klo 7-9, joten mikäpä olisi parempi startti päivälle kuin pyyhkäistä unihiekat silmistä ja lähteä ihailemaan valotaidetta.

Reitti kulkeetänä vuonna Kansalaistorilta Finlandia-talolle, sieltä Kiasmaan ja Taidehallin kautta Kansallismuseolle. Reitille mahtuu mukaan laaja ja monipuolinen kattaus kansainvälisiä menestysteoksia, uniikkeja tilaustöitä sekä tuttuja teoksia mitä upeimmissa valaistuksissa. Tutustu koko ohjelmaan täältä.

Pue lämmintä päälle ja lähde nauttimaan tammikuisesta valotaiteesta!

LUX Helsinki

LUX-REITTI

Lux-reitillä on 12 teosta, jotka on suunniteltu kierrettäväksi numerojärjestyksessä. Toki reitiltä voi napata vain omat lempparikohteet, mutta dramaturgian vuoksi on suositeltavaa kiertää koko reitti. Reitin pituudeksi tulee noin 2,5 kilometriä ja vielä ehdit tehdä iltalenkin mitä mahtavimmissa maisemissa ja upeimmissa valaistuksissa. Tehon pikakelaus reitistä antaa esimakua siitä, mitä voit nähdä ja kokea paikan päällä!

1. Starttaa reittisi Kansalaistorilta. Sanomatalon valotaululla otetaan kiinnostavalla tavalla kantaa nykypäivän ”roskavaloon”.

2. Vaikuttava Moonlight Musiikkitalon medianäytöllä tuo kuunvalon Helsinkiin.

LUX Moonlight

3. Tarinoita, tunteita ja hämmennystä. Keskuskirjasto Oodin valotaulun tekstit ovat samalla julkisia ja yksityisiä: katsoja voi peilata omia kokemuksiaan julkisessa ympäristössä.

4. Lux Arkkitehtuuri -sarja: Alvar Aallon Finlandia-talo muuttuu virtaavaksi vedeksi. Vuosien varrella Lux Arkkitehtuuri -sarja on valaissut Helsingin helmet: Ateneum, Kauppatorin julkisivut ja Erottajan paloasema. Mitä veikkaat, mikä on vuorossa ensi vuonna?

LUX Finlandia-talo

5. Ajatus valvontakameroista on käännetty päälaelleen. Miten kuva harmaudesta muuttuu videotaideteoksen myötä vapaudeksi. Koukuttava valoteos vangitsee vaeltavan valokansan katseet.

6. Ultraviolet Gallery Finlandia-talon pihassa. Violet valonsyöjähirviö rakastaa valoa. Aluksi huvittava teos, muuttuu lopulta surumieliseksi hahmoksi, kun taustalla vaikuttavat teemat epäoikeudenmukaisesta kohtelusta paljastuu. Kasvomaalauspisteellä tarjolla vauvasta vaariin uv-valossa hohtavia kasvomaalauksia.

LUX Violet

7. Hakasalmen huvilan lyhtypuisto on jälleen täynnä useiden taiteilijoiden erilaisia lyhtyjä. Mukana lyhtyjä on ollut tekemässä ensimmäistä kertaa jopa päiväkoti-ikäisiä lapsia. Valitse oma lempparisi!
Sisäänpääsymaksusta Hakasalmen huvilassa on mahdollisuus päästä kokemaan vr-laseilla suurkaupungin kasvot 360.

8. Kiasman päädyssä pääsee ihailemaan värikästä valomaisemaa. Valo mahdollistaa aineettomat kokeilut värillä ja sommittelulla. Ihastut varmasti!

9. Taidehallissa koodaus, valo ja elektroniikka ovat toimineet inspiraationa leikkisälle installaatiolle. Pääset itsekin avaamaan luovan puolesi: tutki, testaa ja luo taidetta valoilla ja varjoilla.

10. Heiluripallot lumoavat liikkeellään Nervanderin puistikossa. Ilman moottoreita toimiva, pelkästään painovoimaan perustuva liikehdintä vangitsee jokaisen katsojan. 12-metrinen jättiteos on nähtävä! Parhaiten näet teoksen sen kolmionmalliselta lyhyeltä sivulta.

LUX

11. Lasermapping Tunturikadulla. Viivoista ja verkoista syntyvä visuaalinen kokonaisuus on uutta tekniikkaa, joka saa sinut tuntemaan pieneltä maailmankaikkeuden keskellä.

12. Kansallismuseo saa upean valaistuksen videomäppäyksestä. Luotu illuusiomaailma kuvastaa tämän päivän suuria haasteita yhdistäen perinteiset ja uudet tekniikat. Tämän upean valoteoksen voit pongata myös ohikulkumatkalla Mannerheimintieltä.

13. Start a Revolution -valoveistos Vanhalla. Vallankumous neljässä värissä. Tähän on hyvä päättää tämän vuotinen lenkki valotaiteen ympäröimänä ja suunnata lämpimään kaakaolle.

SATELLIITTIKOHTEET 

Varsinaisen reitin ulkopuolella on tarjolla helmiä, jotka kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamssa. Tee täsmäiskut myös LUX Helsingin satelliittikohteisiin, Annantaloon, Kaapelitehtaalle ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaiseen kulttuurikeskukseen.

  1. LUX2050 Annantalolla. Miltä näyttää maapallomme tulevaisuudessa. Tarjolla valoa, musiikkia ja taidetyöpajoja.
  2. Lux In järjestetään kolmatta kertaa. Kaapelitehdas täyttyy kokoelmastavalotaiteilijoiden ja Taideyliopiston valosuunnittelun maisteriopiskelijoilta.
  3. Lux laajenee Espooseen. Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskuksessa on tarjolla valotaidetta niin ulkona kuin sisälläkin. Tätä iloa jatkuu pidempäänkin, sillä Lux ilahduttaa Hanasaaressa 3.3.2019 asti.

BYOB – Bring Your Own Beamer

Myös sinä voit tuoda oman projektoitavan teoksesi muiden ihailtavaksi!

Tiistaina 8.1. klo 16-21 Kaapelitehtaalla järjestettävä BYOB on yhden illan näyttely, jossa yleisö pääsee esittämään omia töitään projektoreilla. Maailmalla tunnettu konsepti järjestetään LUX:ssa nyt kolmatta kertaa. Vuosien varrella on nähty toinen toistaan upeampia projekteja, joissa edes taivas ei ole ollut rajana, kunhan pidät huolen työsi pystytään projisoimaan. Se voi olla mitä tahansa videotaiteesta diaesityksiin tai vaikkapa kotivideoihin.

Paikalla on muutama projektori, mutta varmistaaksesi, että yleisö saa nähdä sinun työsi ota mukaan oma projektori. Tiedossa toinen toistaan upeampia töitä. Rohkeasti mukaan!

HERKKUJA KAIKILLE AISTEILLE

Viime vuosina LUX on yhdistänyt voimansa useiden ravintoloiden kanssa. LUX Helsinki Eat on koonnut mukaan 33 ravintolaa, joiden listoilta löytyy juuri tapahtumaa varten suunniteltuja eri hintaisia annoksia ja menuja. Reitin varrelta löytyy myös neljä Lux Café:ta, joista voit napata lämpimiä kuumia ja pieniä herkkuja samalla kun nautit valotaiteesta.

LUX Café

VOITA ITSELLESI ILMAINEN VALMENNUSKURSSI

LUX tarjoaa inspiraatiota valotaiteen luomiseen. Nyt sinäkin voit luoda valotaideteoksen valaisemaan pimeää talvikautta ja rikastuttamaan kaupunkeja visuaalisesti. Päästä mielikuvituksesi irti, villeimmät ideasi vapaaksi ja luo valotaidetta omaan kotikaupunkiisi.

Teho-Opisto järjestää perinteisen piirustuskilpailun, jossa palkintona ilmaisia Tehon valmennuskursseja. Häikäise tuomaristo omaan kotikaupunkiisi suunnittelemalla valotaideteoksella ja nappaa paikka valmennukseemme. Tarkemmat osallistumis- ja kilpailuohjeet löydät täältä.

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

Aalto Bachelor's Programme in DesignTanska maisema-arkkitehdit