Aihe: Kurssit, Vinkit

Väri on näköaistimus, joka syntyy valosta. Väri muuttuu jatkuvasti suhteessa ympäristönsä väreihin ja valoon. Väreillä on myös vaikutus tilan kokemiseen. Värit voivat huijata aisteja niin, että tilan vaikutelma on isompi tai pienempi.

Valo ja väri

Väri on näköaistimus, joka syntyy valosta. Valolla on siis suuri merkitys siihen, miltä väri tulee näyttämään. Väri näyttää erilaiselta riippuen osuuko siihen hehkulampun vai halogeenin valo. Valo vaikuttaa väreihin myös luonnossa. Esimerkiksi peltoaukea on erinäköinen aamuvarhaisella kuin iltamyöhään. Meri kimaltelee eri värisenä riippuen minkä värinen valo siihen osuu. Taivas värjäytyy myös auringonlaskun valossa upean oranssiksi tai punaiseksi, mikä on suuri kontrasti päivän vaalealle sinelle. Värit syntyvät sen näkövaikutelman pohjalta, minkä valo muodostaa. Väri ei ole mitään, jos se on yksin. Valo määrittelee värin.

Värin suhteellisuus

Värien kontrasti eli vastakohta syntyy, kun värin vaikutus voimistuu tai heikkenee kahden tai useamman värin vertailutilanteessa. Kun neutraali ja voimakas väri ovat vierekkäin, on neutraalilla taipumus muuntua voimakkaan vastaväriksi. Jotkut värit ”imevät” toisilta värin niin, että ne näyttävät täysin eri väreiltä toistensa seurassa. Valon lisäksi värin ilmettä muuttaa väri, jonka seurassa se esiintyy – väri siis muuttuu jatkuvasti suhteessa ympäristönsä väreihin ja valoon.

Väri ja tila

Väreillä on taas vaikutus tilan kokemiseen. Värit voivat huijata aisteja niin, että tilan vaikutelma on isompi tai pienempi. Vaaleat värit avartavat tilaa. Tummat värit saavat taas tilan usein tuntumaan todellista pienemmältä. Vastaavasti kylmät sävyt avartavat tilaa kun taas lämpöiset värit saavat tilan tuntumaan pienemmältä. Tila koetaan korkeammaksi, jos seinät ovat hieman kattoa tummemmat. Vastaavasti katto koetaan lähemmäksi jos se on tumma. Pitkä tila tuntuu lyhyemmältä, jos päätyseinä ja lattia ovat muita seiniä tummempia.

Mitä eri värit meille viestittävät?

Värit vaikuttavat ympäristötekijöinä ihmisten mielialaan, tunnelmiin, vireyteen ja viihtyvyyteen. Värien kokemisen tavat ja värimieltymykset ovat yksilöllisiä. Niihin vaikuttavat aiemmat kokemukset ja värielämykset. Lämpimiä värejä pidetään yleensä aktiivisena ja aggressiivisena. Ne kiihottavat ja näyttäytyvät läheisinä. Kylmiä värejä taas pidetään kylminä ja passiivisina, sekä rauhoittavina. Kylmät värit myös näyttäytyvät etäisempinä. Väreihin liittyy paljon merkityksiä ja mieikuvia, seuraavassa muutamia näistä:

Punainen

Punainen on intohimoa ja huomiota herättävä väri, joka edustaa myös kommunikaatiota, rakkautta, elämäniloa, romantiikkaa, toimeliaisuutta ja energiaa. Sillä on piristävä vaikutus, mutta se voi myös saada ihmisen levottomaksi. Tumma punainen edustaa erityisesti arvokkuutta ja kalleutta. Punaisella on kiihottava, dynaaminen ja energiaa välittävä luonne, se on voimakkaasti hyökkäävä. Punainen on sydämen, veren ja elämän väri. Punaisesta saa voimia ja punainen ympäristö on ihanteellinen paikka ideoiden synnyttämiselle.

Oranssi

Oranssi on hyväntuulen ja tiedonannon väri. Sillä voidaan ilmaista erityisesti vieraanvaraisuutta ja lämpöä, mutta se viestii myös voimaa ja kestävyyttä sekä kunnianhimoa. Oranssi on erittäin piristävä, sekä voimakkaasti lähentävä ja kohti tuleva sekä lämmittävä väri. Oranssi on myös kiihottava, loistokas ja juhlallinen. Oranssi luo iloa, uusia ajatuksia ja ideoita. Oranssi on äärimmäisen iloinen ja rohkea, elinvoiman väri. Oranssi tasapainottaa tunteitamme. Oranssi luo uusia ajatuksia ja avartaa mieltä.

Keltainen

Keltainen on valovoimaisin ja kirkkain väri, se on lähentävä ja lämmittävä. Keltainen on ilon, vilpittömyyden ja avoimuuden väri, jolla on rohkaiseva, piristävä ja hermoja vahvistava vaikutus. Keltaisen värin vaikutus on iloista ja optimistista, mutta myös älyllistä. Keltainen on oppimisen väri. Se lisää myös stressinsietokykyä. Keltainen virkistää, lisää energiaa ja piristää.

Vihreä

Vihreä on luonnon ja luonnollisuuden sekä iloisuuden väri. Se on myös vuosisatoja vanha viattomuuden symboli, jolla on uudistava vaikutus. Vihreään on myös liitetty raha ja turvallisuus; nuoruus, kasvu ja elämä sekä parantuminen. Vihreällä on rauhoittava ja rentouttava vaikutus. Vihreä on etäännyttävä, viilentävä sekä jännitystiloja rauhoittava väri.

Tilassa vihreä väri on keskittymistä ja mietiskelyä edistävä. Vihreä on yhteenkuuluvuuden ja harmonian väri. Se viestii tasavertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Vihreä on sitkeyden ja luotettavuuden väri. Sanotaan, että vihreä on tasapainoinen, tervehdyttävä ja virkistävä. Vihreä on myös tyynnyttävä ja rauhoittava.

Sininen

Sininen edustaa luotettavuutta ja voimaa. Sillä on viilentävä ja parantava vaikutus. Sininen on etäännyttävä, tilaa avartava sekä viilentävä ja rauhoittava väri. Sininen hidastaa sekä luo ympäristöön luotettavan ilmapiirin. Sininen on keltaisen ohella myös älyn väri. Sininen on myös vahva siisteyden ja järjestyksen väri ja se ilmentää arvovaltaa ja tilanteen hallintaa. . Sininen voi hyvien ominaisuuksiensa lisäksi myös masentaa ja siitä on englannin kielinen ilmaisu I feel blue tullutkin.

Violetti

Violetti on uusiutumisen väri, jolla on voimaa-antava ja tasaava vaikutus. Violetti edustaa mystiikkaa ja tiedostamattomuutta.Violetti on myös rikkauden, kuninkaallisten ja hienostuneisuuden väri, jolla voidaan kuvata myös työn hedelmiä ja voittoa.Violetti on väreistä vähävaloisin ja tummentava. Se on lähentävä ja viilentävä, sekä myös raskas ja masentava. Violetti viestii arvokkuutta, mystisyyttä ja salaperäisyyttä. Violettia pidetään myös varakkuuden ja vallan symbolina.

Musta

Mustasta puuttuu väri, mikä johtuu valon täydellisestä imeytymisestä. Musta on muodollinen, hienostunut, salaperäinen ja  vahva. Musta auttaa pysähtymään, kääntymään itseensä ja miettimään. Sitä pidetään useissa kulttuureissa pelottavana ja mystisenä. Musta herättää myös kunnioitusta.

Valkoinen

Valkoinen muodostuu auringonvalon näkyvien säteiden heijastumisesta. Valkoinen on puhtauden, rehellisyyden ja viattomuuden väri, johon on liitetty myös kohtalo, talvi ja lumi. Valkoinen kuvaa myös kuolemaa ja surua.Valkoinen väri on puhdas, raikas, siisti ja futuristinen. Valkoinen on myös kliininen, ”väritön”, kylmä ja neutraali. Valkoinen on valon, energian, puhtauden ja viattomuuden väri. Valkoinen valo aktivoi elinvoimaa, antaa tilaa ja poistaa rajoituksia. 
Valkoinen viestii vapautta ja iloa.

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

Tussityöskentelyä