Mitä eroa kaikilla piirustus- ja maalauspapereilla on keskenään ja mihin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota paperiostoksilla? Miten valita paperit töihin? Tämän kertaisessa postauksessa kerron asiasta hiukan tarkemmin!
Moikka! Kun ostin Teho-opiston kurssia varten ensimmäisellä kerralla taidetarvikkeitani vaikeinta oli löytää oikeanlaista paperia. Erilaisia laatuja, kokoja, värejä ja vaihtoehtoja oli liikaa, silloin olisin kaivannut jonkun selittämään, mitä eroa niillä kaikilla oli. Oikeanlainen paperi helpottaa maalausprosessia ja vaikuttaa työn lopputulokseen.
Paperin kokoa ilmaisee numero, joka yleensä lukee paketissa. Kokojen skaala alkaa yleensä A1 ja se jatkuu aina A8 asti tai pidemmälle. Käytetyimmät koot ovat A3-A4. Halkaisemalla A3 kahtia saat A4 kokoisen paperin. Lähes poikkeuksetta kurssitehtävät sekä pääsykoetehtävät tehtdään A3 kokoiselle pohjalle, joskus jopa A2.
Vesiväripaperin tärkeimpiä ominaisuuksia on sen vedenkestävyys eli kuinka paljon se pystyy imemään maalatessa vettä ja väriä ennen kuin se alkaa käpristymään reunoilta tai kulumaan. Mitä paksumpaa, sitä parempaa paperia. Paksuus ilmoitetaan yleensä grammoina neliömetriä kohden. Yleinen hyvä vesiväripaperin paksuus on 300g/m2 luokkaa. Paperin käpristymistä voi hiukan ehkäistä teippaamalla sen pöytään kiinni ennen aloittamista. Ennen maalaamista kannattaa myös varmistaa, että käyttää paperin oikeaa eli huokoisempaa puolta, joka imee vettä sileää puolta paremmin. Tällä hetkellä itseltäni löytyy Fabrianon Watercolour 200g/m2 paperia eli pitäisi lähteä ostoksille etsimään hiukan paksumpaa paperia.
Piirrustuspaperi soveltuu lyijykynälle ja puuvärikynille. Sen ei tarvitse kestää vettä eli se voi olla ohuempaa. Itse tykkään piirtää irrotettaville arkeille, mutta myös erityyppisiä lehtiöitä löytyy. Olen tehnyt piirrustuspaperille myös silloin, kun käytän vedellä blendattavia puuvärejä. Käytössäni on Fabrianon Disegno drawing paperi.
Piirrustus- ja maalauspaperia löytyy myös eri väreissä. Teho-opiston kursseille suositellaan mustan paperin ostamista. Itse tykkään kovasti tehdä töitä mustalle pohjalle. Tyhjä tila näyttää paljon täydemmältä mustana kuin valkoisena eikä työ näytä niin keskeneräiseltä. Musta paperi luo myös omanlaista tunnelmaansa. Pimeys, yö ja valo on minusta helpompi kuvata mustalla paperilla, kun taustaa ei tarvitse värittää tummaksi, lisäksi se säästää aikaa. Minulta löytyy Fabrianon Black black 300g/m2 paperia, jolle olen myös maalannut peiteväreillä.
Rakentelutehtäviin tarvittavaa askartelupaperia minulla on muutamaa erilaista. Löytyy valkoista normaalia ohutta paperia, mitä saa ihan päivittäistavarakaupoista. Sitten on myös värillistä paperia ja jäykempää kartonkia. Tehtävänannosta riippuen paperin jäykkyydellä voi olla jonkin verran merkitystä.
Tussipaperi eroaa vesiväri- ja piirrustuspaperista siten, että se on sileä ja kiiltävä pintaista. Jos tusseilla piirtää huokoiselle paperille, tussia imeytyy paperiin enemmän, tussi kuluu nopeammin ja saattaa hieman levitä. Hyvällä paperilla tussi luistaa mukavasti ja jättää tasaisen jäljen. Paperin on oltava sen verran paksua, että tussia kerrostaessa se ei mene läpi. Minulla on käytössä Fabrianon bristol 250g/m2 paperia.
Vielä ehtii ostamaan kunnon paperit ennen ennakkotehtävien julkaisua:)
Hyvää helmikuun alkua!