Aalto-Yliopiston vuoden 2023 Sisustusarkkitehtuurin Ennakkotehtävät on nyt julkaistu Aallon sivuilla! Tästä blogista löydät opettajan analyysit tehtävistä. Aallon Sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston perustaja, taiteen maisteri ja muotoilustaan palkittu arkkitehti, Sini Koivisto!
Ennakkotehtävissä on viime vuosina alkanut selkeästi yleistyä valmiiden mallien/tuotosten valokuvaaminen ja valokuvan arvioitavaksi lähettäminen. Aikaisemmin jokainen hakija on lähettänyt omia pienoismallejaan valintaraadille postipaketeissa, mutta käytännöt ovat muuttuneet tuotoksen valokuvausta suosiviksi. Mahdollisuuteen kannattaa suhtautua innostuen!
Sini Koivisto
Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin Aalto-Yliopiston Sivuilla!
Sisustusarkkitehtuuri Ennakkotehtävät 2023
Tehtävä 1: LEIJUTIN
Suunnittele ja piirrä leijutin.
TOTEUTUSTAPA
- Piirrä lyijykynällä A3-kokoiselle paperille.
- Valokuvaa työ ja tallenna se PDF-muodossa.
- Nimeä tiedosto: etunimi_sukunimi_leijutin.pdf
ARVOSTELUPERUSTEET
- Idea
- Sommittelu
- Tilan ja liikkeen taju
- Havainnollisuus
- Valo ja varjo
Opettaja Sinin Kommentit
Tässäpä luova tehtävänanto! Leijutin nimenä sallii monenlaiset toteutukset, kun ainoana kriteerinä on, että sen avulla tulee voida leijua. Mikä leijumisen aiheuttaa? Onko se kulkuväline vai ehkä jokin leijumisen mahdollistava tila tai tuote? Mahdollisuudet ovat rajattomat, ideoi siis laajasti ja ennakkoluulottomasti!
Työ tulee tehdä piirtäen lyijykynällä A3-kokoiselle paperille. Arviointiperusteina on idean lisäksi sommittelu, tilan ja liikkeen taju, havainnollisuus ja valo & varjo. Arviointiperuste tilan taju ohjaa siihen, että leijutin olisi hyvä esittää osana ympäristöä, missä sitä käytetään. Itse leijutin tulee kuitenkin nostaa kuvassa selkeään päärooliin, koska havainnollisuus on yhtenä arviointiperusteena. Valo ja varjo ovat avainroolissa kolmiulotteisen muodon esittämisessä ja tunnelman luomisessa, panosta siis varjostukseen! Sommittelulla on iso rooli myös liikkeen luomisessa, luonnostele ja testaile siis erilaisia sommitelmia kuvallesi ja vertaile, mikä toimii parhaiten!
Tehtävä 2: UNI
Maalaa päiväuni ja painajainen.
TOTEUTUSTAPA
- Piirrä ja/tai maalaa kaksi värillistä kuvaa yhdelle A3-kokoiselle paperille.
- Valokuvaa työ ja tallenna se PDF-muodossa.
- Nimeä tiedosto: etunimi_sukunimi_uni.pdf
ARVOSTELUPERUSTEET
- Idea
- Sommittelu
- Eläytymiskyky
- Maalauksellisuus
- Tunnelma
- Tila, valo ja väri
Opettaja Sinin Kommentit
Tässäpä toinen mahtavan luova tehtävä! Päiväunella varmasti tarkoitetaan painajaisunen vastakohtaa, eli jotakin mukavaa. Molempia unia kannattaa ideoida huolellisesti: mitä niissä tapahtuu ja millä tavalla toinen on positiivinen ja toinen taas painajaismainen. Kaikkein geneerisimmät uniaiheet kannattaa hylätä ja pohtia vaikkapa millaisia unia on itse nähnyt. Myös omista peloista ja haaveista voi ammentaa tehtävään! Tila on yhtenä arviointiperusteena eli aiheen rajausta kannattaa pohtia siltäkin kantilta, että se tapahtuisi selkeästi tilallisessa ympäristössä.
Kuva-aiheen lisäksi tunnelmalla on tärkeä rooli siinä, että esimerkiksi painajaismaisuus välittyy. Tähän voi vaikuttaa erityisesti väri- ja valöörivalinnoilla sekä sommittelulla. Värienhän ei tarvitse unessa vastata millään lailla todellisuutta, vaan ne voi pohtia täysin siltä kantilta, että ne tukevat kuvan viestiä.
Työn saa tehdä piirtäen ja/tai maalaten, mutta on hyvä huomioida, että arviointiperusteissa on maalauksellisuus. Piirtäenkin voi saada hyvin maalauksellista jälkeä aikaiseksi ja silloin on hyvä keskittyä ilmaisulliseen ja pehmeään kynänjälkeen. Molemmat kuvat sommitellaan yhdelle A3-arkille. Tarkempaa ohjeistusta ei ole, miten kuvat rajataan toisistaan ja minkä muotoisena/kokoisena ne arkille asettelee. Tämä jää siis oman harkinnan varaan ja siinä kannattaa pohtia, mikä paperin suunta tai kuvan mittasuhteet palvelee parhaiten omaa ideaa.
Tehtävä 3: KELLUTIN
Suunnittele ja rakenna kellutin.
TOTEUTUSTAPA
- Rakenna grillitikuista ja paperista suunnittelemasi kellutin.
- Valokuvaa se vedessä kellumassa.
- Tallenna työ PDF-muodossa.
- Nimeä tiedosto: etunimi_sukunimi_kellutin.pdf
ARVOSTELUPERUSTEET
- Idea
- Kelluvuus
- Muoto ja rakenne
- Materiaalin käyttö
- Kolmiulotteisuus
Ennakkotehtävissä tarvittavat materiaalit ja tarvikkeet:
- A3 piirustuspaperia
- Lyijykyniä
- Värikyniä
- Peitevärit
- Vesivärit
- Siveltimiä
- Viivoitin
- Askarteluliimaa
- Mattoveitsi
- Grillitikkuja
Opettaja Sinin Kommentit
Onpa kiinnostava ja avoin tehtävänanto! Kelluvaa rakennetta suunnitellessa on tärkeää huomioida kiinnostava muotoilu ja rakenne, jonka tärkeänä osana ovat tehtävänannon kannalta olennaiset kelluttavat rakenteen osat. Kyseessä on useamman kerran eri muodoissaan toistunut kelluvan rakennelman suunnittelutehtävä, missä pääsee näyttämään muotoilun, funktion ymmärtämisen, rakenteellisen ymmärryksen ja kolmiulotteisen hahmottamisen taitonsa! Totta kai olennaista itse suunnittelussa on luovuus ja omaperäisyys, mutta tässä tehtävässä erityistä on myös huomioida kellumisen funktio ja miten se heijastuu muotoiluun. Inspiroitua voi esimerkiksi kiinnostavista kelluvista rakenteista. Kannattaa huomioida käytettävissä olevien materiaalien vaikutus kokonaisuuden muotoilun mahdollisuuksiin.
Suunnittelutehtävissä on aina tärkeää myös trendit ja ajan henki. Myös tässä mielessä taustatyön tekeminen ja soveltuvien referenssien avulla inspiroituminen on olennaista ja auttaa paljon kiinnostavan idean kehittelyssä. Tärkeäksi osaksi Kelluttimen muotoilua muodostuu käytettävien rakenteiden koot ja muodot. Ne ohjaavat muodonantoa ja ovat näkyvä osa lopputulosta. Arvioinnissa kiinnitetäänkin huomiota ideaan, kelluvuuteen, muotoon ja rakenteeseen, sekä materiaalin käyttöön ja kolmiulotteisuuteen. Kelluttimen muotoon ja rakenteeseen liittyy olennaisesti annetun kahden materiaalin mahdollisuudet – miten materiaaleja keksiikään käyttää! Ja tietenkin muotoon ja rakenteeseen vaikuttaa kelluvuus eli itse suunnitellun kokonaisuuden funktio!
Ennakkotehtävissä on viime vuosina alkanut selkeästi yleistyä valmiiden mallien/tuotosten valokuvaaminen ja valokuvan arvioitavaksi lähettäminen. Aikaisemmin jokainen hakija on lähettänyt omia pienoismallejaan valintaraadille postipaketeissa, mutta käytännöt ovat muuttuneet tuotoksen valokuvausta suosiviksi. Mahdollisuuteen kannattaa suhtautua innostuen; nyt on mahdollisuus valita juuri oikea kuvakulma, testata valoja ja varjoja sekä luoda annettujen kuvausohjeiden puitteissa valokuva, jossa valmis malli on mahdollisimman edustavan näköinen. Valokuvalla voit korostaa suunnitelman parhaita puolia ja tuoda esiin olennaisia asioita sekä myös jättää näyttämättä jotain halutessasi. Tässä tehtävässä on annettu kuvausohje, jota tulee seurata. Kelluttimen pienoismalli kuvataan siis kellumassa vedessä. Vesi elementtinä tuo omat kiinnostavat tehokeinonsa mukaan valokuvan mahdollisten tehokeinojen palettiin.
Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2023
Aalto-Yliopiston lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2023 analyyseihin