Aihe: Ajankohtaista

Parhaiden töiden valintakoenäyttely kokoaa yhteen vuoden 2015 arkkitehtihakukohteiden piirustus- ja suunnittelukokeiden huiput. Tehon opiskelijat loistivat näyttelyssä tänäkin vuonna.

Dia.fi-yhteishakusivustolla julkaistuun Arkkitehtuurin valintakoenäyttelyyn on koottu huikea joukko piirustus- ja suunnittelukokeiden parhaimmistoa. Näyttelyssä on mukana 26 pääsykoetyötä, joista 12 on Tehon entisten opiskelijoiden – mieletön 46,2 % osuus siis kaikista töistä!

Loistavat opiskelijamme jatkavat menestyksekästä taivaltaan valintakokeissa: viime vuoden näyttelytöistä lähes kolmannes oli entisten Teholaisten käsialaa, ja aikaisempinakin vuosina Tehon opit ovat kantaneet useamman työn parhaiden töiden joukkoon.

Pelikortti-työ syntyi helposti

Yksi näyttelyyn päässeistä on Tampereen Teknillisen yliopiston arkkitehtifuksi Henri Eväsoja. Henri valmistautui viime kevään pääsykokeisiin Tehon Maxi-kurssilla. Hän kertoo pääsykokeista, näyttelyyn valitusta työstä sekä syksyllä alkaneista opiskeluistaan näin:

“Yllätyin, että juuri kyseinen tehtävä valittiin, koska mielestäni onnistuin parissa muussa tehtävässä paremmin – mutta olihan se kiva yllätys nähdä oma työ näyttelyssä! Tehtävänantona oli suunnitella pelikortit, joiden teemana oli Sibeliuksen juhlavuosi ja suomalainen design. Työn suunnittelu oli tässä tehtävässä helppoa, koska olimme jo Tehon kurssilla suunnitelleet pelikortit. Tiesin heti millaisella tyylillä kannatti lähteä tekemään ja minulla oli hyvät ideat jo valmiiksi mielessä. Pystyin myös soveltamaan työssäni muita kurssilta saatuja ideoita.

Pääsykokeet olivat aika pitkälti juuri sellaiset minkälaisen kuvan olin niistä saanutkin. Pitää saada heti idea siitä, mitä lähtee toteuttamaan, koska aikaa on vain yhteen työhön. Hyvä ”ideakirjasto” ja rutiini olivat siis tärkeitä. Yllätyin ehkä eniten siitä, miten suuri osa pääsykokeiden töistä oli pienoismalli- tai askartelutöitä. Maxi-kurssilla olimme tehneet paljon pienoismalleja, mistä oli suuri apu kokeissa, kun oli vähän lämmittelyä alla.

Opiskelu on ollut todella mieluista ja mielenkiintoista. Haastavinta on ollut varmasti se tempo millä töitä tehdään, joka viikoksi pitää olla uusia ideoita ja töitä. Mutta tähänkin sai jo esimakua Maxi-kurssilla, kun töitä tehtiin lähes samalla tahdilla niin se ei tunnu nyt ollenkaan pahalta. Kurssilla sai myös hyvän käsityksen siitä mitä on moderni arkkitehtuuri ja mihin sillä pyritään, niin ei tarvitse lähteä suunnittelemaan niitä temppeleitä uudestaan ja sitten pety kritiikeissä, kun niistä ei tykätäkään. Hauskinta on ollut kun oppii ja pääsee käyttämään uusia laitteita ja näkee, että töistä tulee kerta toisensa jälkeen paremman näköisiä. Se on todella motivoivaa ja mielenkiintoista.”

Parhaidentöidennäyttely2015_justiina_666px

Fazermint pöydällä oli varma nakki

Valintakoenäyttelyyn pääsi mukaan myös Tehon apuopettaja Justiina Mäenpään työ. Justiina aloitti opintonsa Aalto-yliopistossa jo 2014 syksyllä, mutta vaihtoi pääaineensa maisema-arkkitehtuurista arkkitehtuuriksi tänä syksynä. Justiina kertoo pääsykokeista ja opiskelufiiliksistään näin:

“Pääainetta vaihtavien on käytävä läpi sama hakuprosessi ennakkotehtävineen ja kokeineen kuin uusienkin hakijoiden. Toki ennakkotehtäviin ja piirrustuskokeeseen sai hyvää itsevarmuutta ensimmäisestä opiskeluvuodesta – samalla tavoin, kuin edellisvuonna sain valmennuskurssista.

Näyttelyyn valitussa työssäni oli tehtävänantona piirtää pöydälle jaettu karkki A3-paperille ensin todellisessa koossaan niin tarkasti kuin mahdollista, ja sen jälkeen jokin yksityiskohta karkista suurennettuna. Tehtävä oli itselleni tosi helppo ja sellanen ”varma nakki”, vähän kuin joku lyijykynätaidonnäyte. Oli helppo lähteä tekemään ja ainoa, mitä piti miettiä oli se, miten sillä suurennetulla yksityiskohdalla voisi erottua joukosta. Niin sitten söin siitä karkista vähän ja piirsin, miltä se sen jälkeen näytti.

Opiskelu on lähtenyt sujumaan hienosti, työmäärä välillä käy raskaaksi, mutta aiheet kuitenkin niin kiinnostavia, että sen avulla jaksaa. Lisäksi hyvä yhteishenki ja yhdessä tekemisen meininki on tärkeä kannustin itselle. Onhan tämä tosi siisti ala!”

 Onnea kaikille huipputuloksiin yltäneille entisille opiskelijoillemme!

Jos sinä haluat nähdä ensi vuonna oman työsi parhaiden joukossa, ilmoittaudu tammikuussa alkavalle Midi-kurssillemme saman tien.

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

ULA ennakkotehtävät