Skip to content

LAB Ammattikorkeakoulu – Käyttökokemus- ja Käyttöliittymämuotoilu Ennakkotehtävät 2023

LAB Ammattikorkeakoulun ennakkotehtävät 2023 on nyt julkaistu! Tästä postauksesta löydät opettajan analyysit Käyttökokemus- ja Käyttöliittymämuotoilun Ennakkotehtävistä. Analyyseistä selviää mm. Mitä motivaatiokirjeen halutaan hakijasta kertovan ja miksi perehtyminen omaan alaan ennen ennakkotehtävien lähettämistä on tärkeää! Lue analyysit ja nappaa vinkit ennakkotehtävien tekoon!

Tänä vuonna Käyttökokemus- ja Käyttöliittymämuotoilun ennakkotehtävissä päästään asian ytimeen, nimittäin suunnittelemaan älykelloa! Tehtävässä vaaditaan mm. Käytettävyyttä ja hakijan kykyä esittää kiinnostavasti informaatiota pienessä tilassa. Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjesiin LAB:in sivuilla!

LAB:in Käyttökokemus- ja Käyttöliittymämuotoilun Ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastuuopettaja, Taiteen Maisteri, Muotoilija ja Tutkija, Laura Aalto-Setälä!

Käyttökokemus- ja Käyttöliittymämuotoilun Ennakkotehtävät 2023

1. Motivaatiokirje

Kirjoita motivaatiokirje. Voit kirjoittaa muun muassa:

  • Miksi haluat opiskelemaan juuri käyttökokemus- ja käyttöliittymämuotoilua?
  • Miksi juuri sinut tulisi valita opiskelijaksi Muotoiluinstituuttiin?
  • Mikä mielestäsi on tärkein huomioitava asia UX/UI-suunnittelussa? Miksi?
  • Voit myös lyhyesti kertoa mitä odotat koulutukselta ja selvittää, miten olet varannut siihen aikaa.

Toteutus:

Noin 500 – 2000:n merkin pituinen teksti.

Arviointiperusteet:

Kirjallinen ilmaisu, käsitys ammattialasta, hakijan motivaatio opiskeluun

Opettaja Lauran kommentit

Alkuun lyhyt motivaatiokirje voi tuntua helpolta ja nopealta tehtävältä, jonka voi kyhätä hetkessä, mutta hakijan motivaatiota valottava teksti on yksi tärkeimmistä dokumenteista hakuprosessissa, ja sen kirjoittamiseen kannattaa panostaa yhtä paljon kuin muihinkin tehtäviin. Käyttökokemuksen parissa työskennellessä on tärkeää, että pystyy muodostamaan hyviä kysymyksiä ja sanoittamaan käyttäjän ongelmia ja niiden mahdollisia ratkaisuja. Selkeä ja johdonmukainen kirjallinen ilmaisu siis osa alan työnkuvaa siinä missä visuaalinenkin ilmaisu!

Käyttökokemus- (UX) ja käyttöliittymämuotoilu (UI) ovat monelle hakijalle epäselviä käsitteitä. Tässä tehtävässä on kolmannen apukysymyksen muodossa pyydetty hakijaa perehtymään näihin käsitteisiin ja miettimään omia ajatuksia siitä, minkälaisia asioita sinun mielestäsi pitäisi huomioida käyttökokemusta suunnitellessa. Tässä siis ovelasti ohjataan hakijaa laajentamaan tietämystä tulevasta alastaan. Perustelut siitä, miksi oma ala kiinnostaa ja miksi haluaisi siitä itselleen ammatin ovat olennaisimpia osia motivaatiokirjeen  sisältöä. Kirjoitusprosessi kannattaa aloittaa perehtymällä käyttökokemus- ja käyttöliittymämuotoilun periaatteisiin ja pohtimalla mikä alassa itse kiinnostaa ja miksi haluaisit oppia alasta lisää.

LAB Ammattikorkeakoulu, Lahti

2. Älykellon käyttöliittymä

Suunnittele älykellon käyttöliittymä niin että siinä näkyy seuraavat toiminnot/toimintatilat 

  1. OHJELMISTOTILA Ruudulla näkyy yhdeksän ohjelmistoa, joista käyttäjä voi halutessaan valita mitä haluaa käyttää
  2. KELLOTILA Ruudulla näkyy kellonaika ja päivämäärä
  3. KALENTERITILA Ruudulla näkyy viikkokalenterisi
  4. TEHTÄVÄTILA Ruudulla näkyy viikon tehtäväsi tärkeysjärjestyksessä
  5. URHEILUTILA Ruudulla näkyy eilinen urheilusuorituksesi

Kohdelaitteena on värinäyttöinen nelikulmainen älykello, jonka näytön halkaisija on 45 mm. Käytä oheista mallia, voit tulostaa sen ja piirtää rajatun ruudun sisään tai viedä pohjan haluamaasi ohjelmaan ja suunnitella siellä. Älä kirjoita mitään ruutujen ulkopuolelle.

Toteutus:

Voit tehdä suunnitelmasi tietokoneella tai piirtää käsin.

Arviointiperusteet:

Visuaalisuus, käytettävyys, kyky esittää kiinnostavasti informaatiota pienessä tilassa.

Opettaja Lauran kommentit

 

Tässä tehtävässä päästäänkin suoraan käyttöliittymäsuunnittelun ytimeen!  Älykellot ovat toki jo arkipäivää, mutta minkälainen se saisi olla, jotta sen käyttö olisi olisi mahdollisimman sujuvaa ja helppoa käyttäjän näkökulmasta? Tässä tehtävässä haaste tulee nimenomaan siitä, että kun olemassa olevia tuotteita on, ja sellainen saattaa olla vaikka jo itselläsikin, niin miten oma suunnitelma voisi erottua edukseen niistä.

Saat käyttöösi valmiin älykellon näyttötilasta piirretyn kuvan, joten tehtävän esitystekninen rajaus on kaikille sama. Tässä ei siis tarvitse miettiä mitään muuta visuaalista (esimerkiksi eri kuvien yhteen sommittelua), kuin mitä ruutujen sisällä näkyy. Tehtävässä kuitenkin korostuu visuaalisen ilmaisun kyky, koska ruutujen ympärille ei saa lisätä selittäviä tekstejä. Myös sarjallisuutta pitää muistaa miettiä, sillä viiden eri tilan tulee näyttää siltä, että ne ovat uskottavasti samaan tuotteeseen kuuluvia. Jokin yhtenäinen visuaalinen punainen lanka pitää olla kaikissa näkymissä läsnä. 

Näin tarkkaan rajatussa tehtävässä kannattaa perehtyä olemassaoleviin tuotteisiin, ja mennä vaikka kauppaan testaamaan eri valmistajien tuotteita ja katsoa, miten niissä on ratkaistu nämä eri tilat (tai näitä läheisesti vastaavat tilat). Kannattaa myös perehtyä verkkokeskusteluihin, joissa mahdollisesti valitetaan eri tuotteiden eri ominaisuuksista. Näistä voi saada hyviä ideoita siihen, millaiset ominaisuudet käyttäjiä voivat ärsyttää ja mitä itse kannattaa tehdä toisin. Tämä on erityisen suositeltavaa silloin, jos ei ole itse älykellon käyttäjä, koska silloin on haastavampaa asettautua käyttäjän rooliin. Tehtävä on todella laaja ja vaatii hakijalta älykellon käyttökokemukseen sekä käyttöliittymään perehtymistä. Tämän ennakkotehtävän huolellinen tekeminen valmentaakin hakijaa loistavasti myös itse pääsykokeisiin!

Opettaja Juhan kommentit

LAB Ammattikorkeakoulu, Lahti

LAB Ammattikorkeakoulun muut Hakukohteet ja Ennakkotehtävät

Käyttökokemus- ja Käyttöliittymämuotoilun lisäksi olemme tehneet analyysit myös muiden LAB Ammattikorkeakoulun luovien alojen ennakkotehtävistä!

Tustustu myös näihin ennakkotehtäviin ja niiden analyyseihin:

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2023

LAB Ammattikorkeakoulun lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2023 analyyseihin