Kevään aiheita

Moi! Tehon Maxi-kurssilla käytiin syksyllä läpi erilaisia tekniikoita, kun taas keväällä syvennyttiin erilaisiin osa-alueisiin ja muotokieliin, jotka ovat pääsykoetöissä tärkeitä  Nyt kun valmennuskurssi on loppumaisillaan, niin ajattelin kelata hieman taaksepäin ja miettiä, että mitä kaikkea keväällä onkaan käyty läpi. Käsittelen tässä vain osaa aiheista, koska Teholla on ollut paljon eri aiheita ja luentoja.

 

Sommittelu + valo & varjo

                                                                                         “Välitila”

Sommittelu on yksi suosikkiaiheistani. Se on monesti itselleni ensin huomaamaton seikka omassa tekemisessäni, mutta niin tärkeä pääsykoetöissä. Tämä johtuu siitä, että kiinnostavan sommittelun avulla saa esimerkiksi korostettua töiden jännitteitä ja tunnelmaa sekä yleisesti vähentää tylsyyttä. Mielestäni monet onnistuneet arkkitehtuurin pääsykoetyöt menneiltä vuosilta ovat erityisesti onnistuneen sommittelun tulosta.

Olen koko valmennuskurssin aikana saanut parempaa käsitystä valon ja varjon esittämisestä harjoitustöiden kautta. Ymmärrystä näistä syvensi  myös oma valo & varjo -luento. Tämä on erittäin tärkeä aihe, koska hyvällä valon ja varjon käytöllä töihin saa paljon napakamman kolmiulotteisuuden ja realistisuuden. Myös materiaalintuntua saa korostettua paremmin hyvällä valon ja varjon käytöllä. Eri materiaalien kuvaaminen onkin yksi isoimmista asioista, joissa haluan vielä kehittyä ennen pääsykokeita.

                                                                                                                       “Paikan henki”

Ihminen

Perspektiiviluennolla minulle uusi juttu oli ihmisten kuvaaminen perspektiivissä oikeaoppisesti. Ihminen-luennolla, joka tapahtui vielä kun lähiopetus oli mahdollista, teimme nopeita luonnoksia toisistamme. Kyseessä on croquis piirtäminen, mutta en ollut ennen kokeillut sitä. Koin sen hyväksi harjoitteluksi, koska pääsykoetöiden tekeminen on samanlaista tappelua aikaa vastaan.

 

 

 

 

Alakohtaiset luennot

Vaikka olenkin hyvin paljon juuri arkkitehtuurista kiinnostunut ja siihen orientoitunut, niin koin myös eri alojen luennot kiinnostaviksi. Erityisesti muotoilu ja siinä tulleet niksit ideointiin ovat hyödyksi jokaisella Tehon valmentamalla alalla. Muotoilun luennolla avattiin hyvin myös koko prosessia siitä, kuinka tuote syntyy.

Massoittelun ja rakenteiden luennoista sai paljon inspiraatiota, sillä niissä oli kootusti erilaisia tyylejä ja tapoja siitä, kuinka rakennuksien rakenteet voivat muodostua. Teholla on voitu aiemmin lähiopetuksessa harjoitella massoittelua esim. LEGO-palikoilla, mutta harmillisesti se jäi välistä koronatilanteen takia.

 

       “Ihminen ja kappale”                            “Daimon”                                   “Paviljonki”

 

Artikkelissa on osa tänä keväänä tekemistäni Tehon harjoitustöistä. Ensi postauksessa aiheena on kevään pääsykoesimulaatiot!

 

Instagram: @tehoopisto @jesservaus


 

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



Isabella, Mikaela ja Eveliina läpäisivät Metropolian sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävät – katso kuvat!

Teho-Opiston sisustusarkkitehtuurin opintoihin hakevat kurssilaiset jatkavat matkaansa kohti unelmiaan! Metropolian sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävien tulokset on julkaistu ja ne läpäisseet opiskelijat ovat askeleen lähempänä unelmiensaa opiskelupaikkaa. Kurkkaa millaisilla töillä ennakkotehtävät läpäistiin ja paikka Metropolian sisustusarkkitehtuurin pääsykokeissa napattiin!

Onnittelut kaikille ennakkotehtävät läpäisseille! Tehon valmennuskursseilla opiskelevien onnellisten hakijakokelaiden Isabellan, Mikaelan ja Eveliinan matka kohti Metropolian sisusturarkkitehtuurin pääsykokeita jatkuu monen muun teholaisen kanssa. Opiskelijat esittelevät menestyksekkäät työnsä ja kertovat, millainen prosessi ennakkotehtävien tekeminen heille oli. Kurkkaa kuvat inspiroivista töistä!

Tänävuonna Metropolian sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävässä pyydettiin hakijaa toteuttamaan kokonaisuus, jossa oli kumisaappaat, takki, tuoli ja sateenvarjo. Työn toteutustapa oli piirtämällä ja käyttämällä väriä haluamallaan tavalla. (vesi- tai peitevärit, tussit, väriliidut, puukynät) Tehtävänannon teema oli DRAAMA. Tehon blogista pääset lukemaan pääopettajamme Sini Koiviston tarkemman analyysin Metropolian sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävästä.

Isabella Kari

Isabella kertoo Sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävistään: “Tehtävänantona oli sadevarusteet ja tehtävän otsikkona “Draama”. Halusin käyttää työssäni draamaa teemaana itsessään, luomalla vastakohtia sadevaatteiden ja hiekan, aavikoitumisen ja autioituneen talon välillä.  Työssäni tarkoituksena oli kuvata sadevaatteet, joille ei ole ollut käyttöä todella pitkään aikaan ja luoda tätä kautta draamaa kuvaan. Tarkoituksena oli luoda draamaa kerronnan idean eikä niinkään kuvallisten keinojen avulla. Koitin kyllä vähän laittaa kuvaan varjoja, jottei se jäis liian pliisuksi.

Halusin kokeilla tällä kertaa jotakin uutta enkä tarttua ensimmäiseen, toiseen tai kolmanteen ideaan, joka tuli mieleeni sadevarusteista. Koetin tuoda työhöni enemmän juonta, vaikka pidinkin sitä hieman riskinä.  Pelkäsin, ettei työssäni ollut tarpeeksi lähikuvaa ja tekstuureja päätöksentekijöiden mielestä. Pelkäsin myös, että teema olisi työssäni liian kaukaahaettu ja että olisi mahdollista ettei kutsua pääsykokeisiin tulisikaan. Pääsykoekutsun saapuminen oli minulle iloinen yllätys.

Hieman harmittaa ettei pääsykokeita tänävuonna pääse tekemään paikan päälle, sillä työnteon ilmapiiriin pääsee helpommin jossain sille tarkoitetussa paikassa kuin kotona. Kotona pääsykokeen tekeminen jännittää entistä enemmän. Ennen pääsykokeita aion tehdä Tehon rästitehtäviä ja yritän kokeilla mahdollisimman paljon rohkeasti erilaisia ideoita saadakseni käsityksen mitkä asiat toimivat ja mitkä eivät. Harjoittelen myös ajankäyttöä. Huomasin muutama päivä sitten tehdessäni erästä tehtävää, että käytin hirveästi liikaa aikaa kallion tekstuurin, mikä ei ollut olennaista tehtävänannon kannalta. Pyrin harjoittelemaan ettei näin sitten kävisi esimerkiksi pääsykokeissa ja että pääsykokeissa osaisin sitten näyttää ne omat kyvyt parhaalla mahdollisella tavalla.

Tehon kursseilla olen saanut paljon varmuutta ja uskallusta yrittää.

Vuosi sitten tein myös esivalintatehtävät, mutta en koskaan palauttanut niitä, koska ajattelin etteivät ne olisi kuitenkaan tarpeeksi hyviä. Tänävuonna olisi voinut olla sama tilanne ilman Teholta saatua kannustusta ja varmuutta. Kursseilla näkee myös muiden töitä, hahmottaa paremmin omaa tasoaan ja saa töistään palautetta, joka mahdollistaa kehittymisen. Olen myös kurssin aikana kehittynyt paljon tekijänä.

Mikaela Fogelberg

Mikaelan ennakkotehtävät Metropolian Sisustusarkkitehtuuriin etenivät näin: “Idean suunnittelu vei melko paljon aikaa ja lähdin alkumetreillä melko eri suuntaan kuin mihin lopulta päädyin. Alkuideani oli, että sommitelmassani sadevermeet riitelisivät siitä, kuka heistä on tärkein ja hyödyllisin väline. Lopulta päädyin kuitenkin ystävällisempään teemaan, jossa välineet auttavat toisiaan hädän hetkellä jouduttuaan pudotukseen. Värien suhteen halusin työhöni vahvaa kontrastia ja sumplin käyttäisinkö sinistä vai liilaa. Mietin myös etten yleensä käytä hirveästi punaista ja vihreää yhdessä, joten päätin yhdistää ne tällä kertaa työhöni.

Pääsykokeet jännittää. Olen käynyt jo kerran aikaisemmin pääsykokeissa Metropoliassa, mutta kokeet järjestettiin tuolloin paikan päällä. Kokeisiin osallistuminen tänävuonna etäyhteyden kautta saattaa aiheuttaa teknisiä haasteita, mutta olen kyllä menossa hyvillä mielin pääsykokeisiin. Vielä ennen pääsykokeita aion tehdä Tehon antamia tehtäviä sekä Tehon pääsykoesimulaatiot. Minulla on työn alla myös kollaasi, jossa teen muotokuvaa harjoituksen vuoksi.

Tehon kursseilla olen oppinut esittämään asioita ja aiheita monipuolisesti eri kuvakulmista. Ennen en tullut juurikaan ajatelleeksi, että esimerkiksi esineitä voi piirtäessä kuvata muistakin kuvakulmista kuin suoraan.

Kursseilla olen oppinut myös värienkäyttöä ja paljon muuta. Alussa olin hieman skeptinen valmennuskurssin suhteen, mutta Tehon valmennuskurssi on kyllä todella ollut kaiken rahan ja vaivan arvoinen.

Eveliina Saarentaus

Eveliinan ennakkotehtävät: “Aloitin tekemään metropolian sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävää aika loppuvaiheilla. Olin saanut Aallon ennakkotehtävät tehtyä ja päätin hakea vielä Metropolian sisustusarkkitehtuurin, koska minulla jäi aikaa. Minulla oli aluksi jo aika valmis idea tehtävää varten ja sainkin sen tehtyä yhdellä kertaa. Lähdin liikkeelle siitä, että laitoin työhön voimakkaita värejä, isoja kontrasteja ja vähän rosoista lähikuvaa. Kun työ näytti omissa silmissä jo melkein valmiilta sain ahaa-elämyksen ja päätin lisätä vielä kuvaan laastarin, joka kuvasti mielestäni sitä, kuinka tälläinen pienikin haava lapsen jalassa voi olla valtava draama.

Fiilikset pääsykokeista ovat samalla jännittyneet, odottavat ja iloset. Pääsykokeita varten on treenattu Teholla melkein vuosi ja nyt pääsee vihdoin kokeilemaan sen viimeisen testin.

Ennen pääsykokeita aion vielä tehdä muutaman Tehon rästiin jääneen tehtävän. Olen myös ilmoittautunut Tehon Simulaatio-kurssille. Tehon kurssien kritiikkitilaisuuksissa olen alkanut hahmottamaan, millaisilla töillä saa hyvät pisteet ja mikä kuvassa vaikuttaa siihen. Ei välttämättä riitä, että on vain taitava tekijä, vaan täytyy miettiä esimerkiksi, miten asiat sommittelee työssä. Kursseilla olen myös kehittynyt paljon erilaisissa tekniikoissa.

 

Vielä kerran onnittelut ennakkotehtävien läpäisystä ja iso kiitos inspiroivien töiden esittelyistä! Tästä on todella hyvä jatkaa kohti Metropolian sisusturarkkitehtuurin etänä järjestettäviä pääsykokeita.

Huomaathan, että tänä vuonna Metropolian sisustusarkkitehtuurin pääsykokeet sisältävät esitehtävän, jonka viimeinen palautuspäivä on tiistaina 26.5.2020 klo.10. Esitehtävässä hakijoita on pyydetty tekemään itsestään maximissaan 1,5 minuutin esittelyvideo. Sisustusarkkitehtuurin pääsykoe järjestetään etänä 26.-27.5.2020. Super tsempit kaikille pääsykokeisiin valmistautumiseen! Tehon blogista pääset lukemaan pääopettajamme Sinin vinkit pääsykokeisiin valmistautumiseen. Kannattaa myös tsekata, millainen on hyvä pääsykoetyö.

-Enni


 

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!



Pääsykoesimulaatio vaihe vaiheelta

Tervetuloa seuraamaan, super läheltä mun työskentelyn etenemistä pääsykoesimulaation aikana! Tällä kertaa en vain höpöttele teille tekstin merkeissä, vaan pääsette mukaan videon parissa.

Videon kuvasin tehdessäni sisustusarkkitehtuurin pääsykoesimulaatio tehtävää. Tehtävän arvioinnin löydätte videon alta! 🙂

Pääsykoesimulaatiotehtävän anto: 

Sisustusarkkitehtuuri, SILTA
SILTA
Oulun Vellamontie jatkuu noin 20 metriä leveän vesireitin molemmilla puolilla. Suunnittele paikalle ennennäkemättömän hieno kevyen liikenteen silta, joka yhdistää molemmat rannat ja jolta avautuvat näkymät sekä vesireitin, että vellamontien suuntiin.

Toteutus: Tee sillasta pienoismalli valkoisesta kartongista. Mallissa voi käyttää myös puutikkuja ja ompelulankaa. Pienoismalli rakennetaan ja kiinnitetään pahvista rakennettuun joen törmään niin, että ympäristö ja silta sulautuvat luontevasti toisiinsa.
Arviointiperusteet: Mielikuvitus ja oivallus, rakenteen ja tilan yhdistäminen, toteutuksen siisteys

 

Tällä videolla pääsette seuraamaan mun pääsykoesimulaatiota ! Videon olen nopeuttanut ja leikellyt niin, että tärkeimmät työvaiheet tulisivat esille. Kerron myös videolla samalla mitä missäkin vaiheessa tapahtuu. Ääni voi värähdellä ( ja katketa) välillä, sillä äänenlaatu kärsi hieman videota leikatessa. Mutta älkää välittäkö 😀

Tehtävän arviointi 

Opettajien arvionti: 

5
+ tilallinen, erottuva modulaarinen rakenne-idea
+ leijuva efekti rakenteellisilla moduuleilla
+ selkeä rakenteellinen kokonaisuus

Omat ajatukset tehtävästä: Tehtävä meni loppupeleissä tosi hyvin, vaikka varmasti videoltakin huomasitte, että homma meinasi mennä päin seinään kun lähdin ensiksi toteuttamaan työtä ohuemmilla moduuleilla. Onneksi vaihdoin rohkeasti ideaa ja vein sen loppuun asti. Vaikka tehtävästä sainkin täydet pisteet niin on vielä parannettavaa tehtävän teon aikana. Lähden useasti liian nopeasti toteuttamaan tehtävää, jolloin tehtävän teon aikana tahdon muuttaa ideaa. Se on kyllä aika riski, jos aikaa on kulunut jo paljon. Mutta nämä pääsykoesimulaatiot on kyllä tarpeen ja aion vielä ahkerasti treenata ennen pääsykokeita!

~Netta


Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!


Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.

Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!