Tyhjän taulun pelko – apuva, mitä tehdä kun aloittaminen on vaikeaa?

‘Ongelmana’ tyhjä taulu

Luulen, että jossakin vaiheessa kaikki luovan alan ihmiset ja tekijät kokevat ‘tyhjän taulun pelon’. Oli asia sitten piirtäminen, maalaaminen, suunnittelutehtävä, koulutyö, jonkin artikkelin kirjoittaminen tms., ‘tyhjän sivun syndrooma’ on hyvin yleinen ja tuttu ongelma monille meistä. Sitä saattaa helposti keksiä kaikkea muuta tekemistä sen sijaan, että tarttuisi härkää sarvista ja rupeaisi hommiin. Mitä keinoja sitten on selättää pelko ja viivyttely, ja mistä moinen johtuu?

Voimme pelätä epäonnistumista, tai hullua kyllä, onnistumista. Voimme olla huolissamme, että tekemämme projekti ei olekaan ‘yhtä hyvä’ kuin edellinen teoksemme, tai ettei esimerkiksi läheisemme pidä teoksistamme. Yhtä hyvin saatamme pelätä sitä, että teoksemme on upea, ja ihmiset todella pitävät taiteesta mitä teemme ja näin tulemme näkyviksi. Ihmismieli toimii välillä oudosti ja nurinkurisesti. Voi olla, ettemme ikinä tiedosta tai uhraa ajatustakaan pelkoomme ja sen juurisyyhyn, eikä se olekaan välttämättä kaikista oleellisin asia. Joka tapauksessa hidastelemme aloittamista ja huomaamatta onkin kulunut kaksi viikkoa siitä kun suunnittelimme aloittavamme uutta projektia, mutta mitään ei ole tapahtunut. Mitä keinoja meillä sitten on, jotta pääsemme taas työn ääreen?

1. Keskittyminen itse prosessiin (ei lopputulokseen)

Hetkessä oleminen ja tekemiseen syventyminen sen sijaan, että miettisimme millainen lopputulos tulee olemaan, on tärkeä askel. Miksi olen aloittanut ylipäänsä maalamisen/piirtämisen/ym, luovan tekemisen, mikä siitä tekee mukavaa ja kivaa ja miksi palaan aina uudestaan sen pariin? Kun pääsee flowtilaan ja tekee sitä mitä rakastaa, murheet ja huolet lopputuloksesta unohtuvat. Tässäkin asiassa on pakko tehdä ajallisia ratkaisuja ja mahdollisesti aikataulun uudelleen järjestämistä. Kun kiireinen elämä tulee tielle ja on jos mitäkin kissan ristiäistä kalenterissa, on silloin vain päätettävä raivata aikaa ja tilaa kalenteriinsa asioille joita rakastaa tehdä ja joista saa syvää mielihyvää.

2. Oma tila/nurkkaus taiteen tekemiselle

Kun asunnosta löytyy taiteelle oma nurkkaus, (ihannetilanteessa oma tila) tulee taiteen tekemisestä huomattavasti mieluisampaa ja mukavampaa. Kun taidetarvikkeita saa jäädä lojumaan ja maaleja/kyniä/värejä ym. on helposti saatavilla ja näkyvillä, tulee tekemiseen tartuttua huomattavasti helpommin. Kaiken pakkaaminen ja kasaaminen esim. jokaisen maalauskerran jälkeen vie hyvin paljon intoa tekemisestä. Itse järjestelen tekemisen jälkeen tavarat omille paikoilleen, mutta en piilota/laita kaikkea takaisin laatikoihin ja pois näkyvistä. Projektin ollessa kesken, siirrän tavarat siistimpiin pinoihin ja näin on taas helppo jatkaa seuraavalla kerralla. Jos asunnossasi ei kuitenkaan ole yhtään ylimääräistä tilaa säilyttää pöydillä mitään ‘rompetta’ voi esimerkiksi hommata kätevän kärryn johon laittaa taidetarvikkeita ja jota voi siirrellä helposti paikasta toiseen. Tilasta on tärkeää tehdä itselleen mieluinen ja viihtyisä.

3. Häiriötekijöiden karsiminen

Kun luova projekti on käynnissä, on tärkeää sulkea pois kaikki mahdolliset häiriötekijät. Jos puhelin piippaa koko ajan vieressä niin on paljon hankalampi päästä flowtilaan ja tehdä yhtä soittoa jotakin projektia, kuin että puhelin on äänettömällä vaikkapa toisessa huoneessa ja sitä ei tule kokoajan vilkuiltua.

4. Yhteinen taideilta ystävän kanssa

The more the merrier! Yhdessä puuhastelu on kivaa ja joskus ideat lähtee korkeammalle lentoon yhdessä jonkun kanssa. Ystävän kanssa voi tehdä vaikka yhteismaalauksen, niin että toinen aloittaa ja vuorotellen maalataan teosta kunnes se on valmis.

Tässä muutama idea muuntamaan tyhjä taulu ideasta valmiiksi teokseksi. Luovuutta sinne sekä toivottavasti sulla on ihana päivä ja voit hyvin, missä ikinä tätä luetkin! <3

xoxo: K

Seuraa somessa ja heitä viestillä, jos heräili kysymyksiä liittyen valmennuskurssiin, Teho-Opistoon tai yleisesti luoviin aloihin ja luovuuteen 🙂

Treenaamaan yhdessä?


Pääsykokeisiin valmistautuminen on raskas prosessi ja välillä voi tuntua, ettei itse tiedä mitä töissään voisi enää parantaa. Töitään kannattaakin rohkeasti näyttää muille, sillä subjektiivisen arvioinnin saaminen on ensisijaisen tärkeää kehittymisen kannalla. Teho-Opiston valmennuskursseilla saat jatkuvasti ammattilaisten palautetta töistäsi, jonka avulla kehityt harppauksin. Aloita matkasi kohti unelmien opiskelupaikkaa Teho-Opiston tukemana!