Tarinoita Teholta: Sanna Ritvanen, moniosaaja ja yrittäjä

Muotoilija, nykytaiteen opiskelija Sanna Ritvanen toteutti liikeideansa ruokapyörä Grillarin avulla

Tarinoita Teholta esittelee joka kuukausi yhden arkkitehtuurin, muotoilun tai taidealojen opiskelijan, joka on ponnistanut Teholta opiskelemaan ja päätynyt mielenkiintoisiin työtehtäviin.
Moi Sanna! Sinulla on värikäs opiskeluhistoria, kerro vähän siitä?
Moikka! Joo, kyllä. Opiskelin kalustemuotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa ja valmistuin sieltä keväällä 2014. Tällä hetkellä opiskelen Aalto-yliopiston Visual Culture and Contemporary Art -maisteriohjelmassa ensimmäistä vuotta. Vaihdoin siis muotoilun nykytaiteeseen.
Opintojen lisäksi säädän kaikkea mahdollista aina kun ehdin, tällä hetkellä työn alla on esimerkiksi teos Fiskarsin kesänäyttelyyn. Lisäksi olen mukana työryhmässä, joka pyörittää avointa kulttuuritila Asematilaa Huopalahden vanhassa asemarakennuksessa.
Muotoilija, nykytaiteen opiskelija Sanna Ritvanen toteutti liikeideansa ruokapyörä Grillarin avulla
Viime kesänä toimit myös ruokapyöräyrittäjänä – mistä idea siihen?
Ruokapyörä Grillari on jatkoa mun opinnäytetyölle Safkakärrylle, jonka tein Muotsikkaan. Idea lähti kiinnostuksesta julkista tilaa ja ruuanlaittoa kohtaan, lopulta se sai muodon Safkakärrynä.
Vuoden verran hauduttelin ideaa, että jaksaisiko sitä kehittää eteenpäin. Sitten hyvä ystäväni ja silloinen kämppis Onni kysyi, että kiinnostaisko mua jatkaa projektia. Haettiin apurahaa ja saatiin se, jonka jälkeen pyörä piti vaan rakentaa ja ruveta hommiin. Toinen hyvä kaverini Olli teki Grillarin graafisen ilmeen.
 
Muotoilija, nykytaiteen opiskelija Sanna Ritvanen toteutti liikeideansa ruokapyörä Grillarin avulla
Miten sujui ensimmäinen kesäsi yrittäjänä?
Viime kesä meni ihan hyvin, tosin säät ei olleet ihan otolliset puistogrillailulle… Ja taisin olla sen ainoan lämpimän viikon vielä itse Berliinissä, joten meni sitten sekin hyvä viikko sivusuun! Mutta vuokrauksia tuli ihan kivasti ja oli hauska nähdä miten fiiliksissä jengi oli Grillarista. Sain myös paljon hyvää, rakentavaa palautetta ihan kasvotusten.
Nähdäänkö Grillari tulevana kesänä Helsingin puistoissa?
Tarkoituksena olisi jatkaa Grillarihommia ens kesänä, mutta ehkä vähän rennommalla otteella. Tuollaisen pikkubisneksenkin pyörittämiseen saa kulumaan aika paljon energiaa ja aikaa.
Muotoilija, nykytaiteen opiskelija Sanna Ritvanen toteutti liikeideansa ruokapyörä Grillarin avulla
Mikä on tärkein oppi, jonka Grillari-projektista sait?
Se, että aina kannattaa yrittää ja tehdä hommat loppuun saakka. Siitä sitten näkee, että mistä tykkää ja missä on hyvä. Iste esimerkiksi huomasin, että mua ei niinkään kiinnosta se bisneksen pyöritys, vaan se, että jengillä on kivaa.
Joko tiedät, mitä aiot tehdä isona?
Koitan edetä fiiliksen mukaan ja katsoa mitä tulee eteen, niillä eväillä on tähänkin asti pötkitty. Tällä hetkellä kiinnostaa eniten taide. En ole mikään intohimoinen bisnestyyppi ja tämänhetkiset opinnot tuntuu enemmän omalta jutulta kuin muotoiluopinnot. Toki niistä oli paljon hyötyä, ja muotoilijuus tulee varmasti aina näkymään työskentelyssäni – en kuitenkaan halua ahtaa itseäni yhteen laatikkoon, jossa lukee “muotoilija” kun tykkään tehdä niin paljon muutakin. Tosin en halua olla myöskään “taiteilija”-laatikossa.
Kuvat: Erkka Malkavaara, Markus Katiska


 

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!



ARKKITEHTUURI BERLIINISSÄ

Berliinin arkkitehtuuri sykähdyttää, kuva Berliinin muurilta

Berliinin arkkitehtuurista saisi varmasti kirjoitettua vaikka kuinka monta postausta. Täältä löytyy paljon vanhoja, upeita rakennuksia, kuten Brandenburgin portti, Berliinin tuomiokirkko, Kaufhaus des Westens ja niin edelleen. Myös kaupunkikuvasta ja asuinrakennuksista saisi jaariteltua monta sivua. Tänään ajattelin kuitenkin keskittyä vähän tähän uudempaan arkkitehtuuriin ja ehkä ei niin tunnettuihin rakennuksiin Berliinissä.
Ihan ehdottomasti oma suosikkini on Holokaustimuistomerkki eli juutalaisten kansanmurhalle omistettu muistomerkki. Se on kuin erikorkuisista betonikuutioista muodostettu jättimäinen labyrintti, jonka ”sisällä” saa vapaasti kävellä ja liikkua. Olen itsekin käynyt kyseisellä muistomerkillä, mutta en silloin tainnut lukea rakennelman historiasta sen enempää.
Nyt sain kuitenkin Wikipedian avulla selville mm. sen, että muistomerkeille epätyypillisesti betonikuutioiden määrällä ja koko rakennelman muotoilulla, ei sinänsä ole minkäänlaista symbolista merkitystä. Muistomerkkiä on myös arvosteltu siitä, että se ei huomioi muita vainon kohteeksi joutuneita ihmisryhmiä kuin juutalaiset.
Berliinin arkkitehtuuri sykähdyttää
Itse pidän muistomerkin sen käytettävyydestä – pienempiä betonipaasia voi käyttää istuimina ja isommat muodostavat korkean labyrintin, jossa viime kesänä muistomerkillä käydessäni lapset leikkivät piilosta. Myös muotoilu miellyttää ainakin omaa silmääni, Teholla sellaista muotokieltä sanottaisiin palikkaleikiksi.
Täytyy myöntää, että seuraavaa rakennusta en ole koskaan edes livenä nähnyt, mutta kiinnostaisi tässä lähiaikoina käydä kurkkaamassa. Berliinin filharmonia konserttirakennuksessa on ihana orgaaninen muotoilu ja kuulemma sisällä super hyvä akustiikka, joten arkkitehti Hans Scharoun on tehnyt hyvää työtä. Konserttisali ei ole mikään aivan uusi, se on valmistunut vuonna 1960. Rakennus on kuitenkin omasta mielestäni tosi kaunis ja inspiroiva, ja sen epäsymmetrinen muotokieli voisi hyvin sopia tämänkin päivän arkkitehtuuriin.
Berliinin arkkitehtuuri sykähdyttää
Loppuun ajattelin mainita vielä kaksi upeaa paikkaa, missä kannattaa käydä, jos joskus tännepäin eksyy. Näistä kumpikaan ei ole oikeastaan rakennus, joten ne ei sinänsä ehkä tähän listaukseen sovi, mutta kummassakin on mielestäni hienosti käytetty jotain vanhaa ja muutettu paikan käyttötarkoitus kokonaan. Ensimmäinen on vähän tunnetumpi Eastside gallery, joka on 1,3 kilometrin pätkä Berliinin muuria, joka toimii tällä hetkellä maailman suurimpana ulkoilmagalleriana. Muuri on siis täytetty eri taiteilijoide muuriin maalaamin teoksin.
Toisessa paikassa vierailin viime kesänä ja se on Tempelhofin vanhasta lentoasemasta tehty puisto. Vanhalle lentokentälle ei ole kuitenkaan käytännössä tehty mitään, eli alueen ruohokentät ja kiitoradat ovat ihmisten vapaassa käytössä. Puisto on siis täydellinen skeittailuun, pyörällä ajeluun tai vaikka leijojen lennättämiseen ja kuulemma siellä välillä järjestetään myös konsertteja. Todellakin suosittelen vierailemaan!