Huh hei! Nyt on yhteishaku tehty ja ennakkotehtävät palautettu. En tiedä oliko muilla täysin selvää missä järjestyksessä hakee mihinkin koulutukseen, mutta itselläni se vaati paljon miettimistä.
Ensimmäinen ja toinen vaihtoehto olivat selkeitä ja tiesin täsmällisesti minne haluan eniten opiskelemaan, Aalto-yliopistoon arkkitehtuuria ja toisena Tampereelle. Kolmas ja neljäs vaihtoehto ei ollutkaan enää niin helppo. Suomessa voi opiskella kolmessa yliopisto kaupungissa arkkitehtuuria: Espoossa, Tampereella ja Oulussa, maisema arkkitehtuurin koulutusta tarjoaa vain Aalto-yliopisto Espoossa. Kolmannen ja neljännen sijalla vuorottelivat Oulu ja maisema arkkitehtuuri vuoron perään. Olisinko valmis muuttamaan monen sadan kilometrin päähän Ouluun, josta en tunne ketään eikä kaupunki ole minulle laisinkaan tuttu vain koulutuksen takia? Tulin siihen tulokseen, että en olisi. Oulu saa jäädä neljännelle sijalle ja maisema arkkitehtuurin laitoin kolmannelle. Vaikka Ouluun on viime vuosina ollut korkeammat pisterajat, kuin maisema arkkitehtuuriin, olisi se silti hyvä laittaa mukaan hakulomakkeella, koska ikinä ei voi tietää tulevista pisterajoista ennakkon. Pohdin valintaani pitkään ja totesin, että jos koulupaikka maisema arkkitehdiksi avautuisi olisin aivan järjettömän onnellinen tästä. Tämä vaikutti päätökseeni eniten.
Ajatukset kouluun pääsystä ja siitä jos pääsisi opiskelemaan juuri sitä mitä haluaa, antoi minulle inspiraatiota videon tekemiseen. Kävin muutama päivä sitten pyörimässä Aalto-yliopistossa. Jos paikka ei oo entuudestaan tuttu, niin ehkä video antaa sulle lisää tietoa!
Moi! Ennakkotehtävien palautus päivään enää alle viikko aikaa. Monilla varmasti kiireisiä päiviä edessä, jotta ennakot saa viimeisteltyä.
Kokeilin tässä yksi päivä 3D -mallinnusohjelmaa Rhinoa, jota harjoitellaan käyttämään esimerkiksi ensimmäisenä vuotena arkkitehtuuriopinnoissa. Olen töissä digitaalisessa hammaslaboratoriossa, jossa erilaiset 3D -ohjelmat ja tulostimet ovat päivittäin kovassa käytössä. Erilaiset 3D -ohjelmat ja tulostimet antavat paljon mahdollisuuksia työstää esimerkiksi implanttikruunuja tai taloja ja rakenteita. Moninaisten mahdollisuuksien takia ohjelmat ovatkin niin kiehtovia! Mielestäni mallinnusohjelmissa on paljon hyötyä rakentelu tehtävissä, sillä rakennelman kokonaismuota on helpompi hahmottaa ja rakenteita helppo lisätä, muokata tai poistaa digitaalisuutensa ansiosta. Tässä hommassa ei sormet likaannu:)
Alla klippi, missä kokeilen Rhinon käyttämistä vuoden 2019 pääsykoetyössä. Ennen kokeilua katselin videoita miten Rhinossa pääsee alkuun.
Viimeiset tsempit kaikille ennakkotehtävien tekoon!
Tuntuuko, että on vaikea lähteä hahmottamaan ja piirtämään erilaisia muotoja ja niiden mittasuhteita? Tai haluaisit tarkastella työhösi tulevia elementtejä eri suunnista ennen kuin ryhdyt varsinaiseen työhön? Tämä on monelle tuttua ja aivan normaalia, joka tulee myös luovien alojen ammattilaisille vastaan. Tähän löytyy ratkaisu työmalleista.
Luovilla aloilla, etenkin arkkitehtuurissa työmallit ovat suuressa roolissa suunnitteluprojektia. Työmalleja tehdään useita suunnitellun edetessä. Työmallit helpottavat hahmottamaan massoja, niiden muodostamia tiloja ja sijoittumista ympäristöönsä. Työmallit ovat tukena myös piirtämisessä, mallia tarkastellessa eri katselukulmista se on helpompi lähteä piirtämään. Työmallia voidaankin pitää avaimena parempaan ja toimivampaan lopputulokseen.
Miksi ottaa työmalli osaksi työskentelyä?
Piirtäminen helpottuu ja nopeutuu
Hahmotat paremmin miltä kappaleet näyttävät eri katselukulmista
Hahmotat millaisia varjoja ja tiloja syntyy
Mikä on se työmalli sitten oikein on?
Työmalli on suuntaa antava kolmiulotteinen malli suunnitelman muodosta. Materiaali voi olla mikä vaan, voit esimerkiksi valita materiaalin sen mukaan mikä luonnistuu itseltäsi helpoiten. Pääsykokeissa voit hyödyntää mukana oleviasi materiaaleja ja välineitä. Työmallin ei tarvitse olla viimeistelty ja siisti, vaan tärkeintä on se, että pystyt hahmottamaan erilaisia muotoja ja tutkia niitä eri katselukulmista. Työmalli toimii siis apuvälineenäsi varsinaiseen tehtävään, oli kyseessä sitten kolmiulotteisen mallin suunnittelu/rakentaminen tai piirtämis-/maalaustehtävä.
Esimerkiksi tämän vuoden Arkkitehtuurin ennakkotehtävissä työmallin teko on todella suuri apu. Kuvittaessa erilaisia esineitä, niiden muotoja ja sommittelua ympäristöönsä työmalli toimii erinomaisena apuvälineenä.
”Työmallin teko auttaa hahmottomaan muodonantoa sekä mittasuhteita. Jos tehtävänä on piirtää jokin rakennelma, on helppoa aloittaa työmallin teosta. Sitä voi sitten käännellä eri asentoihin halutun kuvakulman mukaan.”
~IINA C.
Alla olevalla videolla Tehon opettaja, toisen vuoden Arkkitehtiopiskelija Netta näyttää kuinka tehdä työmalli pääsykoetyyppisestä tehtävästä.
Tehtävänanto:
Hiiren kotikolo/pesä
Veljekset Maltti ja Valtti ovat kohdanneet kotipihassaan hiiren. Veljeksiä alkoi harmittamaan, sillä he huomasivat ettei hiirellä ole kotikoloa/pesää johon mennä. Maltti keksi, että heidän olisi hyvä rakentaa kotikolo hiirelle. Veljekset kiiruhtivat etsimään tarvikkeita, joista voisi kotikolon rakentaa. Leikkimökistään Maltti ja Valtti löysivät lapioita, sankkoja ja hieman ränsistyneen pulkan.
Löytämistään tarvikkeista veljekset alkoivat rakentaa kotikoloa.
Toteutus: Kuvaa minkälaisena Hiiri näki kotikolon/pesän saapuessaan kohti kotikoloa. Piirrä tai maalaa näkymä niin, että tehtävässä kuvatut pesätarpeet tai niiden osat ovat tunnistettavissa. (Vaakasuuntainen A3-arkki).
Treenaamaan yhdessä?
Pääsykokeisiin valmistautuminen on raskas prosessi ja välillä voi tuntua, ettei itse tiedä mitä töissään voisi enää parantaa. Töitään kannattaakin rohkeasti näyttää muille, sillä subjektiivisen arvioinnin saaminen on ensisijaisen tärkeää kehittymisen kannalla. Teho-Opiston valmennuskursseilla saat jatkuvasti ammattilaisten palautetta töistäsi, jonka avulla kehityt harppauksin. Aloita matkasi kohti unelmien opiskelupaikkaa Teho-Opiston tukemana!
Moii! Kevät etenee ja luovien alojen ennakoiden palautuspäivä lähenee! Poikkeuksetta kaikki ylimääräinen aika onkin mennyt tehtäviä tehdessä. Ennakot ovat ihan hyvällä mallilla, mutta moni asia mietityttää. Sitä huomaa pohtivansa, voiko näillä töillä päästä jatkoon?
Arkkitehtuurin tämän vuotisissa ennakkotehtävissä tehtävänantona on luoda kolme erilaista kuvaa piirtäen tai maalaten Bean- kalan pesästä. Pesästä ei tarvitse rakentaa pienoismallia, mikä poikkeaa viime vuosien tehtävänannoista. Annetut rakennusmateriaalit pesää varten ovat hyvin erilaisia muotokieleltään, mikä tuotti aluksi suurta päänvaivaa. Pohdin pitkään, miten pystyy materiaalit yhdistämään, että ratkaisusta tulee visuaalisesti miellyttävä ja toimiva. Toiseksi mietin sitä, kuinka tunnistettavia osien pitää olla. Jos materiaaleja hajottaa, ymmärtääköhän kuvan arvostelija mistä on kysymys?
Näitä pääni puhki pohdittuani päätin alkaa luottaa omaan ideaan. Nämä tehtävät ovat näytön paikka ja mahdollisuus osoittaa omat taidot. Kannattaakin vaan ideoida ja piirtää! Kokeilemalla erilaisia ratkaisuja toteuttaa tehtävänantoa, saattaa se mahdollistaa uusia ideoita ajatusvirtaan . Yritiän myös pitää mielessä tehtävänannossa pyydetyt perspektiivit, materiaalin tunnun ja kuvien yleisen fiiliksen. Jos ennakkotehtävät ovat vielä ihan alkutekijöissä, lähde liikkeelle esimerkiksi miellekartasta ja luota omaan visioon!
Moikka! Ennakkotehtävien palautuspäivä lähenee hurjan nopeeta vauhtia ja vielä riittää tekemistä. Tehtävät julkaistiin useimpiin kouluihin noin kuukausi sitten ja niitä oonkin pohtinut pääni puhki siitä lähtien. Aattelinkin tässä postauksessa jakaa mun fiiliksiä ennakoihin liittyen ja kertoa miten mun urakka edistyy.
Hiljaa hyvä tulee?
Annoin itelleni tietoisesti aika paljon aikaa tehtävänantojen haudutteluun ja oon kirjoitellut päähän tulleita ideoita ylös aina kun niitä tulee. Ekaan pariin viikkoon en sen enempää edes yrittänyt alkaa mitään konkreettista tekemään, koska uskon että tän tyyppiset tehtävät vaatiikin hauduttelua. Mulla oli ajatuksena hakea kolmeen eri kouluun sisustusarkkitehtuuriin mutta tässä tehtäviä pohdiskellessa tajusin että se on ehkä vähän liian kunnianhimoinen tavoite. Päässä pyöri 8 eri tehtävää ja tuntu et mistään ei tuu mitään, niin tein päätöksen että keskityn nyt ensin kahden koulun tehtäviin ja teen sitten kolmannet ihan lopussa jos tuntuukin että riittää aikaa ja energiaa niihin. Heti kun ns. poistin yhdet tehtävät mielestä kokonaan niin muut tehtävät alkoikin luonnistua huomattavasti helpommin.
Fiilis tehtävänannoista?
Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin tehtäviä on kolme joista ensimmäinen on kaksiosainen. Ensimmäisessä tehtävässä pitää keksiä runo ja toteuttaaa siihen liittyvä runokuva. Toisessa tehtävässä tulee tehdä runomobile. Nää on selkeesti mulle kaikista vaikeimman tuntuiset tehtävät ja oon ollu ihan jumissa runon keksimisen kanssa. Oon kuitenkin lukenut erilaisia runoja ja yrittänyt saada inspiraatiota niiden kautta. Luulen että mietin vähän liikaa tätä tehtävää ja sen takia jumitan paikallani. Kyllä sekin varmasti sieltä luonnistuu kun jaksaa vaan ideoida lisää! Kolmas tehtävä on suunnitella ja piirtää lyijykynillä ennennäkemätön aterin. Tähän uskon että mulla on hyvä idea ja se alkaa olla jo myös hyvällä mallilla. Aallon tehtävät on mun mielestä kokonaisuudessaan tosi mielenkiintosia eikä ne nyt ihan mahdottomilta tunnu, vaikka paljon joutuukin tekemään töitä että saa ne valmiiksi. Lahden muotoiluinstituutin sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävät ovat “leivoskauppa herkku”, “marimekko-maja” ja motivaatiokirje. Näistä mulla on alusta asti ollu hyvä fiilis, hauskan oloiset tehtävänannot ja tuntuu myös että ideoita riittää. Jos haluatte perehtyä tarkemmin tehtävänantoihin niin ne löytyy kyseisten koulujen sivuilta:)
Mitä tehdä jos tuntuu että on ihan jumissa?
Mulla on ollu jonkun aikaa semmonen fiilis että en meinaa saada mitään konkreettista tehtyä vaan ideat vaan pyörii päässä. Tähän tosiaan auttoi paljon se että karsin yhden koulun tehtävät mun tehtävälistalta kokonaan pois. Oon myös löytänyt paljon inspiraatiota pinterestistä. Hyvä keino on myös kirjottaa vaan kaikki ajatukset mitä tehtävästä tulee mieleen ylös ja niitä yhdistelemällä voikin huomaamattaan päästä eteenpäin. Pienoismallitehtävässä aloin vaan rakentelemaan jotain ja yksinkertaistakin ideaa tai muotoa eteenpäin viemällä voi saada tosi mielenkiintoisen lopputuloksen! Oon myös saanut tehon kurssin pikatehtävistä ja kotitehtävistä hyviä ideoita ennakkotehtäviäkin varten. Aloittaminen on aina se vaikein osuus ja ajattelen itse niin että tärkeintä on yrittää tehdä edes jotain. On se sitten paperista muotojen leikkailua, ajatusten kirjoittamista paperille tai pinterestin selailua. Tärkeetä on muistaa myös tehdä muutakin kuin paahtaa aamusta iltaan tehtävien parissa ja käydä esimerkiksi kävelyillä nauttimassa näistä ihanista alkukevään aurinkoisista päivistä.
Tällä hetkellä mulla on kyllä hyvä fiilis vaikka aika tuntuu menevän hurjaa vauhtia ja tekemistä kyllä riittää. Yritän kuitenkin pitää rennon otteen ennakoiden tekemisessä ja olla panikoimatta ihan liikaa (ainakaan vielä :D). Superisti tsemppiä kaikille ennakkoprosessia läpikäyville!<3
Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.
Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!
Teho-Opiston piirustuskilpailun voittajat on nyt valittu! Saimme niin paljon uskomattoman hienoja töitä, että nostimme palkintojen määrää ja palkitsemmekin yhteensä kolme kilpailijaa ilmaisella valmennuskurssilla! Yleisesti kilpailuun lähetetyt työt olivat tunteita herättäviä ja niihin oli käytetty selvästi paljon ajatusta.Jokainen osallistuja voi olla työstään ylpeä!
Piirustuskilpailussa piirrettiin, sommiteltiin ja maalattiin jälleennäkemisen hetkiä. Saimme paljon erilaisia töitä, joissa teemaa oli tulkittu niin ilon, haikeuden kuin surunkin kautta. Osallistujia oli tänä vuonna lähes 50, joten monta upeaa työtä jäi myös palkintosijojen ulkopuolelle.
– 2. SIJA, KUNNIAMAININTA: Teho- tai Intensiivi – valmennuskurssi
– 3. SIJA, ERITYISMAININTA: Simulaatio-kurssi
1. Pääpalkinto: Kari Markkanen
Tuomariston kommentit:
Pihla: Työssä on käytetty taitavasti kynää ja aikaansaatu liikenteen vilinän tunnelma. Parin kohtaaminen/halaus tuntuu rauhalliselta ja lämpimältä vilinän keskellä. Työ erottui muista tekniikallaan ja kokonaisvaltaisella ilmeellä
Juha: Taidokkaasti toteutettu perspektiivi. Kuvassa on hienoa liikkeen tuntua ja tunnelmaa, joka syntyy teknisestä toteutuksesta ja valitusta värimaailmasta.
Andrea: Vilinän keskeltä erottuu ihmisläheisyyden rauha. Kaupunkilaisten jälleennäkeminen pysäyttää muun maailman sekamelskan juuri oikeaksi hetkeksi ja antaa vapauden tuntea kiitollisuutta toista ihmistä kohtaan. Vaikka piirustus on teknisesti hyvin oikein ja taidokkaasti toteutettu, se on saatu herättämään värikkäitä tunteita. Tämä kombo on vaikeasti toteutettavissa, mutta tekijä on saanut sen silti toimimaan yhteen.
2. Kunniamaininta: Noora Nordblom
Tuomariston kommentit:
Pihla: Työ erottui edukseen kolmiulotteisen tekniikkansa ja värinkäyttönsä ansiosta. Sopivasti rajoja rikkova ja erilainen työ teki siitä huomiota herättävän ja kiinnostavan.
Juha: Moniulotteinen ja kiinnostava työ! Teknisesti kolmiulotteisen pinnan ja maalauksen yhdistäminen puupintaan luo mielenkiintoisen kohtaamisen näiden toisistaan poikkeavien elementtien välille
Andrea:Annettujen raamien sisältä toteutettu, mutta joustavalla tavalla luotu teos erottuu hyvin joukostaan. Pintaa on uskallettu työstää abstraktilla otteella, mikä on harvinaista ja kunnioitettavaa. Rohkeat värit tanssivat muotojen kanssa ja sulautuvat kauniisti yhteen taustan puupinnan kanssa. Hyvin työstetty teknisesti.
3. Erityismaininta: Anastasia Gribova
Tuomariston kommentit:
Pihla: Työ yhdistelee erilaisia piirustustekniikoita ja kädenjälkeä ja vangitsee katsojan. Työssä on tiettyä mystisyyttä, joka tekee siitä kiinnostavan ja ikään kuin pakottaa katsomaan uudestaan ja uudestaan. Työ ei aukene yhdellä katsomisella. kasvojen alue on tosi moni-ilmeinen ja kauniilla tekniikalla toteutettu.
Juha: Kollaasimaisesti yhdistetyt toisistaan eroavaiset piirustustyylit luovat kiinnostavaa kontrastia ja tekstuurin vaihtelua työhön. Ihmisten kohtaaminen työssä herättää katsojassa kysymyksiä jälleennäkemisen luonteesta ja hahmojen keskinäisestä suhteesta.
Andrea:Teos herättää kysymyksiä ja jää mieleen. Tekijä on valinnut rohkeasti erilaisen synkeämmän lähestymistavan. Ehkäpä jälleennäkeminen ei aina viesti positiivista; monesti se voi sattua tai repiä sisältä. Tätä tunnetta vahvistavat rohkeasti muunnetut viivat silmien ja leukojen kohdalta. Hyvää hiilen käyttöä, upeat kontrastit.
Onnittelut vielä voittajille ja suuri kiitos kaikille osallistujille!
Ennakkotehtävät on julkaistu! Mitä ajatuksia visuaalisen viestinnän muotoilun tehtävä herättää? Blogissa myös muutama vinkki ideointiin ja työn aloittamiseen.
Moikka! Kauan odotetut ennakkotehtävät luoville aloille on julkaistu! Hiihtolomalla pidin luovantauon enkä erityisemmin miettinyt ennakkotehtäviä. Nyt loman jälkeen tuntuu siltä, että on kiva aloittaa ihan tyhjältä pöydältä. Suurin haaste minulle tulee olemaan itse työn aloittaminen ja aikataulussa pysyminen. Aloittamisen avuksi olen tehnyt tämän viikon aikana ajatuskarttoja ja muutenkin kirjannut satunnaisia ideoita ylös.
Aalto yliopiston visuaalisen viestinnän muotoilun ennakkotehtävä:
“Muutos:
Mikä on mielestäsi merkittävä yhteiskunnallinen epäkohta, johon haluaisit vaikuttaa? Esittele ilmiötä lyhyessä tekstissä (noin 500 merkkiä).
Kehitä yksi ideoista valmiiksi visuaaliseksi konseptiksi, ja esittele se kolmessa erilaisessa viestintäympäristössä.”
Ennakkotehtävä on tyypillinen eikä siis yllättänyt erityisesti. Aihe on hyvin vapaa ja toteutustapa voi olla melkeinpä, mikä vaan. Se antaa mahdollisuuden olla luova, mutta haastaa miettimään aiheen tarkempaa rajausta. Liian suurpiirteinen kokonaisuus voi olla hankala hahmottaa, mutta liian suppea aihe voi olla tylsä tai vaikea toteuttaa kiinnostavasti. Hyvä mittapuu aiheen rajaukselle on 500 merkin teksti, jossa pitää esitellään työn pointti. Jos ilmiö on vaikea tiivistää merkkimäärään, se voi olla liian monimutkainen.
helmi-maaliskuun fiiliskuvia
Minusta tehtävä on hyvä ja sitä on kiva lähteä miettimään. Yhteiskunnan epäkohdat herättävät paljon erilaisia ajatuksia ja aiheen voi valita oman kiinnostuksen sekä arvomaailman pohjalta. Ideointia on nopeuttanut keskustelut ystävieni kanssa yhteiskunnan epäkohdista. Heiltä olen saanut uusia näkökulmia ja ajatuksia, joista voisi olla hyvin hyötyä myös muiden alojen ennakkotehtävissä. Tehtävänannossa pidän kovasti myös siitä, että luonnokset on pyydetty palauttamaan. Tehtävä ikään kuin pakottaa miettimään monia vaihtoehtoja ennen lopullista päätöstä. Valmista ideaa ei siis tarvitse heti alussa olla, vaan saa rauhassa kokeilla, mikä toimii ja mikä ei.
Kun löydän sopivan idean teen yleensä laajan kirjallisen suunnitelman työn toteuttamisesta aikatauluineen päivineen. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty tai ainakin sinnepäin. Kun on varma ja selkeä suunnitelma, johon turvautua, on työn toteutus kivaa ja nopeampaa.