Anneli läpäisi neljät pääsykokeet – Katso kuvat töistä!

Teho-Opiston Maxi-kurssin käynyt Anneli Trifonova oli jo pitkään unelmoinut sisustusarkkitehtuurin opinnoista. Unelma toteutui kesällä 2023, kun hän läpäisi yhteensä neljän eri korkeakoulun ennakkotehtävät ja pääsykokeet – loistavin tuloksin! Syksyllä alkavatkin opinnot Aalto-Yliopistossa. Annetaanpa Annelin itsensä kertoa lisää eri koulujen pääsykoetehtävien tekemisestä! Jatka siis lukemista ja katso kuvat menestyksekkäistä töistä!

Hei taas! Olette jo aikaisemmin saattaneet lukea Tehon blogista, että hain neljään eri korkeakouluun sisustusarkkitehtuurin linjalle: Aalto Yliopistoon, LAB Ammattikorkeakouluun, Metropoliaan ja XAMKiin. 

Olin niin onnellinen, kun sain kutsut pääsykokeisiin kaikista korkeakouluista! Sen jälkeen asetin itselleni tavoitteen: nappaa kaikki sisustusarkkitehtuurin opiskelupaikat hyvillä pisteillä. 

Työpaikalla sovin etukäteen vapaapäiviä valintakokeita varten. Asetin itselleni heti tavoitteen päästä Aallon toiseen vaiheeseen, kun yliopiston sisustusarkkitehtuurin koe on kaksivaiheinen.

No niin. 10 intensiivistä pääsykoepäivää edessä. Let’s go! 

XAMK Pääsykokeet

Ensimmäisen osan pääsykokeista XAMK ammattikorkeakoulu järjesti etänä. Jatkoon pääsisi 60 parhaat pisteet saanutta hakijaa. Aamulla kello 8.00 XAMKin nettisivulta löytyi 2 tehtävää. Ne piti palauttaa samana päivänä klo 15 mennessä. 

Tehtävä 1. PEHMEÄÄ JA KOVAA

Piirrä A3 paperille mustavalkoinen perspektiivikuva kahvilan näkymästä. Piirroksen tulee välittää näkymän tilallinen vaikutelma sekä näkyvien esineiden materiaalien tuntu.

Mielenkiintoinen tehtävä! Tykkään rakentaa perspektiiviä ja suunnitella tiloja! Olin tyytyväinen työhöni! 

– Anneli

Tehtävä 2. TARINAN KUVITUS

Tee värillinen kuva tarinan pohjalta, niin että olet itse osa tarinaa: 

Nyt aion kertoa Zenobian kaupungista, jossa ihmeellistä on tämä: vaikka se sijaitseekin kuivalla maaperällä, se seisoo hyvin korkeilla pilareilla, talot ovat bambua ja sinkkiä, niissä on puujaloissa seisovia monia terasseja ja parvekkeita, ne menevät ristiin rastiin ja niitä yhdistävät puu- ja köysitikkaat, talojen yllä on kartiokattoisia näköalaterasseja, vesitynnyreitä, tuuliviirejä ja taloista sojottaa väkipyöriä, ongensiimoja ja nostureita. 

Olen tehnyt jo aikasemmin piirustuksia tarinan pohjalta. Minulla ei ole yleensä ollut vaikeuksia tällaisten tehtävien kanssa, mutta kun ensimmäinen tehtävä vei paljon aikaa, jouduin tekemään toisen kiireessä. Sen takia en ollut täysin tyytyväinen. Myöhemmin sain silti kutsun valintakokeen toiseen osaan ja ensimmäisestä päivästä tulikin täydet pisteet: 40/40! 

– Anneli

Tehtävä 3.

Tee kolmiulotteinen abstrakti taideteos paperista, mikä kuvaa pehmeetä ja kovaa sekä miten se siirtyy yhdestä toiseen.  

Toinen osa pääsykokeista järjestettiin Kouvolan kampuksella. Sinä päivänä heräsin neljältä aamulla ja menin junalla Helsingistä Kouvolaan. Olin koko päivä niin väsynyt, että en pystynyt keskittymään tehtäviin. Ideat eivät vain tulleet päähäni. Tein paljon luonnoksia, mutta en keksinyt mitään hyvää. Loppujen lopuksi sain idean, mutta en silti ollut tyytyväinen.

– Anneli

Tehtävä 4.

Rakenna kahden henkilön näkötorni grillitikuista, paperista ja langasta. Mittakaava 1:10.  Piirrää/maalaa näkötorni A3 paperille. Aikaa tehtävän suorittamiseen 3 tuntia.

Apua! Kolme tuntia! Miten saada hyvän idean ja rakentaa näkötornin ANNETUSSA MITTAKAAVASSA 15cm tikuista ja paperista niin lyhyellä ajalla?! Tarkoittaako se, että jos suunnitelmani näkötorni olisi luonnossa 10 metriä, kyseisessä mittakaavassa se olisi metri mittainen? Suunnittelin aikani niin, että 2 tuntia menee näkötornin ideoimaan ja sen toteutukseen ja viimeinen tunti menee maalaukseen. Lopputulokseen en ollut yhtään tyytyväinen, koska pienoismalli tuli paljon matalampi, niin kuin olin alussa suunnitellut. Piirustuksen tein akvarelliväreillä. Palautin työn viimeisenä sekunnilla. Kokeiden jälkeen jäi epävarma fiilis.

– Anneli

Kesäkuun alussa sain tulokset ja olin suunnattoman yllättynyt kun sain täydet pisteet: 100/100!

– Anneli

LAB Pääsykokeet

LAB muotoiluinstituutin kolmen päivän pääsykokeet järjestettiin Lahden kampuksella. Ensimmäisenä päivänä tutustuin ihmisiin, jotka olivat tulleet pääsykokeisiin, kuten minäkin. Oli helpottavaa pystyä jakamaan jännitystä muiden kanssa!

Tehtävä 1.

Suunnittele ja valmista pienoismalli puutikuista ja/tai rautalangasta vähintään viidelle takille tarkoitetusta vaatesäilyttimesta. Lisää palautettavan malliin yhtä takkia kuvaava esimerkkikangas. Mittakaava 1:5 Arviointiperusteet: Idean omaperäisyys, rakenteen kestävyys ja tukevuus, tarkoituksenmukainen materiaalin käyttö, käytännöllisyys ja toimivuus, mallin siisteys ja tekninen viimeistelytaso.

Oli hauskaa tehtävää! Toteutettu idea ei tullut heti päähän. Ennen kuin sain sen, tein paperilla n.10 eri luonnoksia ja pari esimerkkiä puutikuista. Lopputulokseen olin ihan tyytyväinen.

– Anneli

Tehtävä 2.

Täydellinen paikka keskittymiselle. Pohdi millaisessa tilassa tai ympäristössä sinä mieluiten tekisit valintakoetehtävää. Pohdi myös minkälaiset kalusteet, värit ja materiaalit sopisivat tähän keskittymistä vaativaan suunnittelutyöhön. Piirrä/maalaa värillinen kuva itsestäsi tekemässä tätä tehtävää tässä täydellisessä paikassa.

Tämä oli minun lempitehtävä! Halusin tuoda omaa persoonallisuuttani esille työssäni, siksi valitsin auringonkukka-aiheen. Lähdin tehtävään hyvällä mielellä, koska olin tehnyt Tehon kurssin akvarellitunnilla vastaavan harjoitustehtävän ja saanut siitä hyvät pisteet. Heti kun olin lukenut tehtävänannon, päätin, että toteutan sen lempitekniikallani – akvarelliväreillä. Olin tyytyväinen työni värimaailmaan ja lopputulokseen!

– Anneli

Tehtävä 3.

Muotoiluinstituutin kevätnäyttely esittelee opiskelijoiden töitä eri koulutusohjelmista. Näyttelyssä on esillä mm.kalusteita, sisustussuunnittelua, grafiikkaa, vaatesuunnittelua ja teollista muotoilua. Näyttelyyn kuljetaan aulan kautta. Tehtävänäsi on suunnitella elämyksellinen sisäänkäynti näyttelyyn aulaan. Aulan takaseinän keskellä on ovi näyttelyyn.  Rakenna sisäänkäynnistä pienoismalli mittakaavassa 1:50 sekä tee mittakaava selventävä ihmishahmo. Aulan koko on 6*6 metriä ja se on 6 metriä korkea. Leikkaa ovi keskelle takaseinää. Oven koko on 2*2 metriä. Liimaa tai teippaa seinät lattia toisiinsa.

Välineet: seinä- ja lattiapahvit 12*12, paperi, pahvi, teippi, liima, rautalanka sekä vapaavalintaiset piirustusvälineet. 

Arviointiperusteet: Sisäänkäynnin idea ja elämyksellisyys, tilallinen hahmotuskyky, mittakaavan hallinta, värien tai kontrastien käyttö, sommittelutaito, esitys- ja rakennustapa.

Onpa ihana ja mielenkiintoinen tehtävä! Tässä meni aluksi paljon aikaa ideointiin. En halunnut käyttää työssä rautalankaa ollenkaan, joten lähdin toteuttamaan suunnitelmaa käyttäen vain paperia ja kartonkeja. Ideana oli tehdä  harmoninen ja trendikäs tila – tuoda luonto sisälle. Puupinnat ja luonnon tekstiilit tuovat tilaan positiivista tunnelmaa ja niitä on miellyttävä katsoa ja koskettaa. Työssä käytin luonnon värejä. Vihreä väri kuvaa puuelementtiä, joka kuvastaa kasvua, tehokkuutta ja ravitsemusta. Aikaa oli 3 tuntia ja onnistuin omasta mielestäni tosi hyvin!

– Anneli

Tehtävä 4.

Café MI. Suunnittele kampuksen sisäpihalle Muotoiluinstituutin kesäkahvila. Voit itse päättää kahvilan koon, muodon sekä sijainnin pihalla. Kahvilassa tulee olla jonkinlainen suoja sateelta ja auringolta. Piirrä kahvilasta pohjapiirros, mistä hahmottaa suunnitelman muodon, koon, toiminnot, kalustuksen, ja sijainnin pihalla. Piirrä lisäksi suunnitelmasta värillinen perspektiivinäkymä. 

Välineet: Pystysuuntainen A3 paperi. Piirrä paperin yläosaan perspektiivinäkymä ja alaosaan pohjapiirros. Voit myös kirjoittaa paperiin lyhyitä suunnitelmaa avaavia tekstejä.

Arviointiperusteet: Idea, suunnitelman soveltuvuus käyttötarkoitukseensa ja ympäristöönsä, Kolmiulotteinen hahmotuskyky, piirustustaito, värien käyttö, mittakaavan hallinta, sommittelu, esitystapa.

Ihan alusta olin tosi tyytyväinen tehtävänantoon. Tekniikka oli vapaa, ja yksi arviointiperusteista oli värien käyttö. Vaikka tiesin, että tussilla piirtäminen ei ole vahvuuteni, halusin silti kokeilla jotain uutta. Mielestäni olisin voinut lukea tehtävänannon tarkemmin, koska tein pieniä virheitä, jotka huomasi myöhemmin. En ollut täysin tyytyväinen suoritukseen, mutta virheiden jälkeen on hyvä selvittää itselleen, miksi se tuli tehtyä ja miten voi vaikuttaa siihen, ettei niitä tapahdu enää jatkossa. 

– Anneli

Haastattelu

Haastattelussa pyrin olemaan mahdollisimman oma itseni. Kerroin itsestä, harrastukseni ja miksi olen hakemassa juuri susustusarkkitehtuurin linjalle. Kaikki kolme haastattelijaa olivat todella mukavia ja oli kiva jutella niiden kanssa. Kokeista jäi kokonaisuudessaan hyvä fiilis, sainkin kaikki työt ajallaan valmiiksi. Tieto LABiin pääsystä tuli jo kesäkuun puolivälissä. Sain 92/100. Happy!

-Anneli

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



Metropolia Pääsykokeet

Metropolian valintakokeet olivat kaksipäiväiset. Ennen kokeita jännitin huomattavasti vähemmin, kuin LABissa, varmasti sen takia, itselläni oli menossa jo kuudes pääsykoepäivä. Aamulla lähdin Arabian kampukselle hyvällä fiiliksellä ja tapasin tuttuja Teholaisia. Toivotimme toisillemme tsemppiä ja menimme paikoillemme luokkaan.

Tehtävä 1. Crescendo

Crescendo on musiikkitermi, joka viittaa äänenvoimakkuuden kasvuun tai musiikillisen intensiteetin lisääntymiseen. Se ilmaisee äänenvoimakkuuden asteittaista kasvua tai musiikin tunteellisen voimakkuuden ja jännitteen kasvua.

Piirrä ja/tai maalaa ”CRESCENDO”. Arviointiperusteet: mielikuvitus, sommittelutaito, värien käyttö, tunnelman välittyminen, kokonaisuuden hallinta

Lapsena kävin musiikkikoulua ja voin hyvin kuvitella mitä tarkoittaa ”CRESCENDO”. Tehtävänannon luettuani kuvittelin itseni 10-vuotiaana soittamassa pianoa. Päähäni ilmestyi muotoja ja värejä jotka siirsin nopeasti paperille. Vastaväreillä halusin lisätä voimakkuutta. ”Musiikkivärinä” valitsin oranssin. Se on vahva, energisoiva ja hehkuva!

-Anneli

Tehtävä 2. Sisätila

Kävelet vanhalla teollisuusalueella ja saavut kiinnostavan näköisen rakennuksen eteen. Ovet ovat lukossa, mutta vähän korkeammalla on aukko, josta avautuu rajattu näkymä teollisuushalliin.

Aukon sijainti kohdistaa katseesi ylöspäin. Katon tukirakenteet ovat terästä ja vankkaa tekoa. Tila on yllättävän matala, ja lähellä olevien rakenteiden yksityiskohtiakin on mahdollista erottaa. Katosta roikkuu rivissä valkoisia pallovalaisimia. Kirkas päivänvalo lankeaa tilaan kattoikkunoista muodostajan oikealle seinälle jyrkkiä varjoja. Piirrä aukosta avautuva näkymä. Käytä rikkaasti eri valöörejä eli valoisuusasteikkoa.

Välineet: A3 paperi, lyijykynät.

Arviointiperusteet: Mielikuvitus, piirustustaito, sommittelu, tilan ja muodon hahmotus, valon ja varjon aikaansaaman tunnelman kuvaaminen.

Ensimmäinen asia, jonka huomasin oli aika: 1 tunti ja 45 minuuttia. Minun mielestäni se on tosi vähän aikaa hyvänlaatuiseen lyijykynätyöhön, mutta ehkä tässä tehtävässä piti näyttää kuinka nopeasti pystyn reagoimaan stressitilanteessa ja keksimään ideoita. Oli aika helppo aloittaa, koska kaikki tärkeät asiat ovat jo ehtävänannossa. En tehnyt mitään luonnoksia. Päätin, että yritän toteuttaa työn heti A3 paperille. Työprosessi meni hyvin. Ensimmäiset 10-15 minuuttia meni perspektiivin ideointiin ja rakentamiseen, sen jälkeen piirsin tehtävänannosta tärkeät yksityiskohdat. Viimeiset 40 minuuttia meni varjostamiseen. Kaiken kaikkiaan olin tyytyväinen työhön.

-Anneli

Tehtävä 3. Siirtymä

Rakenteen ja muodon lähtökohta on tasasivuinen kuutio, 14*14*14 cm,  jota voit muokata haluamallasi tavalla. Suunnittelee ja toteuttaa valkoisesta paperista kolmiulotteinen teos, joka ilmentää siirtymää.

Välineet: A3 paperi, liima/teippi, annettu alusta

Arviointiperusteet: ideontikyky, sommittelu, materiaalin käyttö, muodon ja kokonaisuuden hallinta

Tämä oli mielestäni heikoin työni pääsykokeissa. Ideanani oli tehdä varjon siirtymä aukkojen avulla. En halunnut tehdä perus kuutiota ja yritin olla mahdollisimman kaukana tästä muodosta, mutta noudattaa kuitenkin annettuja mittoja (14*14*14cm). Parin tunnin jälkeen loistava idea meni pieleen. Olin mielestäni liian kaukana kuutiosta ja työ ei näyttänyt siltä, miten olin sen suunnitellut. En tiennyt mitä tällä tehtävällä haettiin ja lopputuloksesta jäi vähän epävarma fiilis.

– Anneli

Tehtävä 4. Jännittävä kohtaaminen

Museon pyöreässä ala-aulassa museovieraita vastaanottamassa seisoo kaksi veistosta omilla jalustoillaan. Ne kohtaavat toisensa yllättävällä tavalla ja yllättävät samalla katsojatkin. Veistokset ovat ei-esittäviä abstrakteja muotoja. Suunnittele, miltä veistokset näyttävät ja mistä materiaalista ne ovat tehty. Piirrä lyijykynällä veistoksista museon ala-aulassa. Sijoita kuvaan myös mittahenkilö.

Toteutus: A3 paperi, lyijykynät 

Arviointiperusteet: mielikuvitus, veistosten muoto ja persoonallisuus, kolmiulotteinen esittäminen, valon ja varjon käyttö, sommittelu ja kuvakulma, kokonaisuuden hallinta. 

Neljännelle tehtävälle oli aikaa 2 tuntia. Lähdin heti luonnostelemaan erilaisia veistoksia. Tällä kertaa käytin suunnitteluun tunnin ja itse toteutukseen loput ajasta. Viimeistelyyn ei jäänyt paljon aikaa, mutta kun itselleni lyijykynät ovat ne tutuimmat välineet, nopeammalla varjostuksella sain työn valmiiksi niin hyvin, kuin se oli tuossa ajassa mahdollista.

-Anneli

Tehtävä 5. Näyttelypaviljonki TRIENNALE

Euroopan Sisustusarkkitehdit kokoontuvat joka kolmas vuosi järjestettävään tapahtumaan Triennaleen. Tänä vuonna tapahtuma järjestäjän Suomessa, Helsingissä. Triennaleen sisältyy mm. seminaareja, näyttelyitä. Tällä kertaa jokainen osallistujamaa tuottaa tapahtumaan näyttelypaviljongin edustamaan maansa parasta suunnittelua ja samalla toimimaan kohtauspaikkana ja näyttelytilana. Paviljonkien rakennuspaikkaksi on valittu Töölönlahden puisto. Tarkoitus on, että jotkut paviljongit voivat jäädä tapahtuman jälkeen palvelemaan muuta käyttöä, loput siirretään ja mahdollisesti myydään kiinnostuneille. Ohjeeksi on annettu, että paviljonkien tulee olla rakenteellisesti 3 metriä irti maan pinnasta ja niiden yhteydessä tulee olla terassi.

Suunnittele ja toteuta Suomen kokonaisuus, johon kuuluvat näyttelypaviljonki ja siihen kuuluva terassi.

  • Paviljonki on yksikerroksinen ja pohjapinta-alaltaan 30m2. Rakennuksen pohja on kohotettu rakenteilla 3 metriä irti maasta. Paviljonkin johtaa portaat maan tasosta.
  • Paviljonkiin kuuluu maan tasoon sijoittuva terassi, jonka pinta-ala on myös 30m2.

Piirrä ja/tai maalaa vapaalla tekniikalla toteutettu värillinen perspektiivikuva, jossa paviljonki on kuvattu maantasolla seisovan ihmisen silmin katsottuna. Kuvassa näkyy myös ympäristöä ja tapahtuman yleisöä. 

Rakenna pienoismalli paviljongista terasseineen mittakaavassa 1:50. 

Välineet: 

Piirustus: A3 paperi ja omat piirustusvälineet

Pienoismalli: omat A3 paperit, puutikut, valintakoekutsussa mainitut omat välineet ja annettu alusta mallille.

Arviointiperusteet: Rakenteiden ja rakennuksen ulkonäkö, sommittelu, kuvallinen ilmaisu, materiaalien käyttö, mittakaavan, muodon ja kokonaisuuden hallinta.

Jeeee tykkäsin tästä suunnittelutehtävästä! Lähdin luonnostelemaan paviljonkia tavallisesta paperista ja onneksi sain idean aika nopeasti. Laitoin ylös kaikki tarkat mitat, ettei tule virheitä pienoismallissa. Kolme tuntia meni paviljongin tekemiseen (tein huolellisesti, ettei tule sotkuja liimasta) ja vähän alle pari tuntia jäi maalaukseen (piti varata vielä 10-15 min. haastatteluun). Lopputulokseen olin tosi tyytyväinen, eikä viiden tunnin aikarajassa tullut kiire. Haastattelunkin meni hyvin. 

– Anneli

Kokeiden jälkeen minulla jäi kuitenkin varma fiilis, vaikka mietinkin , teinkö Siirtymätehtävän tehtävän oikein. Silloin kun sain tietää koulun pääsystä, olin jo reissussa Perussa. Sain yhteensä 93/100 pistettä!

– Anneli

Aalto-Yliopisto Pääsykokeet

Aallon sisustusarkkitehtuurin koe oli kaksivaiheinen. Ensimmäisen päivän jälkeen vajaa puolet hakijoista pääsivät viimeiseen vaiheeseen. Ensimmäisenä päivänä heräsin aikaisemmin. Otaniemen kampusalue on laaja, joten päätin tulla hyvissä ajoin, jotta ehdin löytää oikean paikan ajoissa. Fiilis oli positiivinen, vaikka hieman jännitti. Takana oli jo kolmen korkeakoulun pääsykokeet ja edessä loma Etelä-Amerikassa! Harmi, että töiden kuvaaminen oli kielletty pääsykokeissa.

Tehtävä 1.

Ensimmäisessä tehtävässä piti maalata KVARTETTI. Tämä tehtävä tuntui mukavalta ja ideoinnin osalta helpolta. Teho-Opiston kurssilla olen oppinut tekemään miellekartttoja. Tämä osaaminen auttoi minua pääsykokeiden aikana tosi paljon!  Miellekartan avulla löysin ensimmäiselle tehtävälle loistavan idean: kielisoitinkvartetti esiintymässä Japanin sakurapuistossa ja taustalla näkyy Fuji vuori. Valitsin akvarellit, koska se on minulle tutuin ja turvallisin tekniikka. Olin erityisen iloinen tehtävän onnistumisesta! 

Tehtävä 2.

Toisessa tehtävässä pyydettiin suunnittelemaan ja piirtämään lyijykynillä AIKAKONE. Aluksi ideoita ei vaan tullut päähän, mutta luonnostelun jälkeen sain kipinän. Piirsin kaksi kuvaa, jossa näkyy aikakone kahdesta eri kulmasta. Ensimmäisen kuvan taustalle piirsin myös ison kaupungin ja mittakaavaksi ihmishahmon aikakoneen sisällä (ideana oli se, että ihminen on lähdössä menneisyyteen). Toisessa kuvassa ihminen on saapunut aavikolle ja näkee ison dinosauruksen. Lopputulokseen olin ihan OK tyytyväinen. Näiden kahden tehtävän jälkeen karsittiin osa hakijoista pois. Minulla oli varma fiilis ensimmäisen päivän jälkeen, mutta silti odotin kutsua toiseen osaan jännityksellä.  Ja sain sen! 

Tehtävä 3.

Kolmannessa tehtävässä piti rakentaa tornin paksusta kartongista, puutikuista ja/tai rautalangasta. Tämäkin tehtävä tuntui mukavalle. Olin tehnyt aikaisemmin Tehon kurssilla vastaavan tehtävän, mutta en saanut siitä hyviä pisteitä. Niin kuin sanoin aikasemmin, virheistä oppii. Ottaen huomioon aiemman virheeni, suunnittelin hienon tornin muodon, jotta se näyttäsi kiinnostavalta jokaisesta suunnasta. 

Kuva: Tuomas Uusheimo

Tehtävä 4.

Neljäs tehtävä: LELU. Materiaalina olivat: das-massaa, pillit, puutikut, rautalanka. Vaikka olen tehnyt tänä vuonna Teholla pääsykoetyyppisiää tehtäviä savesta, tämä tehtävä oli minulle kaikista haastavin.  Das-massaa kuivui kädessä ja sitä oli vaikea käsitellä. Loppujen lopuksi tein lelun kissalle. Tehtävää palautteessa minua jännitti, että olinko ymmärtänyt tehtävän oikein, mutta yritin ajatella positiivisesti ja odottaa tuloksia rauhassa. 

Tehtävä 5.

Viidenneltä tehtävästä odotin jotain vaikeaa rakennustehtävää, koska aamulla kolmantena päivänä meitä vastassa olivat puurimat, pahvit, rautalanka, siima, naru ja sahat. Tehtävänannossa luki, että pitää tehdä soitin annetuista materiaaleista ja värittää se. 

Tein semmoisen puusoittimen, jota en ole nähnyt ikinä missään. En ole koskaan tehnyt mitään rimasta, mutta tehtävä tuntui mielenkiintoiselta. Jäi kuitenkin hyvä ja helpottunut fiilis. Iltapäivällä meillä oli haastattelut. Vaikein valintakokeen osa oli jo takana, joten odotin vuoroani innoissani! Haastattelussa piti esitellä soitin ja soittaa sitä. Luonteeltani olen puhelias ja pirteä, joten se meni tosi hyvin. Haastattelijat olivat mukavia ja puheliaita ihmisiä, joten tilannetta ei tarvinnut  jännittää.  Hyvällä fiiliksellä lähdin lomalle Peruun. Mietin joskus reissun aikana Aallon valintakokeista ja analysoin tehtäviä uudestaan. Tiesin, että tulokset tulevat varmasti jo heinäkuun puolella, joten päätin nauttia lomasta ja olla päivittämättä opintopolkua Metropolian tuloksien jälkeen.

Fiilikset kokeiden jälkeen

4.6 aamupäivällä tulokset tuli. En uskonut silmiäni kun näin: ”Sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa”. Ja ekalla yrityksellä! Olen ylpeä itsestäni ja niin onnellinen siitä, että kova työ palkittiin.

Maxi-kurssilaisena vuoden aikana palautin Tehoverkkoon n. 80 kappaletta piirustuksia, maalauksia, puutikkutehtäviä, paperimalleja, savitehtäviä, kollaasitehtäviä, ja rautalankatehtäviä. Tein pääsykoesimulaatioita, vanhoja Aallon pääsykokeita ja otin lisäkurssin Treeni 5x ennen Aallon pääsykokeita. Kaikista tehtävistä sain palautetta ja näin myös muiden kurssilaisten töitä ja heidän ideoitaan. Vaikka opiskelin Teholla etänä ( työajat eivät antaneet ,ahdollisuutta käydä lähikurssia) pääsin silti opiskelemaan unelma-alaani!Teholla on hyvä se, että siellä on niin paljon ihania, motivoituneita ja samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä, joiden kanssa oli kiva tutustua ja viettää iltoja Teho-Opiston bileissä!

Iso kiitos Tehon opettajille! Olen kehittynyt tämän vuoden aikana tosi paljon teidän avulla.  Syksyllä aloitan opinnot Aalto Yliopistossa. Odotan ilolla ja innolla koulun alkua!

– Anneli Trifonova

Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!


Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.

Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!



Inspiroivia tekijöitä – Alvar Aalto

Inspiroivia tekijöitä -sarjassamme esittelemme ensimmäisenä tunnetuimman suomalaisen Arkkitehdin, Alvar Aallon. Vaikuttavan uran tehnyt Aalto on jättänyt kulumattoman jäljen niin suomalaiseen kuin kansainväliseenkin arkkitehtuuriin. Tässä postauksessa pääset kuulemaan kuka tämä arkkitehtuurikentän kuumakivi oli ja mikä hänestä teki niin vaikuttavan.

Arkkitehtina, muotoilijana ja akateemikkona tunnettu Hugo Alvar Henrik Aalto on Suomen tunnetuin arkkitehti. Pitkän uran tehnyt Aalto syntyi Kuortaneella 1898, josta hän lähti opiskelemaan arkkitehdin alaa Helsinkiin, Polyteekkiin (nykyinen Teknillinen korkeakoulu).

Aalto ehti tehdä pitkän ja vaikuttavan uran. Arkkitehtuuri oli hänen elämäntyönsä, joka sisälsi laajasti vaikuttuvia suunnitelmia. Kesähuvilat, hienostuneet yksityistalot, asuntoalueet, kulttuurirakennukset ja yhdyskuntien kaavoitukset syntyivät Aallon kynästä kuin itsestään. Tämä arkkitehtuurin monitaituri ei kuitenkaan rajoittanut osaamistaan vain rakennusten suunnitteluun vaan Aalto tunnetaan myös moderneista huonekalu-, valaisin- ja sisustussuunnittelusta, jota hän toteutti puolisonsa Aino Aallon kanssa. Aallolle kalusteiden suunnittelu toimi luontevana jatkeena arkkitehtiajattelulleen. Vuonna 1935 perustettiin Artek, jonka kautta markkinointi ja myynti kalusteille tapahtui, jolloin myös myynti kansainvälisille markkinoille alkoi.

Aalto nousi urallaan yhdeksi modernismin tärkeimpien edustajien joukkoon. Kansainvälisesti uraa tehnyt Aalto avasi rohkeasti uusia vaihtoehtoja aikaisempien tyylien teknisyydelle ja yksitoikkoisuudelle. Aallolle tyypillistä oli tarkastella asioita kokonaisvaltaisesti. Hän tutki tarkoin rakennusten ympäristösuhteita, ihmisläheistä mittakaavaa, materiaalin tuntua, yksityiskohtia ja valaistuksen sijoittelua. Tästä Aallon tavasta lähestyä ja toteuttaa arkkitehtuurisuunnittelua muodostui aivan oma arkkitehtuurisuuntauksensa.

Aallolla oli erityinen kyky arkkitehtinä pyrkiä ratkaisemaan uusia tehtäviä aina ennakkoluulottomasti ja luoda uutta luovalla tavalla, johon koko hänen uransa heijastuu.

Alvar Aallon suunnittelemia kohteita:

  • Paimion parantola
  • Finlandia talo
  • Teknillisen korkeakoulun päärakennus
  • Muuramen kirkko
  • Baker House (Boston, Yhdysvallat)

Lähteet / Lue lisää:

Alvar Aalto – 1898-1976

Alvar Aalto – Arkkitehtuurimuseo

Haaveiletko sinäkin sisustusarkkitehdin urasta?


Tule treenaamaan pääsykokeisiin meidän kanssa! Yksilöllisessä valmennuksessamme kehität oman persoonallisen tyylisi ja nostat taitosi pääsykokeissa vaaditulle tasolle yhdessä ammattitaitoisten ja kannustavien opettajiemme kanssa. Kursseilla valmistautuminen on tavoitteellista, mutta hauskaa ja opettajiemme innostus tarttuvaa! Liity mukaan treenaamaan Tehon huippuporukkaan!



Opiskelupaikka Bloggaamalla tai TikTokkaamalla? Hae NYT!

Kiinnostaako ilmainen vuoden pituinen valmennuskurssi arkkitehtuurin, muotoilun, graafisen suunnittelun tai muiden taidealojen opintoihin? Nyt sinulla on mahdollisuus napata unelmiesi opiskelupaikka Maxi-kurssin opiskelijabloggaajana tai TikTokkaajana! Lue lisää ja hae mukaan viimeistään 6.9.2023!

Haemme nyt opiskelijabloggaajia ja -TikTokkaajia kertomaan aitoja kokemuksia Maxi-valmennuskurssilla harjoittelusta. Onko sinulla motivaatiota treenata kurssilla säännöllisesti ja jakaa rehelliset fiiliksesi onnistumisista ja haasteista omassa Teho-blogissasi ja sosiaalisessa mediassa kuvin tai videoin? Jos vastasit KYLLÄ saatat olla juuri etsimämme henkilö!

Mitä me tarjoamme?

Ilmaisen paikan Suomen laajimmalta luovien alojen valmennuskurssilta, Maxi-kurssilta (arvo n. 1890€)

Maxi-kurssi on vuoden pituinen laaja valmennus eri luovien alojen hakuihin ja pääsykokeisiin. Olit sitten hakemassa arkkitehtuurin, muotoilun, graafisen suunnittelun tai minkä tahansa muun luovan alan opintoihin, Maxi-kurssilta saat parhaat eväät onnistuaksesi! Harjoittelu läpi vuoden on hauskaa ja tavoitteellista, mikä luo vahvan rutiinin ja antaa vankan pohjan menestymiseen kokeiden jälkeisissä opinnoissakin. Entiset opiskelijamme ovat menestyneet loistavasti hauissa ja yli 70% on saanut haluamansa opiskelupaikan!

Paikan osana samanhenkistä tiimiä

Ei hätää, et ole tehtävässäsi yksin! Tehon bloggaajana tai TikTokkaajana olet osana bloggaajatiimiä, jossa pääset jakamaan omia tunnelmiasi samanhenkisten ihmisten kanssa. Lisäksi koko Tehon porukka on mukana tukemassa sinua opinnoissasi sekä bloggaajan tai TikTokkaajan roolissa koko lukuvuoden ajan! 

Kattavan perehdytyksen tuleviin tehtäviisi

Perehdytyksen ansiosta sinun ei tarvitse osata kaikkea etukäteen! Ohjeistamme tarpeen mukaan sekä blogin kirjoittamiseen, videoiden tekemiseen, että somen päivitykseen!

Mitä me toivomme?

Bloggaajat

Aktiivista osallistumista Maxi-kurssille ja motivaatiota treenata säännöllisesti

Osallistut lukuvuoden pituiselle Maxi-kurssille yhdessä muiden kurssilaisten kanssa. Käyt kurssia aktiivisesti joko lähikurssina, live-verkkokurssina tai etäkurssina.

Blogipostauksen ja muun somemateriaalin julkaisua säännöllisesti

Päivität omaa Teho-blogiasi sekä Tehon someja noin 3-4 kertaa kuukaudessa tekstillä ja kuvilla. Haluat jakaa rehellisiä fiiliksiäsi haasteita ja onnistumisia myöten. Sisällön ja näkökulmat saat päättää täysin itse, mutta tarjoamme myös ideoita, jos inspiraatiopula iskee! Jos tykkäät kirjoittaa, bloggaajan pesti sopii sinulle täydellisesti! Blogialustan käyttöön saat meiltä kattavan perehdytyksen.

TikTokkaajat

Aktiivista osallistumista Maxi-kurssille ja motivaatiota treenata säännöllisesti

Osallistut lukuvuoden pituiselle Maxi-kurssille yhdessä muiden kurssilaisten kanssa. Käyt kurssia aktiivisesti joko lähikurssina, live-verkkokurssina tai etäkurssina.

Säännöllistä videoiden julkaisemista Teho-Opiston TikTokiin ja muille somealustoille.

Teet videoita Tehon TikTok-tilille sekä muille somealustoille noin 4 kertaa kuukaudessa. Sisällön ja näkökulmat saat päättää täysin itse, mutta tarjoamme myös ideoita, jos inspiraatiopula iskee! TikTokaajiksi hakevilta arvostamme alustan tuntemusta sekä TikTok-trendien seuraamista, mutta hyvä asenne on tärkeintä! Saat tarvittaessa meiltä tukea alustan käyttöön ja videoiden tekoon. TikTokkaajan pesti sopii sinulle täydellisesti, jos rakastat TikTokkien tekemistä ja uskallat tuoda oman persoonasi esiin videoilla!

Näin haet!

Lähetä oma hakemus sekä mahdollinen työnäyte (esimerkiksi ottamiasi kuvia, kirjoittamaasi tekstiä tai kuvaamasi video) osoitteeseen: bloggaajaksi@teho-opisto.fi . 

Näytä meille persoonasi! Hakemus voi olla virallinen tai epävirallinen, tärkeintä on, että siitä käy ilmi ainakin:

  • Kuka olet
  • Haetko Bloggaajaksi vai TikTokkaajaksi
  • Mille luovalle alalle olet hakemassa ja miksi
  • Miksi juuri sinä olisit hyvä valinta tiimiin

Huom, etsimme nimenomaan erilaisia tyyppejä, joten kaikkea ei tarvitse osata! Oma innostus ja motivaatio ovat tärkeämpiä kuin täydelliset kuvaus- tai kirjoitustaidot! Laita siis rohkeasti hakemusta tulemaan ♥

Aiempien opiskelijabloggaajien kokemuksia

Jos mietitte bloggaajaksi hakemista niin hakekaa. Bloggaamisessa on kyllä tekemistä, mutta se on kivaa tekemistä!

– Denis

Hakuaika päättyy 6.9.2023 klo. 23.59!

Days
Hours
Minutes
Seconds
RUUTIN BLOGI
DENISIN BLOGI

Sote-alalta Sisustus­arkkitehdiksi – Katso kuvat Viivin pääsykoetöistä!

Teho-Opiston kurssilla opiskellut Viivi Moilanen läpäisi LAB Ammattikorkeakoulun pääsykokeet ja aloittaa syksyllä opinnot Sisustusarkkiotehtuurin ja kalustemuotoilun linjalla! Katso kuvat Viivin menestyksekkäsitä pääsykoetöistä ja lue hänen rehelliset ajatuksensa tehtävien tekemisestä!

Viivi Moilanen

30-vuotias Viivi haki ensimmäisen kerran LAB Ammattikorkeakoulun Sisustusarkkitehtuurin linjalle vuonna 2013. Tuolloin hän pääsi kuin pääsikin pääsykoevaiheeseen, mutta opiskelupaikka jäi vielä uupumaan. Tämän jälkeen Viivi päätyi opiskelemaan muuta ja onkin nyt työskennellyt joitakin vuosia sote-alalla. Jano luoville aloille ei kuitenkaan sammunut ja Viivi päätti jälleen panostaa opiskelupaikan saantiin kunnolla!

Keväällä 2022 keksin viikkoa ennen yhteishaun päättymistä, että pitäisikö hakea uudelleen LABiin. Tein ennakkotehtävät tosi hätäisesti, joten ei ihme, ettei silloin pääsykoekutsua tullut. Tämän kevään yhteishakuun panostin enemmän ja siksi myös ilmoittauduin Tehon kursseille. En hakenut muualle kuin LABiin, koska sinne halusin eniten!

Tehon Kurssilta sani uusia ajattelutapoja ja vinkkejä, mihin asioihin töissä kannattaa panostaa. Oli myös hyvä kun näki muiden kurssilaisten ennakkotehtäviä tai kurssitöitä. Paljon sai myös irti, kun kurssitöitä arvioitiin ja analysoitiin ryhmän kuullen opettajien toimesta!

Viivi Moilanen

LAB Sisustusarkkitehtuuri pääsykokeet

LAB:in Sisustusarkkitehtuurin ja Kalustetemuotoilunt pääsykoetehtävät koostuivat kahdesta pienoismallitehtävästä ja kahdesta piirustustehtävästä. Jännitin kokeita paljon, sillä halusin niin paljon onnistua. Oli kiva kun siellä oli muutamia tuttuja, keitä olin tavannut Tehon kautta. Kokeiden jälkeen oli vain helpottunut olo!

Tehtävä 1.

Ensimmäisen päivän tehtävässä piti tehdä vaatesäilytin/naulakko annetuista materiaaleista (puutikut/rimat, rautalanka) ja kankaalla esittää vaatetta ripustettuna kalusteeseen.

Suunnitelmani muuttui muutamaan kertaan tekovaiheessa. Aluksi luonnostelin hyvin monta erilaista versiota paperille ja yritin valita niistä parhaimman. Halusin tehdä kalusteen, joka on käytännöllinen ja samalla kiinnostava & hyvännäköinen muotoilultaan. Yhtenä arviointikriteerinä oli siisteys ja tämän kanssa tuskailin hieman, sillä puutikut olivat tikkuisia ja välineinä sai olla sakset ja mattoveitsi/katkoteräveitsi. Niillä yritin silotella puutikkujen pintaa, ehkä turhaa työtä ehkä ei. Lopputulokseen olen ihan tyytyväinen, vaikka parempaankin olisi pystynyt.

Viivi Moilanen

Tehtävä 2.

Tokana päivänä molempien tehtävien osalta tuntui, että aika loppuu kesken. Piirustustehtäväni jäi pahasti kesken ja viimeiset minuutit käytin pikaisesti vain siihen, että lisäsin varjoja ja jotain väriä kuvaan. Toinen tehtävä oli pienoismallitehtävä, jossa piti esittää aulatilaa. Toisena pääsykoepävänä oli myös opettajien haastattelu, jota jännitin aivan liikaa. Yritin asennoitua niin, että mennään vaan juttelemaan rennosti. En kyllä ollut kovin rentona, koska mietin vain kuinka nyt pitää onnistua kaikessa tai muuten työt kutsuu syksyllä. Onneksi jännitykseni ei sitten loppujen lopuksi haitannut liikaa kun opiskelupaikan kuitenkin sain!  

Viivi Moilanen

Tehtävä 3.

Viimeisen päivän tehtävänä oli suunnitella kesäkahvila kampuksen sisäpihalle. Siitä piti esittää perspektiivipiirustus, pohjapiirustus ja sijainti pihalla.

Viimeisenä päivänä oli mielestäni kivoin tehtävä! Tämän työn tekovaiheessa pystyin rentoutumaan enemmän, kun tehtävää sai mennä tekemään pois luokkatilasta. Kannoin kamani ja menin johonkin hiljaiselle käytävälle tekemään työtä. Kuuntelin lempimusiikkiani samalla. Haasteena tässäkin meinasi olla, että jumitun “haaveilemaan” ja välillä piti katsoa kelloa ja yrittää jotenkin aikatauluttaa tekemistä. Lopussa piti vähän sutaista nopeasti, mutta olen melko tyytyväinen tekeleeseeni. Sen palautuksen jälkeen oli hyvä ja helpottunut fiilis lähteä kolme päivää kestäneistä pääsykokeista. 

Viivi Moilanen

Kohti sisustusarkkitehtuurin opintoja

Viivi on hyvä esimerkki siitä, että omalle unelmiensa alalle ei välttämättä päädy suoraan lukiosta tai ammattikoulusta. Ensimmäisestä hakukerrasta Sisustusarkkitehtuurin opintoihin vierähti 10 vuotta, jonka aikana Viivi ehti opiskella itselleen ammatin ja tehdä toisen alan töitä. Intohimo, sinnikkyys ja kova työ kuitenkin palkittiin ja syksyllä odottavatkin opinnot LAB Ammattikorkeakoulussa!

Fiilikset ovat erittäin odottavat! Tätä olen pitkään halunnut ja nyt vihdoin toive opiskelupaikasta toteutui! Kiva päästä myös tutustumaan uusiin ihmisiin koulun kautta. Iso muutos kyllä vaihtaa työelämästä kokopäiväiseksi opiskelijaksi, mutta odotan sitä innolla.

Viivi Moilanen
LAB Kampus, Lahti

Viivin Vinkit luoville aloille hakeville

Pääsykokeisiin valmistautuminen on pitkä ja raskas prosessi, joka vaatii aikaa ja harjoittelua. Jos olet ensi vuonna hakemassa luovien alojen opintoihin ensimmäisen kerran tai uudestaan, nappaa tästä Viivin viisi vinkkiä pääsykokeissa menestymiseen!

1. Älä jännitä ihan niin paljon kuin minä!

2. Ole haastattelussa oma itsesi.

3. Harjoittele ajankäyttöä tehtäviä tehdessä. Pääsykokeissa aika on rajallinen ja välillä se tuntui menevän liian nopeasti!

4. Luonnostele ja suunnittele hyvin, mutta jätä riittävästi aikaa myös toteutukseen.

5. Piirrä paljon ja treenaa pienoismallien rakentelua etukäteen!

Treenaamaan yhdessä?


Pääsykokeisiin valmistautuminen on raskas prosessi ja välillä voi tuntua, ettei itse tiedä mitä töissään voisi enää parantaa. Töitään kannattaakin rohkeasti näyttää muille, sillä subjektiivisen arvioinnin saaminen on ensisijaisen tärkeää kehittymisen kannalla. Teho-Opiston valmennuskursseilla saat jatkuvasti ammattilaisten palautetta töistäsi, jonka avulla kehityt harppauksin. Aloita matkasi kohti unelmien opiskelupaikkaa Teho-Opiston tukemana!



Aallon sisustusarkkitehtuuri – pääsinkö sisään?

Aalto yliopiston tulokset näkyivät opintopolussa tiistaina. Miten kävi ja mitkä fiilikset nyt on, selviää vain lukemalla eteenpäin.

Kyllä vai Ei?

Tiistaina ne tulivat, nimittäin tulokset Aalto Yliopistosta. En ollut vahdannut opintopolkua pääsykokeiden jälkeen ollenkaan ja ajattelin täysin, että tulokset tulevat aikaisintaan 6.7, joten tiistai-päivä oli normaali kesälomapäivä lasten kanssa. Annoin kuopukselle vauhtia keinussa, kun sain viestin toiselta teholaiselta. ”Tulokset tuli”. Voi apua! Pikku tärinä päällä kirjauduin opintopolkuun ja tihrustin minkälaiset tulokset omalla kohdallani luki. ”Sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa”. Oi luoja, mikä fiilis. Vierähti ihan muutama kyynelkin poskelle. Ihan uskomatonta, että odotus on nyt päättynyt.

Miikka on ollut tämän viikon poissa, joten meillä on ollut kotona kunnon sirkus päällä. Vieläkään en ole täysin sisäistänyt, että pääsin sisään Aalton. Se tuntuu edelleen epätodelliselta ja ehkä ymmärrän asian täysin vasta elokuun lopussa orientaatioviikolla. Yleensä minulla on niin paljon asiaa. Yhdestä kirjoituksesta kehkeytyy vähintään kolme blogitekstiä, mutta täytyy sanoa, että nyt olen sanaton. Sanat eivät riitä kuvaamaan tätä hetkeä.

Seuraava askel on aloittaa ensi syksyä varten järjestelyt. Muun muassa sellainen läppäri pitäisi hommata (tai oikeastaan voittaa arvonnassa), joka ei jää surraamaan paikalleen kun avaa pelkän kirjoitusohjelman (sellainen on nyt käytössä) 😀 Minulla ei olisi ollut mitään mahdollisuutta päästä sisään ilman Teho-opiston Maxi-kurssia (ja bloggaajaksi pääsemistä). Joten suurkiitos kuuluu Teho-Opiston laadukkaalle sisällölle ja opettajille.

Ollaan luovia!

Rakkaudella,

Ruut

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



Pääsinkö kouluun?

Kesä on pyöräytetty käyntiin ja pääsykoejännitys on jo kaukana takana päin. Oma pääsykoepäiväni Lahdessa oli pitkä ja henkisesti tietysti uuvuttava, sillä olen kova jännittäjä ja stressaaja. Päivästä kuitenkin selvittiin kuin selvittiinkin ja aloitin kesäni nollaamalla ajatukset täysin kaikesta siitä jännityksestä ja keskittymällä ihan muihin juttuihin. Ajattelin, että paras tapa on vain antaa asian mennä omalla painollaan ja keskittyä Opintopolun kyttäämisen sijaan ihanaan kesään ja lämpimiin keleihin.

Lähdin ystävieni kanssa kesäkuussa Varsovaan reissuun ja viimeisenä päivänä monet tutut Suomesta päivittelivät saaneensa päätöksiä opiskelupaikoistaan. Noh päätin siinä sitten itsekkin asian jo hieman unohtaneena vilkaista, josko omassa Opintopolussani olisi uutta tietoa. Ja hyvä, että katsoinkin, sillä koulupaikkahan sieltä napsahti!

Alkureaktio oli shokki, koska en voinut uskoa, että luin vihreää palkkia, joka sanoi “Hyväksytty”. MITÄ! Tuuletuksien kannattelemana päädyinkin maistelemaan Puolassa ehkä maailman parhainta omenapiirakkaa. Soitto vanhemmille ja kohti uutta ja tuntematonta. Syksyllä muuttaisin Lahteen, minusta tulisi medianomiopiskelija ja olisin jälleen askeleen lähempänä unelmiani.

Nyt onkin edessä, sitten aivan uusi luku. Viime kesän muutto Helsinkiin( itselleni täysin vieraaseen kaupunkiin)auttoi tässä tilanteessa, sillä muutto tuntemattomaan Lahteen ei tunnu oikeastaan yhtään haastavalta. En malta odottaa mitä tuleva tuo tullessaan ja motivaationi opiskeluun on katossa. Voin ihan rehellisesti sanoa tämän vuoden Teholla auttaneen minua suunnattoman paljon. Itsevarmuus pääsykokeita varten kasvoi, ja sain myös paljon uusia oppeja ihan perus tekniikoista ja teorioista. Koin olevani valmiimpi kuin aikaisemmilla hakukerroilla.

Ihanaa loppukesää kaikille ja tsemppiä koulun aloittaville! Isot jaksamiset myös niille, joilla ei opiskelupaikka vielä auennut. Tunne on hirveä ja suru on suuri. Minä kyllä tiedän ‘been there, done that’, mutta ei saa lannistua. Ala on haastava ja vaikea päästä. Äitini on aina opettanut ettei saa luovuttaa ekalla kerralla, joten jos jäit ilman koulupaikkaa ja koet halua vielä yrittää suosittelen enemmän, kuin mielelläni Tehon kursseja. Useisiin aloihin voi hakea vain kerran vuodessa, joten miksi ei käyttäisi aikaa hyödykseen kertaamalla tuttuja juttuja ja oppimalla paljon uutta!

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!



Tekoälyä voi hyödyntää arkkitehtuurissa – Miten?

Tekoäly ja sen hyödyntäminen on noussut tietynlaiseksi trendiksi lähes kaikilla aloilla, myös arkkitehtuurissa. Tekoälyä voidaankin hyödyntää arkkitehtuurissa monin eri tavoin. Se voi tarjota arkkitehdeille ja suunnittelijoille työkaluja ja menetelmiä, jotka auttavat heitä suunnitteluprosessissa ja päätöksenteossa. Jatka lukemista ja ota selvää, miten tekoälyn käyttö näkyy nykypäivän arkkitehtuurissa ja onko sen mahdollista päästä inhimillisen luovuuden tasolle…

Tekoälyn käyttö arkkitehtuurissa

  1. Suunnittelun avustaminen: Tekoäly voi tarjota suunnittelijoille apuvälineitä, jotka auttavat luomaan, analysoimaan ja visualisoimaan erilaisia ​​suunnitteluratkaisuja. Se voi esimerkiksi generoida useita vaihtoehtoisia pohjapiirroksia tai ulkoasuja tietylle rakennukselle tai alueelle. Suunnittelija voi sitten tutkia näitä vaihtoehtoja ja tehdä parempia päätöksiä.
  2. Energiatehokkuus ja ympäristövaikutukset: Tekoäly voi auttaa arkkitehteja optimoimaan rakennusten energiatehokkuutta ja vähentämään niiden ympäristövaikutuksia. Se voi analysoida rakennuksen sijainnin, ilmasto-olosuhteet ja energiakulutuksen tiedot ja tarjota suosituksia parannuksista. Lisäksi tekoäly voi auttaa arkkitehteja optimoimaan aurinkoenergian hyödyntämistä, lämmitystä, ilmanvaihtoa ja muita järjestelmiä.
  3. Rakennusten elinkaaren hallinta: Tekoäly voi auttaa hallitsemaan rakennusten elinkaarta aina suunnittelusta purkamiseen asti. Se voi tarjota suunnittelijoille ja rakennuttajille tietoa rakennusmateriaaleista, niiden kestävyydestä, kustannuksista ja ympäristövaikutuksista. Lisäksi tekoäly voi valvoa rakennusten käyttöä, kunnossapitoa ja energiankulutusta sekä tarjota ennakoivaa huoltoa ja suunnittelua tulevaisuuden päivityksiä varten.
  4. Simulaatiot ja virtuaalitodellisuus: Tekoäly ja virtuaalitodellisuus voivat tarjota arkkitehdeille mahdollisuuden simuloida ja kokea rakennusten suunnitelmat ja tilat ennen niiden fyysistä rakentamista. Tämä auttaa tunnistamaan mahdollisia ongelmia, parantamaan tilojen toimivuutta ja käytettävyyttä sekä tarjoamaan asiakkaille paremman käsityksen tulevasta rakennuksesta. Esimerkiksi Photoshop-kuvankäsittelyohjelma tarjoaa jo paljon erilaisia tekoälyyn tukeutuvia ominaisuuksia, joiden avulla arkkitehti pystyy tarkastelemaan omaa suunnittelukuvaansa rakennuksesta eri väreissä, maisemissa tai ympäristöissä.

Tekoäly työkaluna

On tärkeää huomata, että tekoäly on työkalu, jota arkkitehdit voivat hyödyntää suunnittelutyössään. Ihmisen luovuus ja asiantuntemus ovat edelleen olennaisia arkkitehtuurin suunnittelussa. Tekoälyn avulla voidaan kuitenkin tehostaa ja täydentää suunnitteluprosessia, parantaa päätöksentekoa ja auttaa saavuttamaan parempia lopputuloksia.

Haaveiletko sinäkin sisustusarkkitehdin urasta?


Tule treenaamaan pääsykokeisiin meidän kanssa! Yksilöllisessä valmennuksessamme kehität oman persoonallisen tyylisi ja nostat taitosi pääsykokeissa vaaditulle tasolle yhdessä ammattitaitoisten ja kannustavien opettajiemme kanssa. Kursseilla valmistautuminen on tavoitteellista, mutta hauskaa ja opettajiemme innostus tarttuvaa! Liity mukaan treenaamaan Tehon huippuporukkaan!



Mitä on muuntojoustavuus?

Muuntojoustavuus arkkitehtuurissa viittaa kykyyn sopeutua ja muuttua erilaisiin tarpeisiin ja vaatimuksiin ajan mittaan. Se kuvaa rakennusten, tilojen ja infrastruktuurin joustavuutta ja sopeutumiskykyä eri tarkoituksiin, käyttäjien tarpeisiin ja muuttuviin ympäristöolosuhteisiin. Jatka lukemista ja ota selvää, miten muuntojoustavuus näkyy konkreettisesti nykypäivän ja tulevaiduusden arkkitehtuurissa!

Muuntojoustavuus arkkitehtuurissa

  1. Tilan joustavuus: Suunnittelussa voidaan ottaa huomioon tilojen monikäyttöisyys ja mahdollisuus muokata niitä eri tarkoituksiin. Esimerkiksi väliseinien tai liikuteltavien seinärakenteiden avulla voidaan helposti muuttaa tilan kokoa, jakaa tai yhdistää tiloja tarpeen mukaan
  2. Tekninen joustavuus: Rakennusten tekniikkaan voidaan sisällyttää joustavia järjestelmiä, kuten muunneltavia ilmanvaihto-, valaistus- ja lämmitysjärjestelmiä. Tämä mahdollistaa eri käyttötarpeiden mukauttamisen ja energiatehokkuuden optimoinnin eri aikoina.
  3. Käyttäjäystävällisyys: Hyvin suunnitellut tilat ja rakenteet voivat tarjota käyttäjille joustavuutta ja mukautumiskykyä heidän tarpeidensa mukaan. Esimerkiksi esteettömyyteen liittyvät suunnitteluratkaisut ja modulaarinen kalustus voivat helpottaa tilojen käyttöä erilaisille käyttäjäryhmille.
  4. Laajennettavuus: Rakennusten suunnittelussa voidaan ottaa huomioon mahdollisuus laajentaa tai muokata rakennusta tulevaisuuden tarpeisiin. Esimerkiksi perustusten ja rakenteiden mitoittaminen tulevia lisärakennuksia varten voi helpottaa tulevia laajennuksia.
  5. Kestävyys: Muuntojoustavuus voi myös liittyä kestävään suunnitteluun ja rakentamiseen. Esimerkiksi modulaariset rakennusjärjestelmät ja uudelleenkäytettävät materiaalit voivat mahdollistaa rakennusten purkamisen ja uudelleenkokoamisen eri tarkoituksiin.
Teho-Opiston opetustiloissa, Helsingin ydinkeskustassa tiloja voidaan muutta eri käyttötarpeisiin mm. väliseinien avulla.

Muuntojoustavuus hyödyt

Muuntojoustavuus arkkitehtuurissa voi tuoda etuja, kuten pitkäikäisemmät ja kustannustehokkaammat rakennukset, paremman käyttäjäkokemuksen ja resurssien tehokkaamman käytön. Se voi myös vastata muuttuviin tarpeisiin ja ympäristöolosuhteisiin, mikä on erityisen tärkeväää esimerkiksi monikäyttöisissä julkisissa tiloissa, kuten koulut, sairaalat tai toimistot, joissa tilojen tarpeet voivat vaihdella ajan myötä.

Muuntojoustavuuden saavuttaminen vaatii huolellista suunnittelua, joka ottaa huomioon erilaiset tekijät, kuten tilojen käyttötarkoituksen, käyttäjien tarpeet, rakennustekniikan ja kestävän suunnittelun. Lisäksi tärkeää on joustavien ja modulaaristen rakennusmateriaalien ja -järjestelmien käyttö, jotka mahdollistavat helpomman muokattavuuden ja laajennettavuuden.

Muuntojoustavuus pähkinänkuoressa

Yhteenvetona muuntojoustavuus arkkitehtuurissa viittaa kykyyn sopeutua ja muuttua eri tarpeisiin ja vaatimuksiin ajan myötä. Se voidaan saavuttaa suunnitteluratkaisujen avulla, jotka mahdollistavat tilojen joustavuuden, teknisen muokattavuuden, käyttäjäystävällisyyden, laajennettavuuden ja kestävyyden. Vaikka täydellinen muuntojoustavuus voi olla haastavaa saavuttaa kaikissa tilanteissa, sen tavoittelu voi tuoda monia etuja rakennusten pitkäikäisyyden, käyttäjäkokemuksen ja resurssien tehokkaamman käytön näkökulmasta.

Haaveiletko sinäkin sisustusarkkitehdin urasta?


Tule treenaamaan pääsykokeisiin meidän kanssa! Yksilöllisessä valmennuksessamme kehität oman persoonallisen tyylisi ja nostat taitosi pääsykokeissa vaaditulle tasolle yhdessä ammattitaitoisten ja kannustavien opettajiemme kanssa. Kursseilla valmistautuminen on tavoitteellista, mutta hauskaa ja opettajiemme innostus tarttuvaa! Liity mukaan treenaamaan Tehon huippuporukkaan!



Miten valmennuskurssit lisäävät yhden­­vertaisuutta?

Taide- ja suunnittelualojen korkeakoulupaikat ovat haluttuja ja kilpailu on tunnetusti kovaa. Suuri osa hakijoista hakeutuukin valmennuskursseille tehostaakseen harjoitteluaan ja parantaakseen taitojaan pääsykokeita varten. Kevään aikana on kuitenkin jälleen keskusteltu paljon valmennuskurssien yhdenvertaisuudesta. Halusimme tuoda esiin oman näkemyksemme siitä, miten valmennuskurssit myös lisäävät yhdenvertaisuutta hakuprosessissa.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus nousee usein esiin kritiikkinä valmennuskursseja kohtaan. Voisi myös pohtia, mikä on syy sille, että kursseille osallistutaan ja mikä osa kritiikistä on perusteltua? Taide- ja suunnittelualojen korkeakoulupaikat ovat haluttuja ja kilpailu on kovaa. Valintakoetehtävien tehtävänannot ja arviointiperusteet voivat tuntua haastavilta. Moni valmennuskurssin opiskelija on hakemassa toista kertaa ja haluaa ymmärtää, miten tehtävänantoja pitäisi lähestyä ollakseen edes varteenotettava hakija. On väärin ajatella, että luovuus olisi vain synnynnäistä. Kuten musiikissa ja liikunnassakin, kysymys on taitoaineista joissa harjaantuu tekemällä. Ohjauksen ja vertaistuen kautta kehittyminen ja ymmärryksen kasvaminen on nopeampaa ja kaikkia pääsykokeissa tarvittavia taitoja, myöskin luovuutta voi harjoittaa. Valmennuskurssit mahdollistavat tämän jokaiselle.

Valmennuskurssit lisäävät yhdenvertaisuutta antamalla opiskelijoille mahdollisuuden valmistautua paremmin koulutukseen tai tutkintoon, johon voi olla haastavaa päästä ilman riittävää kokemusta. Kurssit auttavat tasaamaan tiettyjä eroja opiskelijoiden välillä. Tämä pätee erityisesti tilanteissa, joissa tietyt ryhmät tai haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt ovat alttiimpia pärjäämään heikommin koulutuksessa ja pääsykokeissa. Onko se tasa-arvoa, että osalla vanhemmista on enemmän mahdollisuuksia ja kykyä itse valmentaen tukea nuoren oppimista ja kehittymistä? Suurella osalla tällaisia resursseja ei ole.

Koulutusjärjestelmän yleinen epätasa-arvo johtuukin mm. resurssien epätasaisesta jakautumisesta eri alueiden ja yhteiskuntaryhmien välillä. Eikö ole vain hienoa, että on tahoja jotka auttavat ihmisiä, jotka eivät kenties ole osanneet ajatella taidealaa ammatikseen? Kaikki eivät ole vielä peruskoulun tai lukion aikana kypsiä kuvittelemaan tulevaa alaansa. Entäpä ihmisiä, joiden kotipaikkakunnalla ei ole mahdollisuuksia ohjaukseen? Kaikilla ei ole ollut mahdollisuutta harrastaa taiteita pidempään. Valmennuskurssit antavat lisämahdollisuuksia kehittää tarvittavia taitoja, parantaa opintomenestystä ja siten vähentää koulutus- ja osaamiseroja.

Monilla muilla aloilla suuri osa sisäänpäässeistä on valmennuskurssin käyneitä ja valmennuskurssi tuntuu olevan lähestulkoon edellytys kouluunpääsylle. Taidealoilla näin ei ole, vaan väyliä kouluun on monia, joista valmennuskurssi on vain yksi. Taidot, mitä kurssilla opetetaan on mahdollista hankkia myös harrastusten kautta – kuvataidelukiossa tai jopa itsenäisesti opiskelemalla. Taidealan valmennuskurssi ei siis ole mikään edellytys tai portti kouluun pääsyn tiellä, vaan yksi mahdollinen väylä. Jos jokin salaisuus opiskelupaikan saamisessa on, on se sinnikäs harjoittelu ja oman ajattelun kehittäminen.

Sijoittamista itseensä ei pitäisi kuitenkaan nähdä epäreiluna tai vääränä. Kurssit ovat maksullisia, mutta niin ovat kaikki harrastukset. Kukaan ei ihmettele tai kritisoi, että Sibelius-Akatemiaan hakeva on käynyt yksityisopetuksessa vuosien ajan. Valmennuskurssit voidaankin nähdä investointeina, joihin hakija on valmis panostamaan. Suurin osa kursseille hakeutuvista on nuoria aikuisia, joiden on mahdollista rahoittaa kurssivuosi esimerkiksi omalla työnteollaan. Vastineeksi hyvä valmennuskurssi tarjoaa hakijalle käytännön kokemusta, korkeatasoista opetusta ja henkilökohtaista ohjausta, johon hänellä ei välttämättä aiemmin ole ollut mahdollisuutta. Ja toisaalta, valmennuskurssin anti voi olla myös yleissivistävää. Kaikki osallistujat eivät kurssin jälkeen edes hae aikomalleen alalle, koska ovat ymmärtäneet ettei se olekaan heitä varten.

Pääsykokeet ovat olleet hyvin samanmuotoiset yli 50 vuotta ja esimerkiksi enakkotehtävät ovat jo lähtökohtaisesti eriarvoistava tapa karsia hakijoita. Ehkä hakijoilla onkin aikanaan ollut hyvin samankaltainen tausta, mutta nykyään kulttuurinen ja sosiaalinen pääoma, perhetausta, asuinpaikka yms. vaikuttavat jo niin paljon, että tehtävien ymmärtäminen voi olla vaikeaa vaikka olisi kuinka itseoppinut. Valmennuskurssit  tarjoavat mahdollisuuden laadukkaaseen koulutukseen kaikille taustasta, asuinpaikasta tai asemasta riippumatta. 

Treenaamaan yhdessä?


Pääsykokeisiin valmistautuminen on raskas prosessi ja välillä voi tuntua, ettei itse tiedä mitä töissään voisi enää parantaa. Töitään kannattaakin rohkeasti näyttää muille, sillä subjektiivisen arvioinnin saaminen on ensisijaisen tärkeää kehittymisen kannalla. Teho-Opiston valmennuskursseilla saat jatkuvasti ammattilaisten palautetta töistäsi, jonka avulla kehityt harppauksin. Aloita matkasi kohti unelmien opiskelupaikkaa Teho-Opiston tukemana!