Jo 15 vuoden ajan Taidekoulu Teho-Opiston koko lukuvuoden mittainen MAXI-Kurssi on auttanut taide- ja suunnittelualoista kiinnostuneita nuoria toteuttamaan unelmansa loistavin tuloksin – Suurin osa kurssilaisista saa vuosittain tavoittelemansa opiskelupaikan!Annetaanpa lukuvuoden 2023-2024 MAXI-Kurssilaisten ja nykyisten Arkkitehtuurin opiskelijoiden,Saran ja Kaisa-Leenan kertoa omia kokemuksiaan MAXI-Kurssilla opiskelusta, sen vaikutuksista unelmien opiskelupaikan saantiinja vinkkejä tuleville hakijoille!
Sara, Arkkitehtuuri
Olen Sara, 20-vuotias jyväskyläläinen. Arkkitehdin ammatti on ollut unelmana 13-vuotiaasta asti, eikä unelma ole matkan varrella muuttunut. En päässyt ensimmäisellä hakukerralla ennakkotehtävistä läpi, joten päädyin pitämään välivuoden, jolla halusin ottaa harjoittelua tukemaan Tehon MAXI-kurssin
MAXI-kurssi auttoi minua mm. ajanhallinnan kehittämisessä ja pääsykokeiden tehtävätyyppeihin valmistautumisessa. Vaikka alkukesän pääsykokeet olivatkin ensimmäiset pääsykokeeni, ei kokeessa tullut suuria yllätyksiä eivätkä tehtävätyypit poikenneet tehon kurssin versioista. Viikoittaiset oppitunnit ja säännöllinen harjoittelu kurssilla auttoivat luomaan piirtämiseen ja pääsykokeisiin harjoitteluun säännöllisen rutiinin. Lisäksi alan osaajien kullanarvoiset opit ja näkemykset auttoivat kehittymään, kritiikeissä saatu palaute oli itselleni yksi tärkeimmistä työkaluista oman tekemisen kehittämisessä!
Pääsykokeet jännittivät minua paljon ja osittain siitä johtuen oloni oli niiden jälkeen epävarma ja en kokenut pystyneeni näyttämään parasta osaamistani koetilanteessa. En uskonut siihen, että voisin saada opiskelupaikkaa ja siksi yllätys olikin suuri kun minulle tarjottiin paikkaa Tampereen yliopistosta! Jälkikäteen mietittynä stressasin itse liikaa pääsykokeiden pisterajoja, joka loi paineita ennen pääsykokeita. Vaikka pitkäjänteinen harjoittelu on tärkeää ei pääsykokeissa tarvitse suoriutua täydellisesti tai virheettömästi saadakseen opiskelu paikan. Kaikkein tärkeintä on minusta luottaa itseensä ja omaan tekemiseensä loppuun asti!
Kaisa-Leena, Arkkitehtuuri
Koulupaikka tuli sieltä minne toivoin, eli Tampereen yliopiston arkkitehtuurista. Olisin päässyt myös Aaltoon ja Ouluun opiskelemaan arkkitehtuuria.
Minulle Tehon MAXI-kurssi oli väylä, jolla sain tietoa eri taiteen aloista: keskustelut opettajien kanssa ja tehtävien tekeminen auttoivat minua valitsemaan alan, jolle haluan hakea. Kurssi helpotti myös sitä, että varasin perheellisen ja työssä käyvän arjesta aikaa harjoitteluun. Kiitos tuhannesti opet kaikesta opista ja rentouden tunteesta, jonka toitte pääsykokeiden tekoon! Olitte kaikki opettajat niin tärkeitä valopilkkuja ja motivaattoreita! Onnea valituille, Uskoakseni tapaamme vielä – toivon niin
Ilmoittaudu uudistuneelle MAXI-Kurssille nyt Alennettuun hintaan!
Early Bird -tarjous voimassa 15.8.2024 asti!
Taiteellinen ilmaisu ja tekniset taidot kehittyvät vain harjoittelemalla. Koko lukuvuoden mittaisella MAXI-kurssilla opit tekniikat, luot persoonallisen tyylin ja varmistat onnistumisen luovien alojen pääsykokeissa. Uudistuneella MAXI-Kurssilla keskityt entistäkin enemmän juuri oman hakualasi kannalta tärkeisiin sisältöihin. Lisäksi voit valita kurssista pitkän Studio-version, jossa teet omalle hakualallesi tyypillisiä pääsykoetehtäviä asiantuntevien opettajiemme ohjauksessa. Jos unelmiesi opiskelupaikka on siis vielä saavuttamatta, tartu tilaisuuteen NYT ja ilmoittaudu mukaan Suomen suosituimmalle luovien alojen valmennuskurssille alennettuun hintaan!
Haaveiletko sinäkin sisustusarkkitehdin urasta?
Tule treenaamaan pääsykokeisiin meidän kanssa! Yksilöllisessä valmennuksessamme kehität oman persoonallisen tyylisi ja nostat taitosi pääsykokeissa vaaditulle tasolle yhdessä ammattitaitoisten ja kannustavien opettajiemme kanssa. Kursseilla valmistautuminen on tavoitteellista, mutta hauskaa ja opettajiemme innostus tarttuvaa! Liity mukaan treenaamaan Tehon huippuporukkaan!
Sosiaalinen media on viimeisten viikkojen aikana täyttynyt kuvakaappauksista opintopolun “Sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa” -ilmoituksista. Kavereiden puolesta kuuluukin olla onnellinen, mutta se voi olla haastavaa, jos oma opiskelupaikka jäi kovasta työstä huolimatta saamatta. Jos tunnistit itsesi, älä lannistu! Jatka lukemista ja ota selvää, mitä kaikkea voit tehdä, jotta ensi vuonna myös sinä pääset toteuttamaan unelmasi!
Käsittele pettymystäsi
Ennakkotehtävien ja pääsykokeiden suorittaminen on useiden viikkojen prosessi ja jos niiden lopussa ei saakaan opiskelupaikkaa, voi pettymys olla todella suuri. Onkin tärkeää, että annat itsellesi aikaa toipua ja käsitellä pettymystä rauhassa. On täysin luonnollista kokea epäonnistumisen tunteita ja ehkä jopa epätoivoa, kun unelmien opiskelupaikka ei tänäkään vuonna toteutunut. Sallimalla itsellesi aikaa surra ja käsitellä tunteitasi, voit päästä eteenpäin vahvempana.
Älä luovuta
Vaikka pettymyksestä toipuminen on tärkeää, sängyn pohjalle ei kuitenkaan kannata jäädä liian pitkäksi aikaa. Älä anna yhden vastoinkäymisen määritellä sinua tai unelmiasi! Monet luovan alan opintoihin päässeet ovat joutuneet yrittämään monta kertaa ennen kuin opiskelupaikkaa tarjottiin. Menestys vaatiikin usein useita yrityksiä, ja jokainen vastoinkäyminen on mahdollisuus oppia ja kasvaa. Pysy sitkeänä, kehitä itseäsi ja usko omiin kykyihisi! Seuraava yritys voi olla juuri se, joka vie sinut lähemmäksi unelmiesi opiskelupaikkaa ja tulevaisuuden uraa! Teho-Opiston MAXI-Kurssilla opiskellut Karoliina on hyvä esimerkki siitä, että unelmia kannattaa jahdata, vaikka niiden toteutuminen antaisikin välillä odottaa!
Tiedän miten raskas ja musertava tunne on, kun koulupaikka jää saamatta. Voi tuntua vielä pitkään siltä, että missään ei ole mitään mieltä ja tulevaisuus näyttää tylyltä ja tyhjältä. Tämäkin tunne kuitenkin menee ohi, eikä ole mitenkään väärin kokea ja tuntea tällaisia tunteita. Tärkeintä on kohdata ne ja hyväksyä tilanne. Sen jälkeen kun voimia on taas kerätty, jatketaan eteenpäin unelmia kohti vielä korkeammilla purjeilla ja innolla. Itselleni kävi viime kesänä hylkäämisen jälkeen niin, että kaksi vuotta tavoittelemani opiskeluala vaihtuikin aivan toiseen. Tajusin, että sillä oli itseasiassa tarkoitus, miksi en päässyt opiskelemaan. Lisäksi molemmat aiempien vuosien pääsykoeprosessit opettivat minulle paljon tärkeitä asioita; sain tehtyä taiteilusta itselleni tosi vahvan rutiinin ja halusin oppia ja löytää omaa tyyliäni vieläkin vahvemmin. Eihän siis luovuteta unelmien suhteen, koska ensi vuonna juuri sinä voit olla se joka saavuttaa unelmansa ja osut ‘napakymppiin’!
Panosta unelmaasi
On tärkeää pysyä motivoituneena ja muistaa, että oman unelma-ammatin takia kannattaa kyllä pysyä pitkäjänteisenä ja treenata omia taitoja säännöllisesti! Älä unohda pysyä innostuneena ja intohimoisena valitsemaasi alaa kohtaan. Muista, miksi haluat opiskella alaa ja mikä siinä kiehtoo sinua. Motivaatio ja intohimo ovat voimakkaita voimavaroja, jotka auttavat sinua jatkamaan eteenpäin vaikeina hetkinä.
Harjoitteleminen seuraavia kokeita varten kannattaakin aloittaa heti, kun siltä tuntuu. Muista, että kun olet ainakin kerran käynyt aidot pääsykokeet läpi niin kerralla tiedät, miten homma toimii. Älä siis muistele pääsykokeita pahalla, vaan käännä kokemukset hyödyksesi! Aloita vaikka lukemalla yleisimmät syyt siihen, miksi pääsykokeet eivät mene läpi ja opi välttämään virheet jo seuraavala hakukerralla!
Välivuosi tarjoaa mahdollisuuksia
os tänä vuonna ei koulupaikkaa tullut ja ensi vuoden kalenteri näyttää tyhjältä niin ei hätää! Välivuoden aikana sinulla on huikea mahdollisuus kokeilla uusia asioita ja kehittyä seuraaviin pääsykokeisiin. Me Teho-Opistolla tarjoamme valmennuskurssin, josta yli 70% opiskelijoista on napannut unelmiensa opiskelupaikan. Koko lukuvuoden kesto ja säännöllinen harjoittelu takaa taitojen kehittymisen ennen seuraavia pääsykokeita. Jos siis haluat panostaa täysillä opiskelupaikan saamiseen, etkä halua jättää mitään sattuman varaan – ole meihin yhteydessä ja yhdessä me napataan sulle unelmien opiskelupaikka vuonna 2024!
70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan
Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?
Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!
Teho-Opiston MAXI-Kurssin käynyt Karoliina pääsi opiskelemaan Aalto-Yliopistoon unelmiensa alaa, Muotoilua! Annetaanpa Tehon bloggaajanakin toimineen Karoliinan itse kertoa, millaisia tehtäviä Aallon muotoilun pääsykokeissa oli ja miten hän niistä selvisi!
Karoliina
“Melkein kokonainen vuosi on vierähtänyt siitä, kun sain kunnian aloittaa bloggaamisen Teholle. Vuoteen on mahtunut hurjan paljon onnistumisia, oppimista, iloa, epätoivoa, kiirettä, vastuuta, rutiinia, turhautumista ja etenemistä. Teholla olo on ollut erittäin arvokas kokemus ja se on rikastuttanut ja laajentanut osaamistani hurjasti. Tehon oppimisympäristö on kannustava, ammattitaitoinen ja oppimiskokonaisuudet on suunniteltu hyvin, jolloin kaikki saavat varmasti jokaiselta luennolta jotakin uutta ja tärkeää oppia. Kun aloitin Teholla, ajattelin että oikeastaan ei ole väliä pääsenkö sen jälkeen kouluun vai en, vaan minulle riittäisi aivan mainiosti jo pelkästään se, että saan oppia paljon uusia, kiinnostavia juttuja, saan rutiinia ja monipuolisuutta omaan tekemiseeni ja pääsen lähemmäs omaa tyyliäni. Ja sitten kirsikkana kakun päälle tälle kaikelle olisi tietysti se, että pääsisin lukuvuoden jälkeen kouluun.“
Aalto-Yliopisto Muotoilu Pääsykokeet 2024
Kolme päivää kestäneiden pääsykokeiden jälkeen voin kyllä kertoa, että olokin on sen mukainen. On hurjaa kun kolmen päivän ajan puristaa itsestään luovuutta ja antaa kaikkensa!
Pääsykokeet, päivä 1
Ensimmäinen päivä meni vähän niin ja näin. Huonosti nukutun yön kruunasi pääsykokeissa orastava päänsärky joka illan tullen poikikin migreeniksi. Selvisin kuitenkin pääsykokeissa vain pienellä jomotuksella, onneksi! En osaa yhtään arvioida ensimmäisen päivän tehtäviä, flow oli kyllä kohdillaan ja sain molemmat tehtävät tehtyä hyvissä ajoin. Nähtäväksi jää, millaisia pisteitä tehtävistä tulee. Ensimmäisessä tehtävässä piti piirtää/maalata valtamerialuksen kapteeni huomaamassa jokin yllättävä tilanne. Maalasin/piirsin mustalle paperille kapteenin tähyämässä kaukoputkella jäävuorisaarta, joka oli kissojen miehittämä. Toinen tehtävä oli suunnittelutehtävä, jossa piti käyttää n. yksi tunti siihen, että suunnittelee lapsille, aikuisille ja vanhuksille yhteensä 9 erilaista saariretkeilyyn tarkoitettua esinettä. Sen jälkeen piti valita niistä yksi omasta mielestään paras idea, ja tehdä siitä pidemmälle jalostettu suunnitelma piirroksien ja tekstin kera.
Päivä 2
Tiistai alkoi perinteisellä teknisen piirustuksen tehtävällä, jossa pitää kaksiulotteisesta piirroksesta askarrella piirrosten mittojen mukainen kappale. Tykkään tosi paljon tehdä moisia, vaikka alkuun ajattelin, että en ikinä niitä oppisi tekemään. Ennen pääsykokeita muutaman sellaisen harjoituksen tehtyäni oivalsin jutun juonen ja nyttemmin niitä on kiva tehdä. Tänään vain pääsi käymään niin, että aikaraja yllätti ja viimeisen puolen tunnin aikana koitin kiireessä tehdä kappaletta loppuun. Kappaleesta ei tullut niin siisti kuin olisi voinut, mutta ainakin palautin oikeanlaisen tuotoksen. Päivän toinen tehtävä oli aiemmiltakin vuosilta tuttu ryhmätyö, jossa meidät jaettiin ryhmiin ja yhdessä tehtiin päivän viimeinen tehtävä. Vedettiin arvalla kohderyhmä, suunniteltava tuote ja kaksi avainsanaa ja sen pohjalta lähdimme tuottamaan. Iltapäivän aikana jokaisella ryhmällä oli myös ryhmähaastattelu tehtävän teon yhteydessä, joka mielestäni meni hyvin ja oli kivaa tehdä ryhmänä töitä! Päivästä jäi tosi hyvät fiilikset.
Päivä 3
Viimeinen päivä meni sutjakkaasi. Mä melkein myöhästyin aamulla, olin paikalla just jotain 4 minuuttia vaille ennen koepäivän alkua. Note to everybody, varaa aina vähän ylimääräistä aikaa kun menet kokeisiin. Mun viivästys johtui bussin jumiutumisesta ruuhkaan, joten valitse aina aikaisempi bussi tai metro tai juna tai taksi; mikä tahansa. 😀 Aamun ekassa tehtävässä piti tehdä litoposteripaperista pintastruktuuri; metamorfoosi asiasta joka häiritsee ja muutos siitä asiaan josta tulee hyvälle mielelle. En muista tarkkaan oliko juuri noilla sanoilla, mutta sinne päin. Käytännössä siis vastakohdat ja niiden välivaihe. Tästä mulle ei jäänyt niin hyvät fiilikset, koska tajusin vasta viimeisellä tunnilla, että olin ymmärtänyt tehtävänannon väärin ja koitin sitten nopeasti muuttaa suunnan. Sain kuitenkin tehtävän tehtyä jotenkuten eli jotain pisteitä siitä tulee. Päivän ja kokeiden vika tehtävä oli savitehtävä, jossa piti annetusta savesta ja puurimoista tehdä oma tulkinnallinen veistos pohjautuen runoon. Savi ei saanut koskettaa alustaa vaan sen piti olla jollainlailla puurimojen päällä. Liimaa eikä teippiä saanut käyttää, joten kiinnitin puurimat toisiinsa saadulla langalla sekä laitoin rimoja myös työn sisälle tukirakenteeksi. Tarkempia ohjeita ei ollut. Itse olen tähän tehtävään tyytyväinen, koska tykkään tehdä savitöitä ja tätä oli kiva toteuttaa!
Pääsykokeiden jälkeen
Kokeiden jälkeen mulla käytännössä ollut mitään hajua miten tehtävät menivät. Annoin kuitenkin kaikkeni, nautin ja tein täysillä. Oli kivaa! Seuraavar kolme viikkoa meni hujahduksessa, vaikka viimeiset päivät ennen tulosten julkaisua aloin olla hieman tulisilla hiilillä. Tänä vuonna kuitenkin tuntui, että olin paljon rauhaisammin mielin koko asian kanssa kuin pari edeltävää vuotta. Tulokset julkistettiin pari päivää ennen ‘viimeistään’ luvattua päivää. Sinä päivänä eräs ystäväni, joka itse kävi Tehon kurssin, laittoi viestin että “tulokset on tullu, mene äkkiä kattomaan Opintopolku!!” Hänelle itselleen koulupaikka aukesi Visuaalisen viestinnän muotoilusta ja olen ihan huippuonnellinen hänen puolestaan! Kiireellä siinä sitten kirpputorin eteisessä avasin opintopolun, ruudulla luki “sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa”. Olin juuri äitini ja isäni kanssa liikenteessä ja menin tippa linssissä kertomaan uutiset. Siellä halattiin ja iloittiin. En meinannut uskoa todeksi koko tilannetta ja päivä menikin hieman epäuskoisissa, mutta onnellisissa tunnelmissa. Hurjaa! Tahdon sanoa kaikille kouluun päässeille aivan suunnattoman paljon onnea ja menestystä!! Suuri työ ja urakka on takana ja voidaan kaikki olla ylpeitä itsestämme ja siitä duunista mitä ollaan tämän eteen tehty <3
Lopuksi haluan vielä kiittää sydämeni pohjasta Tehoa ja Teho-Opiston opettajia kaikesta hyvästä mitä olette meidän opiskelijoiden eteen tehneet. Sydämessäni asustaa kiitollisuus ja tulen varmasti muistamaan teitä kaikkia lämmöllä vielä pitkään <3 Teho-Opiston avulla monet ihmiset saavuttavat unelmoimansa opiskelupaikan, ja on ollut siistiä olla itsekin yksi heistä! Kiitos myös siitä, että sain mahdollisuuden osallistua lukuvuoteen bloggaajana. Tämä on ollut hyvin antoisaa ja rikastuttavaa puuhaa Kiitos kaikille lukijoille, opiskelukamuille ja muillekin tsemppareille matkan varrella. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin kohti syksyä ja alkavia opintoja, en malta odottaa miten kivaa siitä tulee..!!
Karoliina
70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan
Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?
Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!
29-vuotias sairaanhoitaja ja tuore äiti, Sanni, ei vielä lukiosta valmistuessaan tiennyt, mitä haluaisi lähteä opiskelemaan. Ainoa ala, joka siinä kohtaa tuntui jonkin verran kiinnostavalta, oli sairaanhoitajan ammatti. Sanni viihtyi työssään hyvin, mutta aika ajoin takaraivossa alkoi kasvaa ajatus siitä, että hän haluaisi opiskella luovaa alaa. Teho-Opiston MAXI-Kurssin käytyään Sanni pääsi kuin pääsikin opiskelemaan Arkkitehtuuria ykköshakukohteeseensa, Tampereen yliopistoon! Jatka lukemista ja ota selvää, miten Sanni läpäisi arkkitehtuurin vaativat pääsykokeet ilman aiempaa harrastuneisuutta!
Sanni
Katsellessani edellisten vuosien pääsykoetöitä päässäni pyöri ajatus siitä, etten ikinä tulisi saamaan vastaavanlaisia töitä aikaiseksi, koska työt olivat upeita ja minulla ei ollut mitään harrastuneisuutta piirtämisen suhteen. Luin myös kirjoituksia siitä kuinka vaikeaa arkkitehdiksi on päästä, varsinkin ei ensikertalaisena ja, että pääsykokeissa pitää osata piirtää.
Löysin Tehon MAXI-kurssin, jossa harjoitellaan kattavasti eri välineillä tehtäviä pääsykoe tyyppisiä töitä. Kurssi oli mahdollisuus suorittaa täysin etänä ja omaan tahtiin, joten se sopi täydellisesti työn ohella tehtäväksi. Minua jännitti ottaa ensimmäinen askel kohti arkkitehtuuri unelmaa, koska pelkäsin joutuvani pettymään, jos en kouluun sitten pääsisikään. Päätin kuitenkin harjoitella vuoden aikana niin paljon kuin vain pystyn ja katsoa mihin se riittää!
-Sanni
Arkkitehtuuri pääsykokeet 2024
Arkkitehtuurin pääsykokeet olivat vuonna 2024 kaksipäiväiset, ja sisälsivät yhteensä kuusi erilaista pääsykoetehtävää.
Tehtävä 1.
Pääsykokeet alkoivat kahden tunnin tehtävällä, jossa piti yhdelle A3:lle piirtää/maalata viiden kuvan sarja kiipeilypuistosta. Tehtävänannossa oli kerrottu, mitä eri näkymät pitivät sisällään. Päätin tehdä työn harmailla tusseilla välineen nopeuden vuoksi, koska viisi pientä kuvaa luonnosteluineen, varjostuksineen ja kontrasteineen vie aikaa ja kaksi tuntia on lopulta siihen melko lyhyt aika. Tavoitteeni oli vain saada perspektiivit oikein ja kuvaan mahdollisimman hyvä syvyysvaikutelma.
Sannin Pisteet: 26/36
Tehtävä 2.
Toinen tehtävä oli rakentelutehtävä, jossa pahvilaatikon sisään piti tehdä pienoismalli ilmassa roikkuvasta asumuksesta. Tehtävää varten meille oli jaettu pahvilaatikko, 10 grillitikkua ja 10 rautalangan pätkää. Lisäksi työssä sai käyttää mukanaan tuomia välineitä eli käytännössä paperia. Tässä tehtävässä minulle iski paniikki, koska en alkuun tuntunut saavan mitään ideaa päähäni ja kello kului. Materiaaleja oli kuitenkin sen verran rajattu määrä, että pelkäsin kokeilla niillä erilaisia malleja, koska jos katkaisisin esim. grillitikkuja pienempiin osiin ja saisin aikaiseen vain surkeita pienoismalleja, en enää saisi uusia materiaaleja paremman tekemiseen. Yritin piirtämällä saada jotain ideaa tehtävään, mutta ei siitä tullut mitään. Muistin Tehon kurssilta neuvon siitä, että piirtäminen pienoismallin luonnostelu keinona ei ole paras mahdollinen, koska materiaali ei välttämättä taivu piirustuksen muotoon. Ajattelin, että nyt on vain pakko alkaa napsimaan grillitikkuja paloihin ja kokeilemaan kaikkea. Lopulta kaikkea kokeilemalla löysin idean tehtävään ja sainkin sitten tehtävän helposti määräajassa valmiiksi.
Sannin Pisteet: 42,6667/48
Pahvi, Rautalanka ja puutikut ovat tuttuja materiaaleja Arkkitehtuurin pääsykokeissa ja ennakkotehtävissä (Kuvituskuva)
Tehtävä 3.
Ensimmäisen koepäivän viimeinen tehtävä oli itselleni haastavin, koska vastaavanlaista tehtävänantoa en edellisvuosien kokeissa ollut nähnyt. Tehtävänanto tuli siis täysin puskista. Tehtävässä piti piirtää etuviistosta kuva kahdesta määrätynlaisesta elokuvalipusta pöydällä lepäämässä. Päätin tehdä työn lyijykynillä. Aikaa oli vain tunti. Käytin paljon aikaa oikean perspektiivin hakemiseen ja valtava kiirehän siinä lopulta tuli. Sain perspektiivin mielestäni oikein ja lippujen muodon ihan hyväksi, mutta varjostukseni olivat umpisurkeita ja työ jäi keskeneräisen näköiseksi.
Sannin Pisteet: 16/24
Tehtävä 4.
Toisen koepäivän ensimmäisessä tehtävässä oli annettu kuva vanhan rakennuksen raunioista ja tehtävän antona oli kuvata tietystä kohtaa raunioita, millainen rakennus on aikanaan loistonsa päivinä ollut. Sain tehtävään heti idean massiivisen korkeasta tilasta tukipylväineen ja tavoitteeni oli taas saada syvyysvaikutelma kontrastien ja varjostusten avulla mahdollisimman hyväksi. Päätin tehdä työn huopakynillä, mutta kesken kaiken huopakynien muste alkoi loppua. Laitoin vuorotellen eri tummuusasteen kynät pystyyn juomapulloa vasten, jotta jäljellä oleva muste valuisi tussin kärkiin. Onneksi minulla oli reilusti aikaa jäljellä, joten tällaisen tussi show:n avulla sain musteen riittämään. Kannattaa siis ehdottomasti ottaa useampi tussisetti pääsykokeisiin, jos niillä meinaa tehdä enemmän kuin yhden työn. Omat tussini nimittäin olivat käyttämättömiä ja silti muste loppui.
Sannin Pisteet:25/36
Pääsykokeisiin on hyvä varata mukaan erilaisia tusseja, sillä jokaisella saa aikaan erilaista jälkeä. Lisää välinevinkkejä voit lukea Tehon blogista!
Tehtävä 5.
Viidennessä tehtävässä piti piirtää/maalata näkymä pienelle metsäaukealle, johon oli pystytetty teltta. Tämä yhdelle A3:lle ja lisäksi toinen näkymä teltasta ulos katsottuna, toiselle A3:lle. Tehtävänannossa oli paljon yksityiskohtia teltan ympäristöstä. Aikaa kahden A3:n työhön oli kolme tuntia. Päätin valita kaksi nopeaa tekniikkaa, koska yhden kuvan tekemiseen oli siis vain 1,5h aikaa. Ensimmäisen kuvan tein vesiväreillä ja sillä välin kun sain yhden osa-alueen kuvasta tehtyä ja piti odottaa värin kuivumista, tein toista kuvaa, johon valitsin mustan paperin ja puuvärit. Päätin tehdä molemmat kuvat ensin suurpiirteisesti, sitten lisäsin varjostukset ja lopuksi lisäsin yksityiskohtia ja hain lisää kontrastia kuviin. Näin siksi, että jos aika olisi loppunut kesken, olisivat työt olleet ainakin jollain tasolla valmiit, eikä niin, että toinen kuva olisi ollut täysin valmis ja toinen jäänyt kesken, ajan loppuessa.
Sannin Pisteet:40/48
Tehtävä 6.
Viimeisessä tehtävässä oli esitetty erilaisia geometrisia palikoita, joiden väliin piti keksiä jonkinlainen tila. Yhdelle A3:lle oli tarkoitus piirtää yksi kuva tilan sisältä ja toinen kuva, jossa on viivapiirros palikoista ja niiden väliin jäävästä tilasta suoraan ylhäältä päin kuvattuna. Tämä tehtävänanto oli mielestäni vaikein ymmärtää. Luin tehtävän varmaan viiteen kertaan ennen kuin täysin ymmärsin mitä siinä haetaan. Vähän ehti paniikki tulla, että saanko mitään paperille kun aika kului, enkä vain ymmärtänyt tehtävän antoa. Luonnosteluun minulla meni myös paljon aikaa. Kun viimein sain tehtävän päähäni ja luonnostelut valmiiksi, päätin valita välineeksi mustan paperin ja puuvärit, koska silloin minulla ei menisi varjostusten tekemiseen aikaa ja saattaisin mustan paperin avulla saada myös näyttävyyttä työhön. Lopulta sain tehtävän valmiiksi ajoissa ja olin lopputulokseen tyytyväinen.
Sannin Pisteet: 24/24
Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!
Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.
Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!
Pääsykokeissa oli oikeastaan tosi kivaa. Oli hienoa kun oli tehnyt töitä pääsykokeiden eteen ja pääsi näyttämään mitä osaa. Ennen pääsykokeita toki jännitti tosi paljon ja ensimmäisen tehtävän alussa sydän tykytti kahtasataa, mutta kun tehtäviä alkoi tekemään ja sai ne valmiiksi, tuli tosi hyvä olo. Viimeisen tehtävän jälkeen olo oli helpottunut kun koe oli suoritettu.
Kuukauden tulosten odottamisen aikana tunteet kyllä heittelivät ihan laidasta laitaan. Välillä sitä ajatteli, että ”tein muuten siinä yhdessäkin tehtävässä tuollaisen virheen” ja ”miksi ihmeessä en tehnyt sitä yhtä tehtävää jotenkin toisin”. Välillä olin varma siitä, että saan kaikista tehtävistä ihan surkeat pisteet ja välillä taas herättelin toiveita ja olin sitä mieltä, että menihän ne tehtävät nyt kuitenkin aika hyvin.
Kyllä lopputulos löi silti ällikällä, että todellako he tarjoavat minulle koulupaikkaa?! Tämä on varmasti unta! En usko, että olisin päässyt edes pääsykokeisiin asti ilman säännöllistä harjoittelua Tehon kurssilla. Hyödyllisintä oli saada omista harjoitus tehtävistään palautetta. Kurssilla näki myös nimettömänä muiden töitä ja niistä annetun palautteen. Katsomalla muiden onnistuneita töitä sai käsityksen siitä, että ”Hei noinhan tuo tehtävä olisi pitänytkin tehdä”. Näin alkoi pikkuhiljaa oivaltamaan, mitä hyvän pääsykoe työn täytyy pitää sisällään, jotta siitä saisi hyvät pisteet.
Sannin vinkit tuleville hakijoille
No ensinnäkin voin suositella Tehon MAXI-kurssia ihan kaikille. Vaikka sinulla ei olisi minkäänlaista piirustus taustaa niin vuoden aikana ehtii kehittyä todella paljon kun vaan säntillisesti katsoo Tehon luentovideot ja tekee harjoitustehtävät. Teholla oppii myös tehtävänantojen lukemista ja tulkintaa, mikä on erittäin tärkeä taito pääsykokeissa. Jos et osaa kiinnittää huomiota tehtävän annossa olennaisiin asioihin, voit mennä helposti metsään itse tehtävän tekemisessä.
Pääsykokeissa kannattaakin käyttää reilusti aikaa tehtävänannon huolelliseen lukemiseen, jotta ei ymmärrä pitkiä tehtävänantoja väärin. Itse alleviivasin tehtävänannosta aina tärkeimmät kohdat ja sen jälkeen tein useamman pienen luonnoksen, joista valitsin parhaan. Luonnosten ja alleviivausten perusteella oli helppo lähteä tekemään tehtäviä ja vaikka aika kului luonnosten tekemiseen ja tehtävänannon analysointiin, itse työ tuli nopeasti tehtyä selkeän suunnitelman vuoksi.
Tärkein kaikista vinkeistä. Luota itseesi! Tämä kouluun hakeminen on melkoista pään sisäistä kamppailua. Jos todella haluat arkkitehdiksi ja koulupaikka ei vuoden harjoittelulla aukea, tee töitä vielä toinenkin vuosi ja jos se ei aukea sittenkään niin tee töitä taas seuraava vuosi. Niin kauan kunnes koulun ovet avautuvat sinulle. Tsemppiä ihan kaikille hakuun! <3
Haaveiletko sinäkin sisustusarkkitehdin urasta?
Tule treenaamaan pääsykokeisiin meidän kanssa! Yksilöllisessä valmennuksessamme kehität oman persoonallisen tyylisi ja nostat taitosi pääsykokeissa vaaditulle tasolle yhdessä ammattitaitoisten ja kannustavien opettajiemme kanssa. Kursseilla valmistautuminen on tavoitteellista, mutta hauskaa ja opettajiemme innostus tarttuvaa! Liity mukaan treenaamaan Tehon huippuporukkaan!
Teholainen Julia tiesi jo lukiosta asti haluavansa Graafiseksi suunnittelijaksi. Ensimmäisen hakukerran jälkeen opiskelupaikka jäi vielä haaveeksi, mutta Julia ei lannistunut! Hän päätti osallistu Teho-Opiston MAXI-kurssille ymmärtääkseen, millaisilla töillä on mahdollista päästä kouluun. Toisella hakukerralla ovet Metropolian Visuaalisen Viestinnän Muotoilun opintoihin aukestivatkin! Katso kuvat Julian pääsykoetöistä ja lue hänen ajatuksiaan niiden tekemisestä!
Päätin osallistua Maxi-kurssille, koska halusin parantaa piirtotaitojani ja saada lisää selvyyttä, minkälaisilla töillä on oikeasti mahdollista päästä kouluun. Maxi-kurssista oli minulle suuri apu! Opettajat olivat aina valmiita auttamaan. Parasta oli mielestäni se, että opettajat antoivat kehujen lisäksi aina myös kritiikkiä harjoitus tehtävissä. Kun tehtävissä oli jotain parannuksen varaa, samalla oppi, mitä ei kannata tehdä pääsykokeissa. Erityisesti lähikurssilla parasta oli se, että oppi myös muilta oppilailta. Jos joku oli tehnyt oikein hienon työn, sain siitä inspiraatiota!
Ekana päivänä tehtävänä oli suunnitella Lukukinkerit-festivaalille kaksi luonnosmaista julistetta. Molemmat julisteluonnoksista tulisi puhutella omaa kohderyhmäänsä. Toinen nuorisoa n 15-25 vuotiaita ja toinen lapsia n 4-12 vuotiaita. Julisteen tarjoituksena on innostaa nuoria sekä lapsia lukemaan enemmän, sekä osallistumaan Lukukinkerit-tapahtumaan. Tehtävänannon mukana oli myös aineisto, joka liittyi tutkimukseen nykynuorison lukutaidosta. Luonnokset tuli piirtää yhdelle A3 arkille. Tämä vaihe sujui hyvin ja olin todella innoissani työstäni.
Seuraavassa vaiheessa piti valita toinen julisteista ja toteuttaa se A3 arkille viimeisteltynä. Ajattelin, että minulla ei ole mitään hätää, kunhan vaan kopioin suunnitelmani uudelle arkille. Yhtäkkiä huomasin, että minulla oli enää vain tunti aikaa saada viimeistelty teos valmiiksi. Tuli ihan hirveä kiire. Tein kädet täristen peitevärieillä julisteen ja siitä tuli kauhea sotku. Kerkesin juuri minuuttia ennen palauttamaan työni melko keskeneräisenä. Kiireessä unohtui osa teksteistä, jotka pitivät tehtävänannon mukaan lukea julisteessa. Olin todella pettynyt itseeni ja ajattelin, että tämä oli nyt tässä. En ottanut kuvaa julisteesta, koska en pitänyt siitä ollenkaan.
Toisena päivänä minua pelotti, että aika loppuisi taas kesken ja olin entistä stressaantuneempi. Tehtävänä oli suunnitella Lukukinkerit-tunnus, joka kuvastaa tapahtumaa ja houkuttelee kohderyhmää osallistumaan festareille. Heti tehtävänannon luettuani, aloin piirtämään suttupaperille erilaisia ideoita ikonista. Mietin erilaisia kuvastavia sanoja, jotka voisivat liittyä aiheeseen. Yritin vältellä stereotypisiä lukemiseen liittyviä kuvioita tunnuksen suunnittelussa, sillä ne saattaisivat olla toistuvia aiheita.
Viimeisenä tehtävänä oli laatia kuvasarja esitys Lukukinkerikävijän päivästä. Kuva sarjassa piti olla ainakin neljä vaihetta: lipun osto kassalta, paneelikeskustelun seuraaminen, ruokailu rinkelikahvilassa sekä kirjan ostaminen ystävälle lahjaksi. Kuvasarjaan piti lisätä myös päivän aikana tapahtuva yllätys tai kommellus, joka sai olla omassa kuvaruudussaan. Kuvasarjassa sai käyttää vain yhtä väriä sekä enintään kahta lisäväriä. Tehtävän annossa sekä arviointiperusteissa painotettiin yksinkertaistamista, joten yritin parhaani mukaan keskittyä siihen, että jokainen kuva on hyvin selkeä ja yksinkertainen.
Koepäiviin sisältyi haastattelu. Sain tuoda näytille myös portfolioni. Haastattelu oli rento, eikä kestänyt kauaa. Lopuksi minulta kysyttiin, mitä mieltä olen Iittalan brändiuudistuksesta. Haastattelijat saattavat kysymyksillään testata, kuinka hyvin hakija seuraa design-maailmaa.
Vaikeuksien kautta voittoon!
Koepäivien jälkeen olin ylpeä itsestäni, mutta minua edelleen harmitti ensimmäisen päivän epäonnistuminen. Yritin ajatella, että se oli vain yksi osa niitä kaikkia tehtäviä ja kyllä minä silti voin päästä sisään. Ja niin siinä kävikin! Olin niin onnellinen, kun sain tietää, että minut valittiin opiskelijaksi. En malta odottaa, että pääsen opiskelemaan unelma-alaani syksyllä. Sain kokonaisuudessan pisteitä 82,6 ja alin hyväksytty pistemäärä oli tänä vuonna 70,6.
Uusille hakijoille haluan sanoa ettei kannata lannistua vaikka kokeessa tulisi epäonnistuiminen. Uusi tehtävä on aina uusi mahdollisuus näyttää taitonsa. Harjoittelisin mahdollisimman paljon ajankäyttöä ennen pääsykokeita. Suosittelen myös tekemään mindmapin ennen tehtävän aloittamista. Kun kirjoittaa kaikki hulluimmatkin ideat ja kuviot paperille niin onpahan ainakin materiaalia mistä lähteä tekemään tehtävää.
Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?
Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.
Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!
Ompa outoa istua tässä kirjoittamassa viimeistä kertaa Tehon blogia. Melkein kokonainen vuosi on vierähtänyt siitä, kun sain kunnian aloittaa bloggaamisen Teholle. Vuoteen on mahtunut hurjan paljon onnistumisia, oppimista, iloa, epätoivoa, kiirettä, vastuuta, rutiinia, turhautumista ja etenemistä. Teholla olo on ollut erittäin arvokas kokemus ja se on rikastuttanut ja laajentanut osaamistani hurjasti. Tehon oppimisympäristö on kannustava, ammattitaitoinen ja oppimiskokonaisuudet on suunniteltu hyvin, jolloin kaikki saavat varmasti jokaiselta luennolta jotakin uutta ja tärkeää oppia. Kun aloitin Teholla, ajattelin että oikeastaan ei ole väliä pääsenkö sen jälkeen kouluun vai en, vaan minulle riittäisi aivan mainiosti jo pelkästään se, että saan oppia paljon uusia, kiinnostavia juttuja, saan rutiinia ja monipuolisuutta omaan tekemiseeni ja pääsen lähemmäs omaa tyyliäni. Ja sitten kirsikkana kakun päälle tälle kaikelle olisi tietysti se, että pääsisin lukuvuoden jälkeen kouluun.
No miten siinä sitten kävi, pääsinkö opiskelemaan?
Pääsykokeiden jälkeen kolme viikkoa meni hujahduksessa, tosin viimeiset päivät ennen tulosten julkaisua aloin olla hieman tulisilla hiilillä. (Tässä vielä blogilinkki pääsykokeisiin, jossa kerron tarkemmin mitä siellä tapahtui: https://teho-opisto.fi/miten-paasykokeet-meni/ ) Tänä vuonna kuitenkin tuntui, että olin paljon rauhaisammin mielin koko asian kanssa kuin pari edeltävää vuotta. Tulokset julkistettiin pari päivää ennen ‘viimeistään’ luvattua päivää. Sinä päivänä eräs ystäväni, joka itse kävi Tehon Midi-kurssin, laittoi viestin että “tulokset on tullu, mene äkkiä kattomaan Opintopolku!!” Hänelle itselleen koulupaikka aukesi Visuaalisen viestinnän muotoilusta ja olen ihan huippuonnellinen hänen puolestaan! Kiireellä siinä sitten kirpputorin eteisessä avasin opintopolun, ruudulla luki “sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa”. Olin juuri äitini ja isäni kanssa liikenteessä ja menin tippa linssissä kertomaan uutiset. Siellä halattiin ja iloittiin. En meinannut uskoa todeksi koko tilannetta ja päivä menikin hieman epäuskoisissa, mutta onnellisissa tunnelmissa. Hurjaa! Tahdon sanoa kaikille kouluun päässeille aivan suunnattoman paljon onnea ja menestystä!! Suuri työ ja urakka on takana ja voidaan kaikki olla ylpeitä itsestämme ja siitä duunista mitä ollaan tämän eteen tehty <3
Unelmat odottaa kärsivällistä
Jos koulupaikka ei auennut tänä vuonna, anna itsellesi aikaa käsitellä ja kohdata pettymys. Tiedän miten raskas ja musertava tunne on, kun koulupaikka jää saamatta. Voi tuntua vielä pitkään siltä, että missään ei ole mitään mieltä ja tulevaisuus näyttää tylyltä ja tyhjältä. Tämäkin tunne kuitenkin menee ohi, eikä ole mitenkään väärin kokea ja tuntea tällaisia tunteita. Tärkeintä on kohdata ne ja hyväksyä tilanne. Sen jälkeen kun voimia on taas kerätty, jatketaan eteenpäin unelmia kohti vielä korkeammilla purjeilla ja innolla. Itselleni kävi viime kesänä hylkäämisen jälkeen niin, että kaksi vuotta tavoittelemani opiskeluala vaihtuikin aivan toiseen. Tajusin, että sillä oli itseasiassa tarkoitus, miksi en päässyt opiskelemaan. Lisäksi molemmat aiempien vuosien pääsykoeprosessit opettivat minulle paljon tärkeitä asioita; sain tehtyä taiteilusta itselleni tosi vahvan rutiinin ja halusin oppia ja löytää omaa tyyliäni vieläkin vahvemmin. Eihän siis luovuteta unelmien suhteen, koska ensi vuonna juuri sinä voit olla se joka saavuttaa unelmansa ja osut ‘napakymppiin’! Tsemppiä tulevaan ja niin niin paljon kaikkea hyvää elämäsi tielle!
Lopuksi haluan vielä kiittää sydämeni pohjasta Tehoa ja Teho-Opiston opettajia kaikesta hyvästä mitä olette meidän opiskelijoiden eteen tehneet. Sydämessäni asustaa kiitollisuus ja tulen varmasti muistamaan teitä kaikkia lämmöllä vielä pitkään <3 Teho-Opiston avulla monet ihmiset saavuttavat unelmoimansa opiskelupaikan, ja on ollut siistiä olla itsekin yksi heistä! Kiitos myös siitä, että sain mahdollisuuden osallistua lukuvuoteen bloggaajana. Tämä on ollut hyvin antoisaa ja rikastuttavaa puuhaa 🙂 Kiitos kaikille lukijoille, opiskelukamuille ja muillekin tsemppareille matkan varrella. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin kohti syksyä ja alkavia opintoja, en malta odottaa miten kivaa siitä tulee..!! Kaikkea hyvää sinulle ja auringontäyteistä ja lämmintä kesää!!
vielä viimeisen kerran;
xoxo: K <3333
Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!
Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.
Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!
Valmistuuko taidealojen opinnoista työttömäksi? Kannattaako kouluun edes hakea, kun sisäänpääsy on niin vaikeaa? Onko valmennuskurssi hylkäysperuste hakuprosessissa? Taidealoista, hakuprosesseista ja valmennuskursseista liikkuu monenlaisia huhuja, jotka voivat pahmmillaan estää Taidealoista kiinnostuneita nuoria toteuttamaan unelmansa.Me Teho-Opistolla päätimme koota yhteen 10 yleisintä taidealoihin liittyvää myyttiä ja murtaa ne!
Taide- ja kulttuuriala on paljon mainettaan suurempi työllistäjä, joka työllistää Suomessa jopa noin 130 600 ihmistä. Myös opiskelu on nykyään hyvin monipuolista. Opiskelijoita valmistuu moneen eri taideteolliseen ammattiin, kuten arkkitehdiksi tai vaikkapa huimaa kasvua tekevän peliteollisuuden graafiseksi suunnittelijaksi. Esimerkiksi Arkkitehtien työllistyminen Suomessa on hyvä ja lähivuosina Arkkitehteja jääkin eläkkeelle enemmän kuin valmistuu! Luovia osaajia siis todellakin tarvitaan!
Myytti 2: “Hakijamäärät ja prosentit kertovat, mihin kannattaa hakea”
Hakijamäärät ja hyväksymisprosentit antavat yleiskuvan siitä, kuinka kilpailtu tietty opiskeluala on, mutta ne eivät kerro kaikkea. Kaikki hakijat eivät välttämättä ole tosissaan edes hakemassa – moni vain kokeilee ja menee katsomaan minkälaista pääsykokeissa on. On myös tärkeää muistaa, että pääsykoemenestyksen ratkaisevat hakijan omat taidot ja pitäjänteinen valmistautuminen. Jos ne ihmiset, jotka ovat päässeet kouluun olisivat jättäneet hakematta vain tilastojen valossa, kuinka sitten olisi käynyt? Ei siis pidä pelätä edes pienistä sisäänottoprosenteista tunnettuja aloja, vaan suunnata täysillä kohti unelmiaan!
Myytti 3: “Luovuus on synnynnäistä”
On väärin ajatella, että luovuus olisi vain synnynnäistä. Kuten musiikissa ja liikunnassakin, kysymys on taitoaineista joissa harjaantuu tekemällä. Ohjauksen ja vertaistuen kautta kehittyminen ja ymmärryksen kasvaminen on nopeampaa ja kaikkia pääsykokeissa tarvittavia taitoja, myöskin luovuutta voi harjoittaa. Moni menestyvä taiteilija ja luova ammattilainen on kehittänyt taitojaan harjoituksen ja kokemuksen kautta. Myös Teho-Opiston valmennuskursseilla harjoitellaan välineharjoittelun ja tekniikoiden lisäksi myös luovaa ideointikykyä ja oman persoonallisen tyylin löytämistä!
Myytti 4: “Pääsykoe on piirustuskilpailu”
Pääsykokee ei ole piirustukilpailu, vaan sen avulla mitataan monipuolisesti hakijan luovuutta, ideointikykyä, teknisiä taitoja sekä persoonallista ajattelua. Piirutustaitojen osalta riittää, että saa ideansa kerrottua haluamallaan tavalla. Totta on kuitenkin myös se, että kuka tahansa voi oppia hyväksi piirtäjäksi harjoittelemalla. Kun piirustustaidot ovat hallussa, voi keskittyä täysillä olennaiseen, eli ideansa ilmaisuun!
Myytti 5: “Valmennuskurssi on hylkäysperuste”
Valmennuskurssi ei ole hylkäysperuste. Oppilaitokset eivät hylkää hakijoita sen perusteella, että he ovat osallistuneet valmennuskurssille. Päinvastoin, kurssi voi auttaa parantamaan hakijan suoritusta ja lisäämään hänen mahdollisuuksiaan tulla hyväksytyksi. Ennakkotehtävät ja pääsykokeet tulee kunkin hakijan tottakai surittaa itsenäisesti, kuten Aalto-yliopiston varadekaani, Rasmus Vuori toteaa.
Valmennuskurssille osallistuminen ei ole hylkäysperuste. Jos on tapauskohtaisesti erityistä syytä epäillä, että [ennakko]työ ei ole hakijan itsenäisesti tekemä, yliopisto selvittää asiaa hallintolain mukaisesti, kuten kuulemalla hakijaa
Rasmus Vuori, Varadekaani, Aalto-yliopisto
Myytti 6: “Valmennuskurssi on kallis”
Valmennuskurssit voidaan nähdä investointeina, joihin hakija on valmis panostamaan. Kurssit ovat maksullisia, mutta niin ovat kaikki harrastukset. Onhan Sibelius-Akatemiaankin hakeva on käynyt yksityisopetuksessa vuosien ajan. Suurin osa kursseille hakeutuvista on nuoria aikuisia, joiden on mahdollista rahoittaa kurssivuosi esimerkiksi omalla työnteollaan. Vastineeksi hyvä valmennuskurssi tarjoaa hakijalle käytännön kokemusta, korkeatasoista opetusta ja henkilökohtaista ohjausta, johon hänellä ei välttämättä aiemmin ole ollut mahdollisuutta. Ja toisaalta, valmennuskurssin anti voi olla myös yleissivistävää. Kaikki osallistujat eivät kurssin jälkeen edes hae aikomalleen alalle, koska ovat ymmärtäneet ettei se olekaan heitä varten.
Myytti 7: “Valmennuskurssille on noloa tulla”
Valmennuskurssille ei ole noloa tulla. Päinvastoin – Etenkin silloin, kun hakijalla ei ole ollut mahdollisuutta harrastaa taiteita pidempään, voivat valintakoetehtävien tehtävänannot ja arviointiperusteet tuntua haastavilta. Moni valmennuskurssin opiskelija onkin hakemassa toista kertaa ja haluaa ymmärtää, miten tehtävänantoja pitäisi lähestyä ollakseen edes varteenotettava hakija. Valmennuskurssit antavat lisämahdollisuuksia kehittää tarvittavia taitoja ja parantaa opintomenestystä.
Iso osa luovien alojen opintoihin päässeistä onkin käynyt valmennuskurssin. Esimerkiksi vuonna 2020 87% Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin sisäänpäässeistä oli Teho-Opiston valmennukurssin käyneitä. Näin ollen samoihin pääsykokeksiin sattuu suurella todennäköisyydellä myös omia valmennuskurssikavereita, jolloin tilanteessa ei tarvitse olla yksin. Myös korkeakouluopintojen aloittaminen on mukavampaa, jos omassa ryhmässä on jo entuudestaan tuttuja kasvoja!
Myytti 8: “Pääsykokeissa tarvittavan voi opetella ilmaiseksi netissäkin”
Netti on pullollaan ilmaisia opetusmateriaaleja ja esimerkiksi YouTuben videotutoriaaleista oppii varmasti pääsykokeissa hyödyllisä taitoja. Valmennuskurssit tarjoavat kuitenkin strukturoitua ja kohdennettua opetusta, joka on taitojen kehittymisen kannalta tehokkaampaa. Kurssit antavat selkeän opintosuunnitelman ja henkilökohtaista ohjausta juuri hakijan omaa hakualaa silmällä pitäen. Valmennuskurssilla pohjatyö on siis tehty ammattilaisten toimesta jo valmiiksi, jolloin hakijan tarvitsee keskittyä vain olennaiseen – harjoittelemiseen.
Myytti 9: “Valmennuskurssi on turha”
Kuten sanottu, valmennuskurssi voidaan nähdä valintana, jonka hakija tekee halutessaan parantaa mahdollisuuksia päästä unelmiensa opiskelupaikkaan. Opiskelupaikan saamiseen on monia reittejä ja esimerkiksi jo pitkä harrastuneisuus ja vuosien kokemus taiteiden parissa on varmasti avuksi hakuprosessissa. Valmennuskurssi onkin vain yksi, mutta erittäin suositeltava tapa saada unelmiensa opiskelupaikka. Esimerkiksi 70% Teho-Opiston valmennuskurssin käyneistä pääsee vuosittain opiskelemaan haluamaansa alaa.
Myytti 10: “Valmennuskurssi on ainoa tapa saada opiskelupaikka”
Kuten edellä jo todettiin, Valmennuskurssi on yksi reitti unelmien opiskelupaikan saamisen.
Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!
Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.
Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!
Teho-Opistoon jo monen vuoden ajan auttanut nuoria taide- ja suunnittelualoista kiinnostuneita nuoria saavuttamaan unelmiensa opiskelupaikan. Annetaanpa siis puheenvuoro upeille alumneillemme, jotka ovat Teho-Opiston kurssin käytyään napanneet itsellensä opiskelupaikan haluamaltaan alalta!
Sanni
Teholainen alanvaihtaja Sanni pääsi opiskelemaan Arkkitehtuuria ykköshakukohteeseensa!
Olen alan vaihtaja ja luulin, ettei minulla ei ensikertalaisena ole mitään mahdollisuuksia päästä arkkitehtuuria lukemaan, mutta tässä sitä nyt ollaan ja siitä kuuluu suuri kiitos Teholle! Teette unelmista totta! ❤️
Sanni
Maria
Teho-Opiston vuoden 2024 MAXI-Kurssilainen Maria läpäisi kaikkien hakukohteittensa pääsykokeet ja aloittaa syksyllä Visuaalisen viestinnän muotoilun opinnot Aalto-yliopistossa!
“Haluaisin kiittää kaikkia Tehon opettajia! Maxi -kurssi oli todella todella hyödyllinen. Sen jälkeen tuli käsitys, mitä ihmiset oikein tarkoittavat pääsykokeissa. Tehon vinkit rauhoittivat ja antoivat toiveen. Pääsin kaikkiin hakukohteisiin, ja nyt tulen opiskelemaan Aallossa visuaalisen viestinnän muotoilua. Kiitos paljon!”
-Maria
Sonja
Teho-Opiston vuoden 2024 MAXI-kurssilainen Sonja on yksi neljästä Taideyliopiston lavastustaiteen opintoihin valituista opiskelijoista!
Kiitos tuhannesti koko teholle! Sain opiskelupaikan Taideyliopiston lavastustaiteeseen, joka talven aikana vaihtui ykkös hakukohteeksi
Sonja
Olivia
Olivia haki vuonna 2023 toista kertaa opiskelemaan unelmiensa alaa – arkkitehtuuria. Toisella hakukerralla hän päätti hakea lisävahvistusta Teho-Opiston valmennuskurssilta. Lopulta opiskelupaikkaa tarjottiinkin kaikista hakukohteista ja Olivian valinta osui Aalto-Yliopiston Arkkitehtuurin linjalle! Pääsykoepisteetkin paranivat yli 50 pisteellä viime vuodesta!
“Pakko kyllä kiittää Tehon kurssia avusta! Pääsin jokaiseen arkkitehtuuri-paikkaan ja myös maisema-arkkitehdiksi. Otin opiskelupaikan Aallosta vastaan huikeilla pisteilläkin. Pisteeni olivat 296!!!”
– Olivia
Anneli
Teho-Opiston valmennuskurssin käynyt Anneli Trifonova oli jo pitkään unelmoinut sisustusarkkitehtuurin opinnoista. Unelma toteutui kesällä 2023, kun hän läpäisi yhteensä neljän eri korkeakoulun ennakkotehtävät ja pääsykokeet – loistavin tuloksin. Nyt hän opiskelee arkkitehtuuri Aalto-Yliopistossa.
“Teholla on hyvä se, että siellä on niin paljon ihania, motivoituneita ja samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä, joiden kanssa oli kiva tutustua ja viettää iltoja Teho-Opiston bileissä!Iso kiitos Tehon opettajille! kehityin vuoden aikana tosi paljon teidän avulla ja syksyllä aloitin opinnot Aalto Yliopistossa!“
-Anneli
Venla
Valmistuttuaan Helsingin kuvataidelukiosta vuonna 2021, Venla päätyi suoraan hakemaan opiskelupaikkaa Aalto Yliopiston muotoilun linjalta. Kun korkeakoulupaikan ovet eivät ensimmäisellä yrittämällä auenneet, Venla päätti hakeutua Teho-Opistoon, jossa hän opiskeli Midi-kurssilla. Intensiivinen opiskelu palkittiin ja Venla pääsi heti toisella yrittämällä opiskelemaan haluamaansa paikkaan!
Teho-Opiston yhtenä suurimpana hyötynä Venla pitää ennen pääsykokeita järjestettävää Pääsykoesimulaatiota, jossa oppilaat pääsevät harjoittelemaan aitoa koetilannetta. Venla koki tämän auttaneen ja rauhoittaneen itseään, kun oikea pääsykoepäivä lopulta koitti. Kurssin aikana Venla oppi myös, mitä ominaisuuksia eri aloilla ja eri alojen pääsykoetöissä arvostetaan. Muina hyötyinä hän nostaa esiin esimerkiksi Teho-Opiston yhteisöllisyyden. “Vaikka monet hakeutuvatkin eri aloille, ollaan silti samassa veneessä!”
-Venla
Antonio
Antonio päätti hakeutua suoraan työelämästä kouluttautumaan luoville aloille. Hän työskenteli aiemmin mm. lääkevarastolla sekä kulta- ja hopeaseppänä. Vielä Teholle tultaessa Antoniolla oli päällimmäisenä ajatuksena hakeutua opiskelemaan arkkitehtuuria. Vuoden Maxi-kurssilla opiskelun aikana hän kuitenkin huomasi, että alana Teollinen muotoilu tuntuikin olevan lähempänä hänen sydäntään. pitkän Pääsykoerumban jälkeen Antonio pääsi kuin pääsikin opiskelemaan Metropolian Teollisen muotoilun linjalle!
Yhtenä suurena Teho-Opiston hyötynä Antonio nostaa esiin kursseilla saatavan laajan ymmärryksen eri aloista, tekniikoista ja materiaaleista. Antonio suosittelee Teho-Opisto kaikille, jotka pyrkivät parantamaan omia tietojaan, taitojaan ja tekniikoitaan mahdollista tulevaisuuden alaansa silmällä pitäen.”Kurssilla sai pintaraapaisua syvemmän kosketuksen jokaiseen alaan”.
– Antonio
Tea
Arkkitehtuuri oli pienestä asti yksi Tean unelma-ammateista. Unelmasta tuli totta, kun hän pääsi opiskelemaan rakennusarkkitehtuuria ensimmäiseen hakukohteseensa Tampereelle. Pääsykokeista hän sai täydet 120/120 pistettä!Katso kuvat upeista pääsykoetöistä!
Kuvataidekoulun käyneenä opin Teholla silti paljon uusia asioita kuvan luomisesta ja kiinnostavuudesta. Opin kuinka työstä saa erottuvan myös arvioijien silmissä. Sain Tehon luennoilta ja yhteisistä arviointhetkistä paljon uusia näkökulmia kuvien luomiseen. Oli hienoa nähdä, kuinka samasta tehtävänannosta jokainen sai luotua oman näköisen työn ja kuinka monella eri tapaa asioita voi tulkita. Suosittelen kaikille Tehon valmennuskurssin käymistä, koska itse huomasin merkittävän parannuksen töissäni kurssin edetessä
– Tea
Milla
Milla Packalen unelmoi pitkään luovilla aloilla opiskelusta, mutta sen oikean alan löytäminen otti oman aikansa. Matka kohti unelmien opiskelupaikkaa ei ollut ehkä kaikkein helpoin ja matkalle kuului pari muuttujaa, mutta Milla ei luovuttanut. Milla uskoi omaan tekemiseen ja teki pääsykokeet kunnialla loppuun, vaikka usko omaan tekemiseen oli horjua. Nyt hänellä komeilee taskussaan niin rakennus- kuin sisustusarkkitehtuurin opiskelupaikat!
“Vaikka muutama tehtävä ja tekniikka pääsikin kokeissa yllättämään, en olisi selvinnyt pääsykokeista ilman Tehon oppeja!”
-Milla
70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan
Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?
Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!