DIA Arkkitehtuuri Ennakkotehtävät 2023 – Lue opettajan analyysit!

Arkkitehtuurin ja Maisema-arkkitehtuurin vuoden 2023 ennakkotehtävät on nyt julkaistu Dia.fi -sivuilla! Tästä postauksesta löydät Opettajan analyysit tehtävistä! Hakijalta odotetaan tänäkin vuonna luovuutta, taitoa kuvata rakennetta, tilallisuutta ja kolmiulotteisuutta, sekä piirustus- ja  maalaus- sekä esitystaitoa. Lue analyysit ja nappaa vinkit ennakkotehtävien tekoon!

Arkkitehtuurin & Maisema-arkkitehtuurin ennakkotehtävänä on tänä vuonna puupilareille sijoittuvan kuvitteellisen Liitomajavan rakentaman pesä-rakennelman suunnittelu. Hakijalta odotetaan tänäkin vuonna luovuutta, taitoa kuvata rakennetta, tilallisuutta ja kolmiulotteisuutta, sekä piirustus- ja  maalaus- sekä esitystaitoa. Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin Dia.fi -sivuilla!

Arkkitehtuurin ja Maisema-arkkitehtuurin ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston perustaja, arkkitehti ja taiteen maisteri, Sini Koivisto!

Mielenkiintoiset, vuotta 2021 mukailevat ennakkotehtävät tänä vuonna! Tämän vuoden ennakoissa on edellisten vuosien kanssa jotain yhteistä muotoilun, mielikuvituksellisen aiheen ja eläinlajin – sekä käytetyn materiaalin puolesta. Kolmen tehtävän sarja jossa kuvataan omaa suunnitelmaa mallista otetuin valokuvin eri suunnista ja piirretään/maalataan siitä näkymät sisältä, ja ulkoa alaviistosta. Pesä -tyyppiset rakennelmat ovat toistuneet arkkitehtuurin ennakkotehtävissä jo useiden vuosien ajan. Isompana erona viime vuoteen on että tänä vuonna on taas edellisvuosien tapaan tehtävänä rakentaa pienoismalli!

Arkkitehtuurin ennakkotehtävissä suunnitelma eli rakennelma siis havainnollistetaan ja esitetään katsojalle eri tyyleillä: piirtämällä / maalaamalla vapaavalintaisella tekniikalla annetuista näkökulmista. Tehtävissä on mahdollisuus käyttää luovuutta ja näyttää tilasuunnittelun ja massoittelun taitojaan teknisten taitojen ja kolmiulotteisen esitystaidon lisäksi! Tämän vuoden tehtävät ovat taas kerran onnistunut sarja testaamaan arkkitehtiopiskelijalle tarpeellisia kolmiulotteisen ympäristön ja tilan hahmotuskykyä, muotoilu- ja massoittelukykyä, valon ja varjon hallintaa ja -esityskykyä, sekä tietenkin luovuutta ja mielikuvitusta, jota on aina syytä käyttää!! Veden äärellä ja osittain sen alla olevan rakenteen ja ympäristön esitys luo tänä vuonna oman twistinsä maiseman kuvaukseen.

Sini Koivisto
Arkkitehtuuri ennakkotehtävät

Arkkitehtuurin & Maisema-arkkitehtuurin ennakkotehtävät

Majavaheimoon kuuluva liitomajava (Castor volans) on sopeutunut erityisesti kaupunkipuistojen yhteydessä olevien jokisuistojen ja kosteikkojen asukkaaksi. Ekosysteeminsä arkkitehteihin lukeutuva liitomajava on muiden majavalajien tapaan taitava rakentaja. Liitotaitojensa lisäksi se on oppinut katkomaan kasvavia puita isoilla vahvoilla hampaillaan muutaman metrin korkeudelta. Liitomajava rakentaa näiden korkeiden, pylväsmäisten kantojen varaan pesän. Liitomajavat ovat oppineet hyödyntämään läheisiltä rakennustyömailta ylijääneitä laudankappaleita ja parrunpätkiä, joita ne käyttävät risujen ja puunoksien ohella pesän rakennusaineena. Liitomajava valitsee pesäpaikan niin, että poikaset syntyvät kuivaan pesään, mutta korkealle nousevan kevättulvan turvin poikaset ehtivät tehdä ensimmäiset uintiharjoituksensa turvallisesti pesässä.

Tehtävien A, B ja C toteutus

(yhteensä viisi A3-kokoista arkki)

Liitä tehtävät A, B ja C (yhteensä 5 kuvaa) yhdeksi viisisivuiseksi pdf-tiedostoksi (vaaka-sivut päällekkäin). Kuvien digitaalinen muokkaus on sallittu. Lopullisen tiedoston resoluution tulisi olla noin 300 dpi (max. 600).

Tehtävä A. (kolme vaakasuuntaista A3-kokoista arkkia)

Suunnittele ja toteuta liitomajavan pesän pienoismalli laudankappaleita ja parrunpätkiä jäljittelevistä kerroslaminoiduista aaltopahvin palasista* sekä ulkoa löytyvistä maahan pudonneista kuivista oksista ja risuista. Esitä pylväsmäiset kannot sen korkuisina, että ne eivät rajoita pesän muodon havainnollistamista. Kantoja ei tarvitse toteuttaa pienoismallissa kerroslaminointitekniikalla, vaan voit valita tekniikan ja materiaalin vapaasti. Pesän koko ja pienoismallin mittakaava ovat vapaasti valittavissa. Esitä kannot sen korkuisina, että pesän pohja ei kosketa kuvaustason pintaa.

Kuvaa pesän rakentuminen kolmella valokuvalla seuraavasti:

Valokuva 1.    

Asettele pesän materiaalit, noin 10-50 kappaletta, valokuvaustasolle siten että ne voidaan tunnistaa ja valokuvaa ne annetun ohjeen mukaisesti.

Valokuva 2.

Rakenna noin puolet pesästä ja valokuvaa se annetun ohjeen mukaisesti.

Valokuva 3.      

Valokuvaa valmis pesä valaistuna annetun ohjeen mukaisesti.

Jokainen valokuva sijoitetaan omalle vaakasuuntaiselle A3-kokoiselle arkilleen. Älä esitä kuvissa liitomajavaa tai sen poikasia.

*) Kerroslaminointi tarkoittaa tässä, että liimaat yhteen useamman samankokoisen aaltopahvin palasen jäljitelläksesi laudankappaleita tai parrunpätkiä rakentamasi pesän mittakaavassa.

Valokuvaa tai skannaa työsi.

Arviontiperusteet

Arvioinnissa kiinnitetään huomiota luovaan tehtävän ratkaisuun, pesän tilalliseen ja rakenteelliseen kiinnostavuuteen ja siisteyteen sekä pesän rakennusmateriaalien monipuoliseen käyttöön.

Tehtävien A, B ja C toteutus

(yhteensä viisi A3-kokoista arkki)

Liitä tehtävät A, B ja C (yhteensä 5 kuvaa) yhdeksi viisisivuiseksi pdf-tiedostoksi (vaaka-sivut päällekkäin). Kuvien digitaalinen muokkaus on sallittu. Lopullisen tiedoston resoluution tulisi olla noin 300 dpi (max. 600).

Opettaja Sinin kommentit

Ensimmäisessä pienoismallitehtävässä A, Liitomajavan luonnosta ja rakennustyömailta löytämät materiaalit kuvataan ensin erikseen pöydällä, sitten kuvataan niistä rakennettu puolivalmis pesän pienoismalli ja lopuksi kuvataan valmis työ eli Liitomajavan pesä, kahdesta annetusta kuvakulmasta ulkoa alaviistosta ja sisältä veden noustua osittain pesään sisälle. Pesää suunnitellessa on tärkeää huomioida sen muotoilu ja rakenne, jonka tärkeänä osana ovat tehtävänannossa mainitut erityyppiset rakenteen osat, näiden suhde toisiinsa sekä niiden suhde koko pesän muotoiluun ja rakenteeseen. Kyseessä on perinteinen pienen tilan suunnittelu ja visio/mielikuvitustehtävä missä pääsee näyttämään rakenteellisen suunnittelun, massoittelun ja kolmiulotteisen hahmottamisen ja esittämisen taitonsa! Eläytymiskykyä erityisen eläimen asemaan tietysti unohtamatta. 

Totta kai olennaista itse suunnittelussa on luovuus ja omaperäisyys, mutta myös eläytyminen asukin asemaan. Tärkeäksi osaksi muotoilua muodostuu materiaalin käyttö. Se ohjaa osaltaan muodonantoa ja on näkyvä osa lopputulosta. Arvioinnissa kiinnitetäänkin huomiota luovaan tehtävän ratkaisuun, pesän tilalliseen ja rakenteelliseen kiinnostavuuteen ja siisteyteen sekä kuvaillun kahdentyyppisen puumateriaalin monipuoliseen käyttöön yhdessä. Itse pesän muotoon ja rakenteeseen liittyy olennaisesti materiaalivalinnat ja –paletti mahdollisuuksineen! 

Ennakkotehtävissä on viime vuosina alkanut selkeästi yleistyä valmiiden mallien/tuotosten valokuvaaminen ja valokuvan arvioitavaksi lähettäminen. Aikaisemmin jokainen hakija on lähettänyt omia pienoismallejaan ja tuotoksiaan valintaraadille isoissa postipaketeissa, mutta käytännöt ovat muuttuneet tuotoksen valokuvausta suosiviksi. Mahdollisuuteen kannattaa suhtautua innostuen; nyt hakijalla on mahdollisuus valita juuri oikea kuvakulma, testata valoja ja varjoja sekä luoda annettujen kuvaus- ja mallin valaistusohjeiden puitteissa valokuva, jossa valmis malli on mahdollisimman edustavan näköinen. Valokuvalla voit korostaa ja tuoda esiin olennaisia asioita.

Mikä tässä on mielestäni tärkeää on ensimmäisissä kahdessa tehtävän A osassa on tehtävänannon tarkka noudattaminen: annettu määrä pesän rakennusmateriaaleja tasolla, puolivalmis pesä – on hyvä olla tarkkana sen kanssa mitä on pyydetty kuvaamaan. Itse puolivalmiin ja valmiin suunnitelman kannalta parhaan mahdollisen näkökulman löytäminen valokuvaan, sekä tietenkin onnistunut valaistus, jotka molemmat korostavat suunnitelman parhaita puolia ovat tärkeitä. Onneksi valokuvan ja kuvankäsittelyn keinot ovat monet ja tässä jos missä niitä kannattaa käyttää hyväksi ja miettiä tarkkaan. Haaste on heitetty!

Tehtävä B (yksi vaakasuuntainen A3-kokoinen arkki)

Piirrä ja/tai maalaa alaviistosta näkymä liitomajavan pesästä ympäristöineen joella liikkuvan kanoottimelojan silmin. Pesärakennelma ja sen läheisyydessä vielä pystyssä olevat puut heijastuvat juuri tulvimaan alkaneen joen rantatasanteelle laajentuneesta vesipeilistä. Puiden lomasta näkyy myös läheisen kerrostaloalueen silhuetti. Kuvassa etualalla on liitomajavan pesää varten katkomien puiden latvuksia. Älä esitä kuvassa liitomajavaa tai sen poikasia.

Valokuvaa tai skannaa työsi.

Arviointiperusteet

Arvioinnissa kiinnitetään huomiota näkymän tilalliseen syvyysvaikutelmaan sekä piirustus- ja/tai maalaus- ja esitystaitoon.

Tehtävien A, B ja C toteutus

(yhteensä viisi A3-kokoista arkki)

Liitä tehtävät A, B ja C (yhteensä 5 kuvaa) yhdeksi viisisivuiseksi pdf-tiedostoksi (vaaka-sivut päällekkäin). Kuvien digitaalinen muokkaus on sallittu. Lopullisen tiedoston resoluution tulisi olla noin 300 dpi (max. 600).

Opettaja Sinin Kommentit

Toisessa tehtävässä B kuvataan alaviistosta näkymä liitomajavan pesästä ympäristöineen joella liikkuvan kanoottimelojan silmin. Pesärakennelma ja sen läheisyydessä vielä pystyssä olevat puut heijastuvat juuri tulvimaan alkaneen joen rantatasanteelle laajentuneesta vesipeilistä. Puiden lomasta näkyy myös läheisen kerrostaloalueen silhuetti. Kuvassa etualalla on liitomajavan pesää varten katkomien puiden latvuksia.sijoitettuna ympäristöönsä. Myös ympäristöä kuvataan tässä työssä osana työtä. 

Tämä tehtävän tyyppi usein alaviistosta esitettävänä kokonaiskuvana ympäristössään on ollut samantyyppinen nyt jo useita vuosia. Tehtävässä testataan hyvin mittakaavan ja perspektiivin tajua sekä kokonaisuuden hallintaa ja kaupunki- ja maisematilan tajua. Pesän suhde ympäristöönsä ja ympäristön tyypin esitystapa ovat myös olennaisia tässä tehtävässä. Tilan ja rakenteen kuvaamisen taidolla erotutaan muista tässä tehtävässä teknisesti. Hyvin tärkeää tässä tehtävässä on hallita hyvin perspektiivin esittäminen – tässähän katsotaan suunniteltua pesää ja sen ympäristöä alaviistosta, annetusta perpektiivistä. . Oikeanlainen esitystekniikka ja perspektiivi havainnollistaa luonnonympäristön ja sen takana siintävän kaupungin kolmiulotteisuuden ja tilallisuuden, mikä on tärkeää. Arvioinnissa kiinnitetäänkin huomiota tähän näkymän tilalliseen syvyysvaikutelmaan sekä lisäksi piirustus- ja/tai maalaus- ja esitystaitoon. Kiinnitä siis työssäsi erityistä huomiota myös tekniikkaan sekä tilan- ja materiaalintuntuun. Myös heijastukset vedenpinnasta on erikseen korostettu tehtävässä ja ne ovat tärkeät.

Ulkotilan ja ympäristöönsä sijoitetun oman suunnitelman kuvaus on myös toistunut yhtenä osana sarjaa kaikkina vuosina kun tehtävät ovat muodostaneet tämäntyyppisen kolmen tehtävän sarjan. Itse asukkaita ei pyydetä esittämään tässä kuvassa. 

Tehtävä C (Yksi vaakasuuntainen A3-kokoinen arkki)

Piirrä ja/tai maalaa näkymä puolittain veden alla olevan liitomajavan pesän sisältä majavanpoikasen silmin. Pesään siivilöityy rakennusmateriaalien lomasta auringonvaloa. Kuvaa tunnistettavasti liitomajavan pesän rakentamisessa käyttämät materiaalit ja niiden materiaalintuntu. Älä esitä liitomajavaa tai sen poikasia.

Valokuvaa tai skannaa työsi

Arviointiperusteet

Arvioinnissa kiinnitetään huomiota pesän tilalliseen syvyysvaikutelmaan, sisätilojen kuvaamistaitoon, materiaalintuntuun ja tunnelmaan. Lisäksi arvioinnissa kiinnitetään huomiota siihen, että tehtävissä A, B ja C kuvattu pesä on tunnistettavissa kaikissa kuvissa samaksi pesäksi.

Tehtävien A, B ja C toteutus

(yhteensä viisi A3-kokoista arkki)

Liitä tehtävät A, B ja C (yhteensä 5 kuvaa) yhdeksi viisisivuiseksi pdf-tiedostoksi (vaaka-sivut päällekkäin). Kuvien digitaalinen muokkaus on sallittu. Lopullisen tiedoston resoluution tulisi olla noin 300 dpi (max. 600).

Opettaja Sinin Kommentit

Kolmannessa tehtävässä C kuvataan näkymä puolittain tulvivan veden alla olevan liitomajavan pesän sisältä majavanpoikasen silmin. Pesään siivilöityy rakennusmateriaalien lomasta auringonvaloa. Tehtävässä kuvataan tunnistettavasti liitomajavan pesän rakentamisessa käyttämät materiaalit ja niiden materiaalin tuntu. Eli tässä tehtävässä piirretään tai maalataan osittain veden täyttämästä pesästä sisältä näkymä jossa näkyy sekä pesää että miltä näkymä pesän sisältä katsottuna näyttää. Rakenteen lomasta siivilöityvä valaistus ja materiaalin tuntu korostuvat tässä tehtävässä. 

Materiaalin ja valaistuksen aidon tuntuisen esittämisen lisäksi tässä tehtävässä testataan myös mittakaavan, tilan ja mittasuhteiden tajua. Tehtävässä C on olennaista pesän rakenteellisuus, tilallinen syvyysvaikutelma ja materiaalin sekä sisätilojen kuvaamistaito. Tilallinen hahmotuskyky toisin sanoen siis. Olennaista mittakaavan ja tilan tajun sekä muotoilu- ja esitystaidon lisäksi tässä tehtävässä on valon kuvaamisen taito. Valonkin esittämisen kannalta tehtävässä yhdistyy sekä sisään tuleva luonnonvalo että valon esiin tuoma materiaalin tuntu. Kyseessä on siis mielenkiintoinen ja haastava sisätilan ja sen ympäristön kuvaus veden pinnan tuntumasta veden tulvittua sisään tilaan. Sisätilan kuvaus on myös toistunut yhtenä osana sarjaa kaikkina vuosina kun tehtävät ovat muodostaneet tämäntyyppisen kolmen tehtävän sarjan. Tänä vuonna tehtävä osittain veden alla ja päällä olevan sisätilan kuvauksena luo tehtävälle kuitenkin todella kiinnostavan oman twistinsä!

Tehtäväkokonaisuuden aihe on tänä vuonna hauska ja mielikuvituksellinen – kuitenkin samalla luova ja arkkitehtoninen. Se antaa mahdollisuuden rakenteelliseen ja muodonannolliseen irroitteluun, eläytymiseen ja tarinallisuuden rakentamiseen. Käytä nämä mahdollisuudet hyväksesi!! Sitten vaan ennakkotehtävien suunnitteluun! 

Korkeakoulujen Ennakkotehtävät ja Analyysit

Tutustu myös Aalto-Yliopiston, LAB Ammatikorkekoulun ja Metropoilan Ennakkotehtäviin ja opettajiemme niistä tekemiin analyyseihin!

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2023

Arkkitehtuurin lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2023 analyyseihin

Aalto-Yliopisto Ennakkotehtävät 2023 – Lue opettajien analyysit!

Aalto-Yliopiston taidealojen vuoden 2023 ennakkotehtävät on julkaistu korkeakoulun sivuilla. Tutustu opettajiemme analyyseihin luovien alojen ennakkotehtävistä ja nappaa heidän vinkkinsä tehtävien tekemiseen!

Sisustusarkkitehtuuri

Sini Koivisto - Teho Opisto

Ennakkotehtävissä on viime vuosina alkanut selkeästi yleistyä valmiiden mallien/tuotosten valokuvaaminen ja valokuvan arvioitavaksi lähettäminen. Aikaisemmin jokainen hakija on lähettänyt omia pienoismallejaan valintaraadille postipaketeissa, mutta käytännöt ovat muuttuneet tuotoksen valokuvausta suosiviksi. Mahdollisuuteen kannattaa suhtautua innostuen!

Sini Koivisto

Aallon sisustusarkkitehtuuurin ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston perustaja, arkkitehti ja taiteen maisteri, Sini Koivisto!

Lue Sinin analyysi sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävistä täältä!

Visuaalisen viestinnän muotoilu

Tänä vuonna Aalto-yliopiston visuaalisen viestinnän ennakkotehtävät ovat hyvin erityyliset kuin muutamana aiempana vuotena! Näissä pääsee jokaisessa näyttämään omaa luovaa ajatteluaan hyvin monipuolisesti!

Laura Aalto-Setälä

Visuaalisen viestinnän muotoilun ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri, muotoilija, taiteilija ja tutkija Laura Aalto-Setälä!

Lue Lauran analyysi Visuaalisen viestinnän muotoilun ennakkotehtävistä täältä!

Muotoilu

Muotoilu

Muotoilun ennakkotehtävä on tänäkin vuonna yksi, monta osaa sisältävä kokonaisuus. Nyt suunnitellaan johonkin alakulttuuriin sopiva väline tai tuote. Saat valita alakulttuurin itse, mutta sinun pitää perehtyä aiheeseen ja tehdä valitsemastasi aiheesta noin puolen sivun mittainen taustatutkimus, jossa voit käyttää viestisi tukena myös valokuvia. Tutkimuksessa käyttämäsi lähteet pitää mainita, joten kannattaa myös vertailla eri lähteitä miettiä mitkä vaikuttavat lähteinä kiinnostavimmilta ja luotettavimmilta.

Eeva Jokinen

Muotoilun ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri ja Yliopistopedagogi Eeva Jokinen!

Lue Eevan analyysi muotoilun ennakkotehtävästä täältä!

Muoti

Kymmenen asukokonaisuuden malliston suunnittelu on klassikkotehtävä Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa. Tänä vuonna hakijat pääsevät inspiroitumaan kaupungista ja sen tunnelmasta tai ilmapiiristä! Historiallisesti muotisuunnittelijat ovat inspiroituneet eri paikoista ja kaupungeista!

Juha Vehmaanperä

Aallon Muodin ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston opettaja, Taiteen maisteri ja palkittu muotisuunnittelija Juha Vehmaanperä!

Lue Juhan analyysi muodin ennakkotehtävistä täältä!

Kuvataidekasvatus

Aallon kuvataidekasvatuksen ennakot ovat olleet jo pitkään kolmen tehtävän kokonaisuus. Aihe on usein sellainen, joka mahdollistaa monenlaiset tulkinnat, kuten tänäkin vuonna kun aiheena on “reviiri

Heini Lindvall

Aallon Kuvataidekasvatuksen ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, kuvataiteilija & kuvittaja sekä taiteen maisteri Heini Lindvall!

Lue Heinin analyysi kuvataidekasvatuksen ennakkotehtävistä täältä!

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2023

Aalto-Yliopiston lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2023 analyyseihin

Metropolia Ennakkotehtävät 2023 – Lue opettajien analyysit!

Metropolian taidealojen vuoden 2023 ennakkotehtävät on julkaistu korkeakoulun sivuilla. Lue ammattitaitoisten opettajiemme analyysit ennakkotehtävistä ja nappaa yleiset vinkit tehtävien tekoon!

Sisustusarkkitehtuuri

Sini Koivisto / Teho-Opisto

Tänäkin vuonna sisustusarkkitehtuurin tehtävissä piirretään tarinan pohjalta tilanäkymää ja rakennetaan pienoismallia. Tehtävissä testataan mm. hakijan piirustus- ja sommittelutaitoa, mielikuvitusta, mittakaavan tajua, materiaalin ja tilan sekä muodon hallintaa.

Sini Koivisto

Sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävät analysoi Teho-Opiston perustaja, Taiteen maisteri & Muotoilustaan palkittu arkkitehti, Sini Koivisto.

Lue Sinin analyysi Metropolian sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävistä täältä!

Teollinen Muotoilu

Ihanan vapaa ja kiinnostava tehtävänanto, jossa fokuksessa on tilallisuus ja muodon kuvaamisen taito, sekä tietenkin valitsemasi näkökulma: mikä on minulle merkityksellistä ja mitä haluan viestiä arviointiryhmälle itsestäni valitsemani paikan avulla. 

– Eeva Jokinen

Teollisen Muotoilun ennakkotehtävät analysoi Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri ja Yliopistopedagogi Eeva Jokinen.

Lue Eevan analyysi Metropolian Teollisen Muotoilun ennakkotehtävistä täältä!

3D-Animointi & Visualisointi

Onpa ihanan mielikuvituksellinen tehtävä! Kuvasarja hahmosuunnitteluineen on toistuva tehtävätyyppi 3D-animointiin, eikä suotta, koska se testaa loistavasti opiskelualan vaatimuksia! 

Laura Aalto-Setätä

 3D-Animoinnin ja Visualisoinnin Ennakkotehtävät analysoi Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri, muotoilija, taiteilija ja tutkija Laura Aalto-Setälä!

Lue Lauran analyysi ennakkotehtävistä täältä!

Vaatetusala

Tärkeää on löytää persoonallinen näkökulma vaatesuunnitteluun ja miettiä alaan liittyviä tulevaisuuden haasteita ja millä tavalla haluaa myöskin haastaa alan sosiaalisia ja ympäristöön liittyviä haasteita omassa työssään tulevaisuudessa.

Juha Vehmaanperä

Ennakkotehtävät analysoi Teho-opiston opettaja, taiteen maisteri ja palkittu muotisuunnittelija, Juha Vehmaanperä!

Lue Juhan analyysi vaatetusalan ennakkotehtävistä täältä!

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2023

Metropolian lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2023 analyyseihin

LAB Ennakkotehtävät 2023 – Lue opettajien analyysit

Lab Ammattikorkeakoulun vuoden 2023 ennakkotehtävät on julkaistu! Tutustu opettajiemme analyyseihin luovien alojen ennakkotehtävistä ja nappaa heidän vinkkinsä tehtävien tekemiseen!

VISUAALINEN VIESTINTÄ

LAB Ammattikorkeakoulun Visuaalisen Viestinnän ennakkotehtävissä päästään tänä vuonna brändäämään omaa kotikuntaa, tekemään julistetta ja esittelemään omia töitä. Tehtävissä testataan mm. hakijan Ideointikykyä, Visuaalista kerrontaa ja Omaperäisyyttä. Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin LAB:in sivuilla!

LAB:in Visuaalisen viestinnän ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri, Kuvataiteilija ja Kuvittaja Heini Lindvall!

Lue Heinin analyysit visuaalisen viestinnän ennakkotehtävistä täältä!

Tustustu myös näihin ennakkotehtäviin ja niiden analyyseihin:

TEOLLINEN MUOTOILU

LAB Ammattikorkeakoulun Teollisen Muotoilun ennakkotehtävissä päästään viime vuoden tapaan suunnittelemaan erilaisia tuotteita, esimerkiksi selviytymispakkausta laajan sähkökatkon varalle. Tehtävissä testataan mm. hakijan kuvallista ilmaisutaitoa sekä tiedonhankinta- ja analysointikykyä. Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin LAB:in sivuilla!

LAB:in Teollisen muotoilun ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri ja Yliopistopedagogi Eeva Jokinen!

Lue Eevan analyysit Teollisen muotoilun ennakkotehtävistä täältä!

Tustustu myös näihin ennakkotehtäviin ja niiden analyyseihin:

SISUSTUSARKKITEHTUURI & KALUSTEMUOTOILU

Sini Koivisto - Teho Opisto

LAB Ammattikorkeakoulun Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun tehtävät olivat jonkin verran samantyyppisiä kuin aiempina vuosina: 1. tehtävänä Työpiste (viime vuonna katukaluste ja edellisvuonna veistoskaluste)  2. tehtävänä Työpisteet työtilassa (toissa vuonna työskentelytila)  ja kolmantena tehtävänä tänä vuonna on sama tehtävä kuin edellisinäkin vuosina: motivaatiokirje.

Tehtävissä testataan mm. hakijan tilallista- ja kolmiulotteista hahmotuskykyä, muodon tajua, piirustaitoa, värien käyttöä, mallinrakennustaitoja, luovaa ajattelutaitoa sekä motivaatiota. Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin LAB:in sivuilla!

LAB:in Sisustusarkkitehtuurin ja Kalustemuotoilun ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston perustaja, arkkitehti ja taiteen maisteri, Sini Koivisto!

Lue Sinin analyysit Teollisen muotoilun ennakkotehtävistä täältä!

Tustustu myös näihin ennakkotehtäviin ja niiden analyyseihin:

PUETTAVA MUOTOILU

Tänä vuonna puettavan muotoilun tehtävissä haetaan persoonallista ja rohkeaa otetta puettavaan muotoiluun. Tehtävätyypeissä testataan materiaalin ymmärrystä, muodon antoa ja piirustustaitoa. Vastaavanlaiset tehtävät ovat olleet tyypillisiä aiemmissakin ennakkotehtävissä. Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjesiin LAB:in sivuilla!

LAB:in Puettavan Muotoilun ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston opettaja, Vaatesuunnittelija, Taiteen maisteri ja Vuoden 2022 nuori suunnittelija, Juha Vehmaanperä!

Lue Juhan analyysit puettavan muotoilun ennakkotehtävistä täältä!

Tustustu myös näihin ennakkotehtäviin ja niiden analyyseihin:

KÄYTTÖKOKEMUS & KÄYTTÖLIITTYMÄMUOTOILU

Tänä vuonna Käyttökokemus- ja Käyttöliittymämuotoilun ennakkotehtävissä päästään asian ytimeen, nimittäin suunnittelemaan älykelloa! Tehtävässä vaaditaan mm. Käytettävyyttä ja hakijan kykyä esittää kiinnostavasti informaatiota pienessä tilassa. Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjesiin LAB:in sivuilla!

LAB:in Käyttökokemus- ja Käyttöliittymämuotoilun Ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastuuopettaja, Taiteen Maisteri, Muotoilija ja Tutkija, Laura Aalto-Setälä!

Lue Lauran analyysit käyttökokemus -ja käyttöliittymämuotoilun ennakkotehtävistä täältä!

Tustustu myös näihin ennakkotehtäviin ja niiden analyyseihin:

PALVELUMUOTOILU

LAB Ammattikorkeakoulun Palvelumuotoilun tehtävissä piirretään tänäkin vuonna kuvasarjaa kenkien oston asiakaskokemuksesta, sekä kuva itselleen tärkeästä paikasta. Viimeisenä tehtävänä on motivaatiokirjeen kirjoittaminen. Tehtävien arvosteluperusteissa korostetaan muun muassa sommittelua, piirustustaitoa, luovuutta sekä motivaatiota! Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin LAB:in sivuilla!

LAB:in Palvelumuotoilun ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri ja Yliopistopedagogi Eeva Jokinen!

Lue Eevan analyysit pelvelumuotoilun ennakkotehtävistä täältä!

Tustustu myös näihin ennakkotehtäviin ja niiden analyyseihin:

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2023

LAB Ammattikorkeakoulun lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2023 analyyseihin